Srna ne sodi na verigo, sodi pa na krožnik
Berem in se čudim vsem tem negativnim postom v navezi s holesterolom; če ga ne bi potrebovali, ga ne bi imeli, niti naše telo ga ne bi proizvajalo. Nasplošno krvna slika s podatki o LDL, HDL in skupnem holesterolu bi naj nakazovala, da so prisotne težave z ožiljem, HDL bi moral biti čim višji in skupni ter LDL pa čim nižji….toda, to je kar smo naučeni….sodobna medicina končno odkrito priznava, da ni pravila, kdo bo zbolel za srčnožilnimi boleznimi, zbolevajo kakor tisti, ki imajo holesterol precej visok, kakor tisti, ki ga imajo v mejah normale, iz tega bi lahko sklepali, da omenjene vrednosti LDL, HDL in skupnega niso pravi indikator ali bomo zboleli za srčno žilnimi boleznimi, ali smo že ali sploh ne bomo. Zakaj se toliko zdravstvo obeša na vrednosti holesterola? Ker je cilj prodati čim več statinov (zdravila za nižanje holesterola), ki so v preteklih 10 letih v svetovnem merilu najbolj prodajana zdravila (naključje ali ciljno usmerjeno kovanje dobičkov?); nizek holesterol je za zdravje (in uporabo/prodajo) statinov tako pomemben, da so se idealne meje oz referenčne vrednosti holesterola v krvi zelo močno spustile. O škodljivosti holesterola beremo in poslušamo pri zdravnikih že od nekdaj, vse skupaj pa je le kombinacija precejšnjega deleža neresnic in polresnic. LDL holesterol ni slab in HDL sploh ni povsem tudi dober, dobra in slaba sta oba – slab holesterol je le tisti, ki se kopiči znotraj arterijskih sten in povzroča vnetna stanja kar vodi v zožitev krvnih žil. Če se to zares kje v telesu dogaja, pa je težko odčitati le na osnovi izmerjenih vrednosti holesterola v krvi, potrebni bi bili bolj poglobljeni pregledi ožilja, da bi prišli do prave slike, v kakšnem stanju so naše žile, arterije in kako so zožene/zapacane z lipidi. Po preiskavah, ki jih opravljam od leta 2009 (kri sem dala vsaj 8x, prehrano sem podredila navodilom) sem prišla do zaključka, da sama prehrana na splošno zelo malo vpliva na raven holesterola v telesu; morda je posredi metabolizem, ki vse presežke holesterola iz telesa sproti odstrani in se mi zato vrednosti nikakor ne zvišajo.
Glede na raziskave kitajske študije, je arašidovo maslo odlična zadeva, ampak predvsem za razvoj raka, ker ga delajo iz najslabših zrnc arašidov, v katerih se nahaja neka gljiva oziroma snov (ne spomnim se naziva), ki v kombinaciji z beljakovinami živalskega izvora povzroča raka. Če se je od te raziskave predelava le tega kaj spremenila, pa ne vem. Hrana je v času raziskav spadala med živila visokega, bogatejšega sloja, v katerem je bilo največ ravno bolezni raka, ker so ljudje v prepričanju, da je jedo zdravo in boljšo hrano pač jedli živila, ki so bila označena kot visokokakovostna in so temu “slepo” zaupali.[/quote]
Marko, si morda dr medicine, imaš še specializacijo s področja nutricionistike, delaš poklicno kot strokovnjak za klinično prehrano npr v UKC ali kaj se toliko oglašaš? Šarlatani vozite! Poln kufer imam vaših izkrivljenih postov, prepisov iz sponzorskih knjig ipd bedastoč !
Sodobna medicina s tem kvečjemu priznava, da ne ve. Preprosto ne vejo, kaj vpliva na kaj, ker gre za množico povezav, ki vplivajo druga na drugo. Kar pa ni dovolj raziskano, da bi lahko rekli “tako je in nič drugače”. Veliko prepričanj je zgrešenih, poleg tega pa je tudi veliko zavajanja, za kar imajo zasluge farmacevti.
ja, ampak avtor Kitajske študije je to malo “posplošil”. Sicer pa je tudi področje knjig o zdravi prehrani ena veliak industrija, ki jo vrtijo večji lobiji kot si kdo sploh lahko misli.
http://www.cholesterol-and-health.com/China-Study.html%5B/quote%5D
Se strinjam z lobiji. Še dobro, da imamo knjižnjice. :))
Čeprav dvomim, da bi nekdo šel delat 10 ali več letne raziskave samo zato, da bi potem izdal knjigo. :))
Potem malo veš o zakulisjih raznoraznih knjig. Recim en takšen biser je tudi en tipček, ki nam zdaj na televiziji prodaja sokovnike ali nekaj temu podobnega, nedavno pa je v Sloveniji izšla tudi njegova knjiga o “super hrani”. Pa so ga v tujini že tisočkrat “raztrgali”. To so ljudje, ki na teh zadevah ne le gradijo kariero, ampak od tega v celoti živijo. Pa ne slabo. Deset let delat raziskavo je zanje piece of cake.
