sprememba stalnega bivališča – kaj moram urediti?
rada bi spremenila stalno bivališče pa me zanima ali moram potem spremenit tudi vse dokumente? ker bi se preselila samo za 4 mesece me rez zanima ali morda lahko dokumenti – osebna ostanejo isti? kaj pa preselitev pomeni za tiste, h katerim se bom preselila – imajo kakšne dajatve ali kaj -podob-nega?
prosim za odgovore in že vnaprej hvala.
m.
greš na občino novega stalnega bivališča, oddaš prijavno vlogo in to je to. potem pa upaš, da te policaji ne ustavijo, ker ti osebna in vozniška veljata samo 1 mesec. pa čez meje EU ti tudi ne priporočam z neurejenim potnim listo. če pa se boš vsega tega držala, pač po štirih mesecih greš spet v drugo občino al kamorkoli že.
stroškov s tabo ne bodo imeli, tisti ki te bodo prijavili. le zadosti veliko stanovanje morajo imeti. npr. ne bodo temoglipijaviti če že 5 živi na tem naslovu na 50 kvadratih. neka minimalna omejitev je.
na vozniškem dovoljenju je kraj stalnega bivališča.
sem osebno vpraša kako je s tem in so mi tako v celju na UE kot v ljubljani povedali, da ko spremeniš stalni naslov ali priimek ti dokumenti veljajo še en mesec. če ni nič narobe ali če ne potuješ je ok če ne zamenjaš, če pa recimo povzročiš prometno nesrečo in imaš v pasošu en podatek v vozniškem pa drugega – no good!
Ker smo se avgusta selili, lahko povem konkretno. Zamenjati moraš osebni dokument (potni list dopišejo, če je še prosta rubrika), vozniško in prometno. Kazen (prometna), če te dobijo je čez 400€. Iz registra prebivalstva gredo tedensko novi podatki na davčno, tako da se to spelje avtomatsko. Spremeniti moraš še na banki, ker drugače pride pošta na star naslov. ZZZs (zdravstvena izkaznica) gre pa tudi avtomatsko.
A si razmišljala o začasnem prebivališču, če boš samo nekaj mesecev na novem naslovu??
Forum je zaprt za komentiranje.