Starši prvošolčkov – pomagajte s svojimi izkušnjami prosim
Moja punčka gre septembra v prvi razred. Pri vpisu sem malo povprašala, kaj bodo otroci potrebovali za šolo oziroma koliko bo to kaj stalo. Nič mi niso povedali, razen, da bomo v juniju itak vsi dobili obvestila o sestanku, kjer bomo vse izvedeli.
Pupa hodi v vrtec, ki spada pod isto OŠ. Prejšnji teden so otrokom v vrtcu delili neke prospekte Mladinske knjige. Sprva sem mislila, da gre za nek reklamni material, skoraj sem zadevo že vrgla v smeti. Potem sem vseeno malo bolje pogledala in vidim, da notri piše nekaj v stilu:
˝V sodelovanju z vaša šolo smo pripravili sezman učbenikov in delovnih zvezkov, ki jih bo vaš otrok potreboval v prvem razredu. Naročilnico izpolnite in pošljite do tega in tega datuma, pa vam omogočimo plačilo v treh obrokih.˝
Potem je še ponudba ostalih potrebščin (zvezki, barvice, …….). Nekje vmes pa obvestilo, da bo otrok DZ in DU dobil 1. 9. v šoli in da smo seznanjeni, da če kupnina ne bo poravnana, material ne bo predan.
Na strani, kjer je seznam DU in DZ, je na vrhu naslov šole. Skratka deluje, kot da gre res za dogovor med založbo in šolo. Ampak meni se zdi vse skupaj popolnoma mimo. Kako lahko šola obvešča starše, kaj otroci potrebujejo za prvi razred, preko nekega pol reklamnega materiala, ki ga delijo v vrtcu???!!! Kaj pa otroci, ki niso v vrtcu? Naj povem še to, da nobem DZ ali DU ni izdala MK, ki je pošiljatelj tega prospekta/naročilnice, zato mi vse skupaj deluje še bolj zmedeno.
No, na prvi strani piše, naj prijavnico izpolnimo čim prej in jo pošljemo njihovi poslovni enoti ali oddamo razredniku (ki ga še nismo imeli čast spoznati).
Jaz tudi delam v šoli (poučujem na predmetni stopnji), pa prvič slišim za tak način kupovanja DZ. Pri nas šola kupi za prvošolčke, kaj bodo potrebovali, starši pa plačajo v šoli. Kako naj vem, da so DZ na seznamu res tisti, ki jih bodo uporabljali? Vem, da je danes na tržišču milijon različnih UČ, DZ in DU, pa da vsak učitelj sam presodi, kaj bo uporabljal.
Čez kak teden imamo v šoli sestanek, pa jih bom tam malo nahrulila glede tega. Do takrat bo že potekel datum, ki mi omogoča obročno plačevanje. Raje se temu odpovem, kot da nasedem kakšni reklamni finti in naročim knjige, ki jih ne bomo potrebovali. Pravzaprav bo potekel datum, ki je naveden kot rok, do kdaj naj oddamo naročilnice za knjige. Bom že v knjigarni kupila, kar bo potrebno, takšne blazne razlike v ceni že ne bo za tistih pet ali šest knjig.
Kako pa to poteka na ostalih šolah? DObijo otroci vse knjige in potrebščine v šoli? Ste starši dobili na dom obvestilo, kaj kupiti za prvošolčka. Meni bi se zdelo normalno, da je na takšnem obvestilu žig šole in podpis ravnatelja in /ali učitelja, ne pa da je to neko obvestilo iz založbe.
Ponavadi dobijo starši na sestanku junija seznam potrebščin. Nekatere šole pridobijo komercialne ponudbe od več prodajalcev, na naši na žalost le od enega.
Letos sem imela hude probleme s tem našim monopolistom. Plačali smo en teden pred predvidenim rokom za plačilo, nakar smo pred začetkom šole dobili opomin, na telefon jih sploh nisem dobila, na elektronsko pošto niso odgovarjali, tako sem mislila, da so prebrali datum in znesek plačila, odgovoriti pa niso imeli časa. Potem pa vseeno starejšemu v šoli niso hoteli dati naročenega in plačanega, češ, da mora prinesti potrdilo o plačilu (sramota). Drugi dan ga je nesel. Ko sem že mislila, da je urejeno, smo dobili še par opominov. Dobro, da sem hranila potrdila o plačilu, ker bi drugače izgubila živce. Neverjetni so bili v razlagah, kako imajo urejeno računovodstvo, kako me lahko terjajo, zakaj jih ne morem nikoli dobiti po telefonu (še decembra in januarja ne),……… Dokler nisem zahtevala pogovora z direktorjem, tako dolgo so me opominjali in terjali plačilo.
Malo mimo teme, a to sem napisala za opozorilo predvsem mariborskim staršem.
