Sporazumna ločitev- CSD in sklep
Pozdravljeni.
Tisti, ki imate to izkušnjo, koliko časa je preteklo od razgovora na CSD do sklepa o razvezi? Če prav razumem, po tem, ko sodišče dobi zapisnik CSD o razgovoru, razpiše narok in potem že na samem naroku izda sklep? Ali od naroka spet traja nekaj časa, da izda sklep? Že vnaprej hvala za odgovore.
Pri meni je bilo tako.
Razvezala sem se SPORAZUMNO. Kljub temu (ne spomnim zakaj in kdo) me je povabil na razgovor na CSD – in moža, ki se je temu izogibal in vse razvlekel na par mesecev. 🙁
V ‘igri’ sta bila dva (najina) otroka, takrat stara 14 in 16 let. Pa sem jaz striktno zahtevala, da po CSD-ju ne bosta hodila! Ne bosta dajala izjav!
PA SAJ SE HOČEM SAMO SPORAZUMNO RAZVEZAT!!
V 20 minutah sva bila uradno ločena! Nič naju niso spraševali glede premoženja, nič okoli otrok! Nič. Samo mislim, da sva rekla, da ni težav – da bova vse sama urejela in glede preživnine in bivanja in vseee!
Podpisala sva ločitvene papirje (sodnica je še prosila, če se strinjava, da čistopis dobiva po pošti – itak da JA) in čaoo!
Šla sva (takrat že z bivšim) še na kavo, malo s stisnjenim grlom rekla “škoda, ker nama ni zneslo” in KONEC!
Pri SPORAZUMNI ločitvi ne gre za nič drugega, kot za preklic oz. neveljavnost poročne listine! Zato ne potrebuješ nobenih CSD, pa odvetnikov, pa delitve, pa kdo bo koga preživljal pa notarjev pa kaj vem kdo vse se še pripopa, da služi!
JASNO? 🙂 Vse drugo je en sam nateg! Je pa res, da se morata s partnerjem v vsem strinjat!
Pa še to morate obvezno slišat!!
Po razvezi se je CSD še kar naprej vtikal v nas!!
Šnofali so za najimi prihodki…….. in brez najine vednosti, privolitve….. pošiljajo neke odločbe, kako sva dolžna skrbeti za otroka.
Jaz naj bi možu plačevala npr. 176 €/ mesec, on naj bi meni 205 €. In če kaj ne bo štimalo, naj se obrneva na jih – bodo radi pomagali in vse zrihtali :-))))))) !!
Pa jih jaz obvestim, da se zaman trudijo!! Naj naju brišejo iz ‘TOP evidence’, ker se vse pomeniva sama!
Noooo, vztrajali so ziher eno leto, potem pa so končno odnehali!
Vedet pa morate, da to je SPORAZUMNA razveza! Da se s partnerjem vse zmenita sama, se strinjata in NE pustita, da vaju zasujejo z neko papirologijo.
Če pride do kasnejših nesoglasij, so to čisto ločeni sodni postopki.
Ampak upam, da ne! Da ostanete vsaj toliko pametni, da ne trošite keša in časa za birokratsko golazen, kjer se jim je.be za vas! 🙂
Na pozivu je podpis sodnice, ki bo obravnala zadevo. Vem, da se sliši kmetavzarsko, samo jaz bi jo želela na telefon in naj pove, kaj ji bo zadostovalo.
Tudi ona je samo človek! Lahko ena naduvana smrklja, 2 x mlajša smrklja od vaju…. lahko ena stara sodnica, ki ve, kaj je življenje!
Sicer bi pa jaz na vajinem mestu napisala po alinejah:
– kako sta uredila preživnino
– kako sta uredila stike
– kako boste živeli ….. nekdo se odseli, boste skupaj?,
Vse čisto na kratko! Priložita oz. dopolnita svoj zahtevek in počakajta! Le kaj bo še naumila??
Gre samo za sporazumno razvezo. NIČ drugega, kot da bosta uradno razvezana!
Lahko jim poveš (na sodišču) da vse ostaja isto, samo nočeš bit več gospa, poročena NOVAK!
Očitno to nekaterim na sodiščih še ni jasno!
Je pa res, da so za sodnike sporazumne ločitve ‘fata morgana’! Tudi najina sodnica, s stažem 40 let je rekla, da kaj takega še ni doživela! Tako prijetno presenečena!
