Stanovanje doma pri starših ali blok
če se mene vpraša je: na svojem v hiši…
sicer pa bi po sedanjih izkušnjah v bloku z zlobnimi sosedi in hišnikom najverjetneje prej izbrala hišo in mansardo, ob pogoju, da se s taščo in tastom dobro razumete. Se boste prej lahko dogovorili, kot pa da preživljaš zlobo sosedov zaradi katere nisi niti v lastnem domu več lahko varen. Sploh pa v teh časih zapor in epidemije – ga ni čez svež zrak pred lastno hišo na vrtu. Mir brez uiber ropota in terorja zgornjih sosedov…
če imata mansardo kolikor toliko ok, nič ne prenavljajta, se vselita tja, nič ne vlagata, sta skupaj,da vidita kako vama gre, staršem pomagata tudi s stroški, ki si jih delite in delom okoli bajtice – ste vsi na boljšem, denar od najemnine (ki bi jo v stanovanju dajala za najemnino) pa na stran dajajta in si potem bajtico svojo kupita. Tako bi se meni zdela najboljša začasna možnost za vse upoštevajoč vse razmere in da seveda se s taščo on tastom razumete.
Obvezno na svoje. Obvezno. Zakaj tako mislim. Pomisli na to da stanovanje lahko kadarkoli prodaš, cena raste. Mansardo ne moreš prodati, tam si zapečatena. Primer kolegice, živi v mansardi pri očetu on mami in ima tako hudo poškodbo nog, da ne more po stopnicah. Mansarde ne more prodati, stanovanje bi lahko. Sedaj živi v sobici zraven kurilnice v pritličju, soba brez okna.
Mi smo šli na svoje, najboljša odločitev .
v kakšni bajti si to zivela da si imela 300 evrov za stroške????
tudi v hiši se da vse lepo ločiti.in NE!živeti v bloku ni cenejše…
[/quote]
hm, glede na to, da imam in eno in drugo, ti lahko iz prve roke povem:
hiša:
ogrevanje – 100 EUR mesečno (preko celega leta, olje), lahko je tud manj
smeti – 20 EUR
voda + kanalščina – 50 EUR
elektrika – 40 – 50 EUR
(RTV, kabelska, internet, mobiteli…. so posebej, to niso stroški vezani na hišo)
torej mesečno 220 EUR
stanovanje:
ogrevanje – 50 EUR povprečno celo leto
elektrika – 25 EUR
voda + kanalščina – 40 EUR
upravnik (upravljanje, smeti, zavarovanje, skupna elektrika ipd) 60 EUR
rezervni sklad – 20 EUR
skupaj 195 EUR
ni blazne razlike
prištej rtv+televizija/internet+mobiteli pa si v obeh opcijah na 300 evrih mesečno
Eni pravite, da je hiša cenejša kot blok. A ste šteli tudi, ko obnovite fasado v hiši? Ko obnovite ograje itd? Hiša je kar luksuz in stroški nanesejo.
Jaz mislim da je stanovanje nekaj, kar lahko vedno prodaš. Mansardo pri starših pa ne moreš. Tam živiš zastonj, vložek je majhen, a to je nekaj , kar ni unovčljivo. Kaj da pride do smrti partnerja, pa bi se rad odselil, prodati ne moreš, kaj da se zgodi bolezen, ko ne moreš po stopnicah ? To so vse stvari, o katerih moraš tudi malo razmisljati vnaprej . Stanovanje brez dvigala prodaš in greš v blok z dvigalom . Stanovanje lahko prodaš in si zgradiš hišo.. pri nas je ni skoraj hiše, ki ne bi bila sedaj dvodružinska, v večini so tamladi doma. Je kar ugodno priti do neke normalne kvadrature. Ampak nikoli nisi lastnik tega, nikoli ni to tvoja hiša, ob smrti staršev moraš izplačati brate, sestre… .kakšni so odnosi, ne vem, jaz si ne bi živela živeti z nikomur, uživam da sem sama svoja in delam kar želim . Moja tašča ima svoj okus, jaz pa svoj.
Mi smo kupili stanovanje, kasneje zgradili hišo. V hišo moževih staršev pa bo verjetno šel živeti sin, sedaj sta starša v DSO, mož je edinec.
da je hiša cenejša lahko trdijo samo dolgoletni zajedalci, tisti, ki jim starši plačujejo osnovne stroške, delajo namesto njih.
