Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek stanovanje/najem ali nakup

stanovanje/najem ali nakup

Prosila bi za vašo pomoč.

S fantom bi rada zaživela skupaj – zdaj sva oba pri svojih starših. Skupaj imava nekje 380 tisoč mesečno. On je redno zaposlen za nedoločen čas, jaz pa za določen čas.

Cene stanovanj pa so zelo visoke – predvsem na Obalnem področju, kjer tudi živiva. Že za majhno enosobno stanovanje bi potrebovala cca 15 mio.
Starši nama ne morejo pomagati. Bila sva na raznih bankah – na slov. bankah kredit zame avtomatično odpade, ker sem za določen čas zaposlena. Na avstrijskih pa bi se nekaj še dalo, vendar bi se zadolžila do vratu in se za majhno stanovanjce – komaj enosobno, zadolžila za nadaljnih 15-20 let.

Kaj bi lahko naredila? Doma ne bova več, razmišljava o najemu, ki bi nas stalo cca. 300€ mesečno in bi nekako normalno živela, vendar pa bi bil to denar, ki se ne bi vrnil….

Kaj svetujete? Je res edina dobra rešitev najem ali obstaja še kakšna druga, ki je midva ne vidiva?

Hvala vsem za pomoč.

Kaja

Jaz osebno se ne bi zadolžila za tako veliko vsoto denarja. Raje bi šla v najem. Vajin mesečni dohodek ni tako zelo majhen, da ne bi bilo možno poleg najemnine še kaj prihranit. Ker sta (predvidevam) še mlada, je tudi verjetno, da se vama bodo dohodki sčasoma povečali in bosta čez nekaj let lahko ob nekaj prihrankih in večjem dohodku lažje šla v nakup stanovanja. In verjetno je, da si boš v nekaj letih tudi ti lahko našla službo za nedoločen čas in si bosta tako lahko najela vsak svoje posojilo, kar pomeni več denarja in krajšo dobo odplačevanja.

Nihče sicer ne ve, kaj se bo s cenami stanovanj dogajalo v prihodnosti, a če se bo res uvedel znaten davek na lastništvo nepremičnin, in kot razmišljajo, da celo večja stopnja davka na nenaseljene nepremičnine, bi se znalo zgodit, da se bo ponudba stanovanj tako za prodajo kot za oddajo povečala in to bi lahko pomenilo vsaj to, da se cene ne bodo več višale. Ampak to zdaj je špekulacija.

Vsekakor pa kar že bosta naredila, naredita v miru in vzemita si dovolj časa za premislek. Naj vaju kakšne ponudbe v smislu ‘tole je zdaj na voljo in treba se je hitro odločit’ ne zavedejo. Želim vama veliko uspeha.

380.000 SIT – 300×240(najem) = 308.000 SIT
308.000 SIT – 40.000(stroški stanovanja) = 268.000 SIT

Če nimata službe glih zraven, data še samo za bencin 40.000 SIT na mesec. Potem še stroški vzdrževanja avta (servis, registracija), mogoče še kakšno zavarovanje…pa tudi pohištvo oz. gospodinjski aparati za normalno življenje nekaj stanejo…

Da ne govorim o hrani, obleki, pa za dopust gre kar ena plača…
Tko ti na koncu nekaj malega ostane.

In če ti v povprečju na mesec uspe privarčevati 40.000 SIT, bi moral varčevati za garsonjero (1,5 mil SIT) preko 30 let.
Če pa ona še službo zgubi, se bosta pa morala celo izselit, ker ne bosta morala plačevati najemnine…

Kaja pravilno sklepa da je najme stran vržen denar, ki se nikoli ne vrne.

Po tvoje “mimogrede sta še mlada in si bosta mogoče uspela kupiti kakšno majhno stanovanje, ko bosta že v penziji, ne? :)))

Si pač slabo prebrala, se zgodi. Nisem rekla, da naj našparata za celo stanovanje. Predlagala sem, da pač naj NEKAJ prišparata, pa tok počakata, da še ona pride do dela za nedoločen čas. Da bosta potem lažje vzela posojilo. Našparata pa lahko (s sedanjimi dohodki in po tvojih izračunih) 80.000 SIT. Namreč, potne stroške za prevoz na delo v tej državi delodajalec zaenkrat povrne in jih zato ne smeš šteti v strošek.

Pač, ljudje imamo različne poglede na isti problem. Jaz sem povedala svoj vidik rešitve. Kakšen je pa tvoj?

Če vzameš stanovanje na kredit pač za nevem koliko let, lahko v njem že živiš in ga koristiš medtem ko odplačuješ kredit. Denarja ne mečeš stran kot pri najemu, temveč vlagaš. Če se vmes kaj zgodi da kredita ne moreš več odplačevati, lahko lahko prodaš stanovanje s kreditom, ti imaš svoj vložek poplačan, novi lastnik stanovanja pa prevzame tudi te obveznosti plačevanja kredita naprej nase.

