Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Stanovanje – delitev premoženja

Stanovanje – delitev premoženja

Ne greva še narazen, vendar me nekaj zelo muči.

Stanovanje je pisano SAMO na njegovo ime, kredit sva plačevala oba 10 let enak znesek, pred kreditom sem dala 20.000 evrov, on pa 60.000e.

Torej moj del je 20.000 + kredit. Moj del je torej manjši od njegovega. Z izpiski banke je plačevanje dokazljivo.

Oba živiva na tem naslovu in imava 2 otroka.

Če se njemu kaj zgodi – kako je s stanovanjem? Nisva poročena.

Kaj pa v primeru ločitve? Me je izigral? Ker če me je … ob takem človeku nočem živeti.

Predlagaj, da greta uredit lastniško razmerje tako kot je dejanski vložek.

Če on škripne boš po njem podedovala 1/3 ti, 2/3 oba otroka.

Če ti škripneš ne deduje po tebi nihče nič – on se lepo na novo poroči in polovico ali vse prepiše tanovi, ki je bolj pametna kot ti. Ali pa škripne in tanova prileti z oporoko, da je vse njeno….

koliko je pa sedaj stanovanje vredno? kolikšen je bil pa kredit?

Če on umre, ti zahtevaš iz dedovanja izločitev svojega deleža.

Če se ločita, se ugotavljajo deleži lastništva.

Najslabše je, če on stanovanje zakocka, pa niti vedela ne boš.

V tvojem primeru je zelo enostavo izračunati delež v procentih. Vzameš ceno stanovanja, ko sta ga kupila. Iz tega kar si napisala je on 40.000 EUR plačal več. Torej bo njegov lastniški delež v procentih za ta znesek večji.

pojdita k notarju, da se naredi postopek priznanja lastništva tudi tebi.

v kolikor bi on umrl, si ti z otrokoma dedinja, s tem, da lahko zahtevaš pred zapuščinsko obravnavo, da se tvoja polovica izloči iz dedovanja in potem dedujete z otroki le njegovo polovico stanovanja

v kolikor gresta narazen, se smatra, da sta oba polovična lastnika, saj sta v izvenzakonski vezi. vložit moraš tožbo, ampak ti bo sodišče polovico priznalo. manjši denarni vložek je praktično zanemarljiv

Sodišče kar tako ne bo priznalo polovico, če se on ne bo strinjal. Njemu se bo priznalo večji delež, edino, če je bil našparan denar v trajanju zveze.

Odgovor na objavo uporabnika
da jaz, 14.02.2022 ob 13:00

Sodišče kar tako ne bo priznalo polovico, če se on ne bo strinjal. Njemu se bo priznalo večji delež, edino, če je bil našparan denar v trajanju zveze.

potem mora on dokazat bistveno večji vložek, ker načeloma se vse, kar je ustvarjeno v vezi deli na pol. tudi če nekdo denarno prispeva več.

Če je on svojih 60k€ imel pred začetkom zveze se to ne šteje v skupno premoženje. Pa če med trajanjem zveze tudi kaj podeduješ je to tvoje  posebno premoženje.

Sem dal vse to skozi.

Dindon, 14.02.2022 ob 10:12

Ne greva še narazen, vendar me nekaj zelo muči.

Stanovanje je pisano SAMO na njegovo ime, kredit sva plačevala oba 10 let enak znesek, pred kreditom sem dala 20.000 evrov, on pa 60.000e.

Torej moj del je 20.000 + kredit. Moj del je torej manjši od njegovega. Z izpiski banke je plačevanje dokazljivo.

Oba živiva na tem naslovu in imava 2 otroka.

Če se njemu kaj zgodi – kako je s stanovanjem? Nisva poročena.

Kaj pa v primeru ločitve? Me je izigral? Ker če me je … ob takem človeku nočem živeti.

Če gresta narazen toži za 50%, boš ziher dobila. Sam ne se ustrašit.

Če je pametna se ne bo zajebavala z varianto 50:50, ker dobro ve, da ni dala 50%. Tožba in vse skupaj ji bo požrlo še del tistega kar je res prispevala. To je eno, drugo je pa prisvajanje nečesa kar ni tvoje in ponavadi sproži še dodaten spor in sovraštvo. Bolj pametno se je po načelu pravičnosti med seboj zmeniti za delitev premoženja in sodišče samo opravi formalni del.

A pa tudi, če je stanovanje pisano izključno NANJ mi pripada svoj delež nazaj. Pač toliko  kolikor sem dejansko dala. Nočem njegovega, svoje hočem.  Tisto kar sem dala, nisem podarila njemu, tisto hočem nazaj v primeru razhoda.

