Srednja veterinarska šola
Sicer ne vem, si pa predstavljam, da mora biti težko. Če primerjaš z zdravnikom, mora biti veterinar vse od pediatra do kirurga in celo malo pogrebnika za cel kup različnih vrst. Predstavljam si, da je za kaj takega potrebno ogromno znanja in različnih veščin. Še posebej zato, ker živali ne govorijo in ne znajo same povedati, kaj jim je.
Moja hčerka je imela tudi srednjo veterinarsko v mislih…Kasneje si je premislila, ker je tam matematika baje zelo težka, vsako leto pa so menda tudi omejitve vpisa. Sicer je pa odvisno od otroka….Moja je dislektik, sicer tudi povprečna učenka, pridna, z delovnimi navadami, pri matematiki je pa posledično šibka zaradi svoje motnje. Učiti se moraš pravzaprav na vsaki šoli…poskusite, zakaj pa ne. Če jo veseli, naj gre.
Če jo veseli še kaj drugega, ji priporočam, da ne rine na veterino. Veterina vsako leto proizvede občutno preveč diplomantov in še od tega je 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk, ki imajo na koncu ogromne probleme glede zaposlitve (moški dobijo službo takoj, so zelo iskani).
Poznam kar nekaj primerov veterinark, ki še po več letih ne dobijo službe ali končajo z delom v klavnici, kot so že zgoraj omenili.
Mnogo (ampak malo blestečega): http://www.bic-lj.si/gvs/index.php/izobraevalni-programi/veterinarski-tehnik
http://www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev/opis_poklica?Kljuc=1119&Filter=V%5B/quote%5D
hvala, normalno delo je v glavnem usrano. Ampak enim to ni problem. Po tem sodeč bi rekla, da so kar zaposljivi.
Mnogo (ampak malo blestečega): http://www.bic-lj.si/gvs/index.php/izobraevalni-programi/veterinarski-tehnik
http://www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev/opis_poklica?Kljuc=1119&Filter=V%5B/quote%5D
hvala, normalno delo je v glavnem usrano. Ampak enim to ni problem. Po tem sodeč bi rekla, da so kar zaposljivi.[/quote]
Saj tudi veterinarji ne delajo z mucki in kužki v čistih prostorih. Jaz sem vedno vsa umazana prišla ven iz ambulante. Tako da ja, to je tako delo. Ni za vsakogar, je pa sigurno bolj praktično in zaposljivo kot marsikatero drugo.
Tudi moja devetošolka se želi vpisati v to šolo. Živela bi v dijaškem domu, ker je razdalja do MB ali LJ prevelika. Drugače je bolj lenobne sorte. Po pravici povedano, jo je potrebno preganjati, da sploh kaj naredi za šolo. Da ne govorim o predmetih (MAT; SLO; ANG), katerih snov ji posebej obrazložim, ker od šole ne odnese znanja. Zato se mi porajajo dvomi, če je sploh sposobna samostojnosti oz. če ima sploh možnost dobiti solidno službo.
Ce jo mores ze zdej preganjat, ti dijaski dom odsvetujem. Sem bila sama v dijaskem (ne dosti let nazaj) v Lj (najblizji dijaski srednji soli za veterino) in ti povem, da te noben ne preganja za se ucit. Recejo ti med ucnimi urami da se mores ucit in to je to. Jaz se naprimer nikoli nisem ucila kadar so oni rekli pa mi niso nic tezili, ker jih ne briga neki dosti. Pac sej se potrudijo ampak nemorejo 50 ucenk kontrolirat naenkrat. Tako da se doma dobro pogovorite ce je res dovolj zrela (kar se ucenja tice) da se bo sama “vzela v roke”, ko se bo rablo ucit 🙂
Na naši OŠ se je veterinarska šola predstavila prejšnji teden (veterinarski tehnik in gimnazija). Povedali so, da je vpis velik, zato jih morajo vsako leto odsloviti približno 40 na obeh programih. Ocene iz OŠ morajo biti visoke, za gimnazijo 5-tke, za tehnika 4-5, brez 3. Veliko je kemije, biokemije, mikrobiologije. Pri poklicni šoli imajo veliko prakse v zavetiščih, ZOO, ambulantah, pri gimnazijskih bolj v laboratorijih. Zaposljivi so tudi farmaciji (npr LEK). Povabili so nas na dan odprtih vrat (začetek februarja) tako da bomo lahko še kaj vprašali tudi takrat. Naš je šele 8 razred, zato imamo še čas.
Ce jo mores ze zdej preganjat, ti dijaski dom odsvetujem. Sem bila sama v dijaskem (ne dosti let nazaj) v Lj (najblizji dijaski srednji soli za veterino) in ti povem, da te noben ne preganja za se ucit. Recejo ti med ucnimi urami da se mores ucit in to je to. Jaz se naprimer nikoli nisem ucila kadar so oni rekli pa mi niso nic tezili, ker jih ne briga neki dosti. Pac sej se potrudijo ampak nemorejo 50 ucenk kontrolirat naenkrat. Tako da se doma dobro pogovorite ce je res dovolj zrela (kar se ucenja tice) da se bo sama “vzela v roke”, ko se bo rablo ucit :)[/quote]
Točno to me je zanimalo. Hvala za odgovor.
Niti približno to ni lahka šola, ne se slepit.
Če ne namerava fejst zagrabit in kasneje naredit še faks + kakšno specializacijo, odsvetujem. Kot veterinarski tehnik bo najverjetneje res pristala v kakšni klavnici ali kaj podobnega, kaj več težko.
In še nekaj – kužke, mucke in buci buci naj v tem kontekstu kar odmisli. V največjem procentu gre za srečevanje z bolnimi, poškodovanimi itd. živalmi.
Forum je zaprt za komentiranje.