Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika srbska solata

srbska solata

Vse sorte ste že vlagale, nič pa ne najdem o srbski solati. V mojem spominu je tako, da se zelenjava (paprika, paradižnik,zelje, korenček, kumare – še kaj?) nareže, pusti čez noč. Kaj pa potem? Na pomoč, prosim. Zelenjave je veliko, čas je pravi, kozarcev je pa tudi še nekaj praznih. LP

Mama jo včasih naredi in kolikor vem da noter: zelen paradižnik, korenček, stročji fižol, zelje in papriko. Lani je dodala še šampinjone. Točnega recepta ne vem, lahko pa jo vprašam, če ti ne bo katera prej pomagala.

lp, Maja

moja babica je delala cudovito srbsko solato. jaz jo naredim bolj po “spominu”.

1 kg zelenega paradiznika
1 kg zelja
8 paprik
4 cebule
5 korenckov
2 srednje veilki kumari
3 zlice soli
3/4 l kisa za vlaganje
1 dcl olja
3 dcl vode
lovorovi listi
poper v zrnu
2 zlici sladkorja

zelenjavo operemo,ocistimo,narezemo na rezance /kumare na kolobarje/,posolimo in pustimo stati 1 uro. skuhamo kis z vodo,oljem,lovorjem,sladkorjem ,poprom… ko zavre stresemo vanj zelenjavo /predhodno smo odcedili vodo,ki se je nabrala/,pustimo 2 minuti . zelenjavo poberemo iz kisa. ko se odcedi ,se toplo zlagamo v kozarce,zalijemo s kisom in zapremo.

si imela v mislih to solato? kolicine lahko prilagajas. ce ti je npr. vsec paradiznik,ga das malo vec in malo manj tiste sestavine,ki ti ni vsec….
lp petra

Jaz bi pa prosila za recept za ajvar! Tisti z melancani. Hvala ! Tana

Točno tako ja, samo nisem vedela ali se zelenjava kaj pokuha ali samo naloži v kozarce in tisto da mora stati čez noč meni ne diši najbolj. Hvala za recept. Čez vikend bom sigurno naredila eno rundo. LP

no,to stanje cez noc….kolikor se spomnim…babica je kar nekaj casa pustila stati. mogoce celo cez noc-sigurno pa kar nekaj ur. jaz pustim 1 uro,vcasih malo dlje- toliko da se zelenjava dobro nasoli. lp petra

ajvar bom delala verjetno cez kak teden. ze nekaj casa nisem bila na trgu.cakam dobre rdece paprike.

3 kg rdecih paprik
1 kg jajcevcev
1 kg cebule
1 glavica cesna
5- 7 dcl olja
kos za vlaganje
voda
sol
zlicka sladkorja
celi poper
par lovorjevih listov
2 zlici gorcice

papriko,jajcevce,cebulo,cesen ocistimo,olupimo in narezemo na majse koscke. posolimo in pustimo stati cca 1 uro.,
kis,vodo /z dodatki:poper,sol,sladkor/ zavremo ; narezano zelenjavo kuhamo v tej vodi pribl. 5 min /naj rahlo vre/. zelenjavo odcedimo/ postimo odcejati 1 uro/ . ko se malo ohladi,jo zmeljemo /jaz meljem z mlinom za meso/- lahko se jo tudi nareze v multipraktuku.
v vecjo posodo vlijemo olje. na olje stresemo zmleto zelenjavo,-dodamo se lovor.premesamo in na zmernem ognju prazimo pribl. 2 uri. ves cas mesamo,da se ne prime dna oz. prismodi. 10 min pred koncem vmesamo se 2 zlici gorcice. poberemo lovor in vroco zmes nalozimo v vroce kozarce in takoj zapremo. pokrijemo s krpo,da se shladi.

par min. pred koncem se poskusi,ce je dovolj slano. ajvad daj na kroznicek,da se shladi-bolje se cuti okus,kot pri toplem. lp petra

Z mamo sva enkrat delali ajvar po tem receptu :

10 kg rdeče podolgovate (špic) paprike
2 kg jajčevcev
1/2 l belega olja
sol, 12 žlic kisa za vlaganje
1 feferon (po želji)

Papriko in jajčevce spečemo pečici, ohladimo, olupimo in zmeljemo. Nato z oljem in soljo kuhamo, d se zgosti. Na koncu dodamo kis in napolnimo v vroče kozarce. Odprte kozarce postavimo v vročo pečico – 50°C. hladne zapremo.

lp, Maja

Hvala obema. Tana

veckrat sem ze videla recepte za ajvar s pecenimi paprikami, a se vedno drzim kot pijanec plota- “svojega” recepta :)) letos bom pa za probo naredila tudi malo takega. tudi jaz dam feferon/pozabila napisati/,a tistega “mild” . doma imam nekaj suhih cilijev…razmisljam,…bi bilo “prehudo” ? lp petra

Mislim, da ne. Jaz ga sicer sploh nisem dala, ker mama ne mara pikantnih jedi. Če imate radi bolj pikantne jedi daj bolj pekočega, drugače pač blagega, ali pa ga sploh ne daj.

lp, Maja

ja,mi smo za nekaj srednjega 🙂 tiisti “mild” feferon nam je dovolj. pri peceni bi pa mogoce res malo eksperimentirala!? lp petra

Verjetno si imela v mislih 3 litre vode, ker če ne je to sama kislica. Jaz dam razmerje 1:4

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close