Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Spoštovanje dežele, kjer živiš

Spoštovanje dežele, kjer živiš

Živim v tujini, govorim nemško, spoštujem njihovo kulturo. Ker se mi zdi korektno, če nekam pridem živet, da spoštujem tisto deželo.

Ampak veliko migrantom to očitno ni jasno.

Kot gledam po Sloveniji. Eni mislijo, da je tu srbski jezik uradni jezik.

V čem je fora, da se seliš v tujo državo, nočeš pa spoštovati te države, nočeš se naučiti njihovega jezika, v javnosti še naprej govoriš v svojem jeziku?

Saj razumem, da doma s svojimi domačimi govoriš po domače. Ampak v javnosti pa se pričakuje, da se prilagodiš. Pa recimo, če pišeš po slovenskem forumu, poskusiš pisati slovensko.

Zakaj se nekdo sploh nekam seli, če noče spoštovati tiste dežele? Če je tako slaba Slovenija, če je vse tako slabo, če nočeš sprejeti slovenskega jezika, zakaj sploh bivati v Sloveniji?

A tako te moti? ?

Pri nas je bilo kar veliko takih, ki so bili 20, 30 let  v Slo in niso hoteli govoriti slovensko. Marsikomu se je skleda ubila in so jih sterali potem nazaj dol. Večini pa gre fajn, vlečejo naše socialke ter se še naprej pačijo po svoje.

Dokler je(se) domorodci ne bomo spoštovali, je(nas) tudi tujci ne bodo.

Pustite vi mon. Ce verjamete ali ne… Meni se je najlazje izrazat v slovenscini. Najlepse in najboljse se izrazam ko govorim slovensko.

Pac ja… Napisem malo tako. Samo da zaradi tega delate zdraho… Hmmm…

Bolje da ne zacnemo o manjsinah… Pa malo o drugih stvareh… Pa malo o vasi “popolni slovenscini”…

Nimate kaj drugega za najt.

moraš tudi razumet, da eni se še učijo jezika. Slovenščina ni lahek jezik. Ima dvojino za razliko od večina ostalih jezikov.

Odgovor na objavo uporabnika
wd40a, 20.09.2021 ob 07:51

Dokler je(se) domorodci ne bomo spoštovali, je(nas) tudi tujci ne bodo.

Poznam tudi nekaj drugih tujcev: Angleži, Danci, Nizozemci, ti se trudijo z jezikom, spoštujejo Slovenijo. Povsem drug odnos.

Je pa dejstvo: dokler se ne naučiš jezika si pač na dnu socialne lestvice. Uporaben za najslabše plačana dela kot so recimo čistilke. Tako, da se tudi s tega vidika splača se naučiti jezika.

Razen, če si kak vrhunski znanstvenik, potem ti bodo dali tudi prevajalca, če bo treba.

pravi slovenc, 20.09.2021 ob 07:56

moraš tudi razumet, da eni se še učijo jezika. Slovenščina ni lahek jezik. Ima dvojino za razliko od večina ostalih jezikov.

Hja, če je tvoj materni jezik srbohrvaški, se je res komot naučiti slovensko.

Nemščina je povsem drugačen jezik kot slovenščina, tudi težek. In ne boš verjel, se ga da naučiti. Na kraj pameti se mi ni padlo selit se v Nemčijo in tam blebetati po slovensko. Se je pač treba naučiti jezika. Pa ne, ne zamerijo, ko kaj ne razumeš, ko delaš napake. Vidijo, da se trudiš.

Jaz pa poznam ogromno tujcev v Sloveniji, ki leta in leta živijo v Slovenijo pa še kar samo srbohrvaško govorijo.

?

Ja boscki no… A se boste pobrali? Sem vas toliko prizadel in ranil? Tolk da ste temo odprli?

Oni bi popravljali. A tolk vam grem v nos? Niste nic drugega mogli najti?

Saj se jim bo počasi skleda ubila.

