Šport, zdrava prehrana, denar… On_
Da ne smetim sosednje teme ti odgovarjam tule.
Vidim, da nisi dobro prebral. Jaz sem napisala, da lahko vsak športa. Ampak, ne more pa vsak se ukvarjat s športom, ki ga veseli, ker je to povezano z denarjem. Jaz recimo bi se rada ukvarjala s surfanjem pa nimam te možnosti, tek me pa niti malo ne veseli. Verjetno tudi tebe vsi športi ne veselijo ali pač? Če imaš ti srečo, da te veseli poceni šport, potem bodi srečen. Enim to ni dano.
V mestu živijo tisti, ki si ne morejo privoščit boljšega? Zakaj pa je standard na podeželju v povprečju dosti nižji kot v mestih? Ti povem kako je na podeželju? Trgovina 20 km stran, do šole 1 ali dve ure peš… romantično a ne. Zdravnik za ostarelo in bolno žensko je 20 km stran.
Aja, ti si mislil drage hiše ob robu mesta? Ja, to si res ne more vsak privoščit. Hiše v hribih, v rovtah pa so res poceni. Samo zraven spada kaka urca ali dve pešačenja do šole :). In otrok je ves blažen, da ima za šport pešačenje v šolo, njegovi sošolci pa plavanje, smučanje…
Neumnost ali malomeščanska miselnost!
Če športaš zaradi SEBE, ker veš, da ti koristi, je tek čisto ok pa lahko bos tekaš, če pa športaš zato “da se vidi”…. potem pa res ni tek primeren, čeprav je ravno ta oblika športa najbolj naravna.
Za hrano je pa tako. V mestu živijo tisti, ki si boljšega privoščit ne morejo in morajo jest kar si pač lahko privoščijo, ostali si lahko še kaj “prišportajo” sami doma na vrtu, njivi…. ;)[/quote]
In zakaj bi bilo plavanje, smučanje apriori boljše za otroka kot hoja ali tek? Po kateri miselnosti? Govorimo o športu kot gibanju, ki ga potrebuje telo, ali govorimo o “razvajenosti”, “preseravanju” in poseganju po tistem, kar imajo drugi in bi tudi mi imeli, čeprav ne moremo?
Bio hrana je dražja, ampak to še ne pomeni, da ne moreš jest zdravo. Že le se izogneš nekateri hrani, ki pretirano redi, kot so sladkarije, moke in razni slani prigrizki, spiješ dovolj vode in malo razporediš običajno prehrano, se lahko zelo poceni precej zdravo prehranjuješ.
Če pa nekdo za to nima volje in verjame, da bi raje “BIO” hrano in namesto teka, hoje, raje smučanje in plavanje, je pa to nič drugega kot izgovor, samo da mu ni potrebno premakniti svoje riti. Tako se lahko na lep način izogne “trudu” in tako sam sebe prepriča, da mu tako ali tako ni omogočeno “boljše” življenje in lepo fura naprej svoj lajf v tem prepričanju, da tako ali tako ne more ničesar storit.
Kar se tiče del doma, si veliko raje kaj popravim sam, kot pa, da za to kličem “mojstre”. Tako prihranim pri denarju, naredim tako kot si želim, navadno boljše kot “mojster” in še migam zraven.
Če si pa na podeželju, pa si lahko veliko hrane pridelaš sam. Kruh, ko si ga že omenila, si lahko spečeš sama doma iz črne moke, ki je bolj zdrava ali pa iz kakšne druge, če ga že rada ješ. Še kaj?
Markec, Markec, kako si odprt do ljudi z nizkimi plačami. Aja, ti imaš tako perfektno službo in lahko takole pišeš. Bi te rada videla, če bi takole pisaril, ko bi cel dan delal v neki fabriki, kjer bi garal sto na uro. Ko bi pa domov prišel pa bi nadaljeval z garanjem.
Veš polnozrnata moka ni isto kot črna in polnozrnata moka je bistveno dražja do črne moke.
Daj, če imaš ti tako odlično službo kot se hvališ, da jo imaš, bodi strpen do ljudi, ki je nimajo. Jaz ljudem, ki nimajo te sreče, ne solim pameti. Jih razumem, da jim življenje ni lahko. Bodi še ti malce strpen.
In tvoj enojajčni dvojček On:.
Pepelkica kakšna čast ……..zate 😉 :))))))). Odprla si temo z mojim vzdevkom.
