Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Starši vegatarijanci – kako pa s prehrano otrok?

Starši vegatarijanci – kako pa s prehrano otrok?

Fani, ti tudi??
Pa dajmo še enkrat – zanimalo me je, zakaj starši vegetarijancev (ki so se za to odločili v odrasli dobi) svojim otrokom ne pustijo možnosti vsejedstva, če pa je človek v osnovi vsejed (v začetku mesojedec, kasneje vsejed).

A, pa soseda je doma.

Posebej zate pa tale:

Zakaj vegetarijanke med seksom ne kričijo od ugodja?
Ker nočejo priznati, da jim kos mesa lahko prinese toliko veselja…..

No, moja hči je tudi občasno nora na kake čevape, pa včasih je sposobna pojesti tudi celo vrečo bombonov, pa nismo doma ne vegetarijanci, niti je ne omejujemo preveč s sladkarijami.

Pa tudi na risanke je nora, čeprav jih dobiva vsak dan svojo dozo (prbl. pol ure).

Zato me tako posploševanje zelo jezi.

Glede otrok in vegetarijanstva pa menim, da dokler je otrok zdrav, se normalno razvija in uživa raznovrstno hrano, ne vem, zakaj bi to bilo problematično. Starše pa tudi razumem – jaz tudi svoji hčeri ne dajem hrane, za katero menim, da ni zdrava (hitro pripravljena hrana, čipsi, Haribo bomboni …).

Uuuu, bojte se me, res sem agresivna. Pravkar sem pobila par ljudi in čakam, da pridejo novi v pisarno :-))) Vsak dan tepem in rjovem na ljudi… Come on!
Skratka, o svojih prehranjevalnih navadah ne bom govorila, ker se načeloma o tem pogovarjam le z ljudmi, ki me razumejo oz. ki imajo podobne prehranjevalne navade ali s tistimi, ki so mi blizu. Žal sem vse prevečkrat naletela s strani mesojedcev neodobravanja in zgražanja, zato se enostavno s tujimi ljudmi ne pogovarjam niti ne razglabljam o vegetarijanstvu. Tako da, kdo je bolj nestrpen bi se dalo govoriti. Že sam primer, če srečam mesojedca ga ne gnjavim kako pa to, da je meso, kako živi zdaj ko je meso…medtem, ko če kdo ve za moj nemesni jedilnik, me stalno gnajvi in sprašuje, tudi pametuje…
Kaj je naravno je stvar presoje posameznika. Včasih je bilo tudi naravno da so ženske rojevale na polju in delale dalje, medtem ko danes to ne drži več, poleg tega pa so včasih pojedli bistveno manj mesa,na jedilniku je bil enkrat na teden (še iz časa moje babice) pa še spoštovali so, medtem ko danes je na jedilniku za zajtrk, kosilo in še večerjo. Stvari se spreminjajo.
Se pa poslavljam iz te debate, ker take debate itak nikamor ne pridejo, niti se mi ne da. Sem srečna in zdrava in to mi je najbolj pomembno.

Pripomba je sarkastična in se nanaša na komentar enepametne, ki je medrugim tudi daleč najbolj agresivna in nestrpna v tej debati.

Mefisto je čisto lepo vprašala, kar jo zanima. Jaz iz njenega pisanja nisem razbrala nobenega napadanja, niti obtoževanja, pač vpraša, ker ne razume. A je to kaj slabega?
In res mi ni jasno, zakaj se vegetarijanci čutite napadene, zakaj mislite, da provocira, se vmešava … jaz ne zasledim ničesar od tega.
Na vprašanja pa večina sploh ne odgovarja. Ampak to je itak čar tega foruma:)

Jaz nisem vegetarijanka, nikoli nisem bila, niti ne bom. Se pa vidi iz posta od Mefisto, kaj je problem…

Mefisto, sploh pa, zakaj ne greš vprašanje postaviti na kakšen vegetarijanski forum,jih je veliko, če te res to zanima? Boš dobila največ odgovorov.

pa pejva na konjske klobase

Ej, lohk greva na dunajca. Konjskega mesa pa ne maram.

