Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek steblična zelena – nasvet prosim

steblična zelena – nasvet prosim

Spomladi sem prvič posadila malo sadiko steblične zelene, ki se je tako razrasla, da jo imam sedaj na vrtu ful. Ker mi je škoda, da mi propade, vas prosim dobre gospodinje, da mi svetujete, kako jo lahko porabim, shranim…

Lp

Pri nas iz nje delamo smutije. Banana, malo limoninega soka list in steblo zelene in malo agavinega sirupa. Meni ni boljšega.

Zelo zdravo je, če na dan poješ eno pest narezanih stebel – odličen diuretik in prečiščevalec organizma je stebelna zelena. Če te ne moti njen vonj in okus.

Jaz jo surovo narežem na kockice in zamrznem – za juhe ( jušna osnova za goveji bujon -namesto peteršilja), za razne zelenjavne juhe in mineštre, omake, predvsem pa azijsko kuhinjo, ker doma veliko kuham po azijskih receptih.

Odlična je tudi namesto praženih kock ali zlatih kroglic za v kremne juhe – kot dodatek v krožnik ob serviranju.

Tudi na stebla narezano lahko zamrzneš, pa potem poješ, ko se odtali, brez težav. Ni uvela ali zdrizasta.

Na vrtu imam samo navadno listno zeleno, torej nimam težav s spravljanjem. Stebeljno kupim po potrebi. Ponavadi dam malo v govejo juho, dodam tudi v zelenjavne juhe, naredim rižoto iz stebeljne zelene in jabolk. Sem jo tudi že pohala.

Jaz jo pobiram sproti, vsak dan steblo, dve in večino pojemo kar surove. Skoraj v vse solate narežem še steblo zelene. Se ti pa ne mudi prav strašno jo pospraviti, saj prenese kar nizke temperature. Meni je lani celo pod snegom preživela zimo.

Višek očistim, narežem na cca 1 cm široke rezine in zamrznem, pozimi dodajam jedem po potrebi.

Najbolje čimveč uživati sveže in surove (kot pravijo zgoraj v smootijih) Kombiniraj z različnim sadjem.
Devaj jo v zelenjavne enolončnice in juhe.
Višek pa lahko zamrzneš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close