Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice SRBIJA, BOLGARIJA, ROMUNIJA

SRBIJA, BOLGARIJA, ROMUNIJA

Zanima me, ali ima kdo kaksno izkusnjo, posebnost iz omenjene destinacije.

mojster, predvsem pazi, kaj tam počneš!!!!! ni zajebancija, samo v informacijo. po cestah bolgarije vozijo vsi tujci v konvojih, razen junakov, kar pa se (običajno) konča z ropom. v srbijo hodim dvakrat mesečno samo lani sem bil v bolgariji dvakrat. tudi policaji ob cesti v uniformah niso vedno tisto kar piše. resno pazi!!

V BG sem vedno plačal vsaj en prekršek ali “prekršek”. Srbija je podobna.
lp

bv

Meni je bilo veliko bolj kot Sintra (kjer so res zasoljene cene) všeč mestece Obidos. To je zelo zanimivo mestece za obzidjem. Je na vrhu hriba, pred obzidjem parkiraš in se sprehodiš po njemu. Ob njem je tudi zelo zanimiv aquadukt. Kaj več si lahko pogledaš na http://www.cm.obidos.pt. Je pa Obidos ene 70 km iz Lizbone.
Cabo da Roca je tudi zanimiv za videti. Med drugim je to najzahodnejša točka celinske Evrope. Škoda ker ne morem zraven pripeti kašne slikice, ki jih imam 🙁
Zanimivi so mi bili na primer še nasadi hrastov plutovcev, veternice za pridobivanje elektrike.
Omenila bi še Brago. To je sicer najbolj verno mesto (pravijo da se v Portu dela, v Bragi moli, v Lizboni pa žura), meni je bilo pa všeč predvsem zaradi tega, ker v centru ni avtomobilov. Promet je namreč speljan pod mestom.
Kar malo grozljivo pa je v Evori, v cerkvi Sv. Frančiška (Osos). Iz kosti umrlih menihov so namreč naredili celo sobo (stene so obložili s kostmi) …

Če te zanima še kej kr vpraši.

LP
Belka

Jaz sem bila v Srbiji in Romuniji. Same pozitivne izkušnje. Najbolj se ti splača štopat, ker folk ustavlja, pa še ful ti enih stvari povejo,… Prijaznji ljudje!
lp

Živjo Dar,
vidim, da imaš precej sveže informacije o JV Aziji. A mi lahko poveš, kako je s prehodi mej teh držav po kopnem? Gre ali so kakšni problemi?
lp

Letos sem nekajkrat prevozil Srbijo in Bolgarijo na poti v Turčijo in nazaj. Nisem imel problemov. Le enkrat so naš kombi bolgarski cariniki postavili na kanal in vstrajno eno uro iskali mamile! Ko niso nič našli so nam podarili gajbo naktarin! Bolgarijo sicer vedno le prevozim, ker mi nekako ne potegne – verjetno zaradi slabega odnosa na mejah. Sem pa v kampu v Istanbulu srečal švicarski in angleški par z landroverji, ki so imeli namen Bolgarijo le prevoziti in so ostali tam več kot mesec dni! Moj vtis je, da se obe državi (RO, BG) kar se policije in varnosti tiče počasi popravljajo. Vseeno priporočam, če greste z lastnim prevozom, da pazite!
LP. Igor

Tole prav gotovo ni moj tekst! Mislim, da tudi Zavesa pred menoj ne odgovarja v pravilni rubriki!
Nomad

V Romuniji sem naletela na prijazne in ustrežljive domačine. Problem so le ROmi, ki se jih je potrebno kar pazit. Ne samo da kradejo, ampak so BAJE tudi precej nasilni,…Osebno nisem imela slabih izkušenj. Jih je imel pa nek fotograf, ki jih je slikal, potem pa bežal :)). Predvsem se smukajo po tržnicah,…In vsakogar, ko želiš slikat, seveda zahteva plačilo. Sicer pa je država poceni, pa tudi dokaj zanimiva. Vsaj zaenkrat, a turizem se vse bolj razvija tudi tam,…