Kdor pa si hišo sam zgradi in jo vzdržuje se realno zaveda, da je vzdrževanje samostojne večje kvadrature normalno dražje od vzdrževanja manjše kvadrature, kjer se nekatera vzdrževanja celo delijo.
res me zanima, v kaki vukojebini to živite, da nimate obveznega odvoza smeti in lahko onesnažujete s kurjenjem ali odmetavanjem v prvi potok, pa da nimate niti kanalizacije?
potem mi je tudi logično, da ne rabite elektrike za take bedarije, kot je pralni stroj, pa bojlerja za vročo vodo tudi ne rabite, ker se poleti ne kopate in ne tuširate…. in je gre vsa elektrika samo za tistih par luči, ki jih baje sproti ugašate in pa za polnjenje mobitela, ker tisto pa mora bit.
koga zajedate, da dobite zastonj moko, mi tud ni jasno, ker če bi imeli kmetijo, bi imeli konkretno več stroškov, kot pa si jih ti napisal…. vsaj za elektriko in vodo
lepo je življenje parazitov. grem stavit, da sta in stara in nova hiša tud na črno postavljeni….
ker če bi bili uradno z vsemi dovoljenji, bi vsaj še kak strošek bil poleg. kot je kanalizacija/taksa za obremenjevanje vod, odvoz smeti, ipd
[/quote]
Ni javne kanalizacije, imamo pretočno greznico. Prazni jo en z vasi zastonj in uporabi za gnojenje. Na črno ni nič, vse z gd, smo 15km z Ljubljane halo. Res pa je voda v novogradnji zaenkrat na števec staršev a dokler se plačuje ni težav. Na vsake 6 mesecev se popiše ŠTEVEC IN vsak mesec se plača omrežnina. Poleti se voda ogreva na sončna kolektorja. Peremo kot vsi drugi, vsak vikend 2 stroja. Moka pride preko dobrodelne organizacije. Noben ni zajedalec in noben ni nič prosil, ponudili so sami pomoč in starša sta jo sprejela. Smeti skurimo kot vsi drugi, negorljivo pločevino pa naložim v avto in odpeljem na deponijo vsake 3 mesece.
Vsi pač žal nimamo možnosti, da bi živeli pri starših. Pri nas imajo starši od obeh velike hiše, da bi brez težav vsi lahko živeli skupaj. Samo kaj, ko pa so oboji na podeželju, midva pa sva s trebuhom za kruhom morala službe iskati 50 in 60 km vstran v mestu. Zato sedaj, ko eni na nas, ki imamo stanovanja, gledate zviška in nas imate za nesposobne, ker imate vi pač hiše, po možnosti še kje v kakem zakotju, pač bodite ponosni sami nase, če si tako hranite svoj ego. Samo se pa verjetno ne zavedate, da ima marsikdo, ki premore po vašem mišljenju “le stanovanje”, s tem stanovanjem veliko večjo premoženjsko vrednost in udobje kot vi z vašimi hišami v zakotju.
Ni javne kanalizacije, imamo pretočno greznico. Prazni jo en z vasi zastonj in uporabi za gnojenje. Na črno ni nič, vse z gd, smo 15km z Ljubljane halo. Res pa je voda v novogradnji zaenkrat na števec staršev a dokler se plačuje ni težav. Na vsake 6 mesecev se popiše ŠTEVEC IN vsak mesec se plača omrežnina. Poleti se voda ogreva na sončna kolektorja. Peremo kot vsi drugi, vsak vikend 2 stroja. Moka pride preko dobrodelne organizacije. Noben ni zajedalec in noben ni nič prosil, ponudili so sami pomoč in starša sta jo sprejela. Smeti skurimo kot vsi drugi, negorljivo pločevino pa naložim v avto in odpeljem na deponijo vsake 3 mesece.
[/quote]
pretočne greznice že leta niso več dovoljene. še manj da jih prazni kdo iz vasi zastonj, ker je to obupno onesnaževanje okolja. niti prijavljene nimate, ker bi plačevali še takso za obremenjevanje okolja.
v naši vasi nihče ne kuri smeti (plastika itak uniči peč, mimogrede, da o tem, kak strup spraviš ob tem v luft in ga predihaš, raje ne govorim. pač zastrupljaš svoje otroke…), že zdavnaj je bilo z odlokom urejen obvezen odvoz smeti.
poznam ljudi, ki so 20 km iz ljubljane, pa imajo dve hiši na črno na eni parceli, tako, da oddaljenost od ljubljane tu ne igra neke vloge
pa humanitarno pomoč prejemate in hkrati bajte gradite, pa sončne elektrarne imate???
