splav:pravica do izbire
Potemtakem tudi otroci, ki ne morejo na malico v šoli, ker je starši ne morejo plačat… sem jim samo zdi da so lačni. V bistvu pa niso, ker jim starši ne dajo takega zgleda. In otroci po afriki (Goldfish primer) imajo samo slab zgled od staršev. Če bi jim le ti sugerirali, da niso lačni, bi bilo vse ok.
Res ne vidim razloga, po tehle vaših debatah zakaj je minmalc v SLO tako visok. Saj je vse samo v prepričanju…
Pa naj tole vaše klobasanje kakšna Bratuškova prebere, bo takoj uredila
A zdaj pa si že obrnil ploščo ? 🙂
Nisi prej zagovarjal, da je minimalc dovolj za samostojno življenje in se lahko človek prav tako počuti sposobnega ?
Sicer pa noben otrok ni lačen v šoli.
Obstajajo subvencije.[/quote]
Jaz nisem obrnil plošče… s cinizmom vam skušam dopovedat, da klobasate v tri dni.
Ni lačnih otrok po naših šolah?
Wauuu
Včasih se res sprašujem katero travo pasejo nekateri, ko so tako pametni. Še posebej tisti, ki otrok niti nimajo in jim določenih stisk lastnih otrok ni bilo treba dajati skozi. Pa kaj ponošena oblačila? Zakaj oblačila sploh rabimo? Saj se da marsikaj dobit, da se zaviješ in da te manj zebe. Zakaj tudi hiša ali stanovanje? Saj je dokazano, da se je tudi v jamah dalo prav lepo preživeti, drugače nas danes niti ne bi bilo.
Res ne vem, tudi jaz sem otroštvo preživljal v času, ko je bilo bistveno manj pomembno ali so hlače nove ali že nošene in ko smo v šolo hodili peš ali z avtobusom, medtem ko danes praktično vse otroke vozijo starši v lastnih avtomobilih. Zakaj že? Je to preseravanje? In računalnik? Je res preseravanje ali je tudi nekaj, kar danes tako rekoč zahteva šolski sistem? Dejstvo je, da se to kaj je in kaj ni nujno potrebno s časom spreminja in spreminja se vedno hitreje in bolj pogosto, skupaj s tehnološkim napredkom ter socialnimi spremembami. Zato svetujem vsem, ki imajo morda namen kdaj imeti otroke, da najprej zlezejo ven iz Avstroogrske.
Pa tudi glede drugih stvari, ki morda celo res so preseravanje: otroci zelo hitro nekoga izobčijo – prav zaradi takih strvari. Morda mnogo hitreje kot odrasli koga izmed sebe in žalostno je, da velikokrat to naredijo tudi razni učitelji oz.- učiteljice. Kako se taki otroci počutijo in kakšne so poznejše posledice takih “izobčencev”, ne glede na primernost njihovih staršev, ki jim žal marsičesa niso mogli nuditi pa sem se tudi sam imel priložnost prepričati pri nekaterih vrstnikih mojih otrok.
Slovenija ima polno takih skrajnosti…. in verjemi iz otrok se norčujejo drugi otroci že zato ker ima ponošena in malo strgana oblačila….. in če ti meniš da to ni nekaj kar otroka zaznamuje pa naj bo tako… bodi ignorantski v svojem prepričanju
moja mati pa je profesorica in vidi kaj se dogaja… ti pa spet na pamet po teoriji![/quote]To se dogaja tam kjer starši mislijo, da otroku MORAŠ kupit xyz, da bo srečen, kjer glumijo srečo z mat. dobrinami namesto, da bi si preprosto priznali, da ni in da se lahko preživi tudi v ponošenih hlačah….
Pa ne sedaj it v neko skrajnost, samo ni smisel vzgoje v tem, da otroka “osrečiš” z ne vem čim in ga varuješ pred posmehom okolice, ampak, da ga naučiš, da se je sposoben soočit s takimi situacijami, da ne podleže histeriji črednega nagona, da misli z lastno glavo, ne pa da obupuje nad tem kako drugi imajo….. Za tem hlepijo samo tisti, ki rabijo občutek večvrednosti, ki jim ga (v odraslosti) zagotavljajo mat. dobrine -potrošništvo; gonilo kapitalistične družbe, ki si je uredila sistemsko vzgojo potrošnikov.
