Stanovanje ali hiša – za začetek?
Sla sem obnavljat nedokoncano hiso. Koliko je slo denarja….vprasanje ce ne bi vse zrusila pa se 1x od zacetka, bi bilo po mojih zeljah, tako pa so vedno neka prilagajanja.
Stanovanje hitreje prodas, zamenjas, ce menjas sluzbo…pri hisah imam obcutek, da si bolj zabetoniran oz. Ne gres kar tako menjat zaradi selitve, sluzbe.
Ce ni na vidiku partnerice, otrok, vsekakor stanovanje.
Med 20 in 30, ko sem bil bolj kot ne žurer – defitnivno stanovanje in to čim bližje centra Ljubljane. Jaz sicer nisem imel toliko denarja takrat, ampak za najemnino 6 km iz centra sem pa napraskal (res pa da takrat še niso bile tako ubijalske). Ni šans, da bi šel v hišo tudi če bi bila zastonj. Nisem imel želje po družini, rad sem potoval in rad sem bil veliko zdoma nasploh.
Po 35 pa sem žačel razmišljati o hiši in si jo do 45-mekje omislil, vključno z povečevanjem družinskih članov.
Oboje je super, če je top lokacija, vse ima pluse in minuse. Tudi danes če bi morali nazaj v blok se ne bi dosti sekiral:)
Ne glede na starost, nakup hiše nikoli ne obžaluješ, z leti jo samo dodeluješ, obnavljaš po lastni želji in sposobnosti. Je pa treba bit deloven. Mi obnavljamo staro hišo že dolgo, a počasi bo nekega dne dokončana, vmes sva dobila otroka in je popolnoma druga zgodba, pa z živalmi prav tako.
Zriši si v mislih kako si želiš živeti, kaj ti je najbolj pomembno v življenju in poskusi si predstavljati kako bi rad živel v starosti. Jaz sem si vedno želela velike družine in zbrano širšo družino, prijatelje ob rojstnih dnevih in praznikih, druženje s sosedi, pikniki, da imam kam povabiti prijatelje na dolge večere do jutra ob ognju, dobrem vinu in hrani. Obožujem naravo, vrtnarjenje, sončenje, svež, čist zrak in v majhnih prostorih se počutim utesnjeno. Moje odločitev je bila verjetno toliko lažja, ker sem vedno živela v mestu, v centru, v bloku in sanjala o hiši z vrtom in rožami. Niti za trenutek nismo obžalovali odločitve, je pa res da je na momente precej dela s hišo. Tudi pri čiščenju. Narediš kolikor lahko in kar ti finance dopuščajo, pa ne pozabiš kdaj odklopiti tudi od hiše in gre lepo.
Praviš da bi v prihodnosti rad zidal. Torej je nakup hiše totalno zgrešen iz vidika investicije. Kot prvo boš imel več dela z njo in kar je najpomembnejše….težje in dlje časa jo boš prodajal ko se enkrat odločiš svojo postavit. Stanovanje v večini primerov dosti hitreje prodaš (jaz sem ga dobesedno v enem dnevu). Plus običajno jim hitreje vrednost raste kot hišam iz čisto preprostega razloga….ker več ljudi kupuje stanovanja kot hiše (si jih lažje privoščijo). Nakup glej kot investicijo. Seveda kupi nekaj kar ti odgovarja, boš le živel tam, ampak prvenstveno glej na to kot investicijo za prihodnost. Največji razlog zakaj ljudje niso finančno na boljšem je ravno to da niso zmožni videti prihodnosti in se odločajo samo na podlagi sedanjosti in želja.
V tvojem primeru je bolj primerna opcija stanovanje. Zakaj? Ker praviš da boš gradil, torej nekako nima smisla zdaj kupovati hišo. Vsaj tako jaz vidim situacijo. Stanovanje boš zelo hitro prodal, cena mu raste. Torej imaš neprimerno boljšo likvidnost in rast vrednosti v primerjavi s hišo. Seveda pri tem vedno velja, da je to pogojeno z lokacijo in ostalimi lastnostmi. Če se boš odločil za nakup upoštevaj najprej lokacijo, lokacijo, lokacijo… Če to upoštevaš praktično ne moreš zgrešiti. Večino, ki jih poznam so prodali stanovanje v roku enega tedna. Med njimi je precej takih, ki so prodali v 1-3 dneh.
Tako, da stanovanje se mi zdi bolj primerna izbira. Ko pa se boš odločil za hišo dolgoročno, prodaš stanovanje ali pa ga daš v najem.
Forum je zaprt za komentiranje.