Pred kratkim sva se s fantom en mesec potepala po Bolgariji.
Z domačini sva imela same dobre izkušnje, vsi so bili strašno prijazni, komunikativni, radodarni…
Transport: z avtobusom (zelo poceni npr. najdaljša relacija Burgas-Veliko Tarnovo 10 levov – glej zemljevid), konvojev nisva opazila nikjer – promet se je odvijal normalno. Prenočišča – zelo poceni privat sobe, večinoma od 5 -10 levov. Če izgubljeno postopaš naokoli postaje, te hitro najde kakšna mamka, ki ponuja prenočišče. Hoteli, sobe preko agencije, hostli so navadno dražji.
Za kakšen podatek več vprašaj bolj konkretno…

V omenjenih drzavah sem bil ze veckrat, tako z osebnim avtomobilom, kot tudi z vlakom. Priporocam potovanje z vlakom ali avtobusom, ceprav so vlaki na relaciji Nis-Sofija ponavadi zelo umazani, ampak to je treba pac vzeti v zakup. Cene prenocisc v Bolgariji so ca. od 3-5 EUR-ov, v Romuniji mogoce se malenkost cenejsa (privatne sobe-priporocam).
Potovanje z avtomobilom odsvetujem, saj so tu poleg relativno dragih cestnin (Zagreb-Sl.Brod 10 EUR, Bujanovo-Beograd 8 EUR, Beograd-Nis 17 EUR) strošek še tranzit v Bolgariji 37 EUR ter ekološka taksa 4 EUR ter neka taksa v Romuniji ca. 5 EUR, hkrati pa so tudi ceste predvsem v Bolgariji zelo zelo slabe. Povratna karta z vlakom (EuroDomino ali pd.) stane ca. 20.000,00 sit, notranje povezave z vlakom pa so zelo poceni v vseh treh drzavah, s tem, da je v Srbiji avtobus relativno drag, v Bolgariji in Romuniji pa je tudi tovrstni prevoz poceni.
V Srbiji je poleg Beograda definitivno dobra izbira tudi vojvodinski Novi Sad, smucisca Kopaonik in Zlatibor, v Bolgariji priporocam Varno, Nesebar in Šipko, v Romuniji pa poleg Bukarešte, kjer definitivno ni za prezreti bivse Caucescujeve palace tudi crnomorsko Constanto in studentsko mesto Craiova ter mogoce tudi grad grofa Drakule v Transilvaniji, ceprav tam osebno nisem bil.

En lep pozdrav,

Ales

cau bojan. a 2x mesecno gres v srbijo? a z lastnim prevozom? a je kdaj prostor za kaksne sopotnike?
lp

JA, SEDAJ SO SE STVARI MALO USTAVILE, TAKO DA GREM LE ŠE ENKRAT NA MESEC ALI DVA MESECA.. GREM S SVOJIM PREVOZOM ZJUTRAJ TJA, ZVEČER SEM NAZAJ.

JA JE PROSTOR, OBIČAJNO SEM SAM.

LP

BV

glede avtobusa v srbiji: po moje ni tako drag jaz sem dala malo manj kot 400 dinarjev letos avgusta ko sem šla iz beograda do bajine bašte (beograd, valjevo, počuta, rogačica, bajina bašta) takrat je bil tečaj 1euro = 33 dinarjev (sit okoli 1300) vožnja je trajala 4 ure vendar je lep razgled po pokrajini
pa tudi voznik ti ustavi, če ga prosiš, tudi tam kjer ni postaje
za 20 din pa lahko daš ruzak v prljaznik ker ga na busu sploh nimas kam dat
ce gres na bus z zacetne postje dobiš številko sedeža tako da plac imaš
drugač pa busi niso ne vem kako prostorni so bolj razmajani ampak na to pozabiš ker se v bistvu takoj začneš pogovarjati z domačini ki so zelo prijazni

glede na cene avtobusov in vlakov pri nas (brez popusta) je bus v srbiji poceni

lp snegi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close