Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Sprememba zakona in višina prispevkov

Sprememba zakona in višina prispevkov

Naj nekdo pove, kaj pomeni sprejetje novega zakona za samozaposlene. Zdaj je najnižji znesek prispevkov 280€, po novem pa bo koliko, bo res 470€? Kaj bo pomenil prehod obračunavanja s 60% minimalne plače na 60% povprečne?

Koliko 10000 samozaposlenih si gre lahko zaradi tega nataknit zanko okoli vratu?

O čem ti to? Prispevki se že zdaj obračunavajo glede na povprečno plačo (PP), samo najnižji so odvisni od minimalne plače (sto procentne). Drugi razred je pa obračunan 60 % PP, tretji 90 % PP in tako dalje.

Ja, samozaposlene država ožema kot limone. Ni mi jasno, zakaj, ker so ravno mala podjetja običajno vir napredka, inovativnosti, pa tudi neke dodane vrednosti (ko si na svojem, delaš dosti več kot bi, če bi delal pri nekom drugem).

Tudi jaz razumem nov zakon tako, da se bo konkretno dvignilo obračunavanje prispevkov.

Pa dajta no kak link.

Aha, sem našla. Pač nisem bila pozorna, ker nikoli nisem plačevala najnižjih prispevkov. Ko sem začela, te možnosti sploh ni bilo, ampak si avtomatično padel v 60 procentov PP.

Ma, zaprem vse skupaj, pa grem s cigani na socialno. Pa se naj jebejo vsi skupaj pa delajo. V naši državi se bolj trudiš manj imaš.

S to mojo malo firmico, kjer sva dve zaposleni, plačam na mesec 480eur ddv, 800eur prispevkov in dohodnine za naju, to vse skupaj na leto znese ok. 15000eur samo v državno blagajno!! S to mojo malo firmico!! Res, še bolj nas naj ožamejo, pa zaprem dol. 24h/dan sem z mislimi pri poslu, se trudiš, da ne zamujaš s plačili, da gre vse po legalnih poteh, brez dela na črno…. pol pa bi nas take še bolj skubli. Katastrofa, res, najbolj itak za nas male poštenjake.

Gre se tudi za to, če prav razumem, da se razširja osnova za obračunavanje prispevkov. Verjetno boste vi (kot samozaposlena) več vedeli, na podlagi česa se sedaj obračunava. V glavnem, če citiram en članek: “Osnova za plačilo pokojninskega prispevka se bo razširila na vse prejemke.”. To razumem kot da do sedaj temu ni bilo tako.

Gre se tudi za to, če prav razumem, da se razširja osnova za obračunavanje prispevkov. Verjetno boste vi (kot samozaposlena) več vedeli, na podlagi česa se sedaj obračunava. V glavnem, če citiram en članek: “Osnova za plačilo pokojninskega prispevka se bo razširila na vse prejemke.”. To razumem kot da do sedaj temu ni bilo tako.[/quote]

gre za to, da se na določene prejemke do sedaj pokojninski prispevek ni obračunaval. mislim, da gre tu za avtorske honorarje, ki so bili samo obdavčeni z dohodnino, ne pa s prispevki.
kar pa ne pomeni avtomatsko, da bodo vsi samozaposleni plačevali enkrat več prispevkov.

Kdor dela kot samozaposlen in vse prihodke upošteva v knjigah, bo enako počel še naprej in se nima kaj bati (razen zgleda odpisa minimalne osnove, torej prehoda na 60 PP kot najnižjo možno stopnjo prispevkov).
Avtorske honorarje so se samozaposlenim že zdaj šteli v osnovo, tako da to ni nič hudega, pač pa se prispevki na avt. honorarje niso upoštevali pri občasnih zaslužkih na ta način – če si recimo redno zaposlen in dobivaš honorarje, ali če delaš popolnoma brez kakršnega koli statusa. Finta je bila tudi, da si si osnovo za prispevke lahko zniževal tudi tako, da si si del dohodkov dal izplačati kot avt. honorar “občanov”.

Drugače se pa strinjam – prispevki so čisto previsoki in že ob povprečni neto plači padeš v razred, ko ti znašajo več kot 500 evrov, s čimer se ti neto plača seveda zniža za okoli 200 evrov. Ob vseh slabostih samozaposlenosti je to breme čisto preveliko (pa če upoštevamo še, da minimalno bremenimo zdr. blagajno).

DDV itak ne gre iz tvojega žepa.

A to mislijo izpeljat v okviru novega pokojninskega zakona?

No, pa so ob glasove vseh samozaposlenih.