Starejše generacije Slovencev razumejo srbohrvaško. Včasih so jih pač posiljevali s tem jezikom. Mlajše generacije pa tega ne razumejo več kaj prida. Razumejo angleško, nemško. Srbohrvaško pa bolj slabo ali pa skoraj nič. POsledično za te, ki se nočejo učiti slovensko, ostanejo samo tista ta najbolj slabo plačana dela. Tam, kjer jezik res ni kaj prida važen.

Pa umeniti velja, da imamo pri nas kar dosti južnjakov (rudnik pa to) in ja, se vidi razlika. Eni super govorijo slovensko, hodijo v šolo, na faks. Se izobrazijo. Po govoru sploh ne opaziš ali pa komaj kaj, da so priseljenci. So ok ljudje.

So pa tudi taki, ki pač nočejo in ti ostajajo na dnu. Vemo kako so plačane čistilke, za zjokat. Pa nimajo enostavnega dela. Jih pa vsak, ki ima pet minut časa, izkorišča. Ja, ker ne znajo jezika. Seveda ni prav, da jih izkoriščajo, ampak če bi se učile jezika, bi se lažje uprle izkoriščevalcem.

Ker od njih tega nihče ne zahteva. Ker smo slovenci taki patki, da se mi prilagajamo njim in se trudimo z njimi pogovarjat v njihovem jeziku. V lastni državi.

Ja! Pa na socialnah lezijo, nas denar cuzajo. Ke dol naj se spokajo. Pa glej samo kaksne odvratne barve oci imajo… Zelene… Mislim… Halo? Kar nekaj x. Mi pa lepo rjave. To smo vec vredni. Ne? Res so zanikrni in nemarni.

ne štekam tega, 20.09.2021 ob 07:57

Poznam tudi nekaj drugih tujcev: Angleži, Danci, Nizozemci, ti se trudijo z jezikom, spoštujejo Slovenijo. Povsem drug odnos.

Je pa dejstvo: dokler se ne naučiš jezika si pač na dnu socialne lestvice. Uporaben za najslabše plačana dela kot so recimo čistilke. Tako, da se tudi s tega vidika splača se naučiti jezika.

Razen, če si kak vrhunski znanstvenik, potem ti bodo dali tudi prevajalca, če bo treba.

Eni ja, drugi ne. Radovedne ljudi, tiste ki konec koncev naredijo nekaj iz sebe jih zanima tudi komunikacija, tisti se učijo, vsaj poskusijo naučit tudi kakšno frazo. Bedakov, ki jih ne zanima nič, pač ne more zanimat. Folk ki pod besedo kultura razumejo klobasa, čevap, kebab…je pač tak.

Daj, ne pametuj prevec, ker ti skodi!

Ti v Nemciji v javnosti s Slovenci govoris nemsko?

V trgovini s trgovko, znanko, ki je Slovenka, govoris nemsko?

Na nemskih forumih pises v slovnicno pravilni nemscini?

In se, leta nazaj, sem bila v Nemciji v eni tehnicni trgovinici, pa stojimo in se menimo v slovenscini seveda, za pultom je tal temnopolti moski, crnec.

In ta tip naenkrat: pa vi ste nasi! Mozemo naski!

Izkazalo se je, da je studiral v bivsi Jugi in zna srbohrvasko.

No, mi bi se ze zmenili z njim anglesko, nemsko pa sigurno ne.

ne pametuj prevec, 20.09.2021 ob 08:55

Daj, ne pametuj prevec, ker ti skodi!

Ti v Nemciji v javnosti s Slovenci govoris nemsko?

V trgovini s trgovko, znanko, ki je Slovenka, govoris nemsko?

Na nemskih forumih pises v slovnicno pravilni nemscini?

In se, leta nazaj, sem bila v Nemciji v eni tehnicni trgovinici, pa stojimo in se menimo v slovenscini seveda, za pultom je tal temnopolti moski, crnec.

In ta tip naenkrat: pa vi ste nasi! Mozemo naski!

Izkazalo se je, da je studiral v bivsi Jugi in zna srbohrvasko.

No, mi bi se ze zmenili z njim anglesko, nemsko pa sigurno ne.