Ja, spoštovana Jaz sem imela srečo. Če ne pride kasneje do…. Zato je sporazumna razveza zakonske zveze postopek, s katero zakonca sporazumno uredita vsa razmerja med sabo in med otroki, sporazumeta se o premoženju, si ga razdelita, dogovorita višino preživnine, določita stike in sploh vse medsebojne odnose. Ta dogovor spravita na papir, ki se mu reče sporazum med zakoncema in se sklene pri notarju. Če nimata nobenega premoženja, pa zadošča izjava, da premoženja ni in da tega področja ni treba urejati. S sklenitvijo tega sporazuma se izogneta kasnejšim sporom. V trenutku razveze sta mogoče sporazumna o vsem, potem pa pride nov partner, izguba zaposlitve, bolezen, težave z otroki… in se eden od vaju spomni, da sta imela nekje eno stanovanje, o katerem nista rekla nič, pa da je eden ostal v stanovanju, drugi šel ven, pa nista nič podpisala, pa da je nekdo investiral v stanovanje svoje bivše tašče, ipd. Pa kak upnik se najde, ki mu vaš bivši mož dolguje denar in če si nista razdelila premoženje, lahko poseže po vaši nepremičnini, ker pač ni nikjer zapisano, čigava je in kako je bila pridobljena… In izbruhne dolgoletni in drag spor. V izogib temu je treba podpisati pri sporazumni razvezi par papirjev in urediti papirologijo do konca. Ne rabita odvetnikov, če se z vsem strinjata, pač pa notarja, ki bo vajin sporazum zapisal in mu dal pravno veljavo.
Sicer pa je postopek sporazumne razveze približno tak:
[list]
[*] …
[*] …[/list]
zakonca skleneta sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij v obliki notarskega zapisa, če nimata premoženja, pa napišeta navadno (neoverjeno) izjavo, da premoženja ni,
zakonca sama ali preko notarja vložita na sodišče predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze,
če nimata mladoletnih otrok, bo notar z njunim soglasjem predlagal sodišču, da ta razveže njun zakon brez glavne obravnave in jima ni treba iti nikamor več (le podpis pri notarju),
če imata ml. otroke, bo sodišče potem, ko prejme njun predlog za sporazumno razvezo, spis odstopilo na pristojni CSD, ki bo opravil razgovor z obema zakoncema in izdelal poročilo ter ga poslal sodišču,
po prejemu poročila CSD-ja bo sodišče razpisalo glavno obravnavo in če sta res o vsem sporazumna, bo na prvi glavni obravnavi tudi razsodilo o razvezi,
zakonca se lahko odpovesta pravici do pritožbe zoper razvezno sodbo in postane ta takoj pravnomočna.
Pri sporazumni razvezi morata oba zakonca ves čas sodelovati, oba morata priti na CSD na razgovor, oba morata na sodišče. Če si eden premisli in noče sodelovati, ni več sporazumna razveza, pač pa se mora postopek prekvalificirati v pravdo. Sporazum, ki sta ga sklenila zakonca pri notarju, v tem primeru vseeno velja (!!!), pač pa se malce zavleče sam postopek razveze.
Ne verjamem, da vsi okrog zakoncev, ki gresta narazen, samo prežijo, kdaj jima bodo pobrali denar. Določena procedura pač je potrebna, navsezadnje se tudi navadna kupoprodajna pogodba ne more razveljaviti brez postopka, jasno, da morajo pri tako občutljivem področju, ki posega na življenje zakoncev, otrok in tudi širše družine, upoštevati neka pravila igre. Vsekakor pa zakoncema ni treba prati umazanega perila, če sta dovolj zrela in lahko tudi ta neljubi postopek rešita dostojanstveno in relativno mirno. Brez čustvenih pretresov pa najbrž vseeno ne gre, a to je že druga zgodba.
Listine, overovljene pri notarju, na Sodišču nimajo nobene vrednosti!
Notar overi samo pristnost podpisov!!! Kar se pa vsebine tiče, je pa njemu ravno do Đevđelije!
Ja, Ana-Stazija! Verjetno delaš na CSD in nimaš pojma! 🙁 In tako s svojim neznanjem zavajaš (uboge) ljudi in jim žreš živce! Kradeš jim čas in dopuščaš, da jih molzejo!
In zato nisi niti kaznovana! Celo citiraš neke paragrafe, ki se jih držiš kot pijanec plota!
Mene bi bilo sram! Ti pa si verjetno ‘kraljica Mica’ za svojo mizo in misliš, da dobro delaš! 🙁
MRŠ!!!
Ne bom se spuščala na vaš nestrpni nivo, lahko pa pojasnim, da ne delam na CSD, sem pa iz stroke in zelo dobro poznam razvezne postopke. Moj nasvet je objektiven, bralci pa naj sami presodijo, ali upoštevajo strokovno napotilo ali žolčni izliv nekoga, ki je imel svojo lastno izkušnjo na sodišču, ki se očitno ni dobro končala, verjetno tudi zaradi tega, ker ni upošteval-a mnenja tistih, ki se spoznajo na to. Ta forum naj bi bil dobronamerno izmenjavanje mnenj in kratkih nasvetov, da se tistemu, ki išče odgovor, morda prižge iskrica rešitve. Za konkretno rešitev mora pač vsak samo poiskati pravo strokovno pomoč. Pa srečno in več strpnosti.
Če ni premoženja, notarja komot preskočiš.
Če je premoženje, se pa menda danes obvod mimo takse za delitev premoženja naredi tako, da eden vloži tožbo, potem je mediacija in se tam razdeli premoženje in to tudi zapiše v sodno odločbo (ki ima enako veljavo kot notarski zapis).
