Spreminjajoč službeni urnik in prva triada
Pri nas na šoli je tudi RAP, ampak so zelo prilagodljivi.
V bistvu jim je pomembno, da je otrok prijavljen v jutranje/popoldansko varstvo, zaradi organizacije dela, prosili so nas, naj navedemo ure, ko bo najbolj zgodaj prišel in najpozneje odšel, zraven je bil na prijavnici prostor za opombe, kamor si lahko recimo napisal, da bo otrok ob tej uri prišel ali odšel samo občasno, da imaš nestalen delovnik ali karkoli si pač želel.
Tudi na roditeljskem smo se pogovarjali okoli tega in edino, kar so nas prosili je, da naj gledamo na ure in ne hodimo po otroke sredi ur, če pa gre en dan domov takoj po kosilu, naslednji dan ob 15.10, naslednji teden ob 14.20, v petek takoj po pouku… to pa ni panike. Tudi, če je karkoli nujnega, ima otrok kakšen pregled pri dr. ali karkoli, lahko napišemo učiteljici sporočilo in pridemo izjemoma med uro.
Zjutraj pa lahko tisti, ki so prijavljeni v jutranje varstvo pridejo kadarkoli in se vključijo v aktivnosti. Ne rabijo prit točno ob uri, razen, če so prijavljeni na “krožek”, to pa je pač določeno, kdaj se začne.
msolivija, 02.09.2025 ob 10:58
Starši tukaj vas pa ne razumem najbolj. Odločili ste se za otroka, ga imate, zdaj pa niste pripravljeni na prilagajanje? Tako življenje z otrokom pač ne gre. Prilagajanje je del dnevnega življenja, otrok odrašča in vsako leto so novo prilagoditve.
Če ne zmorete imeti enakega urnika, neke rutine za otroka, ga ne imejte. Mali otroci potrebujejo rutino, varnost in zanesljivost staršev.
Otrok ne rabi vašega denarja, rabi pa vas, starše. Ne rabi najnovejšega avta, najnovejše Tv, telefona. Rabi starša za igro, za pogovore in za vstop v življenje.
Kako vam je lahko služba bolj pomembna od lastnega otroka? Denar vam je pomembnejši od lastnega otroka? Če se ne zmorete prilagoditi, potlej že.
Mi je prav grozno brat kaj tako ozkoglednega. Niso vsi v sluzbah od 8 do 4 in niso vsi dobili nepremicnine al pa mansarde, da se lahko grejo gospodinjenje doma, ker je otrok zacel hodit v solo. Je treba zasluzit za zivljenje, pa ne za nek luksuz. Pa verjetno so itak zenske tiste, ki naj vse pustijo zarad nesposobnosti solskega sistema?
Ce imamo popoldansko varstvo v soli za otroke (kakorkoli se ze imenuje), naj to funkcijo tudi opravlja.
Glede rap – a to pomeni dejavnosti po urah po koncu pouka? Pri sinu so imeli eno obdobje tako organizirano popoldansko varstvo in tisto je bilo najbolj grozljivo obdobje njegovega solanja. Od jutra do popoldneva organiziran urnik … upam, da zdaj ni tako.
Jgchjk, 03.09.2025 ob 09:48
Mi je prav grozno brat kaj tako ozkoglednega. Niso vsi v sluzbah od 8 do 4 in niso vsi dobili nepremicnine al pa mansarde, da se lahko grejo gospodinjenje doma, ker je otrok zacel hodit v solo. Je treba zasluzit za zivljenje, pa ne za nek luksuz. Pa verjetno so itak zenske tiste, ki naj vse pustijo zarad nesposobnosti solskega sistema?
Ce imamo popoldansko varstvo v soli za otroke (kakorkoli se ze imenuje), naj to funkcijo tudi opravlja.
Glede rap – a to pomeni dejavnosti po urah po koncu pouka? Pri sinu so imeli eno obdobje tako organizirano popoldansko varstvo in tisto je bilo najbolj grozljivo obdobje njegovega solanja. Od jutra do popoldneva organiziran urnik … upam, da zdaj ni tako.
