Sri Lanka
Vračam se z krasnega popotovanja po Sri Lanki. Prepoln vtisov in spoznanj! Potovali smo 2×2. Prva izkušnja s prilagajanjem na 4 različne tipe okusov in želja. Spoznanje ob tem: potrebna je debata, debata,.. in na koncu strinjanje. Itak smo se tudi sfajtali, ampak to je le del komunikacije. Naloge smo si razdelili po zajebanosti karakterjev. Barantali smo vedno vsi štirje, eden je težil, drugi pumpal, babe pa so stokale o bankrotih in predvsem zavajale. Cene smo astronomsko nižali. No, na začetku ko nimaš še občutka ti itak dolorji kar kopnijo, v drugem tednu pa se situacija stabilizira.
Vzeli smo driverja ker tako v najkrajšem času največ doživiš in vidiš. Tudi tu smo bili že na izhodu kao agencije, ker nas je hotel olupit. Pol nas je pocukal nazaj in takoj je bila cena znosnejša. Polovico nižja in 4 dni več! Ko smo tour opravili, smo šli na playo za 18 dni. “Smisel življenja je ležanje na playi, z možgani na off in čiwawo na straži!” Percepcija se takoj razširi, prividi civilizacije izginejo. Moje dokaj dobro znanje angleščine me je motilo v komunikaciji z nekaterimi domačini, ki jezika niso najbolje znali. Spoznal sem, da komunikacija ni perfektno znanje gramatike(slovnice) in obsega besednega zaklada, ampak volja in želja si nekaj povedat.
Hrana. Hrana je rajska!!! Za našo vegetarijansko dušo! Rice and curry vsak dan, mislim da smo našteli 25 različnih curryev.
Nisem se šel reportaže, podal sem le par malenkostnih izkušenj in drobnih vtisov.
LP
Fidel
Podaj nekaj info še za:!
Več kdo mi je že odsvetoval obisk severa srilanke, zaradi tamilskega prebivalstva, ki je tam v večini.
Je kdo, ki je bil na severu srilanke? Je nevarnost tamilskih tigrov res prisotna?
Na katerem delu je najboljse preživet poyo(polno luno)? kje se največ dogaja?
Mogoče kakšna stvar,kakšen kraj, ki je poseben vreden ogleda?
Je vsak dan deževalo?
Sam se odpravljam tja cez 20 dni, karkoli bos se povedal bo prav prišlo!
Živjo Fidel!
Ali bi mi lahko prosim posredoval nekaj osnovnih informacij v zvezi z Sri Lanko? Potujem konec septembra.
1.) Let – s katero družbo od kod, cena
2.) Cene prenočošč, obroka hrane
3.) Cene provoza – kaj svetuješ
4.) Česa ne smem zamuditi
Jaz iščem predvsem neokrnjeno naravo, dobre place za potapljanje.
Ali mi prodaš LP?
Hvala ti!
Lp,
Aljoša
Sri Lanka rulzzz!!! Res, to je fantastična dežela. Obiskala sem jo v mesecu marcu. Paša za oči in raj za dušo. Priletela sem v Colombo iz Madrasa(Indija). Takoj te oblije tista pristna tropska vročina in vlaga. Colombo je izrazito turističen in prilagojen tujcem. Revežev in beračev skorajda ni. Z vlakom smo se potem odpravile na Hikaduwa beach. Pot je trajala približno 2 uri. Res, zelo lepa obala, pa surferji in RITAS GUEST HOUSE. cENA: 500rp/NOČ. Zelo dobra hrana, prijazni domačini,italjanska pizzerija, pa rottiji(palačinke z kakršnimikoli nadevi) v bližini tudi mestece Galle. V notranjosti Šri Lanke se splača obiskati Kandy, kjer je slonja sirotišnica, pa neki budistični templji in Budin zob!
Skratka, definitivno grem še tja, ker je res fino!!!
Hi!
Leteli smo iz Muenchna, družba LTU, karto sem dobil preko Ilirike na 12 čekov-(čekovi spašavaju!!!).
D best je, da prvo in zadnjo noč prespiš v Negombu, cca 10 km od air-port. Vsaj za nas je bilo comfortable ker smo imeli let ob 13h in smo morali biti zjutraj na odredilištu.
