Šri lanka oz. podobna destinacija – izkušnje + izkušnje nosečih popotnic
Tuhtamo, ali bi se odpravili v tisti konec.
Zanimajo me izkušnje tistih, ki ste tam že bile/bili. Še posebej potovanje z otrokom.
Poleg tega pa me zanima, ali je katera odšla na potovanje noseča? Torej, v tistem mesecu bi bila v šestem mesecu. Počutim se super, razen trebuha ni nobenih znakov, da sem v blaženem stanju. Zanimajo me izkušnje, na kaj ste pazile, kakšen nasvet itd.
Potovali bi v zelo počasnem tempu, prilagojenem naši dveletnici, ki uživa, če kam gremo in nima težav s prilagajanjem na nova okolja, tudi vročina ji zaenkrat ne povzroča kakšnih silnih težav. Potovalni načrt si delamo sami, tako da se gremo lahko kadarkoli uležat na plažo in preživimo dopust tam. V glavnem umirjeno potovanje.
N ebi rada slišala kakšna budala sem, pa da je to norost, pa da ene ne morejo zanosit, jaz se pa hecam, pa da teh nekaj mesec bi pa že lahko potrpela doma itd. Vsak človek je samostojen posameznik in vsak doživlaj svoja obdobja v življenju drugače. Ne kritzirajte ljudi, ki jih ne poznate.
Torej, na dan z besedami, izkušnjami, nasveti.
lp
Nimam otrok, sem pa prepotovala ŠL. Vse je odvisno od tega, kako boste potovali. Javni transport je hudo naporen (enkrat sem stala z eno roko, ki sem jo komaj uspela zahakljat na eno polico na nabito polnem busu 5 ur!). Če boste imeli svojega šoferja ali se taksirali, potem zaradi otroka ne vidim težav. Je pa ŠL zdaj politično precej nestabilna, tako da bi sama razmišljala predvsem v tej smeri…
Sicer nisem bila na Šrilanki, sem pa bila v 5. mesecu v eni od arabskih držav, kjer je približno tako vroče kot na ŠL. Ni panike, če sem jaz lahko tam jahala kamelo, zdržala polet in vse okoli tega, dolge transferje, se kopala v bazenu in v morju, pojedla vse živo (pa mi nič ni bilo), potem boš tudi ti, pa še uživala boš zraven. Načeloma odsvetujejo potovanja po 24. tednu nosečnosti (zgolj zaradi dejstva, da po tem tednu – v primeru poroda – dete ima nekaj možnosti, da preživi) oz. da je tam, kamor si namenjen, kakšna porodnišnica. Verjetno je tudi kakšna zelo, zelo dobra klinika s porodniškim oddelkom na ŠL, kajti tudi tam so bogate ženske in tudi one rojevajo, menda. Dobra pravim zato, ker dvomim, da bi ti lahko kaj pomagali na kaki majhni zdravstveni ˝postaji˝. Zato se pozanimaj, za vsak slučaj, preden greš. Imajo pa tudi oni dobre zdravnike, kot vsaka druga država, zato se brez skrbi ravnaj po svojem občutku.
Čau,
jat ti toplo odsvetujem. Na ŠL sem bila pred 10 leti-nenoseča, pa sedaj ko sem noseča niti slučajno ne bi šla tja. Higiena/čistoča je tam precej slabša kot v Evropi, zdravstvo je tam čisto drug pojem, ceste so slabe, tudi če imaš rentacar (mi smo ga takrat imeli), zame bi bil to čisto prevelik riziko. Poleg tega je pot zelo dolga (sam let) in še dveletna punčka zraven…ne, jaz ne bi riskirala. Plus politična nestabilnost, ki nizanemarljiva..Ko sem bila prvič noseča sem šla v Anglijo in Španijo, kjer sem vedela kakšno je zdravstvo in kamor so bili leti kratki…zdaj, prav tako z dvoletnico,jaz noseča, planiramo dopust v Španiji…
dvoletnik se brez problema navadi na karkoli, od tebe je odvisno kako boste pazili pri čistoči hrane.
na ŠL še nisem bila, predvidevam pa da je podobno kot v ostali (nerazviti) Aziji … moji pomisleki bi bili le v tvoji nosečnosti (jaz med nosecnostjo nebi hodila tja) in politični situaciji (kot so omenile predhodnice)
mi smo 2,5 letnika cepili proti Hepatitisu A, v Aziji smo bili dalj casa.