Jaz bi se vsekakor odločila za to možnost.

Mravljica

midva z mozem sva kupila..hvala bogu je bila moznost,,pa imava skupne dohodke manjse,,,250000..skupaj!! placujeva kredit pa saj veva da je najino stanovanje,,u glavnem srecna sva pa ceprav imava enosobno,,jupiii

Ja po moje je tudi boljš stanovanje kupit kot ga pa najet. Res je da te najem ne baše 20 let ali pač. kakšno maš vizijo za naprej. Boš plačevala najemnino v nedogled v tem stanovanju ali boš kasneje šla v nakup. Če boš imela stanovanje v najemu 10 let….je to 10 let vrženega denarja proč.
Stanovanje ni tvoje in nikoli ne bo…ob nakupu pa boš, ko boš odplačala kredit imela nepremičnino, ki je verjemi ZLATA VREDNA…sploh v teh časih.
Jaz ti toplo odsvetujem najem, vendar če ne gre drugače….

Če se le da kako, kupita stanovanje in nikakor v najem, plačuješ nekaj kar nebo nikoli tvoje,.

Lp, Uroš

Kaj mimogrede zate pomeni NEKAJ prišparata??? Par tisoč SIT ali kaj več??? Nekaj let naj šparata nato pa nekaj let naj čakata…do svoje smrti po tvoje, pa je problem rešen.
Zame nekaj let pomeni in verjetno tudi za druge 5-8 let recimo. Ne pa 10 let ali več… Moji izračuni niso 80.000 SIT ampak v najboljšem primeru 40.000 SIT.

Moje mnenje je seveda VSE SAMO NAJEM NE, ker je to metanja denarja skozi okno! Recimo kratkoročno je že res to najhitrejša rešitev, da greš na “svoje” v tuje stanovanje živet…kaj pa pol??? Sicer so ti lepe rešitve in razloge že vsi pod menoj povedali. Sicer se je bolje malo pri starših stisnt (če niso glih nemogoči) pa nekaj našparat in nekaj kredita vzet… res je da nekaj denarja vržeš proč(banki) ampak stanovanje je pa tvoja last. In recimo čez 20 let je stanovanje tvoje pri kreditu, pri najemnini (300EUR/mesec) pa si vrgla proč 17 milijonov 280 tisoč SIT pa še na cesti si!!! MATEMATKA TI VSA DEJSTVA POVE!

CIST MIMOGREDE, SE zlo strinjam s tabo!!!
Definitivno nakup,najem ni resitev!!!!
Slucajno sem v tem poslu ,ce ti to kej pove….Odloc se sama ampak dobr pretehtej situacijo….

veliko srece z nakupom,hihi

Hojla,

midva z možem sva pred letom kupila tri sobno stanovanje v Ljubljani. Pred osmimi leti sem se jaz zaposlila in od takrat sem skoraj vso plačo dajala za varčevaje, mož pa se je zaposlil pred petimi leti in tudi on je skoraj vso svojo plačo namenil za varčevaje. Živela sva pri mojih starših, zato sva si lahko to privoščila. Od takrat, ko sem se zaposlila, sva privarčevala toliko, da sva si lahko privoščila avto in stanovanje. V banki sva si sposodila okrog sedem milijonov za 10 let. Kredit naju pride okrog 80.000,00 mesečno, vendar nama še veliko ostane in imava skupaj okrog 340.000 sit na mesec. Če imata možnost, naj se en od vaju preseli k staršem, tako bosta skupaj pa še varčevala bosta. Sicer pa je to moje mnenje. Jaz ne bi nikoli šla v najemniško stanovanje-skoz imaš občutek, da ni tvoje.

Najem stanovanja je res največja neumnost, ki jo lahk nardiš razen v primeru da maš 4-5 cimrov, da si za začetek delite stroške pa ti lahk vsaj nekaj prišparaš…drugače pa je to metanje 100 jurjev (več-manj) skozi okno in čez 5 mesecev ko se recimo hočeš odselit nimaš ne dnarja, ne flata…

…kredit je 100x boljša rešitev, pa češrav zgleda da boš zadolžena 15-20 let…nikoli ne veš, mogoče bo čez par let situacija boljša, več denarja–> večja zmogljivost odplačevanja—> manjša doba odplačevanja..ipd…

Vam je vse tako enostavno, ja seveda, pri placah 300.000 in vec. In govoriti: najem je metanje denarja stran…bla…bla..bla, je lahko. Blagor vam, ce si lahko privoscite. Ne pomslite pa na tiste, ki smo pobegnili od doma (v najem), ker nismo vec zdrzali, imamo placo po 90.000 neto in sluzbo za dolocen cas. Nobena banka ne da kredita, sploh pa ne vec kot nekaj milijonov (recimo 3!). In kako naj si kupimo stanovanje???

Pa da vam povem, smo vseeno srecni, ker smo na SVOJEM, pa ceprav denar “mecemo skozi okno”.

