spletni nakup iz Kitajske …
Živjo, imate mogoče kakšne izkušnje z naročanjem in kupovanjem stvari iz Kitajske? Kako to poteka, je cena končna tista, ki ti jo dajo, koliko je potrebno potem plačati še pri nas? Našla sem sicer eno stran DHgate, ima kdo kaj izkušenj z njimi, ali pa bi bila vesela še za kakšno preizkušeno spletno stran. Najlepša hvala vam že v naprej
Vse, kar kupiš izven EU, gre lahko tudi v carinski postopek.
Mislim, da je večina stvari oproščenih carine do vrednosti kakšnih 500 evrov. Problem pa je ddv, tukaj je meja bistveno nižja, mislim da nekej okrog 20 evrov. Na to ti potem ns carini zaračunajo še 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davka. Če gre za stvari kot so cigarete, alkohol, tudi parfumi, pa so te dajatve malce višje.
Drugače pa je cena izdelka, ki ga kupiš, takšna kot je. Pozorna bodi še na poštnino. Naša carina namreč pri carinjenju upošteva kar celotni znesek, torej ceno+poštnino. Je nefer, ampak po mojem se nima smisla prerekat z njimi.
Se pa včasih pri kakšnih manjših azdevah lahko zgodi, da jih kar spustijo preko brez carinjenja, ker ocenijo, da so nižje vrednosti. Tudi če presegajo 20 evrov.
Aja, pa na vrednost, ki jo pošiljatelj napiše na pošiljko, se tudi ne ozirajo kaj dosti, ampak te pozovejo,da dostaviš dokumentacijo o spletnem nakupu. 🙂
Vse, kar si napisala, je povsem v skladu z zakonodajo, pa če se tebi zdi fer ali nefer. DDV se zaračuna pri uvozu, v carinsko osnovo se všteva poštnina in osnova za carinjenje naj bi bil račun in ne kar neka vrednost, napisana na paketu.
Ne vem pa, kakšne so olajšave za fizične osebe, ker se s tem ne ukvarjam privatno ampak službeno.
Tole je bolj pravi odgovorj, ja. Veliko naročam in o tem, ali se jim splača “cariniti” oziroma sploh ukvarjati s paketom, igra veliko vlogo tudi že sama velikost paketa. Če je neka mini zadeva, pa čeprav malo dražja, kot da spregledajo. Sicer pa ja, dajatve, davek pa od 22 EUR dalje – le ta je tak kot v Slo, tj. ali 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ali 8,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} + priračunajo še vso dokumentacijo, pa obveščanje, pa manipulacijo (kar nanese še par eur zraven). Carina pa mislim da nad 150 eur (t.j. najprej dajatve in potem na vso sumo še carina).
Zdaj, ali je to zate problem, je pa popolnoma odvisno od tvojega lastnega gledišča. Jaz to vzamem v zakup in nakupujem, ker enostavno stvari, ki jih želim, drugje kot iz Kitajske in okoliških držav, ni za dobit. Imam pa daleč najboljše izkušnje kar z ebayem – mislim, glede hitrosti dobave.
kakšne klanfate:) DDV je nad 22 e . Carina je nad 120 e .Ponaredke vam bo carina zaplenila,če kupujete.
če bodo smatrali da je kaj vrednega,vam bodo poslali dopis,da izakežete koliko ste plačali.Daš potem kopijo plačila preko maila.
Kupujem že 6 let,nikoli problemov
Tole je bolj pravi odgovorj, ja. Veliko naročam in o tem, ali se jim splača “cariniti” oziroma sploh ukvarjati s paketom, igra veliko vlogo tudi že sama velikost paketa. Če je neka mini zadeva, pa čeprav malo dražja, kot da spregledajo. Sicer pa ja, dajatve, davek pa od 22 EUR dalje – le ta je tak kot v Slo, tj. ali 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ali 8,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} + priračunajo še vso dokumentacijo, pa obveščanje, pa manipulacijo (kar nanese še par eur zraven). Carina pa mislim da nad 150 eur (t.j. najprej dajatve in potem na vso sumo še carina).