Lahko bi se bralo tudi od zadaj: “Ko pride On imaš denar, zdravo prehrano in šport…..” :)))
Nisi dobro prebrala. :))
Pravim, da za zdravo življenje ne rabiš ne vem kakšen denar, rabiš pa zavedanje kaj je dobro zate in se v tej smeri trudiš in ti je posledično to v zadovoljstvo. Ne pa da hrepeniš za nečim kar ti (še) ni doseglivo in si “nesrečen”.
Sreča je v drobnih stvareh, ali kako že pravijo 😉
Ne vem, iz katere teme je vzeto, zato bom izhajala samo iz napisanega.
In? Če imaš avto, si tam v 20 min. Tudi, če imaš ovinke. Če je nuja in nima avta, je tu taksi, sicer drag, a če je vprašanje zdravja in življenja, pač plačaš. Ti povem, moja mama plača 12 eur za taksi za 20km, kar je pol ceneje kot taksi v Lj recimo. Drugače imaš pa bus.
Vsaka še tako majhna vas ima svojo šolo, podružnična se ji reče. Če je pa slučajno 2km daleč, pa vozi šolski avtobus.
Neumnost ali malomeščanska miselnost![/quote]
Tle se celo strinjam z Onetom. Vsak lahko športa, samo eni se morajo bolj potrudit kot drugi. Zakaj ne bi mogla sufrat, če si to želiš. Napraskaš denar, se drugim stvarem odpoveš in se pridužiš kakšni surfarski šoli oz. skupini, saj jih je dovolj.
Še ena brez socialnega čuta. Če nimaš denarja, je avto težava, če že imaš avto pa tudi ne moreš tratit bencina, ker pač nimaš denarja. Ženska, daj se zavedaj, da obstajajo ljudje, ki si ne morejo privoščit in se vozit na športne aktivnosti, ker preprosto nimajo denarja. In zavedaj se, da po rovtah ni busov. Vidim, da si bolj mestna, da ne veš, da so avtobusne povezave po hribih zanič oz. jih sploh ni.
Motiš se. Nima vsaka vas podružnične šole. Sploh pa nimajo SŠ. In močno pozabljaš, da je v Sloveniji ogromno samotnih kmetij, ki so daleč stran od vasi. In ja obstajajo otroci, ki hodijo po uro ali dve do šole. Šolski avtobus ali kombi poskrbi le, da imajo otroci do OŠ prevoz, da ne hodijo več kot pol ure do busa. Za 15 letnika, ki hodi v SŠ pa se nihče ne briga, če mora 2 uri peš do šole. Aja, saj to je odličen šport, a ne.
Surfanje: veš poleg kupa denarja rabiš še valove. Upam,da veš, da govorim o surfanju brez jadra. Kje je toliko klubov? Jaz za nobenega ne vem.
Ja sita vrana, lačni ne verjame. Trije z dobrimi službami solite pamet vsem po vrsti. Zavedajte se, da so tudi brezposelni, da so tudi samohranilke z bornimi plačami, da so ljudje, ki imajo 600€ plače, da so ljudje, ki imajo zdravstvene omejitve, da so ljudje, ki so že precej v leetih, da so ljudje, ki imajo borne penzije, da so ljudje, ki živijo daleč stran od busov, trgovin imajo pa le borno penzijo pa še zdravja jim manjka.
Ne, vi vidite le svojo dobro plačo in solite pamet ostalim, ki je nimajo. Nobenega socialnega čuta. Bodite srečni, da imate kar imate in ne pametujte tistim, ki tega nimajo. TUdi vam trem se lahko zgodi, da pristanete med njimi. Tudi meni se lahko zgodi, zato ne pišem takih traparij.
Pepelkica, kako pa ti veš kakšne plače imamo mi? Sicer pa to ni pomembno. Pomembno je, da se prilagodiš razmeram, ali pa narediš nekaj, da se razmere izboljšajo.
Če si doma v rovtah in ti tam ni všeč, prodaj zemljo in hišo, ter se preseli v okolje, kjer ti bo lažje. Z jamranjem ti bo le težje in ostala boš tam, kjer si.
Želje, ki pa jih imaš, jih malo “zrealiziraj”. Če nimaš denarja za surfanje, je malo bedno jamrat zaradi tega. Naredi kaj, da ga boš imela več, ali pa prilagodi svoje želje zmožnostim, ki so v danem trenutku.
Jaz tudi ne hrepenim (in jamram, da tega nimam) po jahti in jaguarju (pa bi oboje imel), ker vem, da si tega ne morem privoščit.