In tocno tako je.
Mislim, da bi se morali starsi organizirati z neko petcijo na ministrstvo.
To je katastrofa.
Poleg vseh obveznosti, ki jih imamo, sedaj se lovimo minutke ali pa eno uro sedimo pred solo, da OTROKE ODPELJEMO IZ POPOLDANSKEGA VARSTVA DOMOV????
Kako zmores toliko nakladnja in se brez sramu pogledati v ogledalo?
Menda si dovolj stara, da ti je jasno, da vsi pac ne moremo sedeti po pisarnah javne uprave in drzavnega sektorja?
Tudi nimamo vsi sluzb, kjer lahko zginemo ob 13 uri pa noben se opazi ne.
Nekateri placujemo kredite za hise in stanovanja, ker ne moremo vsi ziveti po mansardah in podedovanih stanovanjih.
In ti lapas o prilagajanju, ljubezni in casu, prezivetim z otrokom?
Daj povej no, mati Tereza, kaj je tvoj poklic, kako si sluzis placo in kje zivis?
Nestalen službeni urnik, 02.09.2025 ob 11:51
TOrej vsi zaposleni v zdravstvu, policiji, socialnem varstvu in še kje, naj ne bi imeli otrok?????
A res?
Če zaradi potreb otroka ne znaš prilagoditi svojega življenja in misliš, da boš po starem furala dalje, ja potlej je mogoče bolje da otrok nimate. Otrok s sabo prinaša precej več prilagajanja in organizacije kot si večina ljudi predstavlja in je pripravljena spremeniti.
Pa menjaj službo za dobo 4-5 let, da je otrok dovolj samostojen, da gre lahko sam domov. Ne vem katera starost je to zdaj, 10 let? Se v službah ne da dogovoriti? Saj vsi našteti poklici ne obstajajo od včeraj in službe imajo prakso s tem. Prav tako pa obstajata 2 starša.
msolivija, 03.09.2025 ob 13:06
Če zaradi potreb otroka ne znaš prilagoditi svojega življenja in misliš, da boš po starem furala dalje, ja potlej je mogoče bolje da otrok nimate. Otrok s sabo prinaša precej več prilagajanja in organizacije kot si večina ljudi predstavlja in je pripravljena spremeniti.
Pa menjaj službo za dobo 4-5 let, da je otrok dovolj samostojen, da gre lahko sam domov. Ne vem katera starost je to zdaj, 10 let? Se v službah ne da dogovoriti? Saj vsi našteti poklici ne obstajajo od včeraj in službe imajo prakso s tem. Prav tako pa obstajata 2 starša.
Lažje reči kot narediti! Pa menda plačujemo davke zato, da bodo vsi ti servisi kot so zdravstvo, šolstvo, itd., čim bolje delovali in nam čim manj komplicirali življenja.
tak je , ja …da ne gre in kariera in šoloobvezni otrok, na žalost…zato se pač eden od staršev neko obdobje , da je nato samostojnejši –žrtvuje- glede službe , da se posveča otroku , gospodinjstvu itd , da zalaufa družinska šolska dinamika in otrok ni v kaosu in stresu …kdaj bodo starši blagovolili pridet ponj, kaj za šolo sodelovat itd, itd…, da ne bo tam čučil z čistilko pozabljen od vseh…
kdor ima babi in dedi servis -se tu vskoči, ali plača varuške ,če želite ,da kariera laufa…baje zdaj tudi pri gasilcih, ko bo nucal na nujno turo–se bo aktiviralo tudi varstvo za otroke …, da se bo lahko posvečal delu.