Cene prenočišč pa so vseh sort. Prvo pogledaš kakšna je roba in se meniš. Itak je prva cena previsoka, ma za izi sobo spiš za 500-700Rs. Zmeraj opozori, da davka ne boš plačal. Ker so finte, da ti na dogovorjeno ceno opalijo še 10% davka. Zapomni si: I PAY NO TAX!! Če pa si na nekem beach resort, kjer daleč na okoli ni možno prespat, tam pa te lahko preseneti kaka cifra, v stilu 25$. Tam boš težko barantal.
Glede hrane je različno. Zunaj smo jedli tudi po 60Rs/osebo, ma je blo bolj tako-tako? Normalno je okoli 150Rs. Jaz sem jedel samo Rice&Curry, tako da ti za kake pojedine iz trupel ne znam nič povedat. Zelo dostopne so ribe. V hotelih pa je cifra cca 250-300Rs/osebo, pa tudi 400Rs z R&C!?! Ješ dokler moreš. Ma vse skupaj ni nič če primerjaš z našimi cenami. Mi smo imeli liter šnopsa s sabo in po vsaki jedi smo ga ruknal, zaradi prebave.
Prevoz: splača se najeti driverja, samo za turistične destinacije.Tu je ponavadi vključeno prenočišče, benzin, in šofer, neomejeno št. km. Važno je da se detajlno zmeniš, koliko nočitev plačaš in kdaj ti konča trip. V kratkem času tako vidiš največ. Za pohajkovanje s playe na playo, pa vzameš bus ali train. Cene javnih prevozov so đabe!!
Kandy: Dalada Maligawa Tempel, kjer hranijo Budov zob. Če te zanima duhovnost si vzemi čas. Botanical garden je tud odklop! Drugač pa mesto, gneča, polno bazarov, trgovinic, marsikaj kupiš.
Najbolj sem bil navdušen nad jugom, jungle, smiling-free people, ocean beach, ….
LP pa ni bil moj, par, ki je bil z nama, ga bosta zadržala kot suvenir. Menda, da sta ga nekje v LJ dobila., točno kje ne vem.
LP
Fidel
jAZ SE TJA ODPRAVLJAM 20.09.2004, tudi z LTU družbo iz Munchna, je čarter, brez prestopanja.
Za karto sem odštel 118 tisoč + 1900 sit še zraven zaradi podražitve kerozina.
Zanima me če gres na sever srilanke, kako je z varnostjo. Baje se odpira, tudu zgornji del za popotnike.
LP, si kupi v trgovini, je 5.100 sit, pa ga mas pol za spomin pa je.
midva greva v SL 12 novembra za en mesec.
V planu imava seveda Jaffno, ki jo je treba videti.Ni blema, turiste pustijo pri miru.
Sever SL je drugacen od juga ali sredine. Ljudje (prijaznejsi, bolj crni) in pokrajina.(ravninska)
Na severu je treba obiskati otok Delft ( kjer so se arabski konji, avtov ni!) in Point Pedro, najsevernejsi del SL.
Finta je v tem ,ker nobeden Sinhalec noce vozit gor, saj bi mu avto zlamali, vsedi se v bus ali letalo.
Midva bova sla tretji dan , po prihodu iz Colomba do Jaffne, nato pa z busom proti sredini in jugu.Do Jaffne letijo tri letalske kompanije, odhodno letalisce pri Colombu ni Bandarinayke (international airport) ampak Ratmalana (domestic airport)
lp
miran & irena
Kakšna je cena tega notranjega leta do Jaffne? Mata fajn termin, bo malo manj dežja, mogoče bodo za dolar ali dva dvignili ceno, ker je že takrat sezona, pa itak je poceni. Še svetujeta ogled česa drugega? Vesta mogoče, kje bi bilo najboljše preživet poyo (polno luno)?, tamkajšn praznik, baje se kr dogaja.
aja, v nedeljo jih lahko vidis na TV Hessen
http://magazin.fernweh.com/index.php3?url_channel_id=4&url_publish_channel_id=2562&well_id=11
lp
pisita na:
darinkap@siol.net
moj mail: daring@email.si,
Sem najdo karto za 40 tisoč, v obe smeri. Problem je da v lonelyju pise da ko pristaneš na letališču v Male, moraš pokazati rezervacijo resorta, kje bos bival. Midva tega ne bi imela, bi šla samo za 3 dni v Male in si od tam pogledala nekaj otočkov, in pol nazaj. V Male je najcenejše prenočišče 30$ doubleroom, to še ni tako hudo. Na drugih otokih so pa samo resorti, brez trgovin, svinjsko drago za moj študenski žep.
