Srednja Amerika
Pozdravljena!
V prvi polovici naslednjega leta imam namen obiskati omenjene tri države. Priznam, nisem se podrobno pozanimal o potrebah za cepljenje, sem pa od sodelavca, ki se je pred kratkim potepal po Mehiki izvedel, da je sam jemal nek antimalarik (je priporočljivo). Sklepam, da bo kakšne podobne “bombone” potrebno žreti tudi v nižjeležečih državah.
Osebno me bolj kot cepiva zanima, kako si urediti vizo in polet v Gvatemalo, saj bi bila meni najbolj sprejemljiva opcija, da poletim v Gvatemalo ter da se vrnem iz Nikaragve. A imaš kakšno idejo, kako to najbolj enostavno in ugodno izpeljati? Vprašanje velja tudi za ostale obiskovalce foruma.
Lep pozdrav.
Let za Gvatemlo imam sicer rezerviran ze tri mesece. Dunaj-Madrid-Gvatemala in povratek iz Managve (Nikaragva).
Glede vize se stvari ful neki komplicirajo. Uredila jo bom preko Kompasa. Rabiš cev kup nekih potrdil. Fora je v tem, ko dobiš vizo moraš v državo priti v enem mesecu, na tvoj prihod (let) se ne ozirajo.
Potujem 17 januarja, izdelava vize traja 4-6 tednov. Torej, če dam vlogo za vizo naslednji teden in upoštevam praznike (božič in novo leto, ko ambasada ne dela) jo bom mogoče dobila nekaj dni pred odhodom. Razen če mi ne zafrknejo datuma (žig 16.12.2003) + en mesec, lahko ostanem samo doma.
Imam rezervni plan, če vize ne dobim.
Le pozdrav Miša
Karto imam rezervirano pri Kompasu, sicer pa so cene povsod enake. Ker ima Iberia (španska letalska ružba) monopol na tem konec sveta so cene kar zasoljene. S taksami pride 198.000 sit.
Za vizo potrebuješ:
kreditno kartico ali devizno potrdilo v angleškem jeziku
potrdilo o zaposlitvi oz. potrdilo o šolanju v angleškem jeziku
potrdilo o rezervaciji povratne letalske karte
potni list, kopijo le tega, osebno sliko
v formularju te sprešujejo o osebnem dohodku, kje se boš potepal….
Ker nimam prav veliko časa je moj plan naslednji (5 tednov imam na vojo):
3 tedne v Gvatemali (+ – kakšen dan)
1 teden na otokih Hondurasa, da se malo spočijem
1 teden za zahodno stran Nikaragve
No kakšen bi rekel, da je to absolutno premalo časa, če si zeliš vse ogledati in spoznati kulturo in ljudi, nekaj pa je le.
Le pozdrav pa na slišanje.
Miša
Kar se malarije tice, ni problemov. Ni nevarno. Jaz nisem jemal antimalarikov in so me so komarji v Mehiki dobesedno zrli cele noci, ko sem spal na prostem v mrezi, pa nisem nic fasal. Tudi v spodnjih drzavah ni problematicno, edino mogoce v Mosquitii (ze ime je tako :)) v Hondurasu, je bolj kriticno (dzungla). Vendar tja tako ali tako ne bos sla, tako da ni treba skrbet.
Ti pa priporocam da namesto 3 tednov v Gvatemali in tedna v Nikaragvi raje vzames vsake drzave po 2 tedna. Nikaragva te zna prijetno presenetiti, saj ni tako turisticna kot Gvatemala. Pa se Americani se tja ne upajo, saj je Gvatemala njihov najbolj ekstremen domet.
pa se cene prestopov mej, ki so te zanimale v drugi temi:
sam sem bil lani doli in ce me spomin ne vara, je bilo pribl. takole:
iz Nikaragve v Honduras: 5$
iz Hondurasa v El Salvador: 1$
Iz El Salvadorja v Gvatemalo: zastonj
Iz Gvatemale v Mehiko: 20$ za turisticno karto, ki je obvezna
Naj me popravi kdo z novejsimi informacijami.
Uzivaj,
Borut
Živjo Borut,
hvala za koristne informacije. Sem mislila, da so na mejah bolj oderuški.
Se nekaj me zanima. Glede na to, da ima Gvatemala, kar lepo nadmorsko visino, kako je kaj z temperaturami? Se kar splaca s seboj vzeti kak topel pulover al pa dva.
A si bil mogoče na kakšnem trekingu?
Pozdravček, Miša
V Gvatemali sem bil marca, tako da bos imela priblizno podobno vreme. To pomeni, da bo vroce, razen na visinah (2000 in vec, kjer bo cez dan prijetno toplo, ponoci pa mrzlo). V eni vasi na 2800 metrih, kjer sem spal v predelanem hlevu, je bilo tako notri enako mrzlo kot zunaj. In me je zeblo, pa sem bil oblecen v pulover, pa se v spalki sem bil. Samo je pa res, da je bil ta hlev skoraj isto, kot da bi na prostem spal. Jaz na potovanje vedno vzamem en pulover, za vsak slucaj.
Nisem bil pa na nobenem trekingu, saj sem bil v Gvatemali samo 5 dni 🙁
Ko sva s kolegom hotela vizo naredit v Salvadorju, sva presenecana izvedela, da so Gvatemalci samo par dni prej mocno poostrili zahteve za pridobitev vize (dokazila iz banke o denarju, garantno pismo,…) Kje naj midva to dobiva v El Salvadorju ?? No, potem so se naju vseeno usmilili in nama dali tranzitno vizo za 5 dni, saj sva imela let nazaj iz Mehike.
cau, Borut
Forum je zaprt za komentiranje.