Stročji fižol s kislo smetano
V velikem loncu zavremo soljeno vodo. Ko vre, dodamo fižol, da se skuha do mehkega, vendar ne zdrizastega.
Ko je fižol skoraj kuhan, v ponvici prepražimo zaseko, da se ocvirki lepo zapečejo, odstavimo in šele nato dodamo kislo smetano. Premešamo in damo nazaj na ogenj, da se pokuha.
Fižol odcedimo, stresemo v skledo in prelijemo z zabelo. Premešamo, zraven postrežemo beli kruh.
Dober tek!
Tole se pa ja ne kisla smetana kuha. Jaz vse posebej skuham, dam v skledo veliko, zarumenim čebulo, polijem čez in nato čisto enostavno kislo smetano.Vse fajn premešat. Lahko pa v navaden jogurt daš kis – že sprobano, ni prav velike razlike. Lahko namesto čebule zarumenjene drobtince zarumeniš in po vrhu. Kakšen kruh – raznese te če še kruh zraven. To je naše idealno kosilo pozni ali večerja. nasitno, dobro, poceni in njami enkratno. Simpl _ to pa ni tole kar sprašuje. To je pa že kaj drugega. Vsak ima pač svoj recept. Ampak ni govora da kislo smetano kaj pregrevam. Hladno na tole – evo jutri poje tole.
Mi pa to jemo z drobtinicami na maslu. V velikem loncu napol skuham narezan stročji fižol, po kakšnih 10 minutah dodam na kocke zrezan krompir, skuham do konca. Odlijem vodo, dam na krožnik, potresem z drobtinami, ki sem jih prepražila na maslu. Preprosto njami kosilo. Zase dam čisto malo drobtinic in je hkrati še dietno:-))
Zakaj toliko razburjanja na to temo ?Če tu in tam poleti za kosilo skuhamo stročji fižol,ga združimo s krompirjem v kosih in zabelimo z malo kisle smetane in ocvirki, je to še vedno enako kalorično kot kosilo s pečenimi rebrci, krompirjem, solato. Ni panike. Ocvirki so v vlogi svinjine,kisla smetana je v vlogi olja na solati.V čem je problem ? Mogoče v preveliki porciji, kot pri vsaki jedi . Na kmetih to jejo že 1000 let in se ne vprašajo ali je zdravo ali ni.Nimajo časa mislit na diete. Ko se najejo ,grejo nazaj na delo. Ne na kavč.V tem je skrivnost. Zaradi mene pa lahko jeste kar hočete .
Forum je zaprt za komentiranje.