Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek STENOGRAFIJA ALI TO ŠE KDO OBVLADA

STENOGRAFIJA ALI TO ŠE KDO OBVLADA

Zanima me, koliko ljudi sploh ve, kaj je stenografija in če ve, ali jo še obvlada. To je posebna, skrajšana pisava, ki se jo je nekoč uporabljali na sestankih, ko se je pisalo po nareku. Zdaj stenografije v šoli ne učijo več.

sem se jo še učila v srednji šoli, imela celo 5. Se znam še podpisat 🙂
Ampak jaz sem že 77.tega maturirala. Si me zdaj spomnila, pa tudi mene zanima če se to še kje uporablja.

tudi čista petka 🙂
še vedno jo uporabljam, ko zapisujem kakšne stvari zase

Jaz sem maturirala leta 1976. Dolgo časa sem delala kot zapisnikar, tako da sem jo na sestankih redno uporabljala. Zadnja leta je nisem uporabljala, vendar še sedaj večinoma obvladam, to se še dobro spomnim pri samoglasnih:

črko a se poudari,
črko e se razpotegne,
črko i se dvigne,
črko o se zaokroži,
črko u se pomakne navzdol
Potem so bili še samoznaki in okrajšave… bili so lepi časi!

Matura leta 1976 ali 1977, malo me že spomin j….., uporabljala potem na faksu za zapiske, potem pa nikoli več. Brzine ni več (itak), okrajšave, razen parih (gospodarstvo, sreča, delo recimo), so pozabljene, ostalo je še nekje v spominu -približno. Mi je pa včasih žal, da nisem malo vadila, čisto za svojo dušo.

Ja, tudi pet, bila tudi na tekmovanju v Novi Gorici.

Se pa spomnim generacije pred mano, so se učili tudi srbohrvaško stenografijo.)))

JAz se pa spomnim, da je sestra konec sedemdesetih hodila na srednjo administrativno in so morali čez počitnice napolniti pet zvezkov s stenografiranimi teksti. Seveda ni redno pisala tako, da sva zadnji teden počitnic delali ko nori – ona pisala, jaz narekovala članke iz časopisov.
Potem vem , da je še nekaj časa zadevo uporabljala, a zdaj že dolgo ne več. Še ena veščina, ki bo šla v pozabo.

Znala in še znam, večina mladih pa verjetno sploh ne ve, kaj je stenografija

Ne, zdej imajo texting.

Nekoč sem jo obvladala v nulo, moja frendica tudi, pa sva si tudi na kakšni dopisnici marsikaj napisali, a to je bilo pred 30- leti. Ker je nisem uporabljala, sem skoraj vse okrajšave pozabila, no, nekaj malega še znam napisati in prebrati. Saj pri stenografiji je bilo tako, da ni bilo toliko problem napisati, kot tisto za sabo tudi gladko brati.
Zdaj pa sem se naučila novih okrajšav kot so LP, FSM, RTM in podobnih, he, he in tistih starih stenografskih sploh več ne pogrešam.
A saj ni, da bi vam naštela vse, kar sem se morala v šoli učiti, a nisem nikoli uporabila, ker je tisto znanje pač povozil čas!

Tudi jaz sem jo znala, ful dobro. Bili smo zadnja generacija, ki se je še učila stenografije.

ž

Pozdravljeni! Zanima me vir te definicije stenografije, ki ste jo navedli. Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,
bi prosil za eno uslugo. Rabil bi prevod par stavkov v stenografijo- za en štos.

Še nekaj stenograije!

Vse za slovanski kulturni razvoj! Kulturno in šolsko delovanje prof. Antona Bezenška (1854-1915) na slovanskem jugu.
14. decembra 2015 ob 12.00 bo v Slovenskem šolskem muzeju (Plečnikov trg 1, Ljubljana) prireditev ob 100 letnici smrti prof. Antona Bezenška iz okolice Frankolovega,
slovenskega stenografa, ki je od 1879 deloval v Bolgariji in velja tudi za očeta njihove stenografije.
http://www.ssolski-muzej.si/slo/news.php?item=321

Jaz se zmeraj obvladam Slovensko Stenoggrafijo….Bila mi je pri srcu ye leta 1967….in sem bil precej hiter y njo….practice…practice…practice….

Kot otrok sem vsak dan opazovala sestricno, ki jo je vadila, ko je hodila na administrativno solo. Sem ji prav zavidala, ker se je ucila tako skrivnostno pisavo. Takrat me je naucila nekaj besed, a se jih vec ne spomnim. Ravno kaksen teden nazaj sem vprasala eno mlado administratorko, ce se jo se ucijo in sploh ni vedela, kaj je to.

Znam še vedno, le neke okrajšave sem pozabila. Včasih, ko sem na kakšnem bolj dolgočasnem predavanju, s prsti stenografiram, tako v prazno, sledim povedanemu. Sicer pa v službi tega že več kot 20 let ne uporabljam.

Danes na netu kupiš diktafon velik kot vžigalnik, ki snema okoli 300 ur! Cena okoli 23€!

Še vedno znam, le določene okrajšave sem pozabila. Včasih kaj stenografiram, ko nočem, da kdo drug prebere. V službi pa je ne uporabljam že več kot 20 let.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close