ja, sem kar prav ocenila, parazitirate. in družbo in okolje in starše
Bravo, se popolnoma strinjam. Eno stanovanje v LJ je več vredno kot tiste hiše stran od vse infrastrukture. Jaz ne gledam nič poniževalno na stanovanja, marsikomu stanovanje zelo ustreza, nič ni narobe s takim življenjem. Mi sicer živimo v hiši 20 km izven LJ, imamo pa eno enosobno stanovanje za oddajo v Lj in mi je tam prav všeč, tudi ljudje prijazni, sosedje vsi pozdravljajo, najemniki pravijo da nimajo nobenih težav. Sedaj bosta šla pa tja živeti tast in tašča, ker ne zmoreta več obvladovati svoje hiše in je vse stran, trgovina, bus, lekarna. Tu imata pa vse pred nosom. To je ogromna prednost.
[/quote]
Ampak da pa smeti nimate urejenih?? Živim v vasi blizu Grosuplja, pa se spomnim da imamo že celo moje življenje urejen odvoz smeti. Kje to živite? Pa tudi da v takih rovtah gradiš, to je stran vržen denar. Raje garsonjera v urbanem kraju kot hiša v takih rovtah.
ne nabiji.
elektrika.smeti stanejo toliko kot porabiš ne gledena to kje si v hiši ali bloku.
rtv je cena povsod ista.
edino gretje je lahko malo dražje ampak tudi ne toliko da bi ful velik keša prišparal(beri več 100 erov na let)
[/quote]
3 sobno stanovanje oddajamo . cevi so vedno tople (toplarna), sklad je 15 EUR. Blok ima novo dobro izolacijo, okna so nova. Sem tudi sama presenečena, kako ugodno je stanovanje, če je solidna gradnja. Najemnike pride cca 120 EUR, vem koliko znesejo položnice, ker jih jaz plačam in zaracunam njim da mi vrnejo. Kolegica pa ima stanovanje kjer so jim dali talno gretje na elektriko, ženska ni vedela kaj to pomeni in je to stanje kupila, enosobno stanovanje pa da samo za elektriko 150 EUR. Zgrešena gradnja.
Mi v hiši damo 350 EUR z internetom in Tv vred, brez interneta pa 280 EUR.
Samo pojdita stran od staršev, katerihkoli. Na svoje pojdita. Stanovanje lahko kadarkoli prodaš, cene rastejo . V mansardi si zakleneš denar, tam samo zastonj živiš. Tvojega ni nič, vedno se boš morala prilagajati, to so druge generacije, imajo svoje predstave o prenovi, izgledu, gredici. Midva sva imela stanovanje pri njemu, 120 m, k sreči notri nisva vlagala, je bilo že prej urejeno. Ampak to ni ničemur podobno, v bloku lahko delaš kar želiš, tu ne moreš imeti obiskov pozno zvečer, pa parkirajo obiski, že pridejo da avto umakni. Nobene svobode. Pa je bila moja tašča izredno uvidevna ženska. Z mojimi bi se težje živela.
Prijateljici ob 10.00 zvečer z metlo butajo po stropu, da utihnejo. Meni se vsaj niso vtikali v otroke, prijateljici si je tašča prisvojila otroke, obnašala se je, da je ona mama.
Če gresta narazen, kako boste delili vložek? Tu boš ti kratko vlekla
Stanovanje prodaš in je rešeno.
Sedaj sva v atrijskem stanovanju in sva zelo vesela da je tako. Je ni čez svobodo.
hm, glede na to, da imam in eno in drugo, ti lahko iz prve roke povem:
hiša:
ogrevanje – 100 EUR mesečno (preko celega leta, olje), lahko je tud manj
smeti – 20 EUR
voda + kanalščina – 50 EUR
elektrika – 40 – 50 EUR
(RTV, kabelska, internet, mobiteli…. so posebej, to niso stroški vezani na hišo)
torej mesečno 220 EUR
stanovanje:
ogrevanje – 50 EUR povprečno celo leto
elektrika – 25 EUR
voda + kanalščina – 40 EUR
upravnik (upravljanje, smeti, zavarovanje, skupna elektrika ipd) 60 EUR
rezervni sklad – 20 EUR
skupaj 195 EUR
ni blazne razlike
prištej rtv+televizija/internet+mobiteli pa si v obeh opcijah na 300 evrih mesečno
[/quote]
To je men fotr enkrat razlagal, da on z bajto nima stroškov ampak dobiček. Stroškov ima 100€ na mesec (70€ elektrika, 20€ odvoz smeti in 10€ RTV) toliko pa minimalno vsak mesec zasluži v delavnici… Motorne žage, sekire, cepilnik drv, traktor, lastna čistilna naprava, toplotna črpalka itd. to so pa investicije. 🙂
Resno? Prvič: uporaba gnojnic s človeškimi iztrebki za gnojenje travnikov je kakor jaz vem prepovedana. In popolnoma neprimerna zaradi vseh zdravil, ki jih človek zaužije. No vidim da onasneževanje okolje ni pomembno v 15km oddaljenem kraju od Ljubljane. Tole je preprosto nagravžno!