Po predpisih o zakonski zvezi (isto velja za zunajzakonsko) je vse, kar sta partnerja v času zveze ustvarila z delom, skupno premoženje. Ta določba ima prednost pred domnevo zemljiškoknjižnega prava, da se šteje za lastnika nepremičnine tisti, ki je vpisan v ZK. Torej tudi če nisi vpisana, je stanovanje skupno premoženje. Višina deleža vsakega od vaju pa je odvisna od vajinih prispevkov k ustvarjanju tega premoženja. Vendar ne gre za matematični izračun, temveč se poleg denarnih prispevkov upošteva npr,. tudi skrb za gospodinjstvo in otroke, ki ponavadi bistveno bolj bremeni ženske (ni pa nujno tako, seveda). Tudi partner, ki ni v službi in zgolj skrbi za dom in družino, je upravičen do nekega deleža, saj s tem razbremeni drugega partnerja, ki je morda zato lahko zaslužil več. Iz prakse lahko povem za primer, ko je brezposelni ženi bilo priznano 30% deleža na račun skrbi za dom in družino. Zakonska domneva je, da sta deleža enaka, vsak partner pa lahko dokazuje, da je on prispeval več.

Bistvenega nisi povedala. Ali je stanovanje ustvarjeno v času trajanja zveze? Če je, nima veze, na koga je pisano. Če pa je on svoj delež dal iz darila od staršev, torej ne od svojih dohodkov v času trajanja zveze, bo pa on dokazoval, koliko je vložil v stanovanje od darila. Ti pa koliko si svojega vložila, spet od darila, dediščine itd. Če pa je keš dobil na roko in ni nobenega dokaza, da so mu denar drugi dali ali da ga je podedoval, potem ti pripada polovica, če se hočeš inatit. V vsakem primeru pa ti bo pripadlo toliko, kot si ti svojega vložila, če seveda imaš dokazila. Če ni dokazil ne z njegove ne s tvoje strani in sta stanovanje kupila, ko sta že bila skupaj, gre vse pol pol, nima veze, na koga je pisano in v kakšnem deležu.

Seveda pa se lahko že prej sporazumno zmenite, da gre toliko kot si ti dala, tebi, toliko kot je dal on, pa njemu. Če je pameten, bo sprejel.

Pri naju sva imela oba vsak svoj avto pisana nase in plačan vsak iz svojega TRR. Pri razdelitvi sta bila avtomatično oba od obeh.

Je pa zanimivo da se prsni vsadki niso delili čeprav je bil večji znesek kot njen avto. Sicer si jih je sama plačala ampak vseeno..

hmmmm, 14.02.2022 ob 19:09

Pri naju sva imela oba vsak svoj avto pisana nase in plačan vsak iz svojega TRR. Pri razdelitvi sta bila avtomatično oba od obeh.

Je pa zanimivo da se prsni vsadki niso delili čeprav je bil večji znesek kot njen avto. Sicer si jih je sama plačala ampak vseeno..

Super Si me nasmejal.

Torej. … jaz sem celo svoje življenje do konca faksa šparala v šparovcu in našparala 20.000e. On je počel isto – nič preko banke. Vse je imel v prašičku. Oba sva bila pridna za šparat, on je starejši od mene 5 let in se je zaposlil in v 5ih letih – kolikor sem bila jaz za njim, našparal vključno s celim življenjem za nazaj 60.000e. V pujsku.

Nato sva kupila stanovanje. Vzela še kredit za 10 let. Enako vsoto.

Rada bi samo moje nazaj, da si s tem denarjem kupim stanovanje nekje, kjer so cenejša.  On ima višjo plačo in on bo meni lahko odkupil moj del stanovanja, jaz pa s svojo plačo ne bom mogla odkupiti njegovega dela stanovanja.

Stanovanje je v Ljubljani. 3 sobno.

Je ta moj scenarij kako bi se delilo pravno sprejemljiv? Sem poštena kot ste ugotovili in njegovega nočem,  svojega pa ne dam.

Rada bi bila samo zaščitena. In še nekaj. Nočem,  da se katerakoli od naslednjih kokoši okoristi z mojim denarjem. Trdo sem delala in še sedaj trdo delam, nadure, vikende…

Glede hrane več dam jaz za hrano in kar se oblek za otroke tiče tudi. Vendar tega ne morem dokazat. Jaz vem, da je tako… On pa reče,  da otrok pa ne potrebuje toliko. Ali pač otrok ne potrebuje nove peresnice ali avtomobilčka ( 2e). Vse igrače sem jima jaz kupila, ker po njegovo itak nič ne rabita.

kolikor tole tvoje berem bi bilo najbolj enostavno da se naredi 50; 50.   Vajin našparan denar je težko dokazljiv ker sta ga imela v prašičku pa še to je precej majhna vsota proti trenutni vrednosti stanovanja.

Brez veze se kregat in tožarit. Tisto koliko je kdo dal za otroke je tudi brez veze naprej metat, ker je bilo v vse to v vajini vezi.