Tu, kjer živim, ne srečujem nobenih Slovencev. Niti nikoli ne iščem Slovencev. S trgovkami pa ne čvekam. Ne po nemško, ne po angleško, ne slovensko. Ne tu, ne v Sloveniji. Za čvek je privat čas.

Ja, če pišem po nemških portalih, pišem nemško. Kot sem že zgoraj omenila, delam slovnične napake, se pa trudim. Tako, da ja, pisanje v nemškem jeziku je odlična vadba, da jezik izboljšaš. To je samo na monu in drugih slovenskih portalih navada, da se klati po srbsko.

Naletim pa tu na veliko Bosancev, Srbov, če ne znajo nemško, poskušam angleško. Srbsko žal ne znam govoriti. Razumem pa za silo.

Sem pa bila v službi, kjer so bili tudi tujci iz iste države. Prepovedano govorit kaj drugače kot nemško :). v prostem času smejo govoriti kakor hočejo,   službi pa nemško. Ne madžarsko, ne srbsko… ampak nemško.

wd40a, 20.09.2021 ob 08:34

Eni ja, drugi ne. Radovedne ljudi, tiste ki konec koncev naredijo nekaj iz sebe jih zanima tudi komunikacija, tisti se učijo, vsaj poskusijo naučit tudi kakšno frazo. Bedakov, ki jih ne zanima nič, pač ne more zanimat. Folk ki pod besedo kultura razumejo klobasa, čevap, kebab…je pač tak.

Res je tako.

Poznam ljudi, ki so v Sloveniji že leta in leta pa jim na kraj pameti ne pride, da bi na javnih mestih govorili slovensko. Nočejo. IN ja, res je, opravljajo samo slabo plačane službe.

Poznam pa tudi kar precej južnjakov, lepo govorijo slovensko (ok delajo napake, naglas tudi ni čisto naš, ampak to ni noben problem) in imajo tudi ok službe. Sploh zdravnikov in medicinskih sester je ogromno iz Srbije, BIH, vsi lepo slovensko.

Tako, da ja, kdor vidi še kaj dalj od kebaba, se nauči jezika. Posledično ima potem tudi lepše življenje.

Jaz sem Slovenka, živim v Sloveniji in ne spoštujem Slovenije. To ni več država, ki bi jo lahko spoštovala.

Spomnim se časov, ko smo pokali od ponosa, da smo Slovenci. Kje je že to?!!!!!

saj je mi ne spoštujemo, 20.09.2021 ob 10:06

Jaz sem Slovenka, živim v Sloveniji in ne spoštujem Slovenije. To ni več država, ki bi jo lahko spoštovala.

Spomnim se časov, ko smo pokali od ponosa, da smo Slovenci. Kje je že to?!!!!!

Hja, zaradi takih, je tako kot je.

Preveč vas je takih, ki ne spoštujete Slovenije, slovenske kulture, zato se komot razpase tuja kultura, tuj jezik.

To, da se ne naučijo (nočejo, ali ne morejo) jezika, je neke vrste nerazumevanje vsega skupaj.

To, da vpričo Slovencev med sabo prično govorit slovensko, je meni čisto nerazumljivo. Zakaj to počno? Da bi slovenci mislili, da so tudi oni Slovenci? Zakaj naj bi to mislili? Če bi jaz živela npr. v Londonu,Milanu, Sarajavu,Atenah, bi s svojimi sornarodnjaki govorila slovensko, normalno. Ne bi prešaltala. Mi zna kdo to razložit?

ne štekam tega, 20.09.2021 ob 09:34

Res je tako.

Poznam ljudi, ki so v Sloveniji že leta in leta pa jim na kraj pameti ne pride, da bi na javnih mestih govorili slovensko. Nočejo. IN ja, res je, opravljajo samo slabo plačane službe.

Poznam pa tudi kar precej južnjakov, lepo govorijo slovensko (ok delajo napake, naglas tudi ni čisto naš, ampak to ni noben problem) in imajo tudi ok službe. Sploh zdravnikov in medicinskih sester je ogromno iz Srbije, BIH, vsi lepo slovensko.

