Spreminjajoč službeni urnik in prva triada
Na šoli mojih otrok so začeli z rap.
Težava je, ker imava z možem zelo nestalen urnik.
Zahtevajo pa, da otrok odhaja domov vedno ob isti uri.
Nimava urnika, kjer bi delala ob ponedelhkih recimo do 14.00, v petkih do 18ih.ob sredah do 15.00, ampak recimo eno sredo tačnem s službo šele ob 15.00 in bi mi bilo prav ter smiselno, da grem po otroka takoj, ko konča z rednim poukom. Naslednjo sredo pa sva oba dolgo v službi in ga gremo recimo iskati šele ob 16.15.
Na šoli pravijo, da tako ne gre.
Enako zjutraj. Vedno enaka ura prihoda za posamezni dan v tednu.
To je za nas povsem neizvedljivo. Pri starejšemu sva tudi imela tak urnik, a je ostajal v podaljšanem varstvu in v jutranjem takrat, ko je bilo to pitrebno.
Zdaj pa naj bi bil otrok kar vsak dan v šoli od 6.00 do 17.00?
Anonimno8741, 02.09.2025 ob 00:50
Naj mulc pride peš domov. Jaz sem hodil celo osemletko 2km v in 2km iz šole. Ko bo doma pa naj dela nalogo ali hišna opravila. Pa starejši naj ga popazi. A ste normalni?? Mojim starim na kraj pameti ni padlo da si bodo prilagajali delovnike zaradi moje šole
Ne smejo sami.
Starejši ne more spremljati mlajšega.
Tole z RAPom je popolna katastofa in bedarija. Podaljšano bivanje je čisto v redu delovalo. Otroci niso sposobni biti na miru in pridno poslušati od 7.30 do 16.30. Sploh ni več proste igre, to je noro, neživljenjsko. So šole v Sloveniji edine na svetu, ko mlajši učenci niso več na igralih? Starši se moramo upret tej neumnosti od RAPa.
Naša šola je bila izbrana (ali se sama prijavila, kdo bi vedel) za pilotno uvedbo RAPa že lansko leto in smo starši malo jamrali, ampak se navadiš. Zoprno je to, da marsikdaj ne moreš ujeti tistega pet minutnega okna za pobiranje otroka, ker ne živimo v svetu idej, pač pa v realnem svetu, kjer se kaj zavleče v službi, popoldanske kolone na cesti, itd. Niso pa komplicirali glede čakanja v avli, tako da me hčerka po dejavnosti tam počaka in včasih se to čakanja malo zavleče.
Anonimno 6448, 02.09.2025 ob 06:58
Tole z RAPom je popolna katastofa in bedarija. Podaljšano bivanje je čisto v redu delovalo. Otroci niso sposobni biti na miru in pridno poslušati od 7.30 do 16.30. Sploh ni več proste igre, to je noro, neživljenjsko. So šole v Sloveniji edine na svetu, ko mlajši učenci niso več na igralih? Starši se moramo upret tej neumnosti od RAPa.
Ravno obratno je. A niste poslušali predstavitve RaPa na roditeljskih, ali samo zajebavate, kot vsak september?
Nikjer niso rekli, da mora otrok vsak dan ob isti uri prihajati in odhajati, lahko vsak dan drugače, ampak vse ponedeljke enako, vse torke enako in tako dalje.
Če imate neenakomeren delovnik, se pa tudi v službah zmenite za prilagoditev. Ne boste rekli, da to ni možno.
Gibljejo se pa v RaPu VEČ, kot prej v podaljšanem bivanju.
Nehajte nabijat, kažete samo, da sploh niste seznanjeni.
Dovolj glupiranja, 02.09.2025 ob 07:13
Ravno obratno je. A niste poslušali predstavitve RaPa na roditeljskih, ali samo zajebavate, kot vsak september?
Nikjer niso rekli, da mora otrok vsak dan ob isti uri prihajati in odhajati, lahko vsak dan drugače, ampak vse ponedeljke enako, vse torke enako in tako dalje.
Če imate neenakomeren delovnik, se pa tudi v službah zmenite za prilagoditev. Ne boste rekli, da to ni možno.
Gibljejo se pa v RaPu VEČ, kot prej v podaljšanem bivanju.
Nehajte nabijat, kažete samo, da sploh niste seznanjeni.
Saj ravno v tem je težava. Ne, pri meni v službi to ni možno!
Res ni!
Starsa sta dva, torej se organizirata tako, da ko en potegne v sluzbi, gre drugi po otroka.
Vsedita se, prestudirajta vajina urnika in dolocita ure, kdaj bo otrok prihajal in odhajal. Ce gre ob sredah ob 15h domov, potem en lahko ostane v sluzbi, drugo gre po otroka.
Midva sva tako delala pred 20 leti, ko so bili vrtci do 16 in pb do 15.30, menda bo tudi vama uspelo.
dva starsa, 02.09.2025 ob 07:34
Starsa sta dva, torej se organizirata tako, da ko en potegne v sluzbi, gre drugi po otroka.