Pa vseeno razmišljam če bi šla tja za nekaj dni, ker tako blizu več nikoli ne bom!?
Spomladi sem bila v Jaffni in lahko rečem da mi je bil sever najbolj všeč. V mestu nas je bilo takrat samo par turistov. Tam sem doživela na busu, da so otroci božali mojo kožo in gledali kako je bela. Do Jaffne sem šla z busom (lokalnim) in smo za 130 km rabili 5ur in pol. Nazaj sem letela – za dve osebi karta malo več kot 100 USD. Če se odločiš za let,karto raje 5x preveri, ker se je nama zgodilo, da sva ostala na zbirnem mestu (od koder te odpeljejo na letališče), ne glede na to, da sva imela karto v roki. Naju enostavno ni bilo na seznamu – zaradi gverile vse namreč 10x preverjajo. Tako sva letela šele naslednji dan…
Bila na Delftu. Meni se ni zdel nič posebnega. Res je, da je bilo tako vroče, da sem kar na škrge dihala. Je pa že sama vožnja do tja podvig. Prvo se v prenatrpanem busu pelješ do pristanišče (mimo check pointov) od kjer vozi trajekt. No tako piše v LP. Kmalu ti postane jasno da to sploh ni trajekt, ampak malo večji čoln iz katerega ročno mečejo vodo:-)) V pristanišču je polno ljudi, ki čakajo na prevoz z ladjo, ampak kot tujca te uradniki pokličejo naprej, te pregledajo in spustijo na čoln. Potem pa, se mi zdi, da dobro uro vožnje po valovih do Delfta. Tam imajo celo avtobus :-)) Je pa fora da če greš za en dan tja, nimaš prav veliko časa – mislim da ene 3 urce. Sem pa tam govorila z domačinom, ki je na vsak način hotel da bi spala pri njemu – baje to počne precej ljudi. Glede na to, da nisem imela nič s seboj, se za to nisem odločila. Je bil pa ta človek Josef (če vaju slučajno zanima da bi tam spala) in je zidar – ga poznajo vsi na otoku, ker je otok majhen.
Bila sem tudi v Point Pedru. Kaj dosti več tudi ne moreš explorati, ker ni varno. Ne smeš namreč hoditi kar kjer hočeš, ker je veliko polj še vedno zaminiranih. Tudi na plaži zraven Point Pedra je zelo zanimivo, saj je dostop do plaže širok kakšnih 200 m. Na vaski strani je pa žičnata ograja in za njo vojska. Ampak če greš gor z busom čez vse tiste kontrolne točke, te to sploh ne moti več.
Na severu so ljudje res tako prijazni da se že zaradi tega splače tja. na jugu imajo namreč polne riti bogatih nemških turistov in te hočejo dostikrat opehariti. Mogoče edini problem na S je, da mlajši ljudje ne govorijo angleško, ker so bili pač tako dolgo odrezani. Tudi za jesti se v glavnem da dobiti samo riž in kary. Če te to, da peče kot vrag ne moti preveč je čisto u redu. drugače sta pa tudti ene dve destinaciji, kjer strežejo tudi indijsko hrano, ki je bolj blaga. Pa pečen riž se tudi da v glavnem povsod dobiti.
Drugače so pa 4 dnevi za sever so dovolj. Se je pa na S ravno umikal monsun ko sem bila tam, tako da je bilo toliko vlage v zraku, da če ne bi imela sobe s klimo, ponoči po mojem sploh ne bi mogla spati. Tukaj je npr. bila edina soba ki sem jo imela s klimo (mislim da je bila 1500 rupij).
Če vaju zanima še kaj prašita.
Lp
Belka
Forum je zaprt za komentiranje.