Tudi sama sem živela cca 15km od Ljubljane. Še vedno živim (samo na drugi strani Lj) pa ne prej ne zdej noben ne gnoji s človeškimi iztrebki.
Smeti se reciklirajo in ne kurijo. Veste koliko strupenih snovi s tem spuščate v okolje. In ja, so škodljive za vas, ljudi okoli vas in okolje. No saj če bi bili stari bi še razumela ampak resno? Kje živite, da za recikliranje še niste slišali? Res neodgovorno.
Povprečna družina pere bistveno več kot 2 stroja na teden. Kako vam uspe? Vsi ki jih poznam so na cca 4 strojih (ali več). 1-2 stroja brisač, kuhinjskih krp in posteljine. In 2 stroja cunj (1x pisano in 1x črno).
Glede na stanje v slovenski družbi pa bi si dobrodelno moko precej bolj zaslužila družina, ki to res potrebuje. Samo tako – deliti je lepo in lepo se z lepim vrača.
Avtorici posta pa: pejta na svoje! Pa naj bo to blok, stanovanje v hiši, samostojna hiša… res ni pomembno. Tako bosta s partnerjem videla kako je biti na svojem in kakšna sta skupaj. Brez motečih ljudi, pametnih nasvetov, navodil in nasvetoc za katere nisi prosil itd.
Ostanite zdravi 🙂
Resno? Prvič: uporaba gnojnic s človeškimi iztrebki za gnojenje travnikov je kakor jaz vem prepovedana. In popolnoma neprimerna zaradi vseh zdravil, ki jih človek zaužije. No vidim da onasneževanje okolje ni pomembno v 15km oddaljenem kraju od Ljubljane. Tole je preprosto nagravžno!
Tudi sama sem živela cca 15km od Ljubljane. Še vedno živim (samo na drugi strani Lj) pa ne prej ne zdej noben ne gnoji s človeškimi iztrebki.
Smeti se reciklirajo in ne kurijo. Veste koliko strupenih snovi s tem spuščate v okolje. In ja, so škodljive za vas, ljudi okoli vas in okolje. No saj če bi bili stari bi še razumela ampak resno? Kje živite, da za recikliranje še niste slišali? Res neodgovorno.
Povprečna družina pere bistveno več kot 2 stroja na teden. Kako vam uspe? Vsi ki jih poznam so na cca 4 strojih (ali več). 1-2 stroja brisač, kuhinjskih krp in posteljine. In 2 stroja cunj (1x pisano in 1x črno).
Glede na stanje v slovenski družbi pa bi si dobrodelno moko precej bolj zaslužila družina, ki to res potrebuje. Samo tako – deliti je lepo in lepo se z lepim vrača.
Avtorici posta pa: pejta na svoje! Pa naj bo to blok, stanovanje v hiši, samostojna hiša… res ni pomembno. Tako bosta s partnerjem videla kako je biti na svojem in kakšna sta skupaj. Brez motečih ljudi, pametnih nasvetov, navodil in nasvetoc za katere nisi prosil itd.
Ostanite zdravi 🙂
Vsaj eni normalni ko ne plačujejo odvoza. Pri nas so hodili s kontejnerji in spraševal če rabimo in smo rekli da ne rabimo. Tudi vse zmečemo v peč, ko enkrat zagori na polno gre not od bioloških, embalaž, starih ali premalih cunj, papirja do plastike. Konzerve stisnemo in zmecemo pod hrib. Peremo pa isto 2x tedensko za 6 ljudi. Kak maš kontejner si takoj ob 25€ na mesec. 18€ da pride vsake 14 dni (to je 9€ na furo, ste nori?) Zraven tega moreš ločevat po namenskih vrečkah. Za 30 vrečk 7€. Ni šans. Greznica je tudi zakon. Mi imamo sicer jamo, za presežek pa je odtok speljan v potoček kot isto drugi po ulici ob potoku, dva sploh direktno serjeta v potok po cevi in? Včasih smrdi pri mostu da v avto zavoha in je problem ja, samo pride naliv in vse odnese v Ljubljano, pa ni več naš problem! Hvala bogu za nalive.
