Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Stranski učinki Lariama

Stranski učinki Lariama

Živjo!

Veliko sem slišala govoriti o stranskih učinkih lariama, tudi to, da ga zaradi njih nekater pač raje ne jemljejo. Pa me zanima, čist informativno kakšni pravzaprav so stranski učinki lariama?

Recimo:
– alergija na koži
– izpadanje las včasih tudi v šopih
– kaj pravijo jetra in ledvica pa ne vem
– pravijo da je najbolje vzeti tableto med jedjo, torej je tudi obremenjujoča za želodec
– nekateri nimajo nobenih težav

možnih stranskih učinkov je veliko…sama sem imela v primeru, ko prej nisem jedla, nekoliko problemov sama s sabo :)…torej nekaj psihičnih težav – ni pa bilo posebne krize. Sem pa srečalo neko dečvo, ki na dan lariama raje ni potovala okoli, ampak je počivala, ker jo je preveč zmatralo…
LP

Tole se pa ne sliši ravno optimistično… Mogoče veš kako pogost je pojav takih stranskih učinkov in koliko časa le-ti trajajo?

Hvala za odgovore :o)

Pomembno je, da zelo veliko vode piješ. Jaz sem se po lariamu počutila “dizzy” in utrujena. Nekateri imajo tudi baje zelo žive sanje oziroma jih tlačijo more.
Stranski učinki so vsaj pri meni trajali en dan od zaužitja tablete.
Tablete nikoli ne vzemi na prazen želodec in ne pij alkohola.

Lp Miša

Ja, sama sem imela težave do nekaj ur po zaužiti tableti. Zgodilo se mi je tudi to, da sem popoldne pojedla tableto, potem pa zvečer pozabla in spila eno pivo, kar mi je povzročilo pravo zmedo v glavi in sem se prou na hitro spravla spat. Nekajkrat sem tableto vzela kar pred spanjem in, čeprav sem mela pol mal čudne sanje, se mi je zdel to še najlažji in najbolj varen način 🙂
Drgač pa ni take panike, mal si utrujen, jst sem bla v tem času raje aktivna, sedeti in čvekati se mi nikakor ni dalo. Če že vnaprej misliš na najslabše, ti pol sigurno še bolj na psiho udar. Uglavnem, mal si zadet, to je vse…
papa, anka

Mi smo bili trije (dve punci in jaz) in nismo imel nikakrsnih problemov. Enkrat smo isti dan zvecer tudi spili malo alkohola, ker smo enostavno pozabili, da smo pred tem pojedli tableto. Tudi takrat ni bilo stranskih ucinkov.

Lep pozdrav

Matic

Še nekaj bi rada vprašala, če mogoče kdo ve. Kako pogost sploh je pojav stranskih učinkov? Mislim to – se pojavijo pri večini ljudi ali samo pri nekaterih?

Sploh ni nujni, da boš imela vse stranske pojave, ki smo jih zgoraj omenili. A kašnega od teh – prav gotovo. V večina ima vsaj kakšen stranski učinek. Verjetno plešasti odpadanje las ne bodo čutili!!!:-)))))
Če boš napisal, kam greš in v katerem času, ti bomo lažje svetovali. Mogoče ga sploh ne potrebuješ.
Nekateri, ga v Indiji jedo, sam pa sem bil v Indiji vsega skupaj že 1 leto in 1/2, pa nisem nikoli jemal antimalarike!
LP!
Nomad

Pri večini folka, s katerimi sem se jaz pogovarjala, so se pojavili stranski učinki, vendar ne v hudi obliki.
Antimalariki so v Indiji priporočljivi, ko greš na jug, čeprav jih tudi tam veliko ljudi ne jemlje.

Kritična je le džungla okoli Kočina. ODOMOS je eden boljših repilentov! Še muha ne sede nate!

Oj,
Jaz in moja dva otroka smo jemali Lariam,pa nismo imeli nobenih strasnih stranskih ucinkov-kake dva dni po zauzitju smo bili bolj slabi,obcasna slabost,drugace pa nobenih hudih sanj nisem imela.
Vazno,da tisti dan ko vzames tableto full jes pa pijes.

Živjo, sama sem imela enkrat malo čudne sanje (prvič ko sem vzela tableto),drugače pa nobenih stranskih učinkov, pa sem enkrat prav tako spila eno pivo nekaj časa za tem pa ni bilo nič..lp

S prijatelji smo vec kot en mesec jemali lariame, pa je bilo vse ok. Verjetno pa je vse odvisno od človeka, tut jest sem slisal precej grozljive zgodbe, eni ljudje ga raje sploh ne jemljejo – ceprav se mi zdi ti malo nelogicno, malarija je zihr bolj zoprna od stranskih ucinkov lariama.
Mimogrede, imam naprodaj ene antimalarike, podobni lariamom -FANSIDAR- dobil sem jih v Indoneziji. Lahko se zmenmo za eno ugodno ceno