Zdaj, ali je to zate problem, je pa popolnoma odvisno od tvojega lastnega gledišča. Jaz to vzamem v zakup in nakupujem, ker enostavno stvari, ki jih želim, drugje kot iz Kitajske in okoliških držav, ni za dobit. Imam pa daleč najboljše izkušnje kar z ebayem – mislim, glede hitrosti dobave.[/quote]
kakšne klanfate:) DDV je nad 22 e . Carina je nad 120 e .Ponaredke vam bo carina zaplenila,če kupujete.
če bodo smatrali da je kaj vrednega,vam bodo poslali dopis,da izakežete koliko ste plačali.Daš potem kopijo plačila preko maila.
Kupujem že 6 let,nikoli problemov
Zdaj, ali je to zate problem, je pa popolnoma odvisno od tvojega lastnega gledišča. Jaz to vzamem v zakup in nakupujem, ker enostavno stvari, ki jih želim, drugje kot iz Kitajske in okoliških držav, ni za dobit. Imam pa daleč najboljše izkušnje kar z ebayem – mislim, glede hitrosti dobave.[/quote][/quote]
Ok, če smo čisto natančni, je pa tako! 🙂
“Davek na dodano vrednost se v skladu z določbami Zakona o DDV lahko obračuna po splošni stopnji 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ali znižani stopnji 8,5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Trošarinski izdelki, npr. alkoholne pijače in tobačni izdelki, so ob uvozu zavezani tudi plačilu trošarine.
Blago, katerega skupna vrednost na pošiljko ne presega 150 evrov, je pri uvozu oproščeno plačila carine, medtem ko se oprostitev DDV lahko uveljavlja le za blago do vrednosti 22 evrov. Za uvoz alkohola, alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod oprostitve ne veljajo.”
Da je carina lahko problem je bilo mišljeno glede na avtoričino povpraševanje o končni ceni.
Jaz tudi kupujem s Kitajske že več kot 6 let in meni to ni problem. Komu drugemu mogoče je problem razlika v končni ceni. Odvisno tudi kaj kdo kupuje.
Pri raznorazni drobnariji se da s trgovcem tudi zmenit, da ti ob večjem nakupu, izdelke pošlje v več paketih, z nekaj časovnega razmika.
Vseeno pa bi opisal moj nedavni nakup s Kitajske. Izdelek je stal 27 everov, torej je za nekaj evrov padel v kvoto za obračunavanje ddv ( mimogrede, še leta 2011 je bil t aznesek 45€!). Na to sem dobil za plačilo ddv še dodatnih 5 evrov, carina pa si zaračuna tudi pošiljanje, kar je mislim da nadaljnjih 5 evrov. Torej me je na koncu izdelek stal 37 in ne 27 evrov. Če bi izdelek stal 22 evrov, bi plačal pa smao toliko.
Meni recimo ta razlika 10 evrov ni bila “problem”. Marsikomu bi pa verjetno bila.
Kako pa gre postopek, kadar carina ugotovi, da je stvar vredna več kot 22 eur ko je treba plačat ddv oz. 150 eur al koliko že , ko je treba plačat carino?
A to plačaš poštarju, ki ti prinese al kako?[/quote]
Po pošti dobiš poziv da jim posreduješ neko dokazilo glede vrednosti nakupa (račun npr.) – to ti seveda zaračunajo (1,5 EUR). Jim pošlješ (jaz preko maila) in načeloma že isti dan zadevo sprostijo. Plačaš pa potem dajatve+ carino + papirologijo + morebitne stroške skladiščenja (enkrat so mi zadrževali pošiljko par tednov in je naneslo kar nekaj eur) pošti, ja.
Kako pa gre postopek, kadar carina ugotovi, da je stvar vredna več kot 22 eur ko je treba plačat ddv oz. 150 eur al koliko že , ko je treba plačat carino?
