Stanovanje v hiši ali bloku
Če greš v večstanovanjsko hišo, pa če je za povrh še brez upravnika, je res dobro preveriti, kam se seliš. Mi imamo očitno srečo, smo se zbrali sami normalni, da se lahko vse zmenimo – zaenkrat. Če v recimo osemstanovanjski zgradbi en sosed ne štima, je lahko pekel, če je to v bloku s 30 stanovanji, ga verjetno niti poznaš ne in sploh ne veš, da je smotan 🙂
So pa seveda tudi prednosti bivanja v hiši, če nič drugega, imaš zagotovljen parking (to je danes problem tudi že v manjših mestih, ne samo v LJ).
Ne glede na blok ali hišo bi pa jaz hotela imeti vse ločene števce, ker je to ponavadi ceneje. Sploh v hiši se jaz nekega ključa delitve tekočih stroškov ne bi šla. Pri ogrevanju te to lahko pošteno udari po žepu.
Petra, kaj konkretno te pa zanima? Se mi zdi, da je to zelo široko področje.
Pozdravljeni
Glede večstanovanjske hiše sem bila tudi jaz skeptična, vendar smo leta 2004 kupili stanovanje v 5-stanovanjski hiši ker je bila to cenejša opcija kot pa stanovanje v bloku. Sedaj smo pa res zadovoljni, nimamo ne upravljalca (sami se dobimo enkrat na leto ko je treba napolnit cisterno) in ne čistilke (stopnišče čistimo vsak teden – se pravi pride naše stanovanje na vrsto vsak peti teden). Razumemo se, tako da se lahko vse zmenimo. Števce pa imamo vsi ločene. Mislim da imajo vse novejše večstanovanjske hiše že ločene števce. Sedaj pa zidamo svojo hišo tako da upam da se drugo leto preselimo.
Metulka ne vem kaj bi rekla d ame konkretno zanima.Namreč prodajamo stanovanje v dvostanovanjski hiši ali možnost prodaje cele hiše.Zagotovljen parkirni prostor.Ne vem zdi s emi da se v bloku hitreje proda.In cena za stanovanje v hiši je nižja.Sprašujem zato ker nikoli nisem živela v bloku in me je zanimalo kaj vam je v bloku bolj všeč kakšno razliko sem hotela kar je tudi Antonio_num1 povedal.Sop a tudi kupci ki so čisto neresni in bi zdaj v gospodarski krizi radi stanovanje kar za polovico manj.Smo pripravljeni malo spustiti,če se najde resen ampak za polovico pa tudi ne.
midva prisegava na stanovanje v manjši stanovansjki hiši, najraje pa v hiši…zelo rada imava mir in naju moti vsako morebitno kričanje, razbijanje..živela sva v bloku z 100 stanovalci, kjer je vsak dan nekdo razbijal. ker so bili zidovi betonski je vse to bobnelo, ko je z bor mašino razbijal. v blokživa ne. raje spim v avtu…želiva si montažno hiško, samo tak problem je z to parcelo potem pa še gradbeno dovoljenje, da se ti zmeša….koliko denarja gre…ampak enkrat nama bo ratalo . zdaj sva v najemu..si pa raje želiva mogoče svoje lastniško stanovanje, ki ga morda kasneje prodaš ali oddajaša, odvisno kakšni bodo dohodki kasneje…upava, na višje kot so sedaj…
povsod so problem sostanovalci. če im srečo je povsod lahko super, če ne, pa …
Lahko prideš tudi v nekajstanovanjsko hišo, kjer je nekaj let krasen mir, ker so sami penzionerji.
Ko pa ti dobijo vnučke, ki jih povrh še pazijo, se začne razbijanje, topotanje, hrup sredi noči in zgodaj zjutraj, pa opraskan avto zarad koles itditd.
Pa ko se v tako hišo priseli recimo družina s pubertetniki..katastrofa-glasba sredi noči (podnevi pa itak), topotanje gor in dol, ko pridej iz diska glasno govorjenje in kajenje sredi noči in zjutraj na dvorišču po hodnikih, itditid
Ja, pa vzdrževanje-je vse super, dokler je hiša nova. Čez ene pet ali 10 let se pa začne – v bloku daš pač nekaj 100 ali 1000€ za streho, fasado ali izolacijo ali kaj podobnega, pa je mir. Tu pa rabiš naenkrat 5-10.000€ in se vse ustavi.
Ne vem, hiša je super – če je solidno narejena in če je res vse dogovorjeno in zmenjeno (parkirišča, vrt-če je, pa vzdrževanje, pa skupni stroški, pa čiščenje sneg, rezanej vej dreves, košenje trave..).
Blok – veljajo vse pripombe kot zgoraj, le da tu le deluje psihologija množice- če je večina normalna, se lažje disciplinira posameznika. Če pa upravljanje prevzame nesposoben upravitelj in so ljudje necivilizirani, je pa lahko popoln kaos, pa veliki stroški
No, saj ni tako hudo- pred nakupom se je pač treba pozanimati, kam prideš. Včasih je indikator za to tudi cena- imaš lahko v istem bloku na različnih stopniščih podobna stanovanja, a za različno ceno -na videz ni razloga, v ozadju je pa lahko prav to
Tudi mi kupujemo, ampak priznam, kljub temu, da sem celo življenje živela v hiši in bi tudi sedaj raje, pa čeprav v večstanovanjski, gledamo samo oglase za blok. Ker tudi mislim, da se mi nekoč v bodoče, ko bo treba stvari obnavljati in se dogovarjati z drugimi, ni potrebno obremenjevat s tem, da bi mi kdo nagajal. In dolgoročno gledano, če bi se odločila hišo kdaj prodat, se prej proda stanovanje kot pa hiša, v kateri živi še kdo.
Če že hiša, bi bila moja samostojna.
Forum je zaprt za komentiranje.