Jaz sem vegetrjanka zato, ker se mi ne zdi normalno jest, nekaj kar je živelo. Res so ljudje vsejedci od nekdaj, ampak takrat še niso imeli toliko drugega na izbiro in niso imeli toliko pameti in zavesti kot danes. Če je kdo meso, ga nmaj me ne moti. Ampak ko bo prišel k meni na obisk ga nebo dobil. le zakaj bi nekomu delala nekaj kar se mi ne zdi vredu? če pa vsejedec ponudi vegetrjancu hrano pa je drugo, saj je za njega to ok. Pač ga ne jem zaradi živali in nevem kaj ma kdo drug z tem. Moj otrok bo imel na izbiro vse kar mu bo pasalo, le mesa ne. In koliko staršev vsejedcev ne da otroku marsikatere stvari za jest recimo tofu ali pa soja… Pa ogromno je takih stvari.

a ti jih pa ne posiljuješ, ker jim daješ jesti meso? ali jim daješ jesti tudi polže, žuželke in kače, ki jih jedo na kitajskem?????

Ni res, da je človek od vedno vsejed! Mnenje so zelo različna!

Če leti name, smo vsejedci.
Jemo žabje krake, polže, žuželk in kač pa še nismo jedli (no, mož je kačo poskusil, ko je bil na Kitajskem).
Vsejedstvo vsaj zame ni posiljevanje – ponudiš vse, kaj otroka raje je, je pa njegova izbira.

Mene pa zanima, od kje ta tvoja nestrpnost? Od kje ti sploh ideja, da bi nekdo (v tem primeru otrok), MORAL jesti meso? Tako kot si ti mnenja, da otroci morajo jesti meso, ker je zdravo, so drugi starši mnenja, da je meso škodljivo in povsem nepotrebno, zato jim ga pač ne ponudijo. Ne vsiljuj svojega mnenja in prepričanja drugim. Ti jej tako kot paše tebi in nudi svojim otrokom, kar je po tvojem mnenju dobro za njih, ostale pa pusti pri miru.
Kaj pa tisti starši, ki svojim otrokom nikoli ne dajo sladkarij? Nobenih čokolad, bonbonov, piškotov, sladoleda, … Ker to pa ni zdravo, pa bodo imeli grde zobe ipd. Zakaj je to sprejemljivo, če ne kdo ne je mesa pa ni?? Mislim … od kje ti ideja, da je meso nujno potrebno in da je z ljudmi, ki ne jedo mesa in ga ne dajo niti svojim otrokom, kaj narobe????
Zakaj ti kratiš pravico ostalim, da prehranjujejo otroke z brezmesno hrano?
Glej, moji otroci obožujejo coca colo, sprite ipd sranje. Pa jim tega ne nudim, ker sem mnenja, da je ta pijača nezdrava. Otrokom je pa tako vseeno kaj dajo v usta, samo da je dobro. Pa jedli bi le čokolado, sladoled in pudinge, pa jim ne pustim, grdoba grda :-))). Jim s tem kratim pravico? Ne, samo skrbim za njih. Ti po svoje, jaz po svoje. Ko bodo pa odrasli, bodo pa počeli in jedli kar bodo želeli, ane? :-))
Pokaži malo več spoštljivosti in razumevanja do drugače mislečih.

Ja, ko začnemo primerjati meso s Spriteom in čokolado, je res bolje, da prenehamo z debato.

Za vse, ki niso našli boljših argumentov – prosim, dobro si oglejte tole:

Ne sprašuješ mene, pa vseeno…….
Ne, biti mesojed ni naravno. Potemtakem bi moral čisto vsak človek biti sposoben uloviti, zaklati in pojesti žival. Si sposobna tega? Večina ljudi ni. Le zakaj? Ko vidiš kakšno žival se ti ob njej cedijo sline? Verjetno da ne, razen, če nisi kakšen psiho.