Vsedita se, prestudirajta vajina urnika in dolocita ure, kdaj bo otrok prihajal in odhajal. Ce gre ob sredah ob 15h domov, potem en lahko ostane v sluzbi, drugo gre po otroka.
Midva sva tako delala pred 20 leti, ko so bili vrtci do 16 in pb do 15.30, menda bo tudi vama uspelo.
Delam dopoldan in popoldan. Celo z začetkom ob različnih urah in tudi občasno nočne.
Mož ima še manj možnosti, da pride pravi čas po otroka.
Za nas je res nemogoče, da službo prilagodim tako, da pridem po otroka recimo vsako sredo ob 15.00.
Sploh mi je pomembno, da sem recimo od 12.00 do 15.00 z otrokom, kadar je to možno. Sploh, če sem 2 cela tedna popoldan. V takem primeru otroka sploh videla ne bi.
Sploh je ta podaljšan popoldanski program v osnovi zato, da otroci na varnem počakajo starše, ki so v službi.
Jaz bi naredila takole:
Prideš po otroka takoj, ko lahko, samo glej na začetke in konce ur.
V beležko mu vsakič znova napiši, kdaj prideš ponj in ga opraviči za izostanek.
Prepričana sem, da ne boste edini na šoli. Zdaj na začetku rečejo, da se ne da, ker je treba vzpostaviti sistem. Za take izjemne situacije se bo vedno našla rešitev, saj se vendar dela z ljudmi, ne s poleni.
Stara forumašica (res ta prava), 02.09.2025 ob 08:36
Ker praviš, da moraš ti iti po otroka, sklepam,.da je v prvem razredu.
Imaš pravico do skrajšanega delovnega časa, lahko tudi samo pol ure na dan.
Izkoristi jo.
Še vedno bi to pomenilo, da delam tudi popoldan in recimo skrajšano od 10-15.
Starši tukaj vas pa ne razumem najbolj. Odločili ste se za otroka, ga imate, zdaj pa niste pripravljeni na prilagajanje? Tako življenje z otrokom pač ne gre. Prilagajanje je del dnevnega življenja, otrok odrašča in vsako leto so novo prilagoditve.
Če ne zmorete imeti enakega urnika, neke rutine za otroka, ga ne imejte. Mali otroci potrebujejo rutino, varnost in zanesljivost staršev.
Otrok ne rabi vašega denarja, rabi pa vas, starše. Ne rabi najnovejšega avta, najnovejše Tv, telefona. Rabi starša za igro, za pogovore in za vstop v življenje.
Kako vam je lahko služba bolj pomembna od lastnega otroka? Denar vam je pomembnejši od lastnega otroka? Če se ne zmorete prilagoditi, potlej že.
msolivija, 02.09.2025 ob 10:58
Starši tukaj vas pa ne razumem najbolj. Odločili ste se za otroka, ga imate, zdaj pa niste pripravljeni na prilagajanje? Tako življenje z otrokom pač ne gre. Prilagajanje je del dnevnega življenja, otrok odrašča in vsako leto so novo prilagoditve.
Če ne zmorete imeti enakega urnika, neke rutine za otroka, ga ne imejte. Mali otroci potrebujejo rutino, varnost in zanesljivost staršev.
Otrok ne rabi vašega denarja, rabi pa vas, starše. Ne rabi najnovejšega avta, najnovejše Tv, telefona. Rabi starša za igro, za pogovore in za vstop v življenje.
Kako vam je lahko služba bolj pomembna od lastnega otroka? Denar vam je pomembnejši od lastnega otroka? Če se ne zmorete prilagoditi, potlej že.
TOrej vsi zaposleni v zdravstvu, policiji, socialnem varstvu in še kje, naj ne bi imeli otrok?????
A res?
@sem zdravnica
Sem ravno pomislila na kirurge in asistetke pri operacijah, kako si naj prilagodijo sluzben urnik. No-go.
Ali piloti, zena pa stevardesa. Kako?
Je veliko poklicev, kjer ni reden delovni urnik, sola bo pa trenirala 5min okno? Dajte ga no…
IN, skrbno varusko dobiti danes? Ne vem, no.
DebelaKrota, 02.09.2025 ob 13:26
@sem zdravnica
Sem ravno pomislila na kirurge in asistetke pri operacijah, kako si naj prilagodijo sluzben urnik. No-go.
Ali piloti, zena pa stevardesa. Kako?
Je veliko poklicev, kjer ni reden delovni urnik, sola bo pa trenirala 5min okno? Dajte ga no…
IN, skrbno varusko dobiti danes? Ne vem, no.
Hvala
Včasih imam občutek, da moraš, če hočeš biti skrbna in odgovorna mama, pustiti službo. Ali pamorda dwlati na UE, pa še to brez kakšne nadure.
Forum je zaprt za komentiranje.