Dr. Campbel pa jepa itak vegetarijanec, ki fanatično promovira veganske diete, temu primerne so tudi vse njegove teorije, knjige in raziskave. In tudi on gradi kariero na hrani. To je njegov lajf.
Vseeno pa je meni tista njegova o filipinskih otrocih in arašidovem maslu malce smešna. A so premožnejši Filipinci froce cele dneve filali z arašidovim maslom ali kaj?
Edino načelo, ki se po mojem absolutno obnese pri prehrani, je predvsem zmernost, posledično tudi raznolikost in uravnoteženost. Samo o tem ne moreš pisat revolucionarnih knjig.
Kaj pa, če jo še o tem napišejo? Bomo tudi glede tega skeptični, samo zato, ker si ne nekdo naredil kariero zaradi tega?
Pa itak sem ti hotela samo to poudarit, da ni variante, da se jaz tolk nafilam z arašidovim maslom, da bi od tega dobila raka. PLUS… je marsikaj odvisno tudi od tega, kaj je poleg tega še v tvoji prehrani, če zaužiješ vleiko antioksidantov, redno telovadiš in žnj drugih faktorjev.
Če bi se pa vsak dan filala samo z arašidovim maslom in proteinsko hrano, bi se mi pa verjetno še preden bi dobila raka, konkretno sfuzalo.
So raziskave, ki trajajo več dekad in ne le eno, in na kaj drugega se naj v lastni knjigi sklicuješ, črpaš ugotovitve, če ne iz opravljene svoje ene ali po možnosti še več raziskav?
Marko, ne premoreš niti “k” od kredibilnosti![/quote]
Jaz ne premorem? 🙂 Saj nisem jaz delal raziskave, niti nikomur nisem rekel, da mora karkoli upoteštevat. Vsak naj pri sebi presodi, koliko česa premore.
So raziskave, ki trajajo več dekad in ne le eno, in na kaj drugega se naj v lastni knjigi sklicuješ, črpaš ugotovitve, če ne iz opravljene svoje ene ali po možnosti še več raziskav?
Marko, ne premoreš niti “k” od kredibilnosti![/quote]
Jaz ne premorem? 🙂 Saj nisem jaz delal raziskave, niti nikomur nisem rekel, da mora karkoli upoteštevat. Vsak naj pri sebi presodi, koliko česa premore.[/quote]
Ravno zato te nima smisla brati, ker nikoli ne presodiš pri sebi kaj pišeš ali bi se raje vzdržal, in ta tema ni osamljen case!
Jaz ne premorem? 🙂 Saj nisem jaz delal raziskave, niti nikomur nisem rekel, da mora karkoli upoteštevat. Vsak naj pri sebi presodi, koliko česa premore.[/quote]
Ravno zato te nima smisla brati, ker nikoli ne presodiš pri sebi kaj pišeš ali bi se raje vzdržal, in ta tema ni osamljen case![/quote]
Tega pa ne razumem, kakor niti tega, zakaj bereš, če ti je nesmiselno. 🙂
am…jst sk z vasi doma…k sm bla mejhna se mi je zdelo cisto logicno da so zivali stale prvezane u hlevu…..zdaj po dvajetih letih ko sm vidla bika u hlevu na pol metrski ketni…me je zabolelo u dno duse….ne morm pozabt…a se sploh kdo ukvarja s tem je to zakonito? normalno?!? pol pa standardni odgovor….sej ma za jejst….wtf?! ja dobr a jst tebe prvezem pa te futram pa ti recm da ti nc ne fali
Jaz sem tudi z vasi doma. Spoznala sem decka k kateremu sem se odselila, njegovi starsi imajo kmetijo. 23 krav vse privezane na pol merersko vrvico. Mene zaboli pri srcu, ko to vidim. Se posebej mali telicki ko so tak sladki.. 🙁
In najhujse je da to zakon dovoljuje! In nevem kaj se da proti temu storiti? Kam se pritoziti?
To, da si nekdo ne predstavlja kaj bi drugega lahko počeli z živaljo kot, da jo imamo zasužnjeno in jo potem zakoljemo ali da jo iztrgamo iz njenega okolja in jo potem zakoljemo, ne pomeni nič! To je enako kot, da bi rekel: ne predstavljam si kako bi lahko nek majhen motor na notranje izgorevanje poganjal cel avtobus, zato sklepam, da to ni mogoče!
Forum je zaprt za komentiranje.