Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek štručke brez glutena

štručke brez glutena

Dobimo gostjo, ki naj ne bi jedla glutenske moke, pravi sicer, da ji je alergija izzvenela, da se pa še vedno malo izogiba moki. Za kuhanje ni problema, bom že skuhala brezglutensko, pa tudi zunaj bomo nekaj jedli, da si bo lahko sama izbrala, ampak za kakšno malico na pohajkovanjih mi pa ne pade drugega na pamet kot tak ali drugačen sendvič in s tem pač kruh iz moke seveda.
V Hoferju vem, da imajo pirin brezglutenski kruh. Je ok? Ker v pekarni ga kdaj kupim, pirinega, pa je naslednji dan kot ptičja hrana, same drobtine. V Hoferju nisem zasledila kakšnih štručk brez glutena, jih imajo mogoče v Mercatorju? Kakšne?
Ali pa sploh, kaj bi lahko za malico, razen kruha (sadje bo itak, pa kak jogurt, ampak kaj še zraven, da ni kruh?)

Ce ima gostja diagnozo celiakija, je to dozivljenska bolezen in ne izveni (za alergijo/intoleranco na gluten ne vem).

Pira je starodavna psenica in vsebuje gluten, bg kruh je potrebno kupiti taksen, ki je deklariran bg, dobis v sparu (free from linija), merkatorju (na posebnem oddelku), tudi hofer je imel prejsni teden svojo ponudbo. Paziti moras tudi na kontementacijo, npr ne smes rezati navadnega kruha z istim nozem kot bg kruh in podobno.

Lp

Pira vsebuje gluten, tako da pazi pri tem kruhu. Povprašaj pri prodajalcih kruha, če imajo na voljo izdelke brez glutena. Mislim, da se pri najboljšem sosedu najde nekaj v ponudbi.

Poleg svežega sadja in jogurta so klasika še oreški n suho sadje. Moja prijateljica, ki ima celiakijo, pa pogosto malica tudi zelenjavo, narezano na kocke, palčke ali trakove (korenje, bučke, paprika, kumare…) in zraven skuto, cottage cheese (mislim, da je slovensko to zrnati sir), kremni sir ali humus (namaz iz čičerike).

Malo bolj zamudna, ampak okusna varianta so pa tudi žitarice z zelenjavo – kot solata ali hladna rižota. Največ receptov boš na spletu našla za riž, ampak ga lahko mirno zamenjaš tudi z drugimi brezglutenskimi žiti (recimo s kvinojo, ajdovo kašo ali proseno kašo).

Kaj ima ona, ne vem, vem samo, kaj mi je povedala. V Hoferju na pirinem kruhu piše, da je brez glutena (ok, morda sem kaj zamešala, ampak na enem njihovem kruhu 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} piše, da je brez glutena). Spar mi je malo “od nog”, bom pa pogledala v Mercatoju, hvala 🙂

To vem, ajda, kvinoja, imam tudi koruzne testenine, naredila bom tudi pogačo, samo ne bom pa imela časa, da pečem vsak dan, imam nekaj orehov in lešnikov, a ker so za cel teden napovedani celodnevni pohodi, bi bilo s štručkami vse veliko bolj enostavno 🙂

A sama spekla jih pa ne bi? Brezglutensko moko dobiš v vsaki večji trgovini.

Sem že napisala, da bom spekla pogačo, ampak cel teden pa ne bom imela časa pečt.
Sem skočila v Mercator in našla lepo pakirane štručke in narezan kruh brez glutena, pa še daljši rok uporabe ima, da ga ni treba vsak dan kupovat. Super 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close