Jaz že dve leti naročam preko te naročilnice učbenike za oba otroka.Cenovno je isto,kot če bi jih kupila sama,le da je razlika v tem,da mi ni treba plačati vse naenkrat,ampak v treh obrokih,kar je pri dveh šoloobveznih velika ugodnost in olajšanje.naročene delovne učbenike in zvezke smo dobili 5 dni pred pričetkom šolskega leta na osnovni šoli.S seboj nam ni bilo treba prinesti nikakršnega potrdila o plačilu,saj je šola dobila podatke o plačilu oz.o neplačilu položnic.
Prednost takega naročanja pa je tudi,da mi ni treba iskati učbenikov od knjigarne do knjigarne.
Jaz sem zadovoljna.
Lep pozdrav.
Šole imajo pogodbe z založbami in nekako konec maja, začetek junija vedno otroci dobijo to v šoli. V tvojem primeru pač v vrtcu, ker spada pod isto šolo, pri nas pa smo dobili po pošti, na dom (ko je šel v 1.r).
Vsaka šola se res odloči za svoje učbenike in v mestu, kjer je šola naj bi imeli. Recimo, lani je en učbenik v Lj. pošel, pa sem ga hotela (mimogrede) kupiti na Bledu – ga niso imeli, ker je v njihovem (v OŠ na Bledu, pač) učnem programu drugače.
Jaz sicer ne naročam, ker imamo ponavadi s tem, da kupujemo knjige za šolo dogodek.:)))) Cenovno pa pride isto, sem lani preverjala.
Brez skrbi lahko naročiš, je vse pravilno!:)))
Hvala za vaše komentarje in izkušnje. Meni ta sistem s posredniki (komercialnimi ponudniki) ni sprejemljiv. Da potem pride do takšnih primerov kot ga navaja vira – PODEN OD PODNA. Otroka ožigosajo pred sošolci. Sploh si ne morem predstavljati, kako se počuti otrok, ki ne more dobiti knjig v šoli, ker nekdo nima zavedeno, da so plačane!!! Haloooo!!!!
Tudi če res knjige niso plačane, to pod nobenim pogojem ne bi smelo biti vzrok, da otroku knjig ne dajo. Ko sem jaz šla v prvi razred, smo vsi dobili knjige v šoli. Založila je šola, potem pa so starši plačali ŠOLI. Enak sistem imamo v šoli, kjer zdaj delam. In nikoli ne izpostavljamo prvošolčka nekim takšnim situacijam, da v šoli ne dobi knjig, pa če so plačane ali ne. To so stvari, ki jih mora šola urediti s starši, ne pa na plečih otroka, ki potem nima pojma, kaj se dogaja. Si predstavljate, da bi vam šolska kuhinja poleti izstavila račun za otrokovo malico in če je ne bi plačali vnaprej, otrok septembra malice ne bi dobil? Tako kot šole izterjajo neplačane obveznosti za prehrano in učbeniške slade, tako bi lahko izterjale tudi za knjige prvošolčkov od tistih, ki teh stroškov ne poravnajo.
To obročno plačevanje – a je v tem res prednost, če moraš začeti plačevati junija? Dejansko kreditiraš neko privatno firmo. Po tej logiki lahko vso poletje dajem na stran vsoto, ki bi jo sicer plačevala s položnicami. Do septembra zberem ravno toliko (ali pa še več), pa potem kupim tisto, kar otrok potrebuje. Letanje po knjigarnah pa bom že prenesla. Spomnim se, da je zame bila nabava šolskih potrebščin vsako leto prava postolovska dogodivščina. Moja hči tudi že nekaj tednov sanjari o tem, kakšne zvezke bo imela, kako bova šli v knjigarne, kako bova ovijale knjige.
No, moram reči, da so to trenutno samo moja hipotetična razmišljanja. Jeseni gre v šolo moje najstarejše dete, srednje ima tri leta, najmlajše pa se bo šele rodilo čez kakšna dva meseca. Se pa že zraj za glavo lovim, ko v službi gledam, kaj učitelji kolegi naročajo kot nujno potrebne DZ. Pred nekaj tedni smo na konferenci sprejeli sklep o UČ in DZ za naslednje leto. Skoraj me je kap, ko sem slišala, koliko DZ morajo imeti. Letos prvič delam na OŠ, tako da prejšnja leta tega nisem poznala. Takoj naslednji dan po konferenci sem sodelavki, ki dela za otroke sezname DZ in UČ rekla, naj s seznama črta DZ za moje predmete. Ko sem pogledala sezname za višje razrede, sem naštela kakšnih 10 DZ. Učbenike imamo sicer v skladu, ampak že tretjina za obrabnine je velik strošek. Veliko bolje sem se počutila, ko sem odpisala ˝moje˝ DZ s seznama. Vsaj malo s tem razbremenim starše. En ali dva DZ za dva ali tri otroke – to se že kar pozna. Itak pa opažam, da DZ niso tisto, kar naj bi bili. Za resno uporabo mi pri pouku vedno zmanjkuje časa, pa še mnogo vsebin ni primernih. Raje otrokom kakšne vaje sama napišem in razmnožim. Poglavje zase pa so ta nova pogruntavščina – delovni učbeniki. Saj so res praktični pri pouku – ampak te zadeve ne morejo biti v učbeniškem skladu.