Začaran krog…. :/[/quote]
Saj pravim zavijta otroke v 1 kos kože da dokažeta kako sta sposobna
TROLOLOL
Če delaš otroke na Svet zato da potem dobivajo subvencije in dodatke potem si že v štartu faliral vse in bi bilo boljše da se naredi splav….
taka miselnost je totalna katastrofa!
Boom hvala za napisano lepo si povedal sploh zadnji odstavek! pač kreteni tukaj ne razumejo lol ni jim za zamerit saj so že vsi prek 30 stari ljudje pač
Eno je kar zahteva šolski sistem in šolniki z njimi drugo je kako otroka vzgajaš. Če sam misliš, da mora imet, ker to imajo vsi njegovi vrstniki, sam pa nimaš službe in obupuješ nad tem, potem je ubog tudi otrok, neprimerno bolj kot pa bi bil, če bi mu kot starš znal povedat, da nekaterih stvari, ki jih imajo “vsi” pač ne rabi, da se da preživet tudi brez njih. Ja je pa fajn, če imaš vsaj nekaj za v lonec in toplo v stanovanju…
Če ne zmoreš ne enega ne drugega ne tretjega… pol pa res ne vem kaj je tebe treba bilo, dete ljubo….
Eno je kar zahteva šolski sistem in šolniki z njimi drugo je kako otroka vzgajaš. Če sam misliš, da mora imet, ker to imajo vsi njegovi vrstniki, sam pa nimaš službe in obupuješ nad tem, potem je ubog tudi otrok, neprimerno bolj kot pa bi bil, če bi mu kot starš znal povedat, da nekaterih stvari, ki jih imajo “vsi” pač ne rabi, da se da preživet tudi brez njih. Ja je pa fajn, če imaš vsaj nekaj za v lonec in toplo v stanovanju…
Če ne zmoreš ne enega ne drugega ne tretjega… pol pa res ne vem kaj je tebe treba bilo, dete ljubo….[/quote]
In tistim, ki nočejo, da bi prišlo do take situacije, še preden se nič hudega sluteč otrok rodi, bi jim ti vzel možnost splavitve?
Če ne zmoreš ne enega ne drugega ne tretjega… pol pa res ne vem kaj je tebe treba bilo, dete ljubo….[/quote]
In tistim, ki nočejo, da bi prišlo do take situacije, še preden se nič hudega sluteč otrok rodi, bi jim ti vzel možnost splavitve?[/quote]A sem kje to napisal? O_o
A je res treba najprej zanosit in se potem spraševat o tem oz, če že, a je sedaj res tako hudo (in bo tako “za vedno”), da se zavoljo malega bitja, ne želimo odreč nekim lastnim “ugodnostim”?
Jaz pa pravim, da je treba tiste otroke, ki se drugim posmehujejo ali jih zaničujejo, dati malo “iz kože”.
In napaka je, da se družba prilagaja takšnim nevzgojenim in nemoralnim vzorcem razmišljanja in delovanja, namesto, da bi se takšno početje obsodilo in nekaj naredilo v tej smeri, da bi oni sami izpadli nesposobni, ne pa tisti, ki nimajo najnovejših cunj ali igračk.
Nikoli se nisem tako razmišljal…Razmišljam pa, ali je bolje, če država da nekemu otroku tistih 10 evrov na mesec za malico, da ne bo otrok lačen ali pa je bolje, da še zmeče kakšno milijardo več v lopovske banke ? In kaj ti misliš ?
Jaz nič ne klobasam v tri dni, ampak pišem iz lastnih izkušenj. 🙂
Pred kakšnim letom dni, je res bil problem zaradi malic v šolah, ker je mafijska država s svojim lopovskim ZUJF-om preveč posegla v socialne pravice in je zato marsikdo ostal brez subvencije. A je potem ravno zaradi teh polemik, država spet prilagodila zakon in s tem zvišala število upravičencev do subvencij. Zato v šolah ni lačnih otrok. Prav tako pa imajo starši možnost, da se obrnejo na vodstvo šole in verjamem, da bo vsaka šola našla še kakšen kos kruha in 2 deci čaja, da otrok ne bo lačen.
