Starši vegatarijanci – kako pa s prehrano otrok?
No ja, tale je pa krepko morska. Ker pač pri predelovanju zelenjave umre toliko in toliko čmrljev, je potemtake v redu, da se kolje živino – se jo vzgaja z namenom, da se jo bo poklalo.
Ma dej no, Janis, tale argument je pa res osnovnošolski.
Popolnoma jasno je, da zaradi nas umre ogromno živih bitij – ubijamo mikrobe, bakterije, koliko mravelj pohodimo itd – pa to še ne pomeni, da zaradi tega lahko verigo ubijanja nadaljujemo v neskončnost. Tisto, česar ravno ni treba neposredno ubijati, pač lahko pustimo na miru.
Če ti pač v človeku ne vidiš ničesar več od tega, toliko slabše zate. Človek je pač prišel do neke stopnje razvoja in za to je moral marsikaj dati skozi, v redu. Samo se pa razvija naprej in dogaja se tudi evolucija zavesti, da človek morda nekega dne vendarle ne bo zgolj predator (kar zdaj v 99% je).
Narava nas je pripeljala do neke točke, na vsakemu posamezniku pa je, da razvija svojo zavest naprej.
Mi je zelo žal, če so za koga to le prazne marnje, samo to kaže na njegov nivo, ne na karkoli drugega.
In zakaj se mesojedci ne morete sprijaznit s tem, da je vegetarijanstvo dejansko miroljubnejša oblika prehranjevanja? Vam ne sede to priznat, samo to je vaš problem.
Zame ja, vegetarijanstvo je “višja” oblika prehranjevanja , če se tako izrazim, kaže na neko zavest do živega in upam, da bo počasi se uveljavila vedno bolj.
Pa mi je čisto vseeno, kako se bunite in zgražate nad našo “vzvišenostjo”.
Eni bi pač radi dali glavo v pesek in v imenu tega, da bognedaj karkoli ocenjevati ali postavljati na lestvice (kar je samo beden izgovor, da se soočiš z realnostjo, ker vedno bodo nekateri višje, drugi nižje, nekateri bolj pametni, drugi manj in še in še), nočejo reči bobu bob.
Samo sem pa tudi jaz proti temu, da nekdo vegetarijanstvo vzame kot “osebni dosežek”, kot nekaj, na čemer gradi identiteto in misli, da je ZGOLJ zaradi tega kaj “višje”. Zgolj zaradi tega pač ne, na višjo zavest kaže še vse kaj drugega in zelo visoko zavest so imeli in imajo tudi ljudje, ki niso vegetarijanci.
Vegetarijanstvo je pač del enega zelo širokega sklopa in razvoja zavesti, o tem bo pa vsak zase odločal, na individualnem nivoju.
Vse je lepo in prav.
Sama sem nehala meso jesti pri 12. Takrat še ni bilo to popularno in modna muha.
Sama tudi ne kupujem izdelkov, ki so testirana na živalih, … …
Vse se mi zdi ok.
AMPAK, je tukaj en problem, ki ga vidim. Zame pol ljudi neve, da ne jem emsa, ker prvič tega ne obešam na velik zvon, kot večina in ker ne napadam vseh okoli sebe, ki ga jedo.
Problem veganov in vegetarijancev (vsaj večine je ta), da so agresivno bastrojeni, vzvišeni, arogantni, nagjeni k skrajnostim… in še tako naprej…. zato jih ljudje po večini ne marajo ali mislijo, da so budale. To ap ne zato, ker ne jedo mesa ampak, ker so nevzdrži po obnašanju… Zmerjajo ljudi, ki jedo meso, se obnašajo vzvišeno… Svojim otrokom ne dajejo jest mesa in mali so bolehni… (poznam enih par hudih primerov)…
Zaradi arogantnih vegeijev padamo tisti ta drugi v slabo luč in nas imajo za budale.
Z agresijo in zmerjanjem ne boste nikogar prepričali, da naj ne ej mesa, jedel ga bo zanalašč…
Tako, da ne obešajte na velik zvon, vedite se normalni niste nič več.
Po budizmo ne jesti mesa je vrlina, jesti meso pa vseeno ni slabost, če ni ubito samo zate in v preveliki količini.
Malo se zamislite kakšno sporočilo dajete.
Zanimivo, poznam kar nekaj vegetarijancev pa noben še nobenemu ni buljil v krožnik z mesom.
Tudi jaz tega niti pod razno ne počnem. Nobenih pogledov, komentarjev, ničesar, ne dajem nekomu, ki je meso, pred mano ali kjerkoli.
Medtem ko sem sama dostikrat tarča “teženja”, da kaj zganjam, ker ne jem mesa.
Tako da tole o agresivnosti velja za “obe stranki”.
Poslušajte no, ne mešajte zdaj kanibalizma z uživanjem mesa živali, zrejenim za potrebe prehranjevanja!
A so vegiji samo proti množičnemu pobijanju ali tudi proti množični vzreji?
Mislim, đizs, od nekdaj so ljudje gojili živali z namenom, da pridobijo od njih mleko, meso, krzno, jajca, whatever.
Neki rahločutneži na kao višjem nivoju zavedanja pa se zdaj s studom odvračajo od tega, ker imajo živalice očke.
Ah, ja.
Najbrž smo res vsega presiti.
Meni se zdi hecno, ko ti cel kup vegetarijancev dodatno utemeljuje svojo odločitev, da oni ne jedo mesa (razen tega, da je imelo oči) s tem, da ga ne marajo in da ga že v otroštvu niso marali.
Jaz osebno ne maram vampov in školjk, pa iz tega ne delam svetovnega nazora, niti ne posiljujem drugih s svojim okusom.
joj, a je res tako težko razumet?
mefisto je napisala:
“Zakaj mu kratite pravico, ki ste jo imeli vi?”