Sicer je pa pri sporazumni ločitvi nujno priti na sodišče z razdeljenim premoženjem v obliki notarskega zapisa, medtem ko se sam zakon razveže, določi skrbništvo in vse ostalo s sodno odločbo in dejansko ni treba metat denarja in časa stran za notarja (ker zakon pa lahko itak razveže samo in izključno sodišče).
Ena gor nekaj govori o nepotrebnosti CSD in koga kaj briga – postopek sporazumne ločitve je enostavno tak. Ali koga briga ali ne, je popolnoma nepomembno, ker se sporazumno ni mogoče ločit drugače kot tako, se pravi z vključitvijo CSD, če so tudi mladoletni otroci, in notarskim zapisom, če obstaja skupno premoženje. Vse je treba rešiti hkrati, na en mah, ni ločenih postopkov za vsako področje.
To je potem ločitev s tožbo.
Pozdravljeni,
Z možem se sporazumno ločujeva. Imava dva mladoletna otroka 15 in 17 let. Na CSD smo bili že vsi štirje. Zdaj smo dobili še vabilo na sodišče – na narok. Fanta sta prejela Obvestilo o možnosti sodelovanja v postopku. Zanima me samo, če morata iti tudi onadva ali ne, če ne želita?
Hvala in lep pozdrav.
Nujno ni, če sta se že izjasnila pri komu želita živet, lahko pa gresta in bosta tam povedala, ker sta vabljena zgolj zaradi tega , saj se pri njuni starosti absolutno upošteva njuna volja, ker se mladostnik z dopolnjenim 15. letom smatra kot opravilno sposoben.
To kar pa piše ena zgoraj, da se na sodišču sploh niso pogovarjali o stikih in preživnini, ampk da se bosta vse sama zmenila je pa taka klamfarija, da ni večje.
Ja, Ana Stazija je pa malo bolna na te notarske zapisi, ker se večino stravi brezplačno in hitro zapiše na sodišču in so tovrstni zapisi odveč in zgolj strošek.
Anonimno 9698, 07.12.2023 ob 11:40
Pozdravljeni,
Sem tik pred locitvijo. Z soprogo sva dogovorjena da bova to uredila sporazumno.
Iz vasega zapisa nisem razumel ali sta kar koli predlozili sodiscu (pisno …etc) ali sta samo rekla da se bosta o premozenju in drugwm sama dogovorila ??
Za odgovor se vam zahvaljujem
dogovarjanje o premoženju sodišča ne zanima in ni del ločitvenega postopka. sodišče zanima zgolj in samo, kako se bo uredila skrb za mladoletne oz. nepreskrbljene otroke. kdo ima skrbništvo, kdo plačuje preživnino.
če mladoletnih otrok nimata, je zadeva rešena cik cak
Pozdravljeni,
Razumemo vas, da ste v neprijetnem položaju.
Morda dobite odgovor, ki vam bo v pomoč na tej povezavi: https://www.zurnal24.si/slovenija/nekdanji-moz-ne-placuje-prezivnine-kaj-lahko-storim-407455
Ali pa se obrnete po nasvet k odvetniku, kakšne so vaše pravne možnosti.
Nasveti odvetnika, spori z delodajalci, spori z zavarovalnicami, družino, zahtevanje primerne odškodnine in še mnogo drugih primerov, povzročajo visoke stroške. Zavedamo se, da so odvetniški in sodni stroški visoki, zato vam ponujamo rešitev – zavarovanje ARAG- ki ga pa morate skleniti pravočasno.
S sklenitvijo zavarovanja ARAG boste prihranili ter se zaščitili. Tega se zaveda že veliko strank, skoraj 80.000, ki so že sklenili zavarovanje pri zavarovalnici ARAG.
Pobrskate lahko tudi po naši spletni strani: https://www.arag.si/zavarovanje-pravne-zascite/
V kolikor bi želeli skleniti zavarovanje, to najlažje storite tukaj: https://www.arag.si/sklenitev-zavarovanja/
V kolikor pa imate dodatna vprašanja, smo vam na voljo tudi na 080 30 16.
ARAG zavarovalnica pravne zaščite
Pri notarju naredita sporazum o delitvi premozenja,notri pa data se kako urejata glede otrok skrbnistvo prezivnina (tudo ce je deljeno skrbnistvo mora bit definirna),stalni zacasni Naslov otrok,naslov za prejemanje poste kje hodijo v solo,stiki.Pol pa na sodiscu sam reces da se strinjata z tem kar sta se dogovorila
Pozdravljeni,
Prosim za nasvet. Če prav razumem, dobim vlogo za razvezo v tiskani obliki na sodišču.? Izpolnim/izpolniva jo ter jo vloživa na sodišču? In stroškov za to ni? Otroci so odrasli, premoženje pa bo verjetno potrebno razdeliti vseeno pri notarju, kajne? Hvala vsem, ki mi boste strpno svetovali….
Forum je zaprt za komentiranje.