strah pred letenjem
Imam hudo fobijo pred letenjem z letali, ki se mi je pred nekaj leti pojavila kar na enkrat. Prej sem namreč že nekajkrat letela. Vedno me je sicer bilo strah, ampak tisti strah ni bil tako hud, da bi me oviral pri potovanju. Sedaj pa se že nekaj let izogibam letalom in potujem samo za avtobusi in vlaki. Sprva me je bilo strah, da bo letalo kar padlo z neba. Sedaj pa sem toliko prebrala o letalih, da vem, da je to najbolj varen način potovanja in da se to res ne more zgoditi. Ampak kljub vsemu temu me grabi nerazložljiv strah, na katerega ne znam vplivati. Lani sva s fantom želela na Tajsko, pa sva se obrnila pred vrati turistične agencije, ker me je zagrabila taka panika. Letos sva si zelo želela na Sri Lanko. Pred dvema dnevoma je fant kupil letalske karte, vendar se mi od dneva nakupa meša. Ne morem ne jest, ne spat in se ne morem niti toliko skoncentrirati, da bi lahko sledila pogovoru ali filmu na televiziji. Ves čas mi razbija srce, se mi vrti v glavi in me grabi tesnoba in strah. Začela sem jest pomirjevala, ki pa mi pomagajo le delno. V ponedeljek bova šla odpovedat let, ker se mi bo drugače zmešalo. Samo misel na to, da mi ne bo treba na letalo, me pomiri do te mere, da sploh lahko pišem tole. Vem, da na letošnje počitnice lahko kar pozabim, ampak v prihodnje si želim še kdaj potovat ven iz Evrope. Ali mogoče kdo ve za kakšnega strokovnjaka, ki se ukvarja z zdravljenjem fobij? Ali obstaja pri nas kdo, ki bi se ukvarjal prav s fobijami pred letenjem? Prosim pomagajte!!!!! s kakršnim koli nasvetom, če ima kdo podobne izkušnje. Vsak nasvet mi bo v veliko pomoč.
Nadja
hi. mislim da te razumem-tudi jaz se spomnim mojih prvih poletov, sploh ni bilo problema. danes, par let kasneje, pa imam takšno paniko-podobno kot ti. kak imam karto rezervirano sem že nervozna, da ne govorim o dnevu pred odhodom. nazadnje mi je bila takšna panika da sem pred vzletom od sile jokala..čeprav so vse moje iskušnje z letali super se bojim kako bi reagirala če bi imela izkušnje kot moji prijatelji(da so bile naenkrat takšne turbolence da je stevardesa padla, vozek z hrano pa se je odpeljal, ali pa…) ne bom te strašla. pri meni mislim da vem zakaj gre:gre za zaprt prostor; gre tudi za to da če se kaj zgodi si odvisna od človeka odspredaj in lahko samo čakaš! lahko ti dam pač ta nasvet:sama si rekla da veš da je to najbolj varno prev.sredstvo. to imej stalno v mislih, ko so turbolence vedi zakaj-mešanje plasti zraka, vedi da ima letalo 2 ali 4 motorje in da težko da bi vsi odpovedali……najpomembnejše pa, da če hočeš videt svet je to najlažje in najhitrejše z letalom. vedi pa tudi da je vse v tvoji glavi(npr. strah) in le sama ga lahko premagaš! LP
Saj ga ni potnika na letalu, ki ne bi imel vsaj malo strahu pred letenjem. Predvsem med vzletanjem in pristajanjem bi bilo zanimivo meriti koncentracijo adrenalina v filtrih prezračevalnih naprav na letalu. Samo pri nekaterih je to komaj zaznaven občutek tesnobe, pri drugih pa paničen strah. Človek je pač narejen za pešačenje. Letenje in hitrost, s katero se letalo giblje pa sta nekaj, kar presega obvladovanje z lastnimi čutili.
Tvoj strah je popolnoma naravna reakcija, ki je človeški (in drugim živalskim) vrsti v naravnem okolju pomagala preživeti. Človek je okolje spremenil v nekaj generacijah in s tem odstranil tudi večino prejšnjih nevarnosti, genetski zapis pa je ostal enak. Tako je lastnost, ki naj bi pomagala pri ohranjanju življenja, postala moteča.
Kot ti je Avanturistka rekla, največ boš pri premagovanju tega strahu morala sama narediti in to s tem, kar že počneš. Razumeti mmoraš delovanje letal in to praviš, da že kar obvladaš. Saj je tudi toliko drugih situacij v življenju, ko čustveno reagiramo, pa se moramo potem zavestno prepričati, da normalno živimo naprej.
Vseeno ne bi škodilo, če bi poiskala pomoč strokovnjaka. Pa ne me narobe razumeti, s tabo ni nič narobe, samo mogoče ti bo lahko pomagal poiskati način, kako boš odpravila oziroma zatrla ta strah. In to brez pomirjeval. Saj ima v Ameriki vsak poleg svojega osebnega zobozdravnika tudi psihiatra, kjer zdravi tudi precej manjše stresne problemčke.
Predvsem pa upam, da te fant razume in podpira. Saj veš, enkrat odpade Tajska, drugič Sri Lanka, tretjič….
strah pred letenjem se premaga z pisavo air cut.
moj aforizem /tomaževi magični krneki krlepi počitniški aforizmi /
v oddaljene turistične kraje je dobro potovati z letalom /in se z letalom vračati / strah pred letenjem naj premagajo lepote krajev, kamor boste potovali
ugodne lete vam želi lord walški
Mislim, da je res priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka. Varianta B bi bile uspavalne tablete, samo bi bilo še vedno treba priti na letalo in glede na to, kar opisuješ, bi bil že tu ogromen stres.
Medtem ko pa se spopadaš s svojim strahom, se pa s fantom odpravita na kakšno daljšo kopensko turo. Npr. vzhodna Turčija in Iran, Rusija, prek Gibraltarja v Maroko in naprej itd. Sri Lanka bo že počakala.
Forum je zaprt za komentiranje.