Najdi forum

staša…

Pregledala sem tvoj album in moram ti eči, da si rava mojstrica. sicer sena forumu ne oglašam kaj dosti – bolj berem in potem preizkušam.

Bi pa bila vesela, če bi mi lahko poslala kakšen recept – najbolj mi je v oči padla pepelkina torta. Tudi rafaelo biskvit s pokončnim biskvitom je videti slasten in tista torta za katero praviš, da je ena boljših kar si jih jedla. tudi jaz bi…pa naj bo kakšna kila več, če je pa tako dobro.

Pa piškoti so fenomenalni:
– cimetove zvezdice
– medenjaki z ledom
– orehove ploščice
– švedski piškoti
– kukiji
-marcipanovi medenjaki
– orehovi jezički z nutelo (ti so videti njami)

Če imaš kje zbrane te recepte, bi jih bila vesela, da se bomo sladkali tudi mi.

Me pa zanima še tole: kako ti uspe narediti tako lep obliv na zvezdicah – veliko potrpljenja za vsako zvezdico ali poznaš kakšno zvijačo?

Lep snežen dan.

kkapljicaa@volja.net

Hojla.

Žal receptov nimam zbranih, nekaj jih je iz revij.

Tole je PEPELKINA TORTA:

RAFFAELO TORTA … pojma nimam več 😉 Biskvit je, če se prav spomnim, od Eline torte, ki je v bazi receptov na tej strani, krema pa je v bistvu masa za Rafaello krogljice, ena, ki se kuha na štedilniku, vem, da je med zraven … recept mora biti nekje na Kulonariki, ampak jih je toliko, da res ne vem, kateri je rpavi, Ima pa največ ocen in je med najboljšimi.

POLNOZRNATI KUKIJI so ravno tako v bazi RECEPTI na tej strani (jaz sem avtor, so pa še eni drugi).

MEDENJAKI

Recept je enkrat na med.over Prehrana napisala Maya May, jaz pa sem po nasvetu Zale iz istega foruma dodala še mleko. Medenjaki so neverjetno mehki in krhki ter se kar topijo v ustih.

300 g medu
200 g masla
150 g sladkorja
2 jajci
500 g polnozrnate moke
250 g bele moke
100 g mletih orehov
vrečka in pol začimb za medenjake
1 žlička sode bikarbone
+ 2 dcl mleka (opcijsko, čeprav si jaz ne predstavljam, kakšni bi bili medenjaki brez mleka)

Med segrejemo, dodamo maslo in sladkor. Ko se masa ohladi, dodamo jajci. Ostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi, kateri primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, najbolje čez noč.

Po želji oblikujemo kroglice, paličice …(v velikosti oreha) ter pečemo cca. 15 minut pri 180 st. C.

Po želji lahko daste druge oreške (mandlji …), čokolado ali kakav v prahu, koščke kandiranega sadja (jaz dam 100 g).

Pomočite jih (tople) v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu) oz. hladne oblijete s čokolado.

OREHOVE PLOŠČICE (Lisa):

350 g mehkega masla
200 g belega sladkorja
400 g rjavega sladkorja (jaz uporabljam Mascavo od ProVida – super)
3 jajca
1 žličko soli (jaz sem dala le ščepec)
1 žličko cimeta
225 g mletih orehov (50 g zamenjala s sesekljanimi)
680 g moke
1 žlička pecilnega praška

Maslo premešamo z obema vrstama sladkorja, dodamo jajca, sol, cimet in orehe. Moki dodamo pecilni, premešamo in vse skupaj zamesimo v gladko testo. Razdelimo ga na pet delov in iz vsakega oblikujemo valj premera 3,5 cm. Zavijemo jih v folijo in položimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 st. C, valje razrežemo na tanke ploščice in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 8-10 minut (dokler niso zlato rumeni).

Okrasimo jih lahko s čokoladnim oblivom.

