Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Sva edina brez prihrankov?

Sva edina brez prihrankov?

Odgovor na objavo uporabnika
boniy63, 21.02.2022 ob 09:50

Tinca Malinca, 19.02.2022 ob 23:09

Ravno se z možem pogovarjava, da bi rabila približno 30 jurčkov, da bi doma prenovila kopalnico in vikend zrihtala toliko, da bi ga lahko začela oddajati. Da ne bo pomote, vikend sva podedovala. Sva lastnika stanovanja, imava 350 evrov na mesec kredita za odplačevati še dve leti, zaradi prenove stanovanja in večjih del na vikendu, to je pa to. Prihodkov za cca 4000 jurčkov. Prijatelji se radi pohvalijo koliko imajo na računih, kako prenavljajo hiše na keš, pa huda potovanja in podobno, pa imajo podobne ali manjša dohodke kot midva. Midva imava trenutno skupaj prišparanega približno 5 čukov, pa še to na račun božičnic, regresov in nagrad. Mesečni prihodek zapraviva, pa včasih je še premalo. Ne zdi se mi, da bi živeli na veliki nogi, nič ekstra si ne privoščimo, no, ni pa nam tudi nič hudega, kupimo kar potrebujemo pa včasih kakšna malenkost za dušo. Evo, razgalila sem naše družinsko finančno poslovanje, pa me zanima kako imate drugi te zadevščine urejene. Lahko kaj prišparate? Pa če, koliko se potem odrekate željenim stvarem? Včasih dobim občutek, da ne znava najbolje z denarjem.

Ja res žalostno da eni ne znate z denarjem kupite vse kar vidite razprodaje akcije itd. Potem pa postajate ljubosumni na vse tiste ki imajo več od vaju.  Ali se nasploh zavedate koliko ljudi živi z polovico vajinega budžeta na mesec. Pa veš zakaj ne ozirajo se na druge privoščijo si tisto kar lahko. Vozijo se z poceni avtom Ne kupujejo dragih znamk oblačila čevljev in to vsak mesec. Poskrbijo da je hladilnik poln in da je kaj za pojesti in popiti. Na počitnice hodijo tam kjer si lahko privoščijo in to enkrat na leto. Seveda da je potrebno prenova ali gradnja hiše stanovanja ali celo vikenda pa še to sta podedovala.  Da pa vsak mesec ne moreš odvojiti 1000€ od 4000€ je pa z vama nekaj hudo narobe. Seveda vidva želita čez noč vse tisto ki so nekateri leta garali in šparali. Morda celo pridobili od staršev detkov babic. Nekateri imajo luksus za na ogled sosedom in prijateljem. Ko prideš na obisk pa ti ne more postreči z sokom. Zato ko si navajen počasi pa poceni tudi z odrekanji in preprosto živeti je vse lepše.

Tumpleki.

Našparate gore denarja na račun tega, ker se hodite odžejat s sokovi k prijateljem in znancem, pa stavim, da niti deset kave ne prinesete s sabo.

Včeraj na sedežnici  v smučarskem centru, nekje v tujini. Pravi možakar – Slovenec v slovenšćini – neki znanki/kolegici ali podobno…., da imata z ženo našparanega za 320.000 eur, da je sedaj dovolj, da ne bo več šparal, da bosta dala vsaki hčeri po 80.000 eur…. Sicer se takih stvari po moje nikomur ne govori in mi je bilo tako govorjenje malo mimo, pa še vedel je, da sem Slovenka in da razumem, kaj govori, ampak… ljudje očitno imajo denar.

Včasih sem tudi jaz tako živela – ko so stroški visoki, otroci majhni, se zdi šparanje brezveze. Dajmo uživat, samo enkrat se živi, zakaj bi šparal tisto revščino, ki bi ostala, itak gre vse v hišo. Sčasoma pa se ta percepcija spreminja. Bližje je penzija, bolj škrta postajam. Kako se največ prišpara? Tako, da ti trgovina ni več razvedrilo. Vsak obisk stane. Šoping centri so tako res velika redkost, še navadna trgovina čim manj. Kupujemo hrano pri izvoru, vse ostalo čim redkeje, ko j res treba.