ker , cajti so taki, da se nuca suport , ne gre drugače, -šolski otrok nuca rutino, red, delo, disciplino, brezpogojno starševsko ljubezen , domačo skuhano prehrano , jet na zrak, itd… …
tak, da ja…šteje samo to …za neko obdobje — …ali eden od staršev se posveča in drugi fura kariero, zahtevno službo dalje ali babi servis ali varuške …drugače je kaos v otrokovem šolskem lajfu…in je vse ausglajzano …posledično so otroci zmešančki brez meja …a
mpak okej važna je služba cele dneve …- sepa zmenita s partnerjem že -preden otroke delate …kdo bo garal za kredite in kdo se bo s šolskim otrokom ukvarjal…ker tisto dojenčkasto, malčki hitro mine -šolsko obdobje je pa dooolgo , zapomnite si to…
Pri nama je bilo tako, da sva oba delala s strankami, jaz celo turnus in sobote …, on storitve in ni mogel kar od stranke iti, češ gospa – pridem jutri zaključit moram po otroka…Tako, da sem se jaz kot mama otroka odpovedala tedanji službi, kjer bi napredovala in se zaposlila v samo dopoldanskem času, na nižjih kvalifikacijah ,…Da sem bila na voljo otroku v šolskem sistemu , kjer je skozi kaj, učne težave, take in onake , ni bilo konca ……Nekaj let tako …No, saj zrastejo in so samostojni …Pač je šla keriera papapa, se postaraš, vzemajo mlajše in tak dalje …Sva bila sama za vse, nič babic …Tak je , ko imaš otroke .Ne moreš in delat po cele dneve in otroke imet , če nimaš podpore. Ne gre , pika.
rečeno, storjeno, 03.09.2025 ob 13:09
Lažje reči kot narediti! Pa menda plačujemo davke zato, da bodo vsi ti servisi kot so zdravstvo, šolstvo, itd., čim bolje delovali in nam čim manj komplicirali življenja.
Že že, ampak spet pričakuješ od drugih da uredijo tvojo situacijo. Zakaj? Uredi jo sama.
A šola naj se prilagaja vsakemu učencu posebej? Kakšna norost je to? Šola traja od do za vse enako in to je to. Nobenega kompliciranja. Vem da so včasih obstajali določeni vrtci, ki so se prilagajali staršem zaposlenim v umetniških in zdravstvenih vodah (+vsi ostali dežurni poklici). Bili so odprti zelo zgodaj zjutraj in dolgo popoldne. Se mi zdi da tudi ena ljubljanska osnovna šola. Zdaj ni več tega?
Od korone dalje je celo možno delo od doma, logično da ne v vsaki panogi. Kaj bi dala za to, ko je bil moj otrok majhen! Še zdaj se spomnim kako vesel je bil, kadar sem predčasno prišla ponj v vrtec:) Ma vam povem, da je to en najlepših trenutkov.
Otroci tako hitro odrastejo. Če bi lahko, bi z veseljem ostala doma in se s službo ukvarjala kasneje.
Vredno si je vzeti čas za družino. Se 100x povrne!
Yep, dvolično res, …kak je fino otroke imet…,jaah saj , ko so dojenčki in malčki je oooh in sploooh..luštkano in cortkano …pa ne pomislijo kak hitro bo to šlo mimo in se bodo zahakljali v dooolg šolski sistem , preden bo otrok polnoleten …nimajo pojma in itak lako čemo …potem pa , ko šolski sistem hoče svoje zahteve od angažiranja staršev , ni da ni…potem pa jaaamrajo , kak je zoprno , pazi , že v prvem razredu to …bo še kar dooolga od vašega jamranja verjemite nam , ki smo vse to že dali skozi …
Mah, 03.09.2025 ob 11:30
In tocno tako je.
Mislim, da bi se morali starsi organizirati z neko petcijo na ministrstvo.
To je katastrofa.
Poleg vseh obveznosti, ki jih imamo, sedaj se lovimo minutke ali pa eno uro sedimo pred solo, da OTROKE ODPELJEMO IZ POPOLDANSKEGA VARSTVA DOMOV????
TO je treba, ne se dati. Na Zahodu si nekaj takega ne bi upali umisliti.
Moj mladic je ze iz faxa ven, dela.