Nevem kako je pri tebi a 30eur ogrevanja v bloku je res zelo malo, verjetno zapiraš radiatorje? Brat živi v Ljubljani v Črnučah, 58m2 dvo in pol sobno stanovanje, ogreva vse prostore zaradi otrok in ima 80eur samo ogrevanja, elektrike 70eur, vode 50eur, stroški upravnika 120-170eur (hišnik, razkuževanje, čistilka, dvigalo, elektrika na hodniku) položnica niha odvisno od okvar dvigal in s tem, da je stanovanje od firme in prosto najemnine. Jaz si ne predstavljam tistih ki so v najemu, če nimaš 2 jurja na mesec si revež in Črnuče so še kar poceni proti drugim delom Ljubljane. Ponekod ti ne pripada niti parking in ga moreš posebej plačat.
[/quote]
Imamo blok z novo izolacijo 16 cm in novo streho z zračnim mostom. V bloku je 13 enot in smo priklopljeni na daljinsko ogrevanje. Za ogrevanje plačujem v povprečju toliko kot sem napisal. Večkrat celo manj. Radiatorji so konstantno na 22-23°c.
Čistilka nam vzame 3€ na osebo na mesec, hišnika nimamo in manjše stvari porihtamo sami. Upravnik plačujemo par € na mesec in 0,5€ po kvadratu za rezervni sklad. Elektrika, voda, komunala itd je pa tako vsepovsod za plačat.
Sicer v moji okolici ni hiše, ki se ne bi spremenila v dvodružinsko. Ampak sama otrokom pravim, pojdite na svoje, bomo malo pomagali, kolikor lahko, samo pojdita na svoje.
Življenje v mansardi ima veliko minusov. To je tako kot ko se polulaš v mrazu v hlače. Prvo sekundo olajšanje, potem pa težave. Mansarde ne moreš prodati, če si premislite.
Vložek gre v nič. Kaj če greste narazen, je velik problem delitve vložka, kratko vleče tisti ki je prišel, torej vi. Sorojence moraš izplačati. Imajo pravico do nujnega deleža, tudi če vam hišo starši prepišejo. In MIR. V hiši staršev nimaš zasebnosti.
Vidim pri prijateljih, ko pridemo na obisk, že mama od njega pride ven pogledati, kdo je prišel. V bloku tega ni, se sosede ne poznaš. Lahko stanovanje prodaš, kupiš kaj drugega ali kupiš kasneje hišo. Stanovanje je krasna odskočna deska. Mlada sta. Stroški so pa v hiši veliki, to je kar luksuz. Mi smo prej živeli v stanovanju, sedaj v hiši, zato lahko primerjam, hiša je občutno dražja od stanovanja. Sedaj razmisljamo o novi toplotni, stane 10.000 EUR. To so veliki vložki.
Vložiš tolk ko rabiš in tolk ko maš. Eni vidite da kr treba nekaj delat in ste skos v nizkem štartu, pol itak da nikol ni dnarja za nič. Folk kupuje te betonske vrtne palčke a pol jamra čez 14dni da nima za drva, ja u pm no. Okna treba menjat nujno vsaka 3 leta, parket na 3 mesce, fasado na par let, vsakič večji paviljoni in po 3 garaže zazidajo za en avto, na koncu pa jim ta avto stoji pred bajto pod balkonom in so carji, ker sosed ima pa nižji balkon in ne more avta spod postavit, zato bo stisnil sredinca in postavil nadstrešek za šleper, na vrhu bo mel pa teraso s kavčem, ki je 10x večja od balkona…hiša je potem res občutno dražja od stanovanja, ker bo drug sosed začel v odgovor graditi še eno bajto samo zato, da mu da kontra in bognedaj da ima tvoja peč za centralno dva procenta nižji izkoristek od sosedove, se drugo sezono že komplet nova kurilnica dela in kupi peč z zaslonom na dotik, ker take sosed še vsaj eno leto ne bo imel. To je tiha vojna in favšija. Prizna noben, je pa prisotna skor na vsaki vasi. Jaz rečem tako, če maš ti v bajti 30 let staro peč, 30 let staro fasado in je tebi ko zakuriš toplo, je konc debate.
Forum je zaprt za komentiranje.