Mi smo zelo srečni s tem, kar imamo in se dobro zavedamo, da lahko pristanemo malo nižje. Zato je pa dobro, da se zavedamo, kaj vse se da lahko storit tudi z manj denarja.
Marko, kje pa jaz jamram, kje sem pa napisala kaj na to temo? Slabo bereš. Še enkrat jasno in kratko:
BOGATI LJUDJE IMAJO BOLJŠE MOŽNOSTI ZA ŠPORTANJE IN ZDRAVO PREHRANO KOT REVNI.
Razumeš zdaj mojo trditev? Upam, da ja. Nikjer nisem napisala v katero skupino jaz spadam.
Ne vem kako plačo imaš, ampak več kot očitno je, da v službi ne trpiš in hvalil si se na MONu, da imaš odlično službo. Torej ne garaš za 600€ in šef ti dovoli MONat :).
Ne vem sicer točno, zakaj gre, ampak tako vehementno rečt, naj gredo pa v trgovino z avtom, če je 20 km daleč, je pa tudi malo … ja, preseratorsko in brez občutka za realno življenje.
Jaz sem iz ene take čudne vukojebine, kjer se starejši ljudje že par let pritožujejo, ker v sami vasi ni trgovine, je v sosednji. Avta nimajo, vsi tudi ne sorodnikov, in tako vlečejo težke vreče ali vozičke par km do doma. Tiste z malo več sreče imajo otroke, ki jih peljejo v trgovino in jim pomagajo znositi kramo. Ostali se pa znajdejo, kot vedo in znajo.
Drugače pa, pepelkica, smo vsi obsojeni na svoj kup gnoja in pač kikirikamo samo tako visoko, do koder seže ta kup. Če nimaš denarja za jadralno letalo, si pač kupiš kolo. In če nimaš denarja niti za kolo, si kupiš športne copate in hodiš/tečeš. Če nimaš denarja niti za športne copate, delaš doma na parketu sklece. Če nimaš parketa, jih delaš na linoleju.
Boljše možnosti imajo, to pa ne pomeni, da živijo bolj zdravo. Kar pomeni, da niso samo možnosti tiste, ki izboljšujejo kvaliteto našega življenja, pač pa tudi naše odločitve, iznajdljivost in volja. Ter sposobnost zadovoljiti se s tem, kar imamo ali pa narediti nekaj, da bo drugače. Bogati ljudje tudi niso postali bogati čez noč. Nekateri so marsikaj naredili za to. Sicer pa bogastva jaz ne bi meril po količini denarja, ki ga nekdo zasluži. Veliko je bogatašev, ki so še vedno nezadovoljni s svojim življenjem.
ok dopolnjujem mojo trditev: Ljudje, z več denarja, imajo boljše možnosti za športanje in zdravo prehrano kot revni.
Razumljivo?
Ali drugače, konkretno: delavec Vegrada/Primorja ima bistveno slabše možnosti za šporatanje in zdravo prehrano kot delavec na Telekomu/na Upravni enoti/v banki.
Razumljivo?
Boljše možnosti imajo, to pa ne pomeni, da živijo bolj zdravo. Kar pomeni, da niso samo možnosti tiste, ki izboljšujejo kvaliteto našega življenja, pač pa tudi naše odločitve, iznajdljivost in volja. Ter sposobnost zadovoljiti se s tem, kar imamo ali pa narediti nekaj, da bo drugače. Bogati ljudje tudi niso postali bogati čez noč. Nekateri so marsikaj naredili za to. Sicer pa bogastva jaz ne bi meril po količini denarja, ki ga nekdo zasluži. Veliko je bogatašev, ki so še vedno nezadovoljni s svojim življenjem.[/quote]
Jaz sem študentka. Zdaj v študentskem domu. Lani še dijakinja. Moj lajf je bil takšen: 1,5 h do šole, domov iz šole skoraj 2h peš. Doma sem v rovtah, javnega prevoza ni. Torej peš v dolino v šolo. Pozimi, potemi, po dežju skozi gozd. Pouk popldan in dopoldan. Kaj čmo. Sestra je v OŠ, ona gre pol ure do kombija peš in jo potem peljejo v šolo.
Mama ima minimalko plačo. Torej nabavi kar zmore. Vse tri delamo tudi kaj okoli hiše, da imamo solato, krompir. Je pa tako,da v naših hribih kaj veliko ne zraste, je previsoko.