drugace pa preveri linke …
http://www.who.int/hac/crises/lka/en/
http://www.mzz.gov.si/si/diplomatsko_konzularna_predstavnistva/azija_in_bliznji_vzhod/sri_lanka/
ce gres pa porocaj kako je bilo ko se vrnes 🙂
saj to ni pretiran pogum veš, enostavno ko si enkrat tam že bil vidiš, da je pravzaprav vse isto … ni pretiranih razlik med ‘tam’ in ‘tukaj'(če se le ne podajaš v kakšna nevarna območja). Ko si tako po svetu vidiš koliko ljudi potuje … z otroki ali brez … ugotoviš da je to res nekaj čisto navadnega.
in če vprašaš mene bi bilo fino da bi več slovencev šlo malo čez mejo pogledati (pa ne samo v hotele in razna turistična morska naselja) bi bili veliko bolj strpni in prijazni drug do drugega!
Tudi mi radi raziskujemo, samo tako daleć nam še ni ratalo. Mi pač malo kombiniramo – malo razkošnega razvajanja in malo raziskovanja.
In če imaš vsa cepljenja, ki jih priporočajo ( s tem se ne bi hecala ) uživaj na dopustu.
Na žalost je ravno na tem forumu ( obiščem še katerega drugega ) odraz cele slovenske miselnosti.
Če ne greš poleti s polovico Merkatorjevih izdelkov v prtljažniku v Dalmacijo v apartma ( še bolje šotor in še bolje 20 let na isti kraj ) in si tako sebičen, da vidiš samo sebe in svoje otroke in njihove potrebe – ne spadaš zraven oz. si malo čez les.
Lep dopust.
Upam, da bo nam letos uspel kak koralni greben – hočemo se potapljat. Ja otroci tudi – in zdaj bo zopet komentar o neodgovorni mami. Pa mar mi ni.
Tinca 23, ne boš verjela, meni pa Španija ne diši :o) Sem bila pred leti in so nas v Barceloni takoj zavohali ter nam sledili kamorkoli smo šli. še dobro, da smo imeli izkušena šoferja (smo bili z busom, ampak smo imeli zeeelooo svoboden aranžma), ki sta tp takoj opazila in sta potem tudi spala v busu. Kljub temu, so nas okradli v Madridu in iz busa vzeli – škatlo z novimi čevlji. Drugega ni bilo.
Glede politične nestabilnosti, imam občutek, da je Španija, Irska itd. v podobni godlji, torej, so predeli kamor ne greš.
Vsekakor pa ti priporočam tisti povodec za otroka. Mi smo ga nabavili v Angliji, tako da ti en vem svetovati, kje bi ga pri nas dobila, ampak zadeva je taka, da si zatakneš sebi in otroku trak okoli zapestja in v primeru, da se ti izmuzne iz rok,imaš še vedno varovalko.
zalika, poskusite Egipt. Hurgada. Aranžma v kakšnem luštnem hotelčku, potem greš pa z ladjico na greben in vidiš mega reči, res. Tudi Dahab je super, tam imaš celo možnost videti želvo, ki stanuje v bližini potapljaškega terena. Mi smo snorklali in je bilo mega. Otrok malo morje, ker je zadeva mega turistična – Poljakov, Čehov, Nemcev… Imaš pa seveda možnost tudi iti na pravi potapljaški izlet ali delati licenco.
Punce, vidim, da ste na mestu. Prima. Hvala vam.
lp
Pokec, daj no, seveda nisi čez les. Vsak po svoje.
Sicer pa, potovanje ti v končni fazi ne pobere toliko denarja, kot si morda misliš. Vsaj potovanje v lastni režiji ne. Po mojih izkušnjah zapravimo vedno toliko kot če bi šli na morje v kemp ali apartma. Dražje je vzeti aranžma in kek ne greš sam je to hudo velik.
kakorkoli, vsak po svoje, važno da se imamo fajn.
