surovo maslo
Žal mi je, tudi jaz ne vem. Samo tolažim te, da se bo že oglasila kakšna s kmetije, ki to redno dela.
Mi imamo v spominu samo naše babice, pa še to samo megleno, ki so maslo delale s pomočno neke priprave, posebne posode, menda se mora nekaj v njej vrteti. Osnovni princip je, da sladko smetano nekako vrtiš, da se zaradi centrifugalne sile maščoba izloči v maslo, preostanek je redka mlečna tekočina, pinjenec. Tudi pinjenec je menda krasna pijača, v starih postih najdeš njegovo uporabo.
No, vsaj tako si jaz predstavljam teorijo masla. In če predolgo stepam sladko smetano z mikserjem, vem, da nastane maslo (takšno bolj belo, za namazat na kruh).
Po moje brez neke priprave ne boš prišla skozi. Naj kdo drug pove še, kako to zgleda v praksi.
Če ne boš dobila odgovora tukaj, bi jaz malo pobrskala po internetu. Obstaja tudi srednja kmetijska šola, včasih je bila v Kranju tudi mlekarska šola. Jaz bi kar poklicala tja, v kakšnem njihovem učbeniku mora biti to podrobno opisano. Vse učbenike lahko dobiš v knjižnici. Tam bi se splačalo pogledati še za kakšno drugo knjigo o proizvodnji mlečnih izdelkov, knjižničarke znajo najti čuda in pol.
Veseli me, da se je kdo še pripravljen dajati s tem, zato ti res želim, da dobiš prave informacije in poskusiš. Četudi samo za poskušnjo :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.