Moja štipendija je za knjige, šolo, zdaj za študentski dom. Med počitnicami delam, da sem si nabavila kolo. Za smučanje pa žal ni denarja. No zdaj je bolje, ko sem v LJ. Štipendija sicer gre le za študijske stvari, preko študenta pa še kaj zaslužim, da si privoščim bazen in podbne zadeve. Prej ni bilo nič s plavanje, ker ni bazena v bližini.Prej samo kolo, ki ni kaj prida. Zdaj v LJ je pa več izbire. Jemo pa tisto, kar lahko kupimo. Kruh za 1€ ne za 3€. Torej bel. In tako naprej. Mama poleg službe, kjer je vsa zgarana, res nima veslja do športa.
Tako pač je, ko bom v službi, si bom pa kaj več privoščila. Bi pa tudi sedaj počela vse mogoče, če bi imela denar pa žal ne gre. Pa tudi bolj kvalitetno hrano bi kupila. No saj zame bo kmalu bolje, doštudiram in dobim službo in potem bo bolje.
Boljše možnosti imajo, to pa ne pomeni, da živijo bolj zdravo. Kar pomeni, da niso samo možnosti tiste, ki izboljšujejo kvaliteto našega življenja, pač pa tudi naše odločitve, iznajdljivost in volja. Ter sposobnost zadovoljiti se s tem, kar imamo ali pa narediti nekaj, da bo drugače. Bogati ljudje tudi niso postali bogati čez noč. Nekateri so marsikaj naredili za to. Sicer pa bogastva jaz ne bi meril po količini denarja, ki ga nekdo zasluži. Veliko je bogatašev, ki so še vedno nezadovoljni s svojim življenjem.[/quote][/quote]
Mislim, da ima polovica ljudi boljše možnosti za športanje od mene, pa kaj naj zdaj. Pa ženske si laže privoščijo obleke, pa kozmetičarko, pa frizerja kot jaz – ja in. Hudo je v resnici le to, da si človek s poštenim delom osem ur na dan ne more zaslužit za eno normalno življenje. S tem ne mislim surfanja in zasebnih letalc. Ampak enega minimalnega standarda, ki za moje pojme poleg plačevanja položnic in normalne prehrane vključuje tudi zabavo, rekreacijo in dopust.
Vedno pa bodo razlike in sploh ne vem, v čem je poanta razglabljat o tem. Še vedno imamo pa vsi možnost it na sprehod v najbližji gozd ali na najbližji travnik. Glede na to, da smo Slovenci vedno bolj debeli, očitno niti te možnosti ne izkoriščamo.
Če izhajam le iz zgornje trditev, imaš res prav.
Seveda pa stvari niso tako enostavne…Več denarja ponuja več izbire. Če imam malo denarja, lahko izbiram le med dopustom za en teden..Če ga imam več, se mi izbire povečajo.
A po drugi strani pa imajo brezposelni več časa. Česar pa tisti z več denarja ponavadi nimajo. Nekateri celo jamrajo, da nimajo časa, da bi denar potrošili.
Vse je odvisno od določenega primera.
Kdor ima voljo, bo našel sebi primeren šport, če mu je namen, da se giblje. Kdor pa ne, pa mu vso bogastvo ne more pomagati.
Bravo študentka.
Ferbčna, jaz sem samo napisala dejstvo, sploh se nisem opredelila v katero skupino spadam in splohn nisem nič jamrala. Samo tezo sem postavila.
Bom še eno postavila:
Ljudje z več denarja v povprečju živijo dalj časa kot tisti ta revni.
Dokaz: povprečna življenjska doba v evropskih državah in povprečna življenjska doba v recimo afriških državah.
Zdaj pa letim, ni več čas MONata. Lep pozdravček vsem.
Še en komentr pa res letim.
Kaj pa ljudje z minimalnimi plačami? Kako izbiro imajo? Časa nimajo, denarja tudi ne, dopust pa noge v lavor.
Žalostno je to, da ljudje delajo pošteno, zaslužijo pa tako malo, da si ne morejo privoščit niti bicikla niti boljše, bolj zdrave hrane. Ja, to je žalostno. Pošteno delo, zraven pa tako mala plača, da je dopust nekaj nemogočega, da je športanje omejeno na hojo/tek (s poceni copati), da pri nakupu prevlada cena in ne kakovost. To je sramotno. Zraven pa vedno v stresu, stiski kako poskrbet za otroke, položnice in ta stres še dodatno vpliva na zdravje. Negativno seveda.