Tako, da ja, kdor vidi še kaj dalj od kebaba, se nauči jezika. Posledično ima potem tudi lepše življenje.

Poznas precej juznjakov, ki znajo lepo slovensko.

Torej, kaj je tvoj problem?

Cistilka, ki se ni naucila slovensko, ker se ni imela kje, ker doma in v sluzbi je obkrozena s svojimi sonarodnjaki in govorijo po njihovo. Je ona problem?

Ja, klinc, poslji jo nazaj dole in pucaj svoj sekret sama!

Neko, 20.09.2021 ob 07:55

Pustite vi mon. Ce verjamete ali ne… Meni se je najlazje izrazat v slovenscini. Najlepse in najboljse se izrazam ko govorim slovensko.

Pac ja… Napisem malo tako. Samo da zaradi tega delate zdraho… Hmmm…

Bolje da ne zacnemo o manjsinah… Pa malo o drugih stvareh… Pa malo o vasi “popolni slovenscini”…

Nimate kaj drugega za najt.

:)) kolikor je meni znano smo bili v skupni državi in je to pač ostalo. Zaradi različnih jezikov si ne rabite žile rezat. Mene ne moti kako kdo govori, motijo pa me laži in kraje v državi. To je bolj pomembno.

Pa saj bodo Janković in Tanja Fajon kmalu zrihtali da bodo vsi naši bratski jezici uradni u Sloveniji. Ker tu pač niste samo Slovenci.

Zlatko vam je lepo povedal – vaše (slovenske) su vasi u okolici, Ljubljana pa je naša.

Naletim na tele in podobne teme in jih običajno preskočim, ker so nerealne.

Tokrat pa le: Kje vi to živite? Jaz NIKOLI ne naletim na koga, ki bi z mano govoril srbohrvaško. Se ne zgodi. V najslabšem šrimeru lomijo slovenščino, ali govorijo z naglasom, ampak to me ne moti, se razumemo.

Jaz ne morem z njimi govoriti po njihovo, ker enostavno ne znam. Malo razumem, za govoriti pa ne dovolj. In vsa moja generacija enako. Razumem tudi češko, pa tudi ne govorim. V takih primerih si oboji pomagamo z angleščino.

Torej? Kje vi to živite, da srečujete ljudi, ki govorijo samo v svojem jeziku? Jaz še nobenega nisem srečala v celem življenju,

Pred kratkim na zdr. zavarovalnici. Baba, Albanka, 9 let v Slo. Niti stavka ne razume slovensko. Njen dec pa je nekaj po srbsko lomil. Zaposlena se je mučila z njima na polno. Dec seveda preko 10 let v Slo, nič slovensko. Je pa vsaj delno razumel. Govoril pa nič, samo srbsko. Baba pa nič. Pa grem stavit, da imata celo čredo otrok. Kdo to preživlja?

Pa tega je na našem koncu ogromno, Hrvati so ok. Srbi, Kosovarji, Bosanci – to pa nikakor ne bo govoril slovensko. Klatijo po svoje. Pride v trgovino, na pošto, banko, kamorkoli pač… samo svojo srbščino nabijajo. Pa leta in leta v Slo.

Moj stric je bil šef eni skupini takih. Nič jim ni mogel dopovedat po slovensko. jim je moral po hrvaško vbijat v glavo kako naj delajo. Zdaj je šel v penzijo in imajo težave, ker ta mladi pa ne govorjo srbohrvaško, da bi delavcevm vbijali v njihovem jeziku v glavo kaj naj delajo. Zdaj neki čistilki že dopoveš kaj naj počisti. Pri mariskaterem delu pa moraš vendarle razumeti navodila.

Da ne omenjam, da imamo že leta in leta zastonj tečaje slovenščine za tujce. Pri nas celo posebej za Albance. Namreč se dogaja da šiptarke pošiljajo svoje otroke urejat stvari, tudi k zdravniku, ker same nič ne razumejo. Babe gnojaste leta in leta samo na naši socialki pa ne bi vsaj na osnovni tečaj slovenščine šle. In to zastonjski.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close