A to plačaš poštarju, ki ti prinese al kako?[/quote]
Po pošti dobiš poziv da jim posreduješ neko dokazilo glede vrednosti nakupa (račun npr.) – to ti seveda zaračunajo (1,5 EUR). Nikoli mi niso nič takega zračunali ! Jim pošlješ (jaz preko maila) in načeloma že isti dan zadevo sprostijo. Plačaš pa potem dajatve+ carino + papirologijo + morebitne stroške skladiščenja (enkrat so mi zadrževali pošiljko par tednov in je naneslo kar nekaj eur) pošti, ja.[/quote]
Po pošti dobiš poziv da jim posreduješ neko dokazilo glede vrednosti nakupa (račun npr.) – to ti seveda zaračunajo (1,5 EUR). Nikoli mi niso nič takega zračunali ! Jim pošlješ (jaz preko maila) in načeloma že isti dan zadevo sprostijo. Plačaš pa potem dajatve+ carino + papirologijo + morebitne stroške skladiščenja (enkrat so mi zadrževali pošiljko par tednov in je naneslo kar nekaj eur) pošti, ja.[/quote][/quote]
No, meni vsakič, ne vem točno, kako poimenujejo, pač neka manipulacija. Saj na računu je specifikacija. Mislim, da so ene tri postavke (carine ne, ker takih vrednosti zadnji dve leti nisem naročala), ena je dave, dve pa še neka minimalna zneska (po 1,5 eur). In verjemi, zaračunajo absolutno vse, če zaračunajo… Pred leti sem naročala večje vrednosti iz ZDA, je šlo pa vedno vse prek špedicije in je bil tudi račun čisto drugačen.
Glej, jaz govorim iz lastnih izkušenj in to zadnjih par mesecev.
Ojej pa jaz res ne razumem zakaj so taki komentarji potrebni. Ta tema je odprta zaradi drugih zadev in tako kritiziranje se mi zdi res kar pateticno. Predstavljam si kot da samo sedite za racunalnikom in cakate da lahko hitro navrzete svoje negativno mnenje pa ce vas je kdo prasal ali ne. Zdi se mi zelo nepotrebno tako zaljenje oseb zato ker pocnejo nekaj kar vi pac ne.
Od mene so, kadar so se sploh vtaknili v paket, zahtevali račun kjer je razvidno za kakšen artikel gre, cena in poštnina. Obrazec imaš na spletu in jim tam vse dostaviš. Ponavadi sem potem kmalu dobila pošiljko, včasih je bil davek pa še storitev si zaračunajo. Ne vem pa, kakšen je postopek če sumijo ponaredek.
No na tem linku so ti čevlji ki jih želim naročiti
http://www.aliexpress.com/item/New-Cartoon-Stuffed-Animals-Angela-Plush-Toys-Sleeping-Dolls-for-Children-Toy-Birthday-Gifts-Kids-Free/32715085145.html?s=p&spm=2114.30010308.6.5.kyco1d
Ko pride pošiljka po pošti s Kitajske, jo obravnava carinska pošta. Če je ne spustijo direkt skozi, potemj o zadržijo in te pozovejo z dopisom, ki ti ga prinese poštar, da dostaviš dokazila o vrednosti. Na dopisu je navedenih več možnosti za dostavo dokazil. Ena od možnosti je uporaba njihove spletne strani, na kateri se prijaviš s šifro, ki je tudi napisana v tem dopisu in preko njihove spletne strani naložiš tisto, kar jih zanima. V tem primeru ti ne zaračunajo nič za to ‘obravnavo dokazil’. Če pa pošlješ po emailu ali po papirnati pošti, pa ti zaračunajo svojo manipulacijo. Vse lepo piše v dopisu.
Ne vem. Jaz se s tem ne bi igrala. Izgubiš 22 evrov in še stroške uničenja ti menda računajo.[/quote]
Ne, stroškov uničenja po slov. zakonodaji ne nosi naročnik, so pa bile neke odvetniške firme, ki so z dopisi strašili ljudi s tem. In veliko se jih je usralo in plačalo. Ampak ti dopisi niso imeli pravne podlage.
Forum je zaprt za komentiranje.