Ampak, ce me kaj razkajfa, so pa izjave “bo še kar dooolga od vašega jamranja verjemite nam , ki smo vse to že dali skozi …”
Seveda smo dali skozi, AMPAK
– nasi otroci so lepo sami hodili v solo, brez kombijev kot danes, kot da prevazajo paraplegike!
– hodili so sami tudi pozimi, ko je bilo kar nekaj snega, pa kaj?
– sami so prisli iz sole ali ostali v podaljsanem bivanju, ce so se tako dogovorili!
Nehajte mi s temi “mi smo dali skozi”, to, kar berem tukaj, je neclovesko za starse, kajti sluzbe niso vec, kar so bile!
IN, vi pricakujete/se vam zdi normalno, da mati, ki je rodila otroka po 30. letu, ostane doma zaradi prtegnjenih zahtev solstva, sluzbo bo pa zacela iskati pri 40. letih?
KDO JI BO TAKRAT NUDIL SLUZBO?
P.S.: Pravilna kratica je RaP – razsirjen program. Kje vidijo odgovorni razsirjen program, pa res ne vem!
zmešalo, 03.09.2025 ob 19:50
Poleg tega tudi če bi bile samo nizkokvalificirane v turnusih, to nima v bistvu nobene zveze z ničimer. Delo v turnusu ni nek vesoljski nepoznani koncept, ki bi se izključeval z otroki (razen v Sloveniji 2025 očitno).
Najbolj norob je to, da je ta rap pravzaprav zato, ker moramo starši otroke pripeljati in odpeljati iz šole.
To ni izvedljivo, ker so starši načeloma v službah.
Zdaj pa naj bi zato, da se prilagodimo tem pošolskim dejavnostim, ki so samo zato, ker smo starši po službah, te službe obesili na klin za nekaj let.
Ter lovili tista nora 5min časovna okna.
Poleg tega, da od 5, 6letnikov zahtevajo, da so od 6.00 do 16.00 v nekem vodenem programu.
Na naši šoli hodijo različno domov glede na dan. Jaz učim na tej šoli in že mi imamo neživljenjsko organizirano. Prav nič se ne upošteva staršev in to ni prav. Če bi šlo za mojega otroka, bi jaz verjetno naredila celo sceno. Očitno vsak po svoje dela in že iz tega se vidi, da vam v bistvu kratijo pravice. Rap ni obvezen kot pouk. Sicer potem vam tudi lahko rečejo, da ga izpišite, ampak to pa dvomim, da bi vam.
msolivija 03.09.2025 ob 15:44
…Kaj bi dala za to, ko je bil moj otrok majhen! Še zdaj se spomnim kako vesel je bil, kadar sem predčasno prišla ponj v vrtec:) Ma vam povem, da je to en najlepših trenutkov.
_________
Dejansko si koza, da ni večje. Sploh bereš za sabo, kaj pišeš? Tukaj napadaš starše, ki imajo težave tudi s tem, da ne morejo/smejo po otroka, ko bi lahko, da bi z njim preživeli več časa, potem pa tako bebavo iz sebe skozlaš.
zabita oliva, 04.09.2025 ob 10:57
msolivija 03.09.2025 ob 15:44
…Kaj bi dala za to, ko je bil moj otrok majhen! Še zdaj se spomnim kako vesel je bil, kadar sem predčasno prišla ponj v vrtec:) Ma vam povem, da je to en najlepših trenutkov.
_________
Dejansko si koza, da ni večje. Sploh bereš za sabo, kaj pišeš? Tukaj napadaš starše, ki imajo težave tudi s tem, da ne morejo/smejo po otroka, ko bi lahko, da bi z njim preživeli več časa, potem pa tako bebavo iz sebe skozlaš.
Saj v tem je težava.
Predčasni odhodi so postali velik problem!
Če napišeš, da boš prihajal po otroka vsak ponedeljek od 15.20 do 15.25, mora tako biti.