Na ta način živiva z možem samo z eno plačo, druga se pa prihrani.

Kakorkoli je bilo normalno biti brez denarja med 20 in 40 letom, si ne predstavljam, da bi se upokojila brez hudih prihrankov. Tako da že danes misliva na to, kako bova živela čez 10, 20 let, ko ne bo več zaslužka, ampak samo pokojnina.

računica, 20.02.2022 ob 09:30

Kot prvo ljudem ne smeš vse verjet. Kot drugo pa je zelo velika razlika koliko lahko privarčujejo ljudje, ki imajo malo večje otroke, napram ljudem z otroci v vrtcu. Recimo jaz samo za vrtec plačujem skoraj 400e. Podarjenega za otroka ne dobim nič, kupujem opremo v večini rabljeno in poceni oblačila pa je še vedno to kar visok znesek. Kar se pa financ tiče, zapisujta si par mesecev vse prihodke in odhodke. Po parih mesecih se vsedeta in pogledata kam gre denar. In potem narediš budget. Pa ne sedaj tak kot monovci z 15e na teden za hrano :). Realen budget, kjer gre nekaj za stroške, nekaj za varčevanje, nekaj za zabavo/dušo. Zapišita tudi svoje cilje (recimo prenova) in koliko za to rabita. Preverita koliko na mesec lahko data na stran za to in boš videla koliko časa bo trajalo. Jaz se kar probam držati formule da gre 10% dohodka za luksuz (oz. želje), 10% v dolgoročno varčevanje (penzija), 10% kratkoročno varčevanje (menjava avta, menjava kakšnih aparatov, prenove…), 10% dam na stran za potovanja ker meni to veliko pomeni, ostalo pa gre za stroške, hrano….

Je bilo govora o 15 eurih na teden, to je za štiri osebe 60 eurov, za pet petinsedemdeset. To se pa že da, saj menda ne jeste tatarčka prav vsak dan.

Glej, ni pomembno koliko denarja dobiš, pomembno je, kako znaš z denarjem.

Lahko dobiš na mesec 10.000 €, pa boš v minusu, lahko pa dobiš 1.000€, pa si še kaj prišparaš. Vse je odvisno od življenjskega stila in odnosa, ki ga imaš do denarja.

In oprosti, pri takih dohodkih in zmernem zapravljanju, bi skoraj 50% mesečno se moralo prihraniti.

Pri 4 jurjih prihodka ne moreta privarcevati? Nekaj je narobe z vama.

Midva dobiva 2.ooo.- evrov mesečno,brez kredita, hiša je potrebna popravila-vzdrževanja, avto star, pa ne prišparava niti fičnika. Gre glih toliko, da gre.

Ne potujeva, le kratke obiske zanimivosti v bližini, pa kakšno novo cunjico, kar je skoraj nujno.

Se bi grozno pocutila ce ne bi imela nic.. Dama imam 60.000 nasparanega, stara sem 43.

Moz ima se posebej..

Jmee, 21.02.2022 ob 13:48

Se bi grozno pocutila ce ne bi imela nic.. Dama imam 60.000 nasparanega, stara sem 43.

Moz ima se posebej..

“sama”

Na kakšno podlago? Plača, dediščna, kako je rešen stanovanjski problem? Ker pri teh letih toliko denarja in da si tudi sam rešil stanovanjski problem (brez daril, dediščin, “pomoči”…) moraš biti kar umetnik….

Ena placa, 1600€, privarcevanih 7000€, dva avtomobila (stara), 2x na leto morje… Otroci veliki, sva sama.

dwg, 21.02.2022 ob 13:53

Na kakšno podlago? Plača, dediščna, kako je rešen stanovanjski problem? Ker pri teh letih toliko denarja in da si tudi sam rešil stanovanjski problem (brez daril, dediščin, “pomoči”…) moraš biti kar umetnik….