Moja je dala ohoho za obleke, čevlje, lepotne tretmaje .., jaz sem bil bolj varčen in sem si lahko kupil dober avto ona pač nekaj starega..finance sva imela v glavnem ločene zaradi njene zapravljivosti.

Na koncu so samo avti šli v skupno premoženje (hiša je šla itak na pol)…no je bila toliko fer da se je pri notarju odpovedala mojemu avtu jaz pa njenemu.

hmmmm, 15.02.2022 ob 08:15

kolikor tole tvoje berem bi bilo najbolj enostavno da se naredi 50; 50.   Vajin našparan denar je težko dokazljiv ker sta ga imela v prašičku pa še to je precej majhna vsota proti trenutni vrednosti stanovanja.

Brez veze se kregat in tožarit. Tisto koliko je kdo dal za otroke je tudi brez veze naprej metat, ker je bilo v vse to v vajini vezi.

Moja je dala ohoho za obleke, čevlje, lepotne tretmaje .., jaz sem bil bolj varčen in sem si lahko kupil dober avto ona pač nekaj starega..finance sva imela v glavnem ločene zaradi njene zapravljivosti.

Na koncu so samo avti šli v skupno premoženje (hiša je šla itak na pol)…no je bila toliko fer da se je pri notarju odpovedala mojemu avtu jaz pa njenemu.

a kupit drag avto, pa ni zapravljanje za brez veze? Nič ne izgublja cene hitreje kot avto. Če ti nekaj časa šparaš in nato kupiš avto, nisi nič prišparal, ampak ravno tako zapravil, kot če bi frčkal manjše vsote.

zaratustra, 14.02.2022 ob 16:58

Bistvenega nisi povedala. Ali je stanovanje ustvarjeno v času trajanja zveze? Če je, nima veze, na koga je pisano. Če pa je on svoj delež dal iz darila od staršev, torej ne od svojih dohodkov v času trajanja zveze, bo pa on dokazoval, koliko je vložil v stanovanje od darila. Ti pa koliko si svojega vložila, spet od darila, dediščine itd. Če pa je keš dobil na roko in ni nobenega dokaza, da so mu denar drugi dali ali da ga je podedoval, potem ti pripada polovica, če se hočeš inatit. V vsakem primeru pa ti bo pripadlo toliko, kot si ti svojega vložila, če seveda imaš dokazila. Če ni dokazil ne z njegove ne s tvoje strani in sta stanovanje kupila, ko sta že bila skupaj, gre vse pol pol, nima veze, na koga je pisano in v kakšnem deležu.

@ zaratustra: Bistvenega nisi povedala. Ali je stanovanje ustvarjeno v času trajanja zveze? 

kaj ti ZNAŠ BRAT?

stanovanje sta kupila skupaj. oba sta dala polog in oba sta plačevala enak delež kredita. zakaj bi to počela, če NE BI BILA V VEZI?

ker če pa skupna nepremičnina in otroci ne pomenijo, da si v izvenzakonski zvezi, pol pa res ne vem no…

temu se reče funkcionalna nepismenost. saj prebrat zna vse besede, kaj pa pomenijo, pa se ji sanja ne…

Torej da.

Stanovanje sva kupila skupaj, je pa samo on lastnik. Kupila sva ga v času najine partnerske zveze in ob vselitvi sva dobila prvega otroka. Ko sva se pogovarjala z banko za kredit, sem bila noseča in slabo mi je bilo tam na okencu. Pred tem sva bila že nekaj let skupaj. Je pa stanovanje pisano SAMO nanj, ker je on ustrezal pogojem za mlade družine.  Torej stanovanje je bilo iz stanovanjskega sklada za mlade družine, mogel si imet 10 let prebivališča v občini in mogel si biti mlajši od 32 ali nekaj takega.   Jaz nisem imela prebivališča v tej občini, ker sem iz drugega konca Slovenije.

Dindon, 15.02.2022 ob 11:47

Torej da.

Stanovanje sva kupila skupaj, je pa samo on lastnik. Kupila sva ga v času najine partnerske zveze in ob vselitvi sva dobila prvega otroka. Ko sva se pogovarjala z banko za kredit, sem bila noseča in slabo mi je bilo tam na okencu. Pred tem sva bila že nekaj let skupaj. Je pa stanovanje pisano SAMO nanj, ker je on ustrezal pogojem za mlade družine.  Torej stanovanje je bilo iz stanovanjskega sklada za mlade družine, mogel si imet 10 let prebivališča v občini in mogel si biti mlajši od 32 ali nekaj takega.   Jaz nisem imela prebivališča v tej občini, ker sem iz drugega konca Slovenije.

navedeno pomeni, da si solastnik stanovanja 50:50. Pozanimaj se, kako solastništvo v zk realizirati. Ampak ne z darilno pogodbo, ker to ni. Potrebno bi bilo formalizirati dejansko stanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close