Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stročji fižol

Stročji fižol

Kako skuhat stročji fižol? Ga dam v hladno vodo ali vrelo? Enkrat se mi je čisto “zategnil”, pa ne vem, ali sem ga dala v mrzlo ali vrelo, vem pa, da mi je mama Takrat rekla da moram naredit kontra. Sedaj se pa ne spomnim, kontra od česa. 😉

Hvala vsem RESNIM odgovorom!

Hvala, sem že našla, da naj bi šel v krop.

jaz ga dam vedno v mrzlo slano vodo in se mi je še zmeraj dobro skuhal.

moja najljubša jed je:

kuhan stročji fižol in krompir v kosih. Potek to kar skupaj zmešam v skledi in povrhu stresem kislo smetano (od Lj. mlekarn), ki se začne počasi topiti, ker sta fižol in krompir še vroča.

Slastno, pojem tega celo skledo, tako da potem samo še padem na kavč kot nasedli kit.:)

zabelen z ocvirki mmmmmmm

jaz ga dam kuhat v vročo vodo

Kar raste pod zemljo, se da kuhat v mrzlo vodo, kar pa nad zemljo pa v vrelo vodo…. Pravilo, ki si ga čisto enostavno zapomniš.

A res? Tega pa nisem vedela. Jaz dam pa vedno krompir in vse ostalo zelenjavo v vročo vodo kuhat zadnjih 30 let. Kaj pa je drugače, če bi dala v mrzlo? Je bolj okusno ali kaj drugega?

Imam samo en nasvet: soli ga proti koncu kuhanja. Če ga soliš takoj, ko ga daš v lonec, se bo precej dalj časa kuhal.

Očitno sploh ni pomembno ali ga daš v mrzlo ali toplo vodo (jaz fižol in krompir v mrzlo), ampak je pomembno samo, če je fižol tak nežen in mlad. Fižol se zdaj v tej vročini in ob nezalivanju lahko kar hitro postara – nekako oleseni in ga potem nikakor ni možno na mehko skuhat. Ali je v redu, če ga kupuješ, preizkusiš tako, da ga prelomiš. Če lepo poči in ni uvel, je O.K., če se pa ne da lepo zlomit in se ob lomljenju nitka potegne, potem ga ne kupuj. Če ga prideluješ sama, potem ga vsaj 1x tedensko v tej vročini zalij pod grmičke in čimbolj redno obiraj!

Jaz ga ponavadi skuham v sopari ekonom loncu. Je pa okusnost po moje najbolj odvisna od fižola samega. Jemo pa ga na več načinov: v solati, zabeljenega z drobtinami in k. smetano (kalorična bomba) ali v omaki s korenčkom. Vse je zelo njami.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close