lp
Kot so ti punce že povedale, je higiena na Šrilanki res na psu in mimogrede stakneš kakšno infekcijo tudi v najboljših hotelih. Šrilanko priporočam vsakemu, a v tvojem stanju bi ti jo odsvetovala, saj je to revna država in njihovo zdravstvo ni ravno primerljivo z našim. Ženske tam res rojevajo, a v kakšnih razmerah… Tudi let tja je naporen, še posebej nevaren za nosečnice. Klima je utrujajoča in škoda bi bilo iti tako daleč, ne da bi videl ta čudoviti otok, da bi samo ležal na plaži. V morju se je skoraj nemogoče kopati zaradi močnih tokov in valov, ostane ti hotelski bazen. Živalski svet je čudovit, tako da ti priporočam, ko bodo otroci malo zrasli in si lahko ogledali zavetišče slonov, gojišče želv, džunglo, čudovit podvodni svet, da o tamkajšnji naravi in zgodovini sploh ne govorim… Škoda bi bilo iti tako daleč, veliko tvegati in videti le hotel in tamkajšnji bazen.
Mi smi bili tam nekaj let nazaj s 3-letnico. Nismo imeli direktnega leta ampak smo čakali v Dohi (Qatar) tako da se je mala malo naletala naokrog in je bilo nadaljevanje vožnje lažje. Zaradi bližine letališča smo izbrali hotel v Negombu, (tudi po nasvetu punce v agenciji, ki se je delala kao da vse ve v resnici pa ni imela pojma) no tega danes vsekakor ne bi več naredila, kaj ti pomaga peščena plaža, ko pa so taki tokovi in valovi da je kopanje sam za pogumne (ali neumne). Javne prevoze v tvojem stanju odsvetujem. Mi smo imeli res srečo s šoferjem najbrž tudi zaradi male, ker je bil res zlat. Otrok vam bo v večini primerov na široko odprl vrata tudi tam kjer ni za pričakovat, ker jih imajo iskreno radi. Pri nas so neprestano tulili za nami white baby, smo se kar precej smejali na ta račun. so pa bolj v odročnih krajih zelo prijazni v mestu so pa že mal pregnani. Zoprni so tudi po plažah saj neprestano nekdo leta za tabo in ti poskuša kaj prodat (v bližino hotelev ne smejo, plaže pa so javne), da ne omenjam kober ki jih vlačijo za sabo v pletenih košarah. Kar se tiče ogledov smo videli le nekaj znamenitosti (promet je obupen, šoferji še bolj, da o cestah niti ne govorim), ker je 14 dni premalo oz. bi morali potovati ves čas pa zaradi male nismo. Smo šli pa enkrat iz hotela za 3 dni in smo takrat res kar nekaj videli. Če se boste odločili it tja na dopust morate že zaradi otroka obiskati sirotišnico slonov, ki je res nekaj posebnega. Mož je prosil šoferja če prepriča oskrbnika da je šla mala pomagat kopat slona in to je za njo še danes eden najljubših popotnih spominov pa smo videli že kar nekaj sveta. Čistoča je tako tako, saj se trudijo ampak za njih je pojem čistoče nekaj drugega kot pri nas. Mi se nismo cepili ker sem se po posvetu s pediatrinjo odločila da male ne bom cepila in potem se nisva niti midva. Odločitev za potovanje je vsekakor tvoja so pa plusi in minusi tako kot povsod. Je pa tako moj mož je flegma pa mu je bilo super, meni takrat ni bilo tako grozno všeč (danes se prigodam, ki so se mi takrat zdele nedopustne smejem) vsekakor pa mi ni žal da smo bili tam.
Samo še en komentar glede politične stabilnosti: Res je, da imaš lahko marsikje smolo in naletiš na kaj, ampak verjemi oceni nekoga, ki je že bil tam. ŠL ne moreš primerjati s Španijo. Ko ti bojo na ŠL Tamilski tigri zasedli cesto, boš obtičala kjer pač boš – to je najboljši scenarij, ostalih sploh ne bom omenjala.
Pa nisem neka bojazljivka, sem sama obredla pol sveta in to take destinacije, kjer je bilo včasih tako napeto, da sem čakala z nakupom karte do čisto zadnjega hipa (ko se je to še dalo) in so bili moji bližnji kar zeleni od strahu. V tej situaciji nisi sama, ampak nosiš nekaj pod srcem in voziš s sabo celo družino…
Živjo!