Pa smo zopet tam, lariam da ali lariam ne. Do končne odločitve boš morala priti sama. Tako kot je nekdo že napisal, bi bilo pametno najprej povedati kam potuješ. Tako bi ti lažje svetovali.
Jaz sicer za kakšne hude nasvete nisem primerna, ker tega “sranja” še nisem jemala. Si pa vsakič sproti hudo razbijam glavo z odločitvijo jemati ali ne.
Najprej si malo preberi kaj o tem pravijo na netu. Predvsem poglej kaj priporočajo za zaščito na področju kamor potuješ. Mogoče to niti ni lariam ampak kaj lažje prenosljivega. Tukajle ti prilagam link kar je sicer kar zoprno brati, ker so se oglašali ljudje, ki so imeli stranske učinke in to ne blagih. Njihove izjave lahko najdeš v guestbook-u. http://www.geocities.com/TheTropics/6913/lariam.htm .
Torej, če se odločiš da antimalarikov ne boš jemala, poskrbi da boš dobro zaščitena na drug način. Sicer na to moraš absolutno računati tudi pri jemanju antimalarikov. Le-ti namreč niso 100%. Torej, komarji, ki prenašajo malarijo, so dejavni ob mraku in zori. Čez dan pa ne pozabi na tiste komarce, ki prenašajo dengo. Poskrbi da boš imela odkrite dele telesa zaščitene z nanosom repelenta. Le-ta naj vsebuje vsaj 30% DEET-a. To količino vsebuje tisti temnomodri OFF! ali pa ena srebrna piksna od VAP-a. Ta je še boljša. 32% DEET-a (jaz sem jo kupila v Škofji Loki v Centromerkurjevi drogeriji). Če ti le ne bo prevroče se zvečer in zjutraj (mrak in zora) raje obleci v kakšne lahke dolge rokave in hlače ter štumfe SVETLE barve. In fino je tudi, da nisi preveč prešvicana, ker boš v tem primeru še bolj vabljiva za letalce.
Če se odločiš jemati antimalarike pa se DRŽI danih navodil za konzumiranje.
Jaz osebno sem potovala z ljudmi, ki so jemali lariam in tudi druge zvarke in niso imeli stranskih učinkov. Ampak na to se ne moreš zanašati.
Jaz čez 13 dni potujem na Irian Jayo kjer je verjetnost okužbe idealna. Lariama ne bom jemala. Decembra 2004 sem se vrnila iz Indije. Lariama nisem jemala. Decembra 2003 sem se vrnila iz Namibije. Lariama nisem jemala. Decembra 2002 sem se vrnila iz Tajske. Tudi nisem jemala antimalarikov. Novembra 1999 bila na Baliju in Lomboku. Ravno tako nič. In vse je ok.
Odloči pa se sama. Ne pozabi pa na Hepatitis. A in B. Zaščita proti temu vragu ti pa tudi pri sosedih hrvatih prav pride.
Pa fino se imej kamorkoli že potuješ!
Lep vikend.
Edi

Irian Jaya….. Jayapura…..brez lariamov, oz. antimalarikov? jest bi mal premislil… Bali in Lombok sta smesna sala v primerjavi z Jayapuro

Kot sem rekla. Odloči se vsak sam. In kasneje ne jokaj, da ti je kdo kaj bedastega svetoval. V mojem primeru riziko prevzemam pri polni zavesti 😉
lpe

Se pridružujem Iztokovemu mnenju. Jayapura je idealen kraj, kjer te komarji (okuženi !!!) ne samo opikajo, ampak skoraj oglodajo do kosti.
Letališče Sentani, od koder nadaljuješ pot v notranjost otoka, sicer leži malo višje in ni tako nevarno, vendar si moraš dokumente (surat jalan) urediti v sami Jayapuri, ne gre drugače. In samo v tem dnevu se dovolj izpostaviš, da lahko fašeš malarijo.
Notranjost Zahodne Papue (pozabimo počasi na indonezijsko okupacijsko ime Irian Jaya) -predvidevam, da greš v Baliemsko dolino – pa tako leži na nadmorski višini okoli 1000 m in je za komarje že prehladno, tako, da tam gor ni težav z malarijo.
Sem pa v neki vasi bil priča žalovanju za domačinom, ki je dobil malarijo, ko je šel po opravkih v nižje ležeče dele Papue.

Torej se pri tehtanju med trenutnimi stranskimi učinki Lariama in okužbo z najbolj smrtno boleznijo (ja, celo več jih pobere kot aids) na svetu najbrž ni težko odločiti…

Še tole v razmislek.
A misliš, da je 32 in več % DEET kaj manj strupen od Lariama !?!? Pri tem pa še vedno ni garancije, da ne bo kakšen komar našel nenamazanega kvadratnega centimetra kože…

A ima smisel še kaj napisat? Gotovo sem se odločila za nejemanje Lariama zaradi določenih razlogov. In ti so gotovo v možnih stranskih učinkih za katere sem dober kandidat. Tudi tistih 32% DEETa sigurno ni nedolžnih. Majčkeno, ampak res majčkeno, računam tudi na to da mene komarji absolutno ne marajo. Včasih se hecam, da bi lahko ležala v roju komarjev pa me niti povohali nebi 😉
Kakorkoli že, odločitev je v mojih rokah pa kakršnakoli že ta je. Štejem še 11 dni do odhoda in se že hudo veselim totalnega odklopa tam nekje daleč “bogu iza nogu”.
lpe

Imaš pa res srečo, da imaš tako slabo kri.
Moji sopotniki pa ponavadi poleg klasičnih načinov zaščite (razne packarije za namazat, tisti brenčači na baterije, zažiganje spiral,…) uporabljajo en preverjeno učinkovitejši način. Okrog hodijo z mano….

Obstajajo pa še ene tablete proti malariji, ki so resda dosti dražje, stranskih učinkov pa baje nimajo (vsaj tako so rekli na Inštitutu v Ljubljani, kjer tudi dobiš antimalarike).
Jaz sem bil apo Lariamu malo utrujena, zadnje tedne pa mi je bilo konstantno slabo, tako da sem ga nehala jemat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close