stročji fižol
Zadnjič sem poslušala po radiu. Baje je potrebno vse stročnice pred zmrzovanjem blanširati. Jaz navadno dam za 3 minute v vrelo vodo, nato pa na cedilo in v vrečke, ko se ohladi. Najbolje je, da si pripraviš tako velike vrečke, kot jih boš potrebovala pri kuhanju, ker blanširanega ne moreš (težko) jemati v manjših količinah iz vrečke.
LP Mateja
Tajč,
ampak bistvo blanširanja je v tem, da iz vrele vode dajemo zelenavo v mrzlo vodo, tako, da se v najkrajšem možnem času najhitreje ohladi.
Kar se pa tiče stročjega fižila, ga obožujem, samo mi ima zmrznjen nek priokus ( kakor po zemlji ) tako, da ga uporabljam le za zelenjavne čorbe , vsekakor mešanega z drugo zelenjavo: zelje, ohrovt …
lp
Q10
Pozdravljene,
iz moje izkušnje lahko povem, da je blanširan stročji fižol boljši kot surov, čeprav tudi ta ni slab. Vsa blanširana zelenjava pri odtaljevanju izloči manj vode kot surova, zato je okusnejša. Moje mnenje je tako, da blanširanje s hitrim ohlajevanjem v mrzli vodi pripomore k boljši kvaliteti zamrznjene zelenjave ali sadja. Pa še manj prostora v zmrzovalniku potrebujemo za shranjevanje. Letos sem poskusila zamrzniti marelice na način, kot ga uporablja Babi in moram reči, da so izvrstne. Ne morejo se primerjati s sveže zamrznjenimi. Babi, še enkrat hvala, da si delila ta recept z nami.
Lep dan,
Mako
Ne strinjam se s tabo glede definiceije blanširanja: Citiram:
Živilo blanširamo tako, da ga za kratek čas vržemo v vrelo vodo ali pa ga oblijemo z njo. To je najhitrejši način za uničenje bakterij, ki so na živilu. Za tak način se največkrat odločamo pri konzerviranju.
Društvo za srce in ožilje je podalo to definicijo v nasvetih za zadravo prehrano. Tudi sama se spomniom, da semo vedno dorbo opr4ali zelenjavo, in jo blanširali zelo kratek čas v vodi 98 do 100 stopinj. cca 2-3 min, odvisno od zelenjave.
Osebno jaz stročji fižol blanširam. LP in brez zamere Silvia
Forum je zaprt za komentiranje.