Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ste že kaj posadili v vrtu

ste že kaj posadili v vrtu

Jaz sem že čebulo, fižol, korenje, peteršilj.

V tem tednu pa moram po sadike, da posadim paradižnik, papriko, zelje, brokoli, cvetačo, bučke, kumare…

Blitva redkev solata petersilj

Zelena

Ja, seveda. Posajene imamo sadike solate, špinače, blitve, kolerabice, zelja, brokolija, cvetače, kumar, bučk, paradižnika, peteršilja, zelene, bazilike in pora.

Posejano imamo redkvico, čebulo, česen, korenje, berivko, nizek fižol, rdečo peso, kapucinke, tagetes in ognjič.

Na vrtu so še šparglji, ki rastejo na polno trenutno, mlada česen in čebula, ki smo ju dali že jeseni v zemljo in je že za jest, jagode in borovnice, nekaj zimske solate, ki jo bomo pojedli ravno do takrat, ko bodo nove sadike dovolj velike, in trajnice (origano, timijan, rožmarin, drobnjak, sivka, meta, luštrek, lovor, janež, kamilice)

Ta teden pridejo na vrsto še paprika, feferoni, jajčevci in lubenica.

Večino sadik sami vzgajamo iz domačih in kupljenih semen, nekatere pa tudi kupimo.

Obstransko vprašanje – kako se smiselno pobira blitvo in fižol? Sproti in po malem? Blitvo režete samo zunanje velike liste in notranji rastejo naprej? Fižol poberete samo primerno velike stroke  -ali kar počez vse in rastline populite ven?

Morda trapasta vprašanja –  a sem radoveden in nimam pojma o tem.

Odgovor na objavo uporabnika
rok-1, 14.05.2025 ob 11:23

Obstransko vprašanje – kako se smiselno pobira blitvo in fižol? Sproti in po malem? Blitvo režete samo zunanje velike liste in notranji rastejo naprej? Fižol poberete samo primerno velike stroke  -ali kar počez vse in rastline populite ven?

Morda trapasta vprašanja –  a sem radoveden in nimam pojma o tem.

Drži se ti ničkoristi bicikla.

Grah, lustrek, petersilj in zametnice.
Pocakam se poscano Zofko + 3 dni za feferone in paradajz.
Nimam s polivinilom pokritih gred.

Solato letos ne bom sadila – ne mislim vec hranit jebenih polzev. 🙁

Imam solato, pa čebulo in jagode. Paradajz imam še notri, drug teden ga presadim ven. Bom še ta nizek fižol.

Rok, jst ta nizki fižol naberem za strocjega, ko je zadost velik in potem cez par dni je spet. Ga ne pulim nč ven. Nimam ga pa za zrnje. Kaj dost več se ne zastopim.

takle, 14.05.2025 ob 12:00

Imam solato, pa čebulo in jagode. Paradajz imam še notri, drug teden ga presadim ven. Bom še ta nizek fižol.

Rok, jst ta nizki fižol naberem za strocjega, ko je zadost velik in potem cez par dni je spet. Ga ne pulim nč ven. Nimam ga pa za zrnje. Kaj dost več se ne zastopim.

Hvala! Upam da še kdo zapiše za blitvo

Fižol pobiraš sproti, bolj ga trgaš bolj raste. če ga imaš v momentu preveč, ga zblanširaš in daš v skrinjo. Star fižol ni dober.  Enako z blitvo.

Na vrtu raste že marsikaj, grah, čebula, kifeljčar, kitajsko zelje, ohrovti, korenje, solate, radiči, por, zelena, redkvice, nadzemne kolerabice, nizek fižol, dogla vinga… Pa trajnice itak, zelišča, začimbe, jagode, borovnice, ribez, maline … plodovke so še pokrite v rastlinjaku, nimam niti zemlje še pripravljene, bo v naslednjih 14tih dneh, paradajzi, paprike, čili, melancani, buče, bučke ..

Leto imam že vse. Samo še jajčevce moram it nekam iskat.

Rok-1

blitvo jaz že leta pobiram sproti, torej ko so zunanji listi dovolj veliki, jih režem, notranji pa potem nadaljujejo rast. Na ta način jo imam več mesecev vsakih nekaj dni svežo.

Super – HVALA vam za pojasnila!

kuharica655, 14.05.2025 ob 10:32

Jaz sem že čebulo, fižol, korenje, peteršilj.

V tem tednu pa moram po sadike, da posadim paradižnik, papriko, zelje, brokoli, cvetačo, bučke, kumare…

Vsega po malem smo že, nekaj smo pa pustili za naslednji vikend. Bomo videli kako se bo obneslo.

Pripravljam pa svoje sadike iz semen, tako da si vedno pustim še plan B če pride do kakšnih nepredvidljivih dogodkov.. bojim se da sem letos spet pretiravala s paradižniki.

Obstransko, kako polže pohtanite in ne zasčite preko vrtov. ?

Posadila sem že: krompir (veselo raste), paradižnik, bučke, kumare, jajčevce, rdečo peso, zeleno, papriko, baziliko, čebulo.

Posejala sem solato, radič, korenček, peteršilj, blitvo…

Solato in radič pa že nekaj časa tudi vsak dan jemo.

Še na enem delu zemlje nameravam posaditi fižol za zrnje.

Star 50 + pa ne ve kaj je fižol.

Rezi*, 14.05.2025 ob 12:36

Obstransko, kako polže pohtanite in ne zasčite preko vrtov. ?

Jaz sem kupila en futr za polže, pa so siti?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close