Malo sem odtavala od načete teme, ampak ko pomislim na stroške našega brezplačnega osnovnega šolanje, me kar jeza grabi. Prejšnja leta sem učila na srednji šolah. Zame najtežja stvar, s katero sem se spopadala, je bila na roditeljskem sestanku staršem naročiti, kaj vse MORAJO kupiti, kaj vse plačati (izlete, materialne stroške,…). Prav bedno sem se očutila, ko sem mami treh naročala, naj otrok prinese v šolo denar za to in ono obvezno stvar ali aktivnost, pa vedela, da se komaj prebijajo iz meseca v mesec. Pa ko moraš gledati stisko otroka, ko pove, da ne more na izlet ali v šolo v naravi, sošolci pa ga prepričujejo, naj si vendarle premisli, ker se bodo tam tako zabavali. Včasih imam občutek, da imajo kolegi učitelji, pa šola kot celota, premalo posluha za socialne stiske ljudi. Kot da si prav zakrivajo oči pred stiskami staršev in otrok.
Razumem tvojo dilemo. Hkrati pa se mi odpira vprašanje, kako obravnavaš snov brez delovnih učbenikov, s pomočjo katerih sredstev otroci sami obdelujejo učno snov in kako so se na tvojo odločitev odzvali otroci in njihvoi starši.
Šolski sklad je ena luštna zadeva, ki je staršem lahko v veliko oporo. Tako kot ti, ne odobravam t.i. delovnih učbenikov, a če jih je ministrstvo odobrilo…
Kot razredna učiteljica pa ti lahko izpostavim dobre strani povezav z Mladinsko knjigo, Kopijo-novo in Državno založbo. Starši dobijo ponudbno na mizo, z barvnim katalogom (na naši šoli vse tri družbe – dzs najkasneje, ker so pač pozno poslali ponudbe). Nato se starši doma odločijo, kaj in kako in če bodo naročili. Nič jih ne obvezuje. Imamo pa izkušnje, da tisti otroci, katerih starši naročajo delovne zvezke po tej poti, imajo delovne zvezke. S tem, da jih tisti, ki se sami odpravijo po nakupih, ali nimajo ali pa imajo različne izdaje.
Skratka… kot učiteljica sem letos sama tudi izkoristila kopijo in si naročila kar nekaj pisarniškega materiala preko njih, ker se mi zdi ugodno. In kot mama, ki bo kmalu imela prvošolko, lahko garantiram, da se bom tudi takrat odločala za tovrstni nakup.
Glede neplačanih položnic,… V tajništvu se pozanimaj o neplačanem vrtcu (ga imate baje v isti stavbi), pa o neplačanih malicah in kosilih… boš videla, kako in koliko šola zalaga starše. Pa zagotovo lahko trdim, da neplačniki niso tisti najrevnejši, pač pa tisti, z boljšim statusom.
Pa brez zamere.
Katarinica- malo si me narobe razumela – za moj predmet ni delovnih učbenikov. Jaz poučujem na predmetni stopnji. Kolikor poznam učbenike tudi za ostale predmete, so delovni ičbeniki bolj aktualni za nižje razrede. Od mojih kolegov na predmetni stopnji osemletke (oziroma druga in tretja triada devetletke) nihče ne uporablja delovnih učbenikov. Jaz sem se pa odpovedala delovnim zvezkom. Še vedno pa imajo učenci učbenike.
Jaz sem letos v šoli tudi dobila kup reklamnega materiala od mnogih naročnikov. Odkrito povedano, redkokar sem sploh pošteno pogledala. Kvečjemu tisto, ko so ponujali kakšne knjige za moje strokovno področje.
Takšne ponudbe za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, kot sem jo dobila za hčer, pa še nisem videla. In če jaz kot učiteljica tega ne poznam, v kakšnem položaju so šele ostali starši?
Vem, da so z neplačniki težave. In se tudi strinjam z ugotovitvijo, da so najbolj problematični tisti, ki bi finančno te stroške zmogli. Ampak v tej ˝poplavi˝ neplačnikov, bi bil kak prvošolček, čigar starši so najbolj ˝nebogljeni˝ glede poteka dela in informacij, bolj ali manj kaplja v morju.
no, pri nas naj bi takeg sezname že pošiljali s položnicami, ampak nas pol staršev v razredu ni dobilo. To teoretično seveda pomeni, da je čisto mogoče, da v septembru NE bomo dobili DZ in UČ (no, slednji so k sreči večinoma v skladu). Mam raje, da mi dajo seznam, pa grem v trgovino, bom vsaj gotova, da bo sine 1. dan šole vse imel.
