stroški- počitniška kapaciteta
Tisti, ki se malo bolj spoznate oz. imate izkušnje, koliko vas pridejo mesečni stroški počitniških kapacitet (npr. manjšega enosobnega apartmaja v večstanovanjski hiši), tisti stroški, ki jih plačuješ ne glede na to ali si tam ali ne (fiksni, ki jih deli upravnik). Ali se s tega vidika bolj splača kupiti novo stanovanje, kjer so načeloma vsi števci oz. poraba ločena oz. individualna? Je v teh primerih tudi veliko skupnih stroškov? Saj vem, da je odvisno od primera do primera, samo za orientacio me zanima številka in na katere stroške velja vse pomisliti?
Hvala.
Jaz imam “počitniško kapaciteto” v bloku in plačujem za eno osebo, čeprav nas je več. Ni pa centralne kurjave, tako da ta strošek odpade, plačujem pa normalno stroške upravljanja, rezervni sklad, investicijske stroške in tekoče vzdrževanje (ki se računa po kvadraturi). Vse ostalo je na osebo.
Po mojem je v takih primerih najmanj ugodna varianta, če imaš blokovsko centralno oz. daljinsko ogrevanje, pa še da je drago… V tem primeru zahtevaj položnico za ogrevanje (ker so ti stroški zelo različni). Oziroma najboljše, da ti prodajalci pokažejo kar vse položnice. Najboljši so pa seveda vsi ločeni števci.
Jaz sem isto imel namen kupiti garsonjero na morju – Hrvaška.
Pa sem izračunal da se mi ne splača. Da me pride ceneje in bolj udobno če sem v hotelu.
Povprečno bi bil na leto 45 dni na morju. (dopust, prazniki, vikendi)
Garsonjera Istra 70.000 eur 5km od morja stara 10 let. Letni stroški vzdrževanja okoli 2000 eur.
Hotel 2 osebe na dan povprečno 40 eur polpenzion * 45 dni = 3600 eur.
Otrok ima večinoma zastonj do 5 leta.
Torej stroškovno gledano je hotel malo dražje vendar je tu že všteta hrana, bazen, fitnes….
Poleg tega so hoteli večinoma ob obali. Lahko vsakič zbereš drugo destinacijo….
Ja pozna se pri ceni vrtca, za tiste, ki imajo otroke še v vrtcu ter davku na premoženje, otroški dodatek pa mislim, da ni vezan na to….
Tudi to so ”stroški”, drži.Saj motivi nakupa so drugi, tako kot pravi nakupovalka. Je pa prav, da si človek predoči tudi stroške, ki jih veselje potegne za seboj.Za to tudi sprašujem.
Mislim, da je to še vedno stvar občin, ki ti kapaciteto “obdavčijo” z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča. Konkretno vem za Portorož, da je ta precej višji od navadnega nadomestila, in pa ubijalsko. Ampak tudi v LJ je recimo višje, če v stanovanju nimaš stalnega naslova… Jaz položnice še nisem dobila, sem kupila lani.
V vsakem primeru pa ta davek ne bodo štirimestne cifre. Upoštevaj, da nekaj “prihraniš” že zato, ker ti v vikendu ni treba plačevati RTV naročnine 🙂
Davek od premoženja (ki se plačuje za lastništvo poč. kapacitet, plovil…) , po mojem ni isto kot nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča. Razen, če v apartmaju živiš (stalno bivališče), potem se mogoče davku od premoženja izogneš…Ne vem no, kako to kontrlirajo.Še proučujem zadevo, nisem pa prepričana.
Tu so stopnje.Kot sem do zdaj zvedela, pa občine (sploh turistične) same določijo neke točke, po katerih določijo vrednost nepremičnine za obdavčitev (torej ni nujno kupoprodajna)
Upam, da bo link prijel. Članek je bolj spodaj.
Forum je zaprt za komentiranje.