Ko boš pa kdaj zbolela, se pa le odpovej mesu, pa se boš sama prepričala, kakšna je ta sprememba. Kar se mene tiče – odkar ne jem mesa, imam dobro kri (prej pa vedno zelo slabo), več energije, menstruacije so krajše, ne lije več iz mene in nimam več peklenskih bolečin ob tem. Skratka, bolje na celi črti. Ja, pa moja mala tudi ne je mesa, pa je bolj zdrava od mesojedcev. Da vegetarijanci živijo dlje in da so bolj zdravi je že zdavnaj dokazano. Sicer pa tu ni point v tem … ti jej meso, če ti paše, futraj svoje tamale s čimer ti srce želi, ostali bomo pa počeli isto, a prav? Ne boš ti postavljala pravil, kaj je prav in kaj narobe.

Ne sprašuješ mene, pa vseeno…….
Ne, biti mesojed ni naravno. Potemtakem bi moral čisto vsak človek biti sposoben uloviti, zaklati in pojesti žival. Si sposobna tega? Večina ljudi ni. Le zakaj? Ko vidiš kakšno žival se ti ob njej cedijo sline? Verjetno da ne, razen, če nisi kakšen psiho.

Ko boš pa kdaj zbolela, se pa le odpovej mesu, pa se boš sama prepričala, kakšna je ta sprememba. Kar se mene tiče – odkar ne jem mesa, imam dobro kri (prej pa vedno zelo slabo), več energije, menstruacije so krajše, ne lije več iz mene in nimam več peklenskih bolečin ob tem. Skratka, bolje na celi črti. Ja, pa moja mala tudi ne je mesa, pa je bolj zdrava od mesojedcev. Da vegetarijanci živijo dlje in da so bolj zdravi je že zdavnaj dokazano. Sicer pa tu ni point v tem … ti jej meso, če ti paše, futraj svoje tamale s čimer ti srce želi, ostali bomo pa počeli isto, a prav? Ne boš ti postavljala pravil, kaj je prav in kaj narobe.[/quote]

Kdo pa pujsa zakolje, če ne človek? A misliš, da se sam vrže v strojček za mletje in se delajo zrezki, faširano meso?
Pa kure? Kdo jih zakolje, naredijo samomor al kaj? To vse dela človek. Tako kot prideluje zelenjavo na vrtu, tako imajo živino v hlevu.
Ker pa je ceneje, da imaš več živine, obstajajo farme, kjer je veliko število živine. Tako so tudi polja, nasadi zelenjave in tovarne ,ki vse to predelajo, da lahko kupiš v trgovini al na tržnici.

Tudi ti sama ne sadiš koruze, je ne žanješ, pa verjetno nimaš vrta, tako tudi druge zelenjave sama ne vzgojiš in jo ne nabereš, ampak vse to kupiš v trgovini ali na tržnici, ker je to ceneje, da bi se sama preživljala z doma pridelano hrano!

Si ti mogoče sposobna vso zelenjavo sama pridelati in jo tudi pojesti!? :)))

Ne gre se zato, da kupi ampak zato da je eno rastlina eno pa žival. Eno čuti ij ima srce drugo pa ne. V tem je zame razlika in zato je jem mesa.

a tiste živali pa ne čutijo, ki jih pohodiš ali kako drugače ubiješ ti osebno?????

Če kaj vidim na tleh se izogibam. In nevem zakaj to. Zame je razlika med tovarnami polnimi živali in tem. Upam da ji9h pohodim čim manj ali sploh nobene.

Ma mona, no, čuti, pa saj rastline tudi čutijo!

Ma bi blo treba vas pustit nekej tjednov brez hrane, pje bi vse pojeli!

Rastline ne čutijo toliko je dokazano. Jaz ne jem mesa in ga pri sebi nebi drugim postregla. Ko grem h komu na obisk, pa ne pričakujem da bo zame kaj posebej delal. Pač jem krompir in solato.

Tega, da rastlime ne čutijo, ne veš, raziskave kažejo v smer, da temu ni tako.

