ste že kaj posejale vrt?
A to si že v vrt posejala, ali na polički? Če si na vrt, me zanima, od kod si, da je to že možno?[/quote]
Na vrt direkt:)) Okolica KK. Lp.[/quote]
Ojej, jaz si pa še ne upam, er se mi zdi, da je še premraz (50km jv od Ljubljane). Sem sicer začetnica. Kaj se potem motim in bi lahko že kaj dala direkt v zemljo?
Na vrt direkt:)) Okolica KK. Lp.[/quote]
Ojej, jaz si pa še ne upam, er se mi zdi, da je še premraz (50km jv od Ljubljane). Sem sicer začetnica. Kaj se potem motim in bi lahko že kaj dala direkt v zemljo?[/quote]
Kar pogumno začni. Lahko že vse gor našteto poseješ, nekateri so tudi že korenček, blitvo, špinačo in podobno jaz nisem, ker mi je časa zmanjkalo, danes pa preveč piha. Sploh za grah je značilno, da se mora posejati v mrzlo zemljo in preverjeno drži.
Če te skrbi preprosto pokrij posevek s kopreno. Veliko veselja ob vrtnarjenju:)
Jaz sem z Goriške, pa nisem še sejala direktno v zemljo nič razen zgodnjega krompirja in česna, čebulo moram v kratkem. Pravilo je, da se mora zemlja ogreti na min 7°,da lahko seješ, raje 10°. Ker smo na ilovnati zemlji, se še ni segrela, bo pa kmalu. Letos je bolj pozno kot ponavadi, navadno smo marca že sejali. Lahko sadiš drevje, grmovnice, to vsekakor.
Sem prebrala zanimiv sestavek odlične “vrtnarice”, strokovnjakinje s tega področja Miše Pušenjak. Govori ravno o tem, da v zadnjem času opaža, da slovenski vrtičkarji vse preveč hitijo s setvijo v premrzla tla in da to ni merilo dobrega vrtnarja. Peščena zemlja pa se npr. prej segreje, tako da je odvisno tudi od tega. Tudi kmetje, pri katerih smo kupili hlevski gnoj, so rekli, da je še prezgodaj in da mora zemlja imeti 10° in niso še sejali.
NIč bat, nisi:) . Saj nič ne rečem, zadeva je čist luštna (verjetno), ampak dejansko se mi zdi, da nekatere pretiravate – včeraj je bila še orng zima, danes bi pa ve že kar svojo zelenjavo pridelovale…….. . Potem pa jokate, kako vam nič ne zraste (sploh mi pa nikol ni bilo jasno, v čem je štos, da najprej marca poseješ, potem pa za tri mesece pokriješ). MI kakšna zagnana vrtnarica razloži?
No, tudi jaz sem že nekaj posejal. In sicer v steklenjaku je pred kakšnim tednom pokukala iz prsti solata (majska kraljica, + še nekaj domačih sort) Zunaj sem posadil čebulček in pa tudi posejal poletno solato. Zdaj nameravam še posaditi krompir. V rastlinjak bom pa pikiral (že) solato. Sedaj ja tudi čas, da se jagodam odstarni odmrlo listje, se jih okopa, po potrebi razredči in oblino pognoji s kvalitetnim hlevskim gnojem.
Sem pa z Goričkega. Uživaj-te!
Forum je zaprt za komentiranje.