No zdaj pa res letim. Sončka vsem.
Če izhajam le iz zgornje trditev, imaš res prav.
Seveda pa stvari niso tako enostavne…Več denarja ponuja več izbire. Če imam malo denarja, lahko izbiram le med dopustom za en teden..Če ga imam več, se mi izbire povečajo.
A po drugi strani pa imajo brezposelni več časa. Česar pa tisti z več denarja ponavadi nimajo. Nekateri celo jamrajo, da nimajo časa, da bi denar potrošili.
Vse je odvisno od določenega primera.
Kdor ima voljo, bo našel sebi primeren šport, če mu je namen, da se giblje. Kdor pa ne, pa mu vso bogastvo ne more pomagati.[/quote]
Kaj res, pa citiraj moje kozlarije in jih primerno argumentiraj.
V svojem 1. postu v tej temi sem ti pisala iz osebnih izkušenj, še celo o svoji mami sem pisala, ampak ti kar spregledala. In moja mama živi v rovtah, 200km od naše preljube prestolnice. Če ti misliš, da je njej lahko, prav. Jaz samo vem, da pri svojih 65-ih ne jamra toliko kot ti, pa ima več kot dovolj razlogov za to.
Sicer se pa povsem strinjam z Markom. pepelka, seveda najdeš primere, ko si ne morejo privoščit športanja, ampak mi razpravljamo o tem, kaj si glede na dane razloge lahko. In če pišeš o sebi (teka in pohodništva ne maraš, za surfanje pa nimaš denarja), pač lahko debatiramo v okviru tega, ne pa o tem, kako si ena mamica s 184 evri dohodka mesečno ne more privoščit športanja. Mislim, da je razumljivo, da govorimo o nekih približno enakih okvirjih.
Kolesarjenje ni drago, rabiš samo vozen bicikel in porihtane bremze. Če čelade na betici ne rabiš, čeprav bi jo bilo pametno imet 🙂
Tudi ljudje z nizko plačo si lahko privoščijo marsikaj, samo videt je treba te možnosti. In se kdaj čemu drugemu odreč.
Še tebi krivokljun: kje sem jamrala? Kje sem napisala kam spadam? Sem kje omenila kje sem doma? Še enkrat preberi moje teze.
Kozlarije: ja to ko pišeš kako imajo vsi otroci prevoze do šole in da je v vsaki vasi šola in tako naprej…
Ljudje, naučite se brati. Če nekdo napiše neko tezo in zraven sploh ne napiše kam spada in nič ne jamra pa vi presojate po svoje. Nič ne bo ljubčki moji. Jaz grem na sončka.
Boljše možnosti imajo, to pa ne pomeni, da živijo bolj zdravo. Kar pomeni, da niso samo možnosti tiste, ki izboljšujejo kvaliteto našega življenja, pač pa tudi naše odločitve, iznajdljivost in volja. Ter sposobnost zadovoljiti se s tem, kar imamo ali pa narediti nekaj, da bo drugače. [/quote]
Še enkrat pokracam.
Pa tole tud.
pepelkica, ti se prav trudiš najt primere in si na vsak način oteževat lajf. Je res tako bolje živet pesimistično?
Tudi z minimalcem se da športat. Pač, postopoma nabaviš kako švic majčko, itak imaš skoz popuste v štacunah, jaz sem si športni modrc v sport 2000 kupla za 4 evre. Torej ali to ali ena pijačka. Vedno se odločamo, kaj nam je pomembneje.
Takšni res ne morejo izbirati med kakšnim hotelom…Lahko pa grejo z biciklom na kakšen izlet, na kampiranje……Če nimajo majhnih otrok..:)
Res je žalostno delati za minimalca.
Kakšen bicikl pa res dobiš že skoraj zastonj..Ne rabiš novega.
Bolj zdrava hrana pa je ponavadi že to, da kupuješ manj nezdrave hrane. Manj pripravljene.
Razne kaše, pa fižol, pa krompir, pa solata…To niso drage stvari.
Lahko kupuješ pri kmetu…
Polnozrnata moka je res dražja, si pa od takšnega kruha iz takšne moke prej sit.
Zaradi sekiranja in obremenjevanja s tem, zakaj nimamo več denarja in si ne moremo privoščiti bolj kvalitetnega športa, ne bomo imeli večje plače.
Vsak položaj je lahko sam po sebi maj stresen, če ga sprejmemo takšnega, kot je.
Forum je zaprt za komentiranje.