srbska solata
moja babica je delala cudovito srbsko solato. jaz jo naredim bolj po “spominu”.
1 kg zelenega paradiznika
1 kg zelja
8 paprik
4 cebule
5 korenckov
2 srednje veilki kumari
3 zlice soli
3/4 l kisa za vlaganje
1 dcl olja
3 dcl vode
lovorovi listi
poper v zrnu
2 zlici sladkorja
zelenjavo operemo,ocistimo,narezemo na rezance /kumare na kolobarje/,posolimo in pustimo stati 1 uro. skuhamo kis z vodo,oljem,lovorjem,sladkorjem ,poprom… ko zavre stresemo vanj zelenjavo /predhodno smo odcedili vodo,ki se je nabrala/,pustimo 2 minuti . zelenjavo poberemo iz kisa. ko se odcedi ,se toplo zlagamo v kozarce,zalijemo s kisom in zapremo.
si imela v mislih to solato? kolicine lahko prilagajas. ce ti je npr. vsec paradiznik,ga das malo vec in malo manj tiste sestavine,ki ti ni vsec….
lp petra
ajvar bom delala verjetno cez kak teden. ze nekaj casa nisem bila na trgu.cakam dobre rdece paprike.
3 kg rdecih paprik
1 kg jajcevcev
1 kg cebule
1 glavica cesna
5- 7 dcl olja
kos za vlaganje
voda
sol
zlicka sladkorja
celi poper
par lovorjevih listov
2 zlici gorcice
papriko,jajcevce,cebulo,cesen ocistimo,olupimo in narezemo na majse koscke. posolimo in pustimo stati cca 1 uro.,
kis,vodo /z dodatki:poper,sol,sladkor/ zavremo ; narezano zelenjavo kuhamo v tej vodi pribl. 5 min /naj rahlo vre/. zelenjavo odcedimo/ postimo odcejati 1 uro/ . ko se malo ohladi,jo zmeljemo /jaz meljem z mlinom za meso/- lahko se jo tudi nareze v multipraktuku.
v vecjo posodo vlijemo olje. na olje stresemo zmleto zelenjavo,-dodamo se lovor.premesamo in na zmernem ognju prazimo pribl. 2 uri. ves cas mesamo,da se ne prime dna oz. prismodi. 10 min pred koncem vmesamo se 2 zlici gorcice. poberemo lovor in vroco zmes nalozimo v vroce kozarce in takoj zapremo. pokrijemo s krpo,da se shladi.
par min. pred koncem se poskusi,ce je dovolj slano. ajvad daj na kroznicek,da se shladi-bolje se cuti okus,kot pri toplem. lp petra
Z mamo sva enkrat delali ajvar po tem receptu :
10 kg rdeče podolgovate (špic) paprike
2 kg jajčevcev
1/2 l belega olja
sol, 12 žlic kisa za vlaganje
1 feferon (po želji)
Papriko in jajčevce spečemo pečici, ohladimo, olupimo in zmeljemo. Nato z oljem in soljo kuhamo, d se zgosti. Na koncu dodamo kis in napolnimo v vroče kozarce. Odprte kozarce postavimo v vročo pečico – 50°C. hladne zapremo.
lp, Maja
Forum je zaprt za komentiranje.