Pri pridelovanju zelenjave umre ogromno živali, bodisi so zatrti kot “škodljivci” bodisi so pač “kolateralna škoda” (čebele, čmrlji, metulji, itd.). Vsak vegetarijanec ima v resnici na vesti ogromno živali, ampak te bojda ne štejejo, ker niso luštne in tudi njihove oči je včasih malo težje najti.

Zakaj vam je enim tako težko sprejeti, da je človek vrhunski predator in da je to edini razlog, da smo mi vsi danes tukaj in klofamo po internetu?

Razumem, da nekomu meso ne paše in ga ne je (jaz sem že med takimi, ki smo vsejedci ravno toliko, da smo), ampak da s tega delaš neko moralistično povzdigovanje samega sebe, mi je pa povsem skregano z realnostjo. Vsi smo krivi. Vsi moramo ubijati, da preživimo. Zakaj naj bi bil nekdo, ki ne je mesa, boljši od tistega, ki ga?

Tukaj danes ko sem tole brala, sem zasledila mal vzvišenosti med vegetarijanci tlele gor – imajo se za modrejše od nas, ki smo malodane na ravni živali… Obenem pa kvasijo takele:
“Otroci bodo morda malo bolj bledolični bodo, prozorni, s podočnjaki, malo slabokrvni verjetno.. načeloma pa povsem zdravi”
Ne razumem čist definicije zdravja pri tej trditvi. Da otrok nima smrtonosne bolezni, je kul, ampak ni pa panike, če mal kilavo izgleda in je slabokrven…?!?
Nimam nič proti vzvišenosti, če ima ta eno osnovo, ampak tole je pa mejčkn smešno..

Pa dobr, za odrasle okol nas mi je vseeno, tudi če jedo zrak. Ko pa gre za otroke, pa vsi postanemo malo bolj občutljivi. Pa naj bodo to otroci na ulici, sosedovi, še posebej pa seveda otroci naših sorodnikov… Enostavno zato, ker se zavedaš, da so popolnoma odvisni od staršev in s tem njihovih prepričanj in dejanj, obenem pa se seveda nimaš pravice vtaknit, če v ta prepričanja in dejanja kdaj podvomiš. In ja, bom podvomila, ko bom vidla otroka vegancev enkrat, kako baše vase čevapčiče, tako kot bom podvomila v starše otrok, ki se baše z mivko na igrišču. Ker vsi vemo, da telo samo da znak, da nam nekaterih osnovnih snovi v telesu primanjkuje in se bo ob vsaki priliki basalo s čimerkoli, ki vsebuje te snovi. Pa ne mešat to z basanjem s sladkarijami… Te so na dnu prehrambene piramide in če telo “kliče” po njih, je verjetno manj alarmantno, kot če kliče po snoveh z vrha te piramide.

Jaz mislim, da je odločitev za vegetarijanstvo/veganstvo čist ok, če se v to spustiš odgovorno, in v zadostni meri nadomeščaš vse snovi, ki jih telo potrebuje. Še posebej odgovorno se je treba seveda obnašati do otrok, katerih telo se razvija, raste in potrebuje drugačno razmerje hranilnih snovi, kot pri odraslih.

Jaz imam rada vse živali in so mi čebele in čmrlji lepi in ni res da se zaradi tega počutim kaj več. Ali da sem boljša. Meso mi ni niti dobro po okusu, enkrat sem skoraj bruhala ko so ga pekli zraven mene. Pač se mi smilijo. In če ga ne jem zaradi tega umre vseeno manj živali, kot zaradi zelenjave. Ampak to zelenjavo gojijo v rastlinjakih, vsaj večino in tam noter ne morejo žuželke. Če je nekdo vegetrjanec, ga takoj začnete obsojat da pa z zelenjavo in škroljenjem vseeno umrejo živali. Nevem zakaj je to potrebno, saj to itak vemo. Če nekdo ne je mesa je to njegova stvar in nevem zakaj bi sploh kdorkoli drug razmišljal o tem, kaj jaz jem.

Sama mesa skoraj ne jem (razen rib in pršuta), tudi mož ne veliko, za sina pa se mi zdi prav, da ga je. Kasneje naj se odloči sam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close