Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Stročji fižol

Stročji fižol

Pozdravljeni!

Imam zmrznjen, surov stročji fižol. Rada bi skuhala okusno omako, vendar ne enolončnice. Nič nimam proti enolončnici, ampak je vedno preveč pojem.

Imate kakšno idejo?

Darja

Jaz popražim čebulo, česen, dodam fižl in dušim. Posolim, malo popopram. Celo sem že kdaj dodala tudi gobe – a čisto nepotrebno. Potem dušim.
Če želiš, lahko malo zgostiš z moko, jaz ne. Proti koncu včasih dodam še ali kislo smetano, ali sladko , včasih tudi kak zdenka sirček, ali čisto na koncu dodam malo naribanega sira.
Tako omako imamo radi, vendar velikokrat dodam kaj drugega, da je skoraj vsakič kaj drugače.

Jaz iz stročjega fižola skuham boranijo z mesom, zraven pa lahko ponudiš drobne žličnike, krompir, polento….

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Sem skuhala, na koncu dodala malo moke, sira in kisle semetane, sem skoraj krožnik polizala.
Da ne bo spet kakšnih kiksov, kaj pa gre še s fižolom, katera zelenjava? Ker stročji fižol ima nek poseben okus in vse ne gre zraven. Kaj pa če bi tuno v konzervi dodala kot prilogo k špagetom?

Darja

Zdravo!

Jaz pa naredim toplo solato, skuham stročji fižol, operem par listov zelene solate, dodam nagrobo sesekljane orehe in razlomljeno na koščke gorgonzolo ali kakšen drugi plesniv sir. Vse naštete sestavine razen solatnih listov zmešam z limoninim sokom in olivnim oljem, po okusu dodam strt česen, popram, solim in solato postrežem na solatnem listu. Zelo je dobro in zelo nasitno. Zraven poješ kakšen košček kruha ali pa tudi ne.

Dober tek!

Lp, Monika

Ola !

Mi smo prej večkrat jedli stročji fižol z bešamelom, popečen v pečici. Fižol skuhaš in daš v pomaščen pekač, na vrh pa poliješ malo bešamela ter narahlo premešaš. PO vrh potresi nariban sir in speči. Zraven smo ponavadi jedli pečeno proseno kašo.

lp, Majuška

Jaz imam pa zelo rada omako iz stročjega fižola. Narediš žličko svetlega prežganja (olje in malo moke). Na to streseš že kuhan fižol, žlico ali dve vode od kuhanja in na debelo potreseš z sesekljanim peteršiljem. Malo pomešaš, da se vse segreje, pa je. Zraven pri nas navadno postrežemo polpete ali pa mlad krompirček.

Hej!

K strocjemu fizolu prija mlada cebulca, por, petersilj, cesen, poper, koriander. Vsaj pri nas je tako.
Delam skoraj na vse zgoraj omenjene nacine, veckrat dodam na koncu se na koscke zrezan zrel paradiznik ali pelate v omako.

Tudi v solati s paradiznikom je dober.

Mozeva mama je veckrat za prilogo naredila skupaj kuhan mlad krompir in fizol v strocju, odcedila (se bolje kuhano na pari ) in zabelila z na maslu poprazenimi drobtinicami (Ljubljana). Lp Babi

strocji fizol z ocvirki ali zaseko. mislim,da je to bolj gorenjska varianta- vsekakor “holesterolna ” : ) je pa dobra! lp petra

Babi,takšen stročji fižol (skupaj fižol in krompir) dela moja mami,zabeli z ocvirki,zraven pa še “prisiljeno” zelje (sladko zelje).Krasna hrana za poletne dni…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close