Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika stročji fižol

stročji fižol

hojla!

letos je pri nas dobra letina za stročji fižol. prosim za nasvet. ali fižol blanširate za v zamrzovalnik?

lp mihaela

Stročji fižol vedno blanširam.

Veliko uspeha
Andica

hojla!

hvala za odgovor.

lp mihaela

Mogoce je napacno, a mene pri blansiranju malo moti tisto odstopanje zgornje kozice.
Ker ga ne zamrzujem za dolgi rok, ga kar takega zamrznem.

Kuham ga vedno na pari in vcasih kar to zamrznem. Je prav dober. Lp

ima katera recept za mineštro in stročjega fižola*?

Če se preveč dolgo časa blanšira, potem “kožica” odstopi. Potrebno je bolj kratko blanširanje. Poleg tega je pa čas kuhanja – se pravi blanširanja odvisna tudi od sorte fižola, bolj je fižol mehak tem manj se kuha.

Nekje sem prebrala da se zelenjava blanšira zato da se ohranijo vitamini,je to res,ker jaz nikoli ne blanširam
lp geri

Mineštra, ena od mnogih variant:
stročji fižol nareži na cca 1 cm dolge koščke in ga skuhaj v slani vodi.
Na maščobi prepraži čebulo, dodaj mali korenček narezan na male kockice,
popraži, dodaj na male kockice narezano papriko, paradižnik, dodaj še
nekaj paradižnikove mezge, mlete sladke paprike, dodaj fižol in zalij z vodo.
Seveda ne smemo pozabiti na sol po okusu. Proti koncu kuhanja dodamo
malo podmeta iz moke in hladne vode. Poper po želji.
Lahko se pri praženju zelenjave doda tudi nekaj mletega mesa.

Blanširanje pomeni, da očiščeno in oprano zelenjavo potopimo za nekaj minut v vrelo vodo. Zgodi se to, kar je za zamrzovanje pomembno: vsa “barvasta” zelenjava (npr.fižol, korenje, grah) vsebuje posebno snov (askorbinsko oksidazo), ki zelo hitro niža količino vitamina C. Z blanširanjem to snov uničimo, vitamin C pa se ohrani mnogo dlje.
Zato je blanširana zelenjava zaradi precejšnje količine C vitamina tudi po odtajanju mnogo bolj dragocena za prehrano kot neblanširana. Pri zamrzovanju imamo sicer manj dela, če zelenjave ne blanširamo. Razen tega je neblanširana zelenjava tudi manj okusna kot blanširana.

Očiščen fižol blanširamo 2 minuti ga hitro ohladimo v ledeno mrzli vodi, osušimo in embaliramo po posameznih porcijah.
LP

Mamina mineštra: malo popraženi čebuli dodamo mlad korenček, grah in ješprenček. Mogoče je tudi nekaj krompirja, pa stročji fižol, potem pa na koncu še malo zelene, peteršilja in česna.
Ena boljših poletnih minešter!

Ste mi naredile skomine za eno najboljsih poletnih jedi – mlad pecen krompir in kuhan strocji fizol z ocvirki ali drobtinicami.

To bomo imeli cez vikend za kosilo!

pozdravcek,

proxima

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close