CIMETOVE ZVEZDICE (kopirano iz foruma Kulinarika)
Avtor: mamamia, Vir:

500 g fino mletih mandljev
5 beljakov
450 g mletega sladkorja
dve žlički mletega cimeta.

Iz beljakov stepemo trd sneg (preden začnemo stepati, dodamo ščepec soli; začnemo z najnižjo hitrostjo mešalca in končamo z najhitrejšo). Med stepanjem dodamo mlet sladkor in potem stepamo, da se sneg lepo sveti. Skodelico snega damo na stran (spravimo v hladilnik), v preostanek pa vmešamo mandlje. Ugnetemo testo (ali s spiralnimi nastavki mešalca ali z rokami, sama ga zamesim ročno). Da se ne lepi, delovno površino potresemo s kristalnim sladkorjem. Kepo ovijemo v folijo in za uro ali dve pustimo v hladilniku.
Testo potem na delovni površini, dobro potreseni s sladkorjem, razvaljamo na približno pol cm debeline. Z modelčkom izrezujemo zvezdice. Modelček vedno vtisnemo v sladkor, preden izrežemo novo zvezdico, tako se ne bo lepil na testo, kraki pa bodo lepi. Zvezdice zložimo na pekač na peki papir. Na vsako damo malo beljaka, ki smo ga shranili, in ga lepo razvlečemo po zvezdici, da je površina lepo gladka (jaz to počnem z zobotrebcem). Na sredo zvezdice dam kupček beljaka, potem pa z zobotrebcem vlečem maso v vsak krak posebej; dela je veliko, ampak se splača glede na končni učinek). Zvezdice pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se posušijo. Jaz jih ne pečem, če pa se kdo odloči za peko, naj zvezdice peče na 150 stopinjah okoli pet minut – bolj se morajo posušiti kot peči, da beljak ostane bel. Ko so zvezdice suhe, jih zložimo v pločevinasto škatlo. Ob njih ne hranimo drugega peciva, ker so zelo aromatične in bi se drugi piškoti morda preveč navzeli cimetove arome.

Tele zvezdice so torej primerne tudi za tiste, ki za peciva ne uporabljajo moke. Če se testo lepi, je potrebno dodajati samo sladkor. Jaz s sladkorjem potresem tudi valjar, delovno površino pa sploh, in potem je valjanje in izrezovanje pesem.

Anja, jaz zmeljem mandlje kar z olupkom; ne jih sesekljat v kakšnem multipraktiku, ampak uporabi nastavek z mletje.

Zvezdice se čez noč posušijo, brez skrbi, na sredini pa morajo biti še čisto malo mehke, da so prijetne na ugriz oziroma da si ne polomiš zob. Torej so bolj mehke in trde kot kakšni drugi piškoti.

Beljak se, vsaj meni, ni nikoli zluščil z njih, niti po 14 dnevih ne, ko praviloma zadnje izginejo iz škatel. Taka mehka bela glazura ostane.

Sladkor se v zvezdicah ne čuti. Če ga dodajaš testu se med gnetenjem raztopi, kar ga je na zunajem robu zvezdic pa tako ali tako odpade, ko se zvezdice posušijo. Tako ni nobene sladkorne plasti. Seveda za delovno površino uporabiš kristalni sladkor, samo v beljake gre mlet sladkor (jaz v tem primmru sladkor zmeljem sama, ne uporabim že kupljenega sladkorja v prahu). Zvezdice se potem, ko so posušene, sploh ne lepijo med seboj, morda tu in tam katera, ampak to je bolj redko.

Beljaka naneseš toliko, da je zvezdica lepo pokrita, ne predebelo pa tudi tako tanko ne, da bi se skozi videla rjava podlaga testa. Takole na pamet težko rečem – jaz dam približno zravnano kavno, torej najmanjšo možno žličko (ali pol čajne), odvisno je seveda, kako velike zvezdice delaš (jaz jih delam s klasičnim kovinskim modelom, okoli 4 ali 5 cm premera). Beljaka odvzameš za kakšno četrtlitrsko skodelico. Če ga zmanjka za glazuro, pač stepeš novega (tudi to smo že počeli na začetku pekovske kariere).