DDV itak ne gre iz tvojega žepa.[/quote]

Ni čisto tak pri storiveni dejavnosti, kjer imaš par let odprto brez ddv in precej strank fizičnih oseb, kjer ni fer, da akr naenkrat za 20% zvišaš cene 🙂

Ni čisto tak pri storiveni dejavnosti, kjer imaš par let odprto brez ddv in precej strank fizičnih oseb, kjer ni fer, da akr naenkrat za 20% zvišaš cene :)[/quote]

– zato pa pojdi na DDV po plačani realizaciji!
– zaposlenih ne mešajte med samozaposlene, saj za njih velja drugače

Lahko kakšen link, prosim?

Ni čisto tak pri storiveni dejavnosti, kjer imaš par let odprto brez ddv in precej strank fizičnih oseb, kjer ni fer, da akr naenkrat za 20% zvišaš cene :)[/quote]

Imaš sicer prav in razumem, ampak odkar mi je vodovodar za dve uri šalabajzarstva (za en drek narejeno, da je moral čez par mesecev prit popravljat) zaračunal sto evrov brez računa, me to prav malo gane. Za račun ni hotel niti slišat.

Jaz sicer nisem samozaposlena ampak samo zaposlena, ampak od moje bruto plače gre tud vsak mesec skor 700 evrov v državno blagajno. Kar je cca 8.000 letno. In? Pa tud kdaj ne spim zarad službe, čeprav ni moja firma. Verjemi, bi velikokrat raje bila na svojem in sama za vse kot da me lahko direktor pa še enih par mandeljcev gnjavi glik kadar imajo pet minut časa.

Imaš sicer prav in razumem, ampak odkar mi je vodovodar za dve uri šalabajzarstva (za en drek narejeno, da je moral čez par mesecev prit popravljat) zaračunal sto evrov brez računa, me to prav malo gane. Za račun ni hotel niti slišat.[/quote]

Hehehe, zato pa ti pravim, da vse to zadene nas male poštenjake 🙂 Jaz zelooooo malo delam brez računa, mogoče to znese 200 eur na leto 🙂 Ostalo vse z računi, legalno, korektno. Tudi reklamacije vedno upoštevan, predvsem za dobre odnose in sem brez večjih kregarij že manjšala cene. Imam pa čistilni servis, pa veš kako je tu, vsak ti lahko najde reklamacijo, če le želi 🙂 Imam pa na srečo malo tega hehehe 🙂

Jaz sicer nisem samozaposlena ampak samo zaposlena, ampak od moje bruto plače gre tud vsak mesec skor 700 evrov v državno blagajno. Kar je cca 8.000 letno. In? Pa tud kdaj ne spim zarad službe, čeprav ni moja firma. Verjemi, bi velikokrat raje bila na svojem in sama za vse kot da me lahko direktor pa še enih par mandeljcev gnjavi glik kadar imajo pet minut časa.[/quote]

Saj ne jamram, meni je fajn tako, svoje podjetje ima svoje prednosti. Ti pa se še vedno lahko odločiš za samostojno pot, tako kot se lahko jaz odločim, da bom vse skupaj zaprla, ko mi več ne bo dovolj rentabilno hehe 🙂

Jaz sicer nisem samozaposlena ampak samo zaposlena, ampak od moje bruto plače gre tud vsak mesec skor 700 evrov v državno blagajno. Kar je cca 8.000 letno. In? Pa tud kdaj ne spim zarad službe, čeprav ni moja firma. Verjemi, bi velikokrat raje bila na svojem in sama za vse kot da me lahko direktor pa še enih par mandeljcev gnjavi glik kadar imajo pet minut časa.[/quote]

Že, samo ti za ta denar dobiš x dopusta na leto. Greš za 14 dni na lepše, pa se ti pri plači nikjer ne pozna. Če zboliš, dobiš ravno tako plačo, čeprav nekaj nižjo.

Če jaz zbolim za en mesec, je moja plača enaka 0, država pa vseeno zahteva svoje. Zato ne morejo biti enaki kriteriji.

Že, samo ti za ta denar dobiš x dopusta na leto. Greš za 14 dni na lepše, pa se ti pri plači nikjer ne pozna. Če zboliš, dobiš ravno tako plačo, čeprav nekaj nižjo.

Če jaz zbolim za en mesec, je moja plača enaka 0, država pa vseeno zahteva svoje. Zato ne morejo biti enaki kriteriji.[/quote]

Brezveze se je prerekat komu je lepše, vsaka stran ima svoje prednosti. Dovolj pa bo, če nas male podjetnike ne bi vsi ostali gledali kot na pol zločince in na pol tajkune 🙂 Jaz vse delam pošteno in je fer, da za to dobim plačano kolikor si izborim in da državi dam neki normalen delež, ne pa da si polnijo luknje na nas, ker vedo, da mi MORAMO plačati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close