Bila sem na ŠL in sicer na poročnem potovanju – 18 dni sva z lastnim šoferjem potovala po celotni ŠL razen na sever nisva šla – zarati nevarnosti tam tigrov…. Bilo je zeeelooo lepo ampak noseča ne bi šla nikoli tja. Zakaj? Zaradi umazanije, hrane, naporov na potovanju, predolgega leta… Skrbelo bi me če se kaj zakomplicira – krvavitev ali kaj podobnega kar se v nosečnosti pač lahko zgodi – potem letalo pač odpade a si predstavljaš da rodiš na ŠL? Jaz niti slučajno – tam v bolnico ne bi šla niti zašiti prebite ustnice – higiena je na psu! Čisto nekaj drugega pa so počitnice na Maldivih – te pa najtopleje priporočam – in sicer Sun Island – je malo večji in se da gor vse mogoče počet – s kolesi vozit, gledat ribice, šnorhlat, smučat… Pa tudi plaža je neopisljiva in se ne da primerjat s Šri Lanškimi plažami.Bi pa tudi maldive prestavila na čas po porodu – zaradi letala. Vse sorte lahko povzroči predolg let.
Lp maja
Jaz sem bila na ŠL pred tremi leti. Glede nosečnosti ti ne znam svetovati, ker sama še nimam otrok. Se mi pa zdi ŠL taka kot vsaka druga država v Aziji. Jaz sem dopust preživela brez problemov in se mi s higienskega vidika ni zdela tako kritična. Res je, da mora biti človek tam bolj pazljiv, kot doma, pa saj se na to običajno tudi pripraviš.
Jaz sem bila na ŠL pred tremi leti. V tvojem stanju tja nikakor ne bi šla, to pa zaradi samo enega razloga – higijena. Zgodilo se je, da je mož rabil zdravniško pomoč. Na koncu se je sicer izkazalo da ni bilo tako hudo kot je zgledalo, ker drugače ne vem kaj bi naredila. Škoda da ne morem sem prilepiti slikic, ki sem jih poslikala v bolnici!!! Sedaj sem tudi jaz že mamica in si ne predstavljam da bi tam morala roditi!!! V takih razmerah kot so tam vladale se ne bi niti pod razno pustila npr. pičiti z iglo (injekcijo).
Bi pa v tvojem primeru brez skrbi šla na Tajsko
Pozdravljena!
Najbližja destinacija južni Aziji, kjer sem do sedaj bila, so Maldivi. z možem sva šla tja na medene tedne ravno zato, ker sem bila noseča. Za nosečnice in majhne otroke, je, če odšteješ kar dolg polet to idealen dopust, če ni predolg, ker se tudi šnorklanja in gledanja živo pisanih rib naveličaš. Ostalim destinacijam v tem predelu sva se ravno zaradi moje nosečnosti odpovedala. Potovala sva, ko sem bila proti koncu šestega meseca nosečnosti. Imela sem težave z želodcem, zaradi hrane na letalu, ki jih imam tudi sicer, polet je bil še malo bolj neudoben kot sicer. Po eni strani sva imela srečo, da sva v Dubaju menjala letalo, ker sva se lahko malo sprehodila, po drugi pa je to potovanje še dodatno zavleklo. Nazaj grede je bilo od takrat ko sva zapustila sobo v hotelu, pa do takrat ko sva prišla v najino stanovanje enih 37 ur. Nazaj grede sem imela težave pri letu iz Dubaja v Frankfurt, ker sem takrat ravno začela sedmi mesec nosečnosti so od mene hoteli potrdilo ginekologa, ker je bil let daljši od pet ur. Na srečo je zadoščala velika mera obljub o miganju z nogami in dejstvo, da sem zdravnica. Če bi šla še enkrat bi izpustila letalo iz Brnika do Frankfurta, pa zagotovo bi šla bolj zgodaj v nosečnosti. Previdna bodi pri zavarovanju, ker od nosečnosti ne krijejo praktično nič, nobena zavarovalnica!!!
Še pred par meseci, ti nebi ničesar odsvetovala, ravno pred enim mesecem pa je moja sestra brez da bi prej imela kakršnekoli težave drugič rodila že v sedmem mesecu. Od prvih popadkov do poroda je bilo samo 3 ure. V prvi nosečnosti pa je še pet dni pred porodom celo noč preplesala na najini poroki.
Forum je zaprt za komentiranje.