Status kmeta, kako ga lahko pri-dobiš?
Prebrala sem zakonodajo, torej vem kako in kaj, nikjer pa ,e piše koliko tega zemljišča moraš obdelovat ali s čim se moraš ukvarjat, da lahk dobiš status kmeta, eto, če sem čisto laična…koliko zemlje, travnika, gozda ali ne vem česa moram imeti…da lahko zaprosim za status kmeta…koliko glav živine, ovc, koz ali kaj jaz vem česa… ja le to me zanima, enostavno…količinsko me zanima za eno kmetijsko dejavnost, koliko česa, da lahk zaprosiš za status kmeta? Izobrazbo imam, za status kmeta… V. stopnja in narejen izpit za status kmeta na kmetijski šoli, to je dovolj, zdaj me zanimajo še ostali pogoji. Ve katera mogoče? Ali na koga se naj točno obrnem, da mi bo to vedel točno povedati, ne da me šibajo iz enega mesta na drugega.
Hvala za pomoč!
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1223&sid=876
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1223&sid=876&faqid=28722
Za kmetijsko dejavnost se šteje vse kmetijske dejavnosti po predpisih o standardni klasifikaciji dejavnosti. Kot pomemben dohodek iz kmetijske dejavnosti se po tem zakonu šteje vrednost kmetijskih pridelkov na kmetiji, vključno s prihodki iz naslova ukrepov kmetijske politike in iz naslova državnih pomoči v gospodarskem letu pred ugotavljanjem pogojev, ki dosega najmanj 2/3 letne poprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju (za leto 2008 je 11.131,44 EUR).
skratka, dokazat moraš, da boš letno zaslužil s kmetovanjem najmanj 12.000 EUR.
Sem pred pol leta to urejala. Napisati moraš, koliko pridelaš koruze, pšenice, krompirja…. koliko glav živine imaš…. Potem greš s tem spiskom na UE in ti tam izračunajo iz količin, koliko to znese in če je dovolj (kot zgoraj napisano cca. 12.000 eur), dobiš po pošti odločbo o priznanem statusu. Se pa izplača imet čebele, trsničarstvo (ni treba veliko zemlje), pa sadje za žganje. To ima nekako največjo ceno, da ti uspe priti do zneska. Pa prej ti nič ne povejo, koliko je kaj vredno, tako da nimaš pojma, če dovolj pridelaš 🙁
Za prvo silo si mogoče lahko pomagaš z izkušnjami Gregorja Golobiča:
Kot je preiskovalni komisiji razkril prvak Zares, mu je status kmeta podelila upravna enota v Sevnici 3. julija 1998, potrdilo pa je izdal referent za kmetijstvo Tine Zupančič. Z njim je potrdil, da »je Gregorja Golobiča šteti za ustrezno usposobljenega za opravljanje kmetijske dejavnosti. Stranka je usposobljena, ker je starejša od 30 let in ima najmanj pet let izkušenj z delom na kmetiji, kar dokaže z izjavami naslednjih prič: Anica Pipan, Darinka Golobič in Anton Golobič.
http://www.revija-reporter.si/index.php?option=com_content&task=view&id=2851&Itemid=59
Živjo.
star sem 28 let in me zanima kako oz ce lahko podedujem oz nasledim starega ata, ki ima status kmeta in pocasi ne bo vec zmozen dela na kmetiji. od majhnega pomagam na kmetiji in bi to dejavnost nadaljeval, ker se mi zdi škoda zavreč znanje naših staršev, ki že tako ali tako izginja v času.
hvala za odgovore.
Forum je zaprt za komentiranje.