Vsaj 500 eur dam na stran vsak mesec, ze zadnjih 10-12 let..

V bistvu imam se nekaj vec, ker imam se neke sklade, ki so zdaj nenormalno zrastli..

Jaz bi vam dala 700€ penzije. Pa moram preživet tako da z takimi dohodki bi živela kot kraljica.

sem mati samohranilka v najemniskem stanovanju (mesecno cca 500eur). mesecnih prihodkov imam cca 1300 eur na mesec (placa+ otroski+ prezivnina), rabljen avto, star 15 let, vsako leto morja 10 dni, na mesec za duso zapravim cca 100eur (ponavadi delavnice, izobrazevanja), za dobrodelna drustva 40 eur na mesec, varcevanje za pokojnino 45 eur na mesec in vsak mesec dam na stran 350 eur.

si pa belezim vsak odhodek, tako da imam pregled.

Ne znata z denarjem. Me je kar strah na kakšnih odgovornih delovnih mestih delata, ker če še s svojim denarjem ne znata šparat, kako sta šele potratna v službi s tujim denarjem pri kakšnih poslih. Žal ne morem drugega reči. Pri vajinih plačah bi morala dati na stran minimalno 30% mesečnega dohodka. Koliko je ljudi s 4x manjšimi prihodki in imajo več našparanega kot vidva, še upokojenci z zelo nizko pokojnino si uspejo dat kak euro na stran. Kakšen vzgled imajo vajini otroci? Je res zadnji čas, da bi se v šolo vpeljal obvezni predmet finančna pismenost.

ČE imata res 4 jurčke na mesec, potem bi morala na mesec privarčevat najmanj 2.000.

Kako delamo z denarjem? Ja, z možem sva bila vse življenje na minimalcu, sedaj imava vsak 620€ penzije, lastno hišo, brez pufov,  4 otroci so na svojem. 10,jurčkov skupnih  prihrankov.  vsako leto 1x 5 dni morja.

Na domačem vrtu vsa zelenjava, jajčka, zajčki in piščanci, to zadnje imava  za rekreacijo in da se sklene življenjski krog: kuhinjske odpadke predelajo kokoške, od njih dobiva jajčka in  gnoj, ki se pretvori v kompost, ta ponovno v zelenjavo ni potrebno veliko zemlje.

Marta801, 21.02.2022 ob 19:30

Kako delamo z denarjem? Ja, z možem sva bila vse življenje na minimalcu, sedaj imava vsak 620€ penzije, lastno hišo, brez pufov,  4 otroci so na svojem. 10,jurčkov skupnih  prihrankov.  vsako leto 1x 5 dni morja.

Na domačem vrtu vsa zelenjava, jajčka, zajčki in piščanci, to zadnje imava  za rekreacijo in da se sklene življenjski krog: kuhinjske odpadke predelajo kokoške, od njih dobiva jajčka in  gnoj, ki se pretvori v kompost, ta ponovno v zelenjavo ni potrebno veliko zemlje.

Z desetimi jurčki prihrankov bodo pa bolj težka, ko bo eden od vaju opešal in rabil pomoč v domu onemoglih.

zelo pohvalno ???

Ne sekirajta se. Meni ni jasno tole večno šparanje niti malo. Na koncu človek umre in njegov privarčevan denar s katerim si konec koncev ni privoščil praktično nič dobijo dediči. Torej zakaj varčevat? Da bodo imeli drugi nekaj od tega? Raje živim življenje dokler traja in se ne obremenjujem z tem koliko imam privarčevano. Če delam in garam si lahko tudi nekaj privoščim. Otroke podpiram finančno do končane šole potem služba in lasten denar. Potem pa naj iz nule začnejo tako kot smo mi . Brez podedovanega denarja,nepremičnine,brez nepovratnih sredstev od staršev sva z ženo prišla do lastne nepremičnine,skoraj novih avtomobilov,potovanj z letali,smučanja pozimi,kampingi,toplice… ona frizerja,nohte,masaže…sicer porabiva mesečno za stroške ter 2 otroka praktično vse (cca 3000eur) skupnih prihodkov ampak ne varčujeva pri ničemer. Aja pa tisti izračuni,da moraš imeti privarčevano za vsaj 6 mesecev zakaj že? Če izgubiš službo lahko vsaj zasilno dobiš novo službo prej kot v 1 mesecu vsaj nekaj za minimalno plačo dokler ne najdeš kaj boljšega je tudi to ok. Spet pridem do zaključka,da nerabim tega denarja za 6 mesecev.

