Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Spoštovanje dežele, kjer živiš

Spoštovanje dežele, kjer živiš

Odgovor na objavo uporabnika
replika neprijavljena, 20.09.2021 ob 12:48

Naletim na tele in podobne teme in jih običajno preskočim, ker so nerealne.

Tokrat pa le: Kje vi to živite? Jaz NIKOLI ne naletim na koga, ki bi z mano govoril srbohrvaško. Se ne zgodi. V najslabšem šrimeru lomijo slovenščino, ali govorijo z naglasom, ampak to me ne moti, se razumemo.

Jaz ne morem z njimi govoriti po njihovo, ker enostavno ne znam. Malo razumem, za govoriti pa ne dovolj. In vsa moja generacija enako. Razumem tudi češko, pa tudi ne govorim. V takih primerih si oboji pomagamo z angleščino.

Torej? Kje vi to živite, da srečujete ljudi, ki govorijo samo v svojem jeziku? Jaz še nobenega nisem srečala v celem življenju,

Pridi k nam pogledat. Recimo v Trbovlje, cele soseske njihove. Pridi v Celje, Žalec, Velenje. Pa ti bo jasno.

Velenje par mesecev nazaj na Tv: kako je revež bil skoraj 30 let izbrisan, kako grda je Slo do njega. Zdaj pa končno dobil potni list. Tip je lapal in lapal, ampak ene besede ne po slovensko. Pljuval po Sloveniji, da ga je izbrisala, zahteval državljanstvo, amapk niti na nacionalki ni bil pripravljen spregovoriti besede slovensko. Zraven upravnik velikega bloka v Velenju, ampak ne slišiš besede slovensko od njega.

pridi k nam, 20.09.2021 ob 12:53

Pridi k nam pogledat. Recimo v Trbovlje, cele soseske njihove. Pridi v Celje, Žalec, Velenje. Pa ti bo jasno.

Velenje par mesecev nazaj na Tv: kako je revež bil skoraj 30 let izbrisan, kako grda je Slo do njega. Zdaj pa končno dobil potni list. Tip je lapal in lapal, ampak ene besede ne po slovensko. Pljuval po Sloveniji, da ga je izbrisala, zahteval državljanstvo, amapk niti na nacionalki ni bil pripravljen spregovoriti besede slovensko. Zraven upravnik velikega bloka v Velenju, ampak ne slišiš besede slovensko od njega.

Lej , sem že en čas na svetu, pa veliko stika imam z ljudmi, pa še nihče, NITI EDEN ni po mano govoril po svoje. Stopnje znanja slovenščine so različne, ampak so.

Tako da – tlele lahko pišete kar hočete.

A če bi nekdo iz Finske začel po finsko, bi vam šle tudi kocine pokonc ali je to samo fobija pred srbohrvaškim jezikom? Meni je všeč recimo irski jezik, pa ruski … Joj niste še ven prišli iz tega mehurja. Medtem pa nam na polno kradejo državo.

a kome se ti štuliš?

Replika, seveda, ti si tako posebna, da tudi v Nemčiji pa v ZDA govorioj s tabo samo slovensko.

Jaz pa sem marsikdaj  v službi delala s strankami in ne boš verjela: največja težava je bilo sporazumevanje, ker nekateri preprosto niso govorili in ne razumeli slovensko.

Pa učitelji imajo probleme, ker ne morejo skomunicirat s starši, ker ne razumejo nič.

Daj se kdaj pa kdaj malo okrog ozri.

Pa pojdi malo po Sloveniji pa ti bo jasno.

Vem, da boš sedaj svoje naprej gonila, ampak kakor hočeš. Pač si ti svetla izjema, ko tebe vidijo, vsi začnejo slovensko govoriti tako izjemna si.

nekaj drugega tudi čudno, 20.09.2021 ob 10:11

To, da se ne naučijo (nočejo, ali ne morejo) jezika, je neke vrste nerazumevanje vsega skupaj.

To, da vpričo Slovencev med sabo prično govorit slovensko, je meni čisto nerazumljivo. Zakaj to počno? Da bi slovenci mislili, da so tudi oni Slovenci? Zakaj naj bi to mislili? Če bi jaz živela npr. v Londonu,Milanu, Sarajavu,Atenah, bi s svojimi sornarodnjaki govorila slovensko, normalno. Ne bi prešaltala. Mi zna kdo to razložit?

Meni tudi to ni jasno. V liftu se srečam z dvema sosedoma ( oba hrvaško govoreča), se pogovarjata med sabo v svojem jeziku. Ko vstopim, na sredi stavka prešaltata na slovenščino. Zakaj? Ne govorita z mano. Nihče ti ne bo znal tega razložit.

Grenivka422, 20.09.2021 ob 13:00

A če bi nekdo iz Finske začel po finsko, bi vam šle tudi kocine pokonc ali je to samo fobija pred srbohrvaškim jezikom? Meni je všeč recimo irski jezik, pa ruski … Joj niste še ven prišli iz tega mehurja. Medtem pa nam na polno kradejo državo.

Če živi pri nas, se naj nauči jezika, ne glede na to kater je njegov materni jezik.

Pa tako mimogrede: ni samo srbohrvaščina, je tudi albanščina. Jezika se nočejo učiti Kosovarji, Srbi, Bosanci. So svetle izjeme med njimi. Ampak večina pa se noče naučiti.

Finci, Irci, … ki sicer bolj redko živijo v Slo, se kar naučijo. Tudi Hrvati se recimo naučijo.

Meni pa res dol visi, kako se južnjaki pogovarjajo. Slovenščina ni ogrožena, oz. če je, je od angleščine.

Zlato pravilo, ko prideš v tujo državo je, obnašaj se kot tujec. To pravilo na prljavem Balkanu seveda ne velja. Ker večina Slovencev razume Jugoslovanske jezike.  Govoriti isti jezik kot domačini še ni največji problem priseljencev. Največji problem je ta, da se mnogi (ne vsi) obnašajo kot da je to njihova domovina.

Jeb_š državu koju kokoš preleti za dva dana!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close