Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika stročji fižol-kako ga pripraviti?

stročji fižol-kako ga pripraviti?

Danes sem prvič na vašem forumu,ker imam eno vprašanje in upam da mi boste znale pomagati!
Namreč v skrinji imam še kar nekaj vrečk stročjega(rumenega)fižola in bi ga rada porabila.Ker ga znam naresti samo v solati in pa na grški način bi vas prosila še za kakšen recept!
Slišala sem da se ga da spečti tudi v pečici,vendar ne vem recepta.Upam da bi boste znale pomagati!
Hvala in lep dan še naprej!!!!!!!!!

Tudi jaz ga imam še dve vrečki in ponavadi naredim fižol v omaki. Posebej skuham fižol, posebej na kocke zrezan krompir, seveda v osoljeni vodi. Ko je vse skuhano, dam oboje v eno posodo; prihranim malo vode v kateri se je kuhal fižol. Dodam paradižnikovo mezgo, malo paprike v prahu, sesekljan česen, sesekljan peteršilj, poper in na koncu še prežganje (na čebulci malo popražiš žlico moke). Po potrebi dodam prihranjeno vodo, v kateri se je kuhal fižol in rahlo premešam. Če kdo želi, lahko po vrhu še malo zabelim (zaseka, ocvirki..) Za bolj lačne priložim še hrenovko, lahko tudi polpet, karkoli ima kdo pač rad ali imaš pri roki. Mi imamo to jed radi.
LP

povezave

Poleg tega, da strocji fizol spada med zdrava zivila, ga imam tudi zelo rada.

Ne vem, ali imas rumenega okroglega ali “maslenca”, bolj ploscatega; tudi nisi povedala, ali je blansiran ali spravljen kar tako. So potem majhne razlike v pripravi. Tisti okrogel je nekoliko trsi kot maslenec.

Delam ga

v solati ( kar poznas tudi ti)
dusenega s cebulco, petersiljem in cesnom, lahko se paradiznik zraven – recem mu v omaki – priloga k mesu
enako kot zgoraj, samo da dam ze prej zraven malo na koscke narezanega
telecjega ali piscancjega mesa; je samostojen obrok
zabeljenega z na maslu preprazenimi drobtinicami, malo sira gor in v pecico
gratinirat
zelo preprosto- kuham ga s skrompirjem v kosckih, malo stopljenega masla cez in nasekljanega petersilja- zraven jem skuto, ostali pa kaj mesnega
zabeljen z malo pancete je njami

Nenazadnje ga imam rada tudi kot del zelenjave v zelenjavni minestri.

Verjetno bi bil dober tudi s smetano in malce popecen v pecici- sicer ne delam tega.

Ce te se kaj natancneje zanima, se oglasi. Lep dan Babi

Verjetno sem ponavljala, toda, ko sem zacela pisati, se ni bilo nobenega odgovora:))

Boranjo s meso ali brez ………ali pa kuhan fižol, krompir, ovirki in kisla smetana………

Ne vem, če je že krožil tale recept (sicer je pa iz knjižice Kuhinja za krizne čase):

Posebej v slani vodi skuhaš fižol, posebej krompir (tudi v slani vodi). Premešaš, vsuješ v pekač, preliješ s smetano*jajčko, potreseš s precej sira (nariban, najbolje nežni sir, jaz uporabim mocarelo), pečeš cca. 30 minut, da se zlatorjavo zapeče. + solata. Njam.

Ne vem kako se pravilno reče, vendar imamo pri nas najraje fižolov-zos, oz mu narečno rečemo “štankelnov zos”.

Na maščobi prepražim malo čebule, strok ali dva česna in dobro žlico moke, malo prepražim in vržem k kuhanemu stročjemu fižolu, zalijem z govejo juho. Začinim s soljo, malce popra, lahko dodaš tudi nekaj Vegete (kdor jo pač mara), na koncu še žlico kisle smetane in to je to – super priloga k govedini iz juhe, jaz za moje naredim še poleg pražen krompir; meni sicer ni potreben, a moji ga imajo radi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close