Precej težke besede, se ti ne zdi? “kratiti pravice” – madona, kaka drama!
In se ne sprenevedaj prosim, da tak izbor besed nima nobene slabšalne konotacije. In to vprašanje nikakor ni “nedolžno”, ampak je vržena rokavica. Staršu ali potencialnemu staršu reči, da otroku KRATI PRAVICE – to so kar hude besede! In ja, vsekakor bo odziv temu primeren!
Kot sem že rekla, jaz nikomur ne gledam v krožnik, ko pa kdo začne težit MENI zaradi MOJE IZBIRE, bom pa vsekakor povedala svoje mnenje.
Samo za info…
Sam sem sicer antivegetarijanec, na dan pojem cca 1kg mesa in funkcioniram ko ura!
Je pa en prof. dr. z Oxforda dokazal, da več kot 600 mio ljudi ne more biti vegetarijancev, ker bi mogli posekat ves deževni gozd za polja, sadovnjake itd. in bi potem ostali brez kisika…aja, pa on je totalen vegan…
Dejstvo je, da je od ene krave in ostalih proizvodov sitih 20 ljudi, za 20 ljudi zelenjave pa rabiš 20m2…
Srečno, vsakemu svoje!
Lp
Vsak starš hrani svojega otroka v skladu s svojimi prepričanji. Vsejedi strarš bo ponudil otroku v vsejedo prehrano. Vege starš bo ponudil svojemu otroku vege prehrano. Zelo preprosto.
Nekaj so prepričanja, drugo pa je znanost. In znanost je tukaj povsem jasna. Rezultate oz. konsenz znanosti glede vegetarijanstva oz. veganstva pa lepo povzame znanstveno izredno dobro podprto stališče največje prehranske organizacije v svetu:
“Pravilno sestavljena vegetarijanska in veganska prehrana je primerna in zdrava za vse stopnje človekovega razvoja, vključno z dojenjem, nosečnostjo, otroštvom, kot za starostnike, športnike in fizične delavce. Ima številne prednosti, kot je manša pojavnost raka, bolezni srca in ožilja, diabetesa tipa II, manjša pojavnost povišanega krvnega tlaka in telesne teže itd.”
In še citat iz knjige “Meso je problem!”:
OTROCI, KI SO ODRAŠČALI OB POLNOVREDNI RASTLINSKI HRANI, SO VRHUNSKO ZDRAVI
“Zakaj bi čakali, da meso in mlečni izdelki izmučijo telo, preden bi se odločili za spremembo? Zakaj ne bi začeli tako zgodaj, kot je mogoče? Nobenega dvoma ni: otroci, ki so odraščali ob ustrezni rastlinski prehrani, bodo zagotovo vse življenje fenomenalno zdravi. Zdravniški odbor za odgovorno medicino je oznanil: »Otroci, ki so odraščali ob sadju, zelenjavi, polnovrednih žitih in stročnicah, so kot odrasli vitkejši in bolj zdravi; celo živijo dlje od svojih mesojedih prijateljev. Otroci pa, ki so vzljubili okus ocvrtih piščančjih medaljonov, goveje pečenke in ocvrtega krompirčka, so jutrišnji pacienti z rakom, diabetesom in koronarno srčno boleznijo.«
Popravek preden blatite vegeteriance si preberite večletne študije, ki so jih pisali strokovnjaki na to temo…ni večje grožnje poleg kajenja da bi ogrožali svoje zdravje, kot je jesti meso. In tale stavek ni na moji glavi zrastel ampak na glavah ljudi ki so svoje življenje posvetili raziskavam in imajo več pojma kot vi , ki se med drugim vtikate v odloćitve drugih!! Tiste ki zanima kdo je ta stavek napisal naj pogugla in se že končno izobrazi preden govori neumnosti…in ko že mislite kako ste pametni– človek je bil v osnovi raslinojedec!!!!!!!! Te zadeve omenja tudi Einstein ki je bil sam vegeterianec , prav tako Jezus, Tolstoj in mnogih drugih ki so imeli več pojma kot danes povprečen osebek…da ne jej mesa piše tudi v bibliji ….to bo vedel tak, ki jo je vsaj enkrat prebral tako da se tudi lahko trdi da je verska zadeva…. kakor si kdo vzame in prav je tako! Če ne bi bilo mesojedcev in se ne bi hranili na truplih drugih bi bilo več obdelovalnih površin (ki so zdaj namenjene hrani za živino) in bi lahko nahranili cel planet , ne bi bilo lakote. Tako pa dnevno ubijejo preko 100.000 krav samo v ZDA in za vsakih 100tisoč burgerjev je posekano 52m2 deževnega gozda….zamislite se nad sabo, čas je da nehate samo na svojo rit gledat, vanjo basat in sodit drugim!!! Po drugi strani pa zagriženi mesojedci ki vzgajate” mesojedske” otroke (vaši so delajte z njimi kar hočete) in blatite takšne ki otrok pač ne vzajajo po vaše ( mati ima vso pravico odločati o zdravju svojega otroka..ona ga je spočela in ona ga je več ur rojevala ..ona mu je dala življenje) dajte skuhajte svojo domačo žival in jo pojejte…zakaj po vašem če že sebe ločite od živali (čeprav niste nič drugega) je pa muca kaj drugačna več vredna od piščančka ki je komaj začel živeti..in zakaj je pes več vreden od kravice in konjička v konjski pašteti???? Ker ni!! Nihče ni, niti človeško življenje ni nič več vredno od katerega koli drugega življenja na tem planetu…in zaradi takšnih kot ste vi ki obsojate in se hranite z krvjo drugih pa je človeštvo virus za ta planet!!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.