T.
Saj si imela izbiro, da naročiš ali pa ne . Saj ni obvezno. “Usrala” si ga edino s tem, da si seznam potrebnih učbenikov in delovnih zvezkov vrgla stran in sedaj ne veš, kaj potrebujete za 1. razred. Si si čisto sama kriva. Vedno pa obstaja izbira, da naročiš ali pa ne.
Tudi pri nas je enak sistem naročanja učbenikov in vseh ostalih potrebščin in jaz se jih kar se knjih in učbenikov tiče, veselo poslužujem, mi vsaj ni potrebno letati naokoli in iskati sedaj eno, nato pa drugo knjigo oz. učbenik. Vedno imaš izbiro, saj nikjer ne piše, da je kaj nujno. Če imaš pa kasneje težave, pa mislim, da niso krivi na šoli.
LP
Mimika
Pred vstopom v prvi razred smo starši na roditeljskem sestanku dobili podroben seznam vseh knjig, učbenikov in ostalih potrebščin, ki jih bodo otroci potrebovali. Seznanjeni smo bili tudi z možnostjo najema določenih učbenikov v šoli (plačaš “obrabnino” – če pride knjiga čez leto cela nazaj, sicer pa nekoliko več), poleg tega pa so nas obvestili, da lahko knjige naročimo v šoli. Pač, izpolniš naročilnico, izbereš način plačila, plačaš, ob koncu avgusta pa naročeno dvigneš. Preprosto. Večina staršev (če ne kar vsi) se nas je odločila za to varianto (letos že tretjič) in lahko rečem, da nam je s tem marsikaj prihranjenega – če poslušam izkušnje drugih staršev, ki jim v knjigarnah prodajo napačne učbenike ali celo sami želijo kupiti druge, kot so si jih zamislili učitelji na šoli, v knjigarnah željenega nimajo več, ali sploh nimajo, ker itak nihče več ne kupuje v knjigarnah, samo še preko šol …
Ne vem no, jaz pa na vse skupaj gledam kot dobrovoljnost šole, ki vnaprej sporoči, kaj bodo otroci naslednje leto potrebovali in (dobro) poslovno potezo knjigarne oziroma založbe – konec koncev mi prihranijo čas, ki bi ga namenila letanju po knjigarnah. Evo, včeraj sem izpolnila obrazce in odkljukala alinejo – šola knjige.
Sicer pa. V tovrstni nakup vas nihče ne sili, če ste izgubile seznam zahtevanih knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, vam ga bo pa vsaka učiteljica pripravljena fotokopirati – v zameno za prijazno besedo. Pa če mene vprašate, pred prvim sestankom za starše prvošolcev ne kupujte NIČESAR.
LPM
Tudi pri nas vsako leto dobimo tak seznam oz. naročilnico od DZS. Če želiš lahko naročiš v šoli, plačas po položnici in c zadnjem tednu počitnic paket s potrdilom o plačilu dvigneš v šoli. Če pa hočeš pa lahko kupiš sam v knjigarnah. Jaz grem v knjigarno prej in vse kupim že v juniju, da ne hitim z zavijanjem zadnje dni pred šolo, 95 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} staršev pa naroči kar v šoli.
Cene učbenikov se ne razlikujejo.
Tako da NISI OBVEZANA NAROČITI V ŠOLI samo da kupiš točno tiste učbenike ki so na seznamu. Založba pošlje namreč naročilnico oz. seznam, ki ga pripravijo skupaj s šolo in nič drugega.
LP A.
Tudi pri nas je enako kot pri MatejiH.
Berilo in učbenike si izposodimo v šoli in šolskemu skladu plačamo tretjino vrednosti knjig. Ker so ohranjene, jih ob koncu šolskega leta le vrnemo.
Delovne zvezke naročimo preko šole, ki ima dogovor z založbo. Dobimo jih ceneje in zagotovo tudi VSE naenkrat v kompletu. Tako nam je prihranjeno skakanje in morebitno lovljenje še tistega enega delovnega zvezka, ki bi nam utegnil manjkati. Ves komplet prevzamemo že v avgustu, tako imamo dovolj časa še za zavijanje.
Zvezke, svinčnike, barvice in ostale pripomočke pa še vedno nabavimo sami, tako, da nam dovolj veselja in dogajanja še vedno ostane.
Mi smo s takim načinom nabave in priprave na novo šolsko leto zadovoljni.
Forum je zaprt za komentiranje.