Če tebi uspe pri plači 90.000 sit plačati 300 eur (72.000 SIT) najemnine na mesec. In ti ostane le 18.000 SIT še za stroške stanovanja in ostale stvari!!!??? Potem si pa res čarovnik in lahko mečeš denar skozi okno Potem ti lahko rečem le, BLAGOR TEBI, KI TI TO USPEVA :)))

300.000 SIT in več imata oba skupaj v primerih, ki so se omenjali.

p.s. malo manj nakladaj pa bo bolje. MATEMATIKE SE NE DA PRETENTAT! .)

Ja na “svojem” v TUJEM stanovanju si pozabila dodati !

Hm, kaj je bolje…najem ali nakup…odvisno od situacije…recimo najina situacija je taksna, da sva pac zelela pobegniti od doma, nimava se dovolj za zemljo in hisko, pa sva si umislila najem stanovanja. Apartmaja. Zakaj bi ga kupovala, ce ne namerava ostati v taksni mali luknjici? A ima potem smisel odplacevati kredit toliko let, po 3 letih bos pa itak sel ven od tam, kredit pa ti ostane….

Razmislita, kaj si zelita, ali si zelita enosobno stanovanje “for ever”, tudi kasneje, ko bosta imela otroke in bo nastala guzva, ali zelita kaj vec….Nimata slabih plac, in tudi ob najemnini se da veliko prisparati zraven, govorim iz lastnih izkusenj.

povej kolko plačuješ za najemnino, koliko daš za stroške stanovanja, cca koliko zaslužta in koliko prišparata na leto (leto je bolj realno merilo) ?
In predvsem pa koliko let nameravaš tako šparat, da prideš do svoje hiške oz. kakšne konkretne načrte imaš???

Tko kot ti sedaj živiš, je samo življenje od danes do jutri, potem pa bo že kako…in si tako “for ever” brez lastnega stanovanja, pa še denar stran mečeš…brez perspektive za naprej, to je le trenutni izhod iz krize…

Hja, ti kar govori, prisparava na leto nekaj milijonov, nekaj jih ze imava prisparanih, tako da za eno zemljico ze imava, konec drugega leta bo pa se za hisko, tako da ne biti tako preprican, da se ne da nic prihraniti!

Torej na leto prišparata nekaj milijonov, recimo cca 5 milijonov SIT /12 mesecev je to cca 416.000 SIT na mesec prišparanega!!!???

A nafto črpata???? :)))

p.s. kolko pa si imela matematiko, a si zdelala OŠ :)))

Ja ocitno mata res hude place..mene pa vseeno zanima kok placata za najemnino apartmaja in za stroske.

Ne vem sicer od kje ti podatek, da placujem 300 EUR, ampak ti si itak tako pametna, da vse ves. In sploh nisi dobro prebrala kaj sem napisala tko, da…aja, pa placujeva skupaj s partnerjem, ki ima podobno placo in ja nekateri MORAMO biti carovniki, da nam uspeva. Verjemi pa, da nam je lepo, ker vemo, da je vse to za nas in tako kot mi zelimo.
Tisti, ki vam je podarjeno, da imate polno rit vsega, razumevajoce starse, dobro placane VIP sluzbe, ne bodite tako pokroviteljski do nas, ki taksne srece pac nimamo.

Pa brez zamere.

Tudi meni gredo na jetra taki pametnjakoviči, ki nimajo pojma, kako je to, če se moraš za lastni mir marsičemu odpovedati.

Ojla “EQ” :-))
Sej pravim tistim, ki jim je bilo vse dano, je vse lahko. Sploh si ne predstavljajo kako tezko je, ko ni vec sponzorjev.

Naši podatki:
2 odrasla, 2 otroka
Dohodki: za peti plačilni razred vrtca (meje razredov so objavljene, zato o zneskih ne bi, smo pa v nižji polovici razreda – za orientacijo, ker je razred kar velikega razpona)
Najemnina: neprofitna, 53000, 3SS + garaža + klet, stroški med 13 in 20 (odvisno od kurilne sezone) – v LJ.
Mesečno prišparava 80000 (trajnik).

Če bi šli takoj v nakup, bi zdaj živeli kvečjemu v 1SS v LJ. Tudi ko bi bilo končno naše, bi bili najbrž spet v enem kreditu, saj bi zbirali še za kakšno sobo. Pomoči staršev žal ni.
Tako živimo v 3SS, prihranki gredo na kupček in se tudi plemenitijo. Ko bo kupček zrasel, bova šla v nakup, z minimalnim kreditom, če sploh.

Jaz imam računico. Nimamo dolgov nad glavo, prostora imamo dovolj, na najemnino ne gledam kot stran metanje denarja. Ne vem pa, kako bi bilo, če bi bili dohodki nižji in najemnina višja.

Tistih 13 – 20 jurjev je stroškov v bloku (potem pride še elektrika, telefon in mobitel, kabel, internet,…)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close