sv. pečenka
Kos mesa mora biti taprav (jaz najraje uporabljam “oreh” – mislim, da je to en del stegna – mesar bo že vedel), dobro se obnese tudi vrat (je pa malo bolj masten). Bolje je peči dlje in na manjši temperaturi, pa vmes je treba redno polivat. Jaz polivam z “omako za pečenko”, kar iz kocke, lahko pa uporabiš tudi juho ali kaj podobnega. Potem pride krasna sočna pečenka.
Jaz jo ponavadi začinim že prejšnji dan: malo mešanice začimb za svinino, na lističe narežem nekaj strokov česna, pa nekaj listkov peteršilja in nekaj rezinic limone. Malo poglej, kako je začinjena mrežna pečenka – imajo ponekod že pripravljene v trgovini.
Omako, ki se nabere precedim, če je preslana malo razredčim z vodo, potem dodam malce masla, smetane in škroba, da nastane lepa gladka omakca – to pa potem prelivamo čez prilogo.
Maja, pečeš pokrito ali odkrito? Namreč jaz sem jo doslej vedno pekla pokrito v jena posodi (ali rimskem loncu) in nisem nič polivala. Ne izsuši se. Ne glede na to pa včasih vseeno pride bolj suha, verjetno zaradi samega mesa.
Doslej mi je najbolj ratala enkrat telečja pečenka. Vse sem zložila v jena pekač, pokrila, počasi pekla in se nič dotikala. Ko sem odkrila, je bila na vrh lepo zapečena, spodaj omakca, rezala se je sočno kot pesmica, na krožniku, da bi jo angelčki jedli. Sama sebi zavidam in bi rada ponovila :-)) Nekako se mi zdi, da sta bila razloga za uspeh dva. Prvič, res dobro meso, točno tisti oreh, o katerem govoriš. In da sem jo pekla počasi, menda slabi 2 uri (kos 1,5 kg) na nižji temperaturi, mislim da 170°C. In potem sem imela še dovolj časa do kosila, da je lahko še 15 minut odležala v pekaču, da so se sokovi umirili.
Pozdrav, Mimi
Mini N , menim, da je bila tako zelo sočna ravno zaradi rimskega lonca. Tudi jaz ga pogostokrat uporabljam. Vanj dam vse hkrati (pečenko, papriko, krompir..) in počasi pečem cca 2 uri. Na takšen način je resnično zdaleč najbolj sočna, sicer pa jo zelo pogosto pečem tudi v navadnem pekaču s sondo. Pri tem postopku pa jo moram seveda večkrat politi in SUPER izpade. Suha ni bila še nikoli.
Jaz sem jo pekla prejšnjo nedeljo in to kos od zarebrnic (brez kosti), ki je itak bolj suh. meso sem začinila (sol, poper, kumina, česen, gorčica, čez polila olje) in pustila en dan v hladilniku. Nato sem popekla na visoki vročini, da se je od zunaj naredila skorjica in nato na zmanjšanem ognju pokrito dušila 1 uro, pozneje odkrila, da je dobila še malo barve. Aja, vmes sem malo zalila z belim vinom. Pečenka je bila boljša, kot če bi jo pekla v pečici, super mehka, kar mi že dolgo ni uspelo. Pravijo, da olje mehča meso.
Poskusi in dober tek.
Q10 – rimski lonec je nekaj drugega kar imaš ti – kako izgleda si poglej na linkih zgoraj, temu litoželeznemu pekaču pri moji tašči rečejo “oven” in ga ima že dolgo dolgo let. V njem se fantastično pečejo vse sorte pečenke. Vse mora biti seveda pokrito in prej napacano. Tako lahko tudi ovčjo pečenko prodaš za srnino stegno (dobro, ne ravno strokovnjakom, nam navadnim smrtnikom pa).
Ko je že ravno vprašanje o svinjski pelčenki – če vidiš da je kos bolj suh ga prej našpikaj s slanino in kočki česna in korenja. Potem poliješ z vročo maščobo da zunaj zakrkne (ali pa preprosto opečeš), pokriješ pekač in na cca 170 stopinjah pečeš približno uro in pol na kilo mesa. Pred rezanjem mora obvezno malo počivati da se sokovi umirijo in ne teče iz mesa ko ga režeš.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.