Če imaš en teden službo dopoldan, ti to morda ustreza. A naslednji teden, si v službi popoldan in bi lahko šla po otroka takoj po pouku, skupaj pojedla kosilo, pogledala za šolo in ti šla v službo.
No, tu pa nastopi težava.
Ob ponedeljkih moraš prihajati ponj od 15.20 do 15.25!
Torej, da vidiš zjutraj in zvečer ob 23ih, ko prideš iz službe, ga lahko samo pogledaš.
To je noro, 04.09.2025 ob 11:41
Saj v tem je težava.
Predčasni odhodi so postali velik problem!
Če napišeš, da boš prihajal po otroka vsak ponedeljek od 15.20 do 15.25, mora tako biti.
Če imaš en teden službo dopoldan, ti to morda ustreza. A naslednji teden, si v službi popoldan in bi lahko šla po otroka takoj po pouku, skupaj pojedla kosilo, pogledala za šolo in ti šla v službo.
No, tu pa nastopi težava.
Ob ponedeljkih moraš prihajati ponj od 15.20 do 15.25!
Torej, da vidiš zjutraj in zvečer ob 23ih, ko prideš iz službe, ga lahko samo pogledaš.
Nič ne napišeš svoje ure, žal. V tem novem RaP sistemu šola določi petminutna okna. Pri nas so ta okna približno enkrat vsako uro: 12:05 – 12:10, 12:55 – 13:00, 14:05 – 14:10, 14:55-15:00, 15:45 – 15:50 in pa 16:30, ko se varstvo/RaP konča. Odvisno od šole, koliko se striktni. Za prvošolce so na naši šoli kar striktni, ker pač ne smejo biti brez nadzora. Za drugo- in tretješolce pa dovolijo, da tudi sami počakajo v avli (recimo, da starš zamudi tisto okno). Ko je lepo vreme, pa vse otroke brez posebno izbrane dejavnosti ob treh šibajo na igrišče. Tako jih lahko starš pobere kadarkoli in ni vezan na ta petminutna okna. Pred tretjo popoldan pa je pač tako, kot je.
durs, 04.09.2025 ob 11:51
Nič ne napišeš svoje ure, žal. V tem novem RaP sistemu šola določi petminutna okna. Pri nas so ta okna približno enkrat vsako uro: 12:05 – 12:10, 12:55 – 13:00, 14:05 – 14:10, 14:55-15:00, 15:45 – 15:50 in pa 16:30, ko se varstvo/RaP konča. Odvisno od šole, koliko se striktni. Za prvošolce so na naši šoli kar striktni, ker pač ne smejo biti brez nadzora. Za drugo- in tretješolce pa dovolijo, da tudi sami počakajo v avli (recimo, da starš zamudi tisto okno). Ko je lepo vreme, pa vse otroke brez posebno izbrane dejavnosti ob treh šibajo na igrišče. Tako jih lahko starš pobere kadarkoli in ni vezan na ta petminutna okna. Pred tretjo popoldan pa je pač tako, kot je.
Podobno pri nas, samo, da smo dejansko dobili obrazec, kamor si napisal, kdaj bo šel otrok domov kateri dan – seveda ne katerokoli uro, ampak ob kateri izmed določenih ur. Zraven je bil prostor za opombe in smo lahko napisali, da recimo otrok ne bo šel nujno vedno ob izbrani uri domov, ker imaš nestalen urnik, ampak samo občasno.
Tudi na roditeljskem smo to predebatirali in nimamo res nobenih težav. Otroci se večinoma prosto igrajo v nekih okvirjih, ki jih določi učiteljica (recimo ona določi katere igre si lahko izberejo), ob lepem vremenu pa so itak večinoma zunaj in se igrajo.
Če vidiš, da boš zamudil tistih 5min (recimo boš 5-10min “prepozen”), pokličeš učiteljico in otrok počaka pri vratarju, nobenega problema.
Upam, da bodo tudi pri vas postali malo bolj “elastični”, ker sicer je res lahko zelo trapasto vse skupaj…
Forum je zaprt za komentiranje.