Sušenje sadja – kakšne so vaše izkušnje z električnimi sušilci
Jaz sem pregledal več ali manj vse modele na trgu, pa sem dobil občutek da je vse plastik-fantastik, zato sem konkreten sušilec kar sam naredil iz smeti. Torej, na zbirnem centru sem izbral pokončno hladilno zmrzovalno omaro, kalorifer, ventilator od kuhinjske nape, ter termostat od bojlerja. Omaro sem od znotraj oblekel z leseno naravno oblogo, na vrhu montiral ventilator, spodaj pa kalorifer ter povezal z termostatom. Lese so iz lesenih okvirjev in plastične fasadne mrežice. Na njih pa so položene mrežice z certifikatonm za hrano. Ko je sadje suho, se pobere z mrežicami vred, ter se iz njih odstrani v večjo plastično posodo. Kapaciteta je 5.72 m2
zelo prav pride tudi kupljena cenena vremenska postaja, katere zunanji del se da med sušeno sadje, da se kontrolira temperatura in vlaga.
Zadeva se lahko koristi tudi kot dogrevanje bivalnih površin, da se še dodatno izkoristi toplota, pa tudi zrak v prostoru neverjetno diši. Možno je urediti tudi ogrevanje na vodo, kot priključni del na centralni sistem ogrevanja.
Če koga zanima, ko bom imel čas lahko poiščem slike in jih objavim. Itak pa računam čez zimo narediti malo serijo. 5-10 komadov.
Kolegi ga imajo in so zadovoljni z njim, edino kar bi sedaj kupili, bi bil tak, pri katerem se da nastaviti temperaturo (pri njihovem se ne da), da potem lahko sušiš vse živo in ni treba stalno pazit, da česa prevećč ne izsušiš.
Evo, en menda dober:
http://www.hofer.si/si/html/offers/2867_35470.htm
Hvala vsem.
Če bi izbirali med:
http://www.hofer.si/si/html/offers/2867_35470.htm
in
http://www.merkur.si/aparati/pomoc-pri-kuhanju/susilniki-sadja/susilnik-sadja-abc-bio-susilnik-abc.html
Eden je šibkejši. Poličke so verjetno s špranjami. Je mogoče zato izraba boljša? Poraba energije je pomemben faktor pri izbiri. Končna cena porabe. Ali pomeni to, da dalj časa suši isto količino?
Drugi je močnejši. Poličke so večje in zaprte. Je to razlog, da mora biti močnejši? Ali samo hitreje posuši?
Izkušenj nimam, zato je vsak nasvet dober.
Sušili bi zaenkrat: slive, jabolka, hruške, marabele.
Imam tega iz merkurja. Kot rečeno moja težava je, da bi želela večjega. Sicer je kar uporaben. Samo tiste čase in temperaturo iz knjižice moraš vzeti malo z rezervo. Včasih je preveč, drugič premalo. Ampak to ti izkušnje prinesejo.
Začimbe dam pa na sonce in so mimogrede suhe. Pri sušilniku računaj na to, da se del arome izgubi s pihanje. Vse kar je možno posušiti na zrako nima primerjave s sušenjem v sušilcu. Zrak in sonce so vedno dobitna kombinacija.
Bom ti ob priliki prilepil slikce, zdaj ne najdem ker mam po compu preveč neurejeno…
Drgač pa stari ljudje nikoli niso sušili na soncu. Vedno v senci in na vročem, ter z velikim pretokom zraka… Tudi arhitektura gospodarskih objektov je bila temu prilagojena. So že vedeli zakaj…[/quote]
Odvisno kaj sušiš. Začimbe pokriješ, paradižnik mora biti direkt na soncu.
Za slikce pa že vnaprej hvala. Ko najdeš se čisto nič ne mudi :)))
Forum je zaprt za komentiranje.