Za zacetek si moras rezervirat sredstva, ki bi jih drugace placevala za kredit, toliko na mesec prihranis. Za zacetek sigurno ne bi vzela kredit za 30 tisocakov, kvecjemu za deset, vmes sparas. 4000 EUR place ni tako malo, da se ne bi dalo nic nasparat, je pa res, da potem odpadejo kaka razvajanja, dopusti. Odvisno kaj vam vec pomeni. Ker banki placujes navsezadnje tudi obresti, to pomeni, da bos dala banki vec, kot si vzela kredita.  Predvsem pa ne primerjajta se z drugimi, ker nekateri se za dopust vzamejo kredit. Razporedita si sredstva in potem razmisljajta kaj in kako.

Midva imava skupaj 3000 do 3500 dohodkov, nas je 5. Kredit imamo za adaptacijo in avto, skupaj cca 600 evrov. Privoščiva si midva nič posebnega, trem najstnikom pa od nekdaj precej dejavnosti in taborov. Kuhamo doma, včasih (bolj redko)  kakšna pizza ali pijačka zunaj. Na morje gremo na Hrvaško v camp. Edino otrokom včasih kupim nove obleke, superge, ko si zaželijo in včasih kakšno bio ali bolj kvalitetno hrano. Vsi smo športni, pojemo pa kar veliko.  Nimamo vrta ali da bi od starih staršev dobili kakšno zelenjavo, meso .. Prišparanega nič, popolnoma nič in skoraj do konca v limitu.

Kje naj začnem šparat, če sploh? Imam pa kar nekaj želja za prihodnost.

Ne vem, vse je še kar ok, ampak z denarjem smo pa negospodarni. Aja, več kot leto sem pisala vse stroške, pa nič zaleglo:(

Pa lažeš ko pes to ka si napiso si lahko sam prsparo ce si krado al pa da si diler…

Prodajta vikend

Učim se varčevanja, 22.02.2022 ob 07:00

Midva imava skupaj 3000 do 3500 dohodkov, nas je 5. Kredit imamo za adaptacijo in avto, skupaj cca 600 evrov. Privoščiva si midva nič posebnega, trem najstnikom pa od nekdaj precej dejavnosti in taborov. Kuhamo doma, včasih (bolj redko)  kakšna pizza ali pijačka zunaj. Na morje gremo na Hrvaško v camp. Edino otrokom včasih kupim nove obleke, superge, ko si zaželijo in včasih kakšno bio ali bolj kvalitetno hrano. Vsi smo športni, pojemo pa kar veliko.  Nimamo vrta ali da bi od starih staršev dobili kakšno zelenjavo, meso .. Prišparanega nič, popolnoma nič in skoraj do konca v limitu.

Kje naj začnem šparat, če sploh? Imam pa kar nekaj želja za prihodnost.

Ne vem, vse je še kar ok, ampak z denarjem smo pa negospodarni. Aja, več kot leto sem pisala vse stroške, pa nič zaleglo:(

Mi tudi nekako tako živimo in imamo podobne prihodke, ampak prišparamo, tako da moraš sama ugotoviti, kam ti gre denar. Je pa res, da nimamo kredita za avto, ampak je avto star, stal je manj kot 10.000 in računamo, da ga bomo imeli še kar nekaj let. Imamo pa kredit za stanovanje, ampak to ni težava. Mi s takimi dohodki živimo ok.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close