Nič me ne gnjaviš z vprašanji. Ko se sebe spomnim prva leta, mi je še zdaj slabo – sama packarija, dokler nisem prebrala, da je treba delovno površino potresat s sladkorjem in ne z moko…Pa porumenela glazura, ko sem preveč segrela pečico, enkrat sem jih pozabila v njej pa so bile trde ko kamen…No, potem sem jih nehala peči, samo sušim jih, kot sem napisala, in so krasne.

ŠVEDSKI PIŠKOTI

Upam, da je kaj pomagalo. Bom poskusila najti še ostala dva recepta, ki ju nimam na rač.

lp,s

No, tukaj je recept za Rafaello kroglice – naredila sem malenkost bolj tekočo maso in jo uporabila kot kremo:

Biskvit pa je naslednji:

Sestavine

Kokosov biskvit:
– 6 beljakov
– 150 g kokosove moke
– 75 g sladkorja v prahu

Narediš sneg, vmešaš sladkor in na koncu še kokos. Pečeš cca. 20 minut. Ker je pri torti, ki je v mojem albumu, potrebno speči pravokoten bidkvit, priporočam dvojno količino. Ko ga spečeš, ga razrežeš na cca. 6 cm široke trakove (vzdolžno), katere premažeš s kokosovo kremo in jih zvijaš v spiralo.

lp,s

Staša, hvala.
Se bom lotilapeke pepelkine torte in vsaj dveh vrst peciva.

Njami.

Brskam in brskam in nema linka na Stašin album. Prosim Vas kje je?

Hm, pa ga tudi jaz ne najdem več. Se mi zdi, da ga je takrat imela Staša kar v podpisu. Tisto v stilu “moj-album-stasa…”

Bo morala kar sama Staša pomagati…
LP Mimi

Se opravičujem za pozen odgovor:

Staša, jaz bi se kdaj oglasil pri tebi. Moram probati te dobrote.

Uf, ne priporočam obiskov, trenutno je v mojem hladilniku le pišč. file in solata, kakšna tuna morda, v skrinji pa en kup zamrznjene zelenjave 😉

Decembra pridi – takrat pa samo piškote pečem (in seveda jem :)) OK, torte so izjema – pač družinska zadolžitev za rojstne dneve (menda sem edina, kateri rata kaj užitnega spacat skupaj ;))

Pred decembrom vmes na kakšno tortico?
Bom prišel s kakšno flaško dobrega vinčeka :)))

Oooo 🙂 Puno hvala. Piškoti so res fenomenalni.

Še to – priporučam link:

Julija

Albin,

torte ponavadi prevozijo pot do Maribora – nenačete 😉 Ti pa obljubim eno darilno vrečko piškotov, če me boš pocukal za e-mail decembra:

OMG, svasta 😀

Radovedno… upam, da nisem prevec radovedna, ampak kaj je tvoj materni jezik? V slovenscini imas nekaj tezav, ampak na zelo zanimiv nacin.

NI KRITIKA, samo zanima me 😀

Materni jezik mi je hrvaški, slovenski sem učila eno leto v šoli, lahko berem, težave nastajo kad moram govoriti (žal, ni govorne prakse) 🙁 zelo rada vas berem – upam si da moje napake niso problem 🙂

Ne, niso problem. Se mi je zdelo. Super, da se sploh trudis. Vem, kako tezka je slovenscina (poznam nekoga, ki se trudi nauciti se slovenscine, pa vem, da vcasih se sama ne znam razloziti cesa, kar je meni povsem normalno)…, potem pa se hrvasko-slovenske jezikovne interference. Kar pogumno, bravo!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close