In tistim, ki nočejo, da bi prišlo do take situacije, še preden se nič hudega sluteč otrok rodi, bi jim ti vzel možnost splavitve?[/quote]A sem kje to napisal? O_o
A je res treba najprej zanosit in se potem spraševat o tem oz, če že, a je sedaj res tako hudo (in bo tako “za vedno”), da se zavoljo malega bitja, ne želimo odreč nekim lastnim “ugodnostim”?[/quote]
Si že kdaj slišal, da se zanositev LAHKO zgodi kljub nezaželjenosti in zaščitam. In ker se je pač zgodila in bodoči starši vedo, da bi otroku težko nudili kar bi pač želeli mu nuditi, se odločijo, najbrž zelo težko, za splavitev. Kateri pa ti v teh 10 straneh odločno nasprotuješ in jo imenuješ z umorom in ne vem kaj še vse.
Jaz pa pravim, da je treba tiste otroke, ki se drugim posmehujejo ali jih zaničujejo, dati malo “iz kože”.
In napaka je, da se družba prilagaja takšnim nevzgojenim in nemoralnim vzorcem razmišljanja in delovanja, namesto, da bi se takšno početje obsodilo in nekaj naredilo v tej smeri, da bi oni sami izpadli nesposobni, ne pa tisti, ki nimajo najnovejših cunj ali igračk.
Nikoli se nisem tako razmišljal…Razmišljam pa, ali je bolje, če država da nekemu otroku tistih 10 evrov na mesec za malico, da ne bo otrok lačen ali pa je bolje, da še zmeče kakšno milijardo več v lopovske banke ? In kaj ti misliš ?
Jaz nič ne klobasam v tri dni, ampak pišem iz lastnih izkušenj. 🙂
Pred kakšnim letom dni, je res bil problem zaradi malic v šolah, ker je mafijska država s svojim lopovskim ZUJF-om preveč posegla v socialne pravice in je zato marsikdo ostal brez subvencije. A je potem ravno zaradi teh polemik, država spet prilagodila zakon in s tem zvišala število upravičencev do subvencij. Zato v šolah ni lačnih otrok. Prav tako pa imajo starši možnost, da se obrnejo na vodstvo šole in verjamem, da bo vsaka šola našla še kakšen kos kruha in 2 deci čaja, da otrok ne bo lačen.[/quote]
Ok pol pa se dajmo slepit na polno. Prav
Ja in kaj naj nardimo…. učiteljice v šolah imajo zvezane roke… če pa pride starš otroka ki se mu posmehujejo itd pa otroka drugega prtegne (kar bi bil odobro) pa bo fasal tožbo… če pa pove starim pa itak nič ne zaleže kern jihov sonček pa že ni taki…. torej kaj…. kamere po celi šoli?
jaz mislim da v nobeno…. namesto tega naj raje zniža davke ali obremenitve plače pa bo vsak delavec lahko mel dovolj za prehranit otroka….
to da po celi Sloveniji pobiramo enormne količine denarja da jih potem delimo kao revežom je najveja napaka socialne države!
Socialna država je rak rana Slovenije… zraven bank ki bi že leta 1995 morale biti privatizirane!
Vbistvu bi morali privatizirat vse razen Hidroelektrarn DARSA in Telekoma…..Vse ostalo bi morali probat že pred 2000!
pa bi bil mir.
Edine subvencije ki so sprejemljive so tiste ki spodbujajo obnovljive vire energije… sončno, veterno, itd….
A sem kje to napisal? O_o
A je res treba najprej zanosit in se potem spraševat o tem oz, če že, a je sedaj res tako hudo (in bo tako “za vedno”), da se zavoljo malega bitja, ne želimo odreč nekim lastnim “ugodnostim”?[/quote]
Si že kdaj slišal, da se zanositev LAHKO zgodi kljub nezaželjenosti in zaščitam. In ker se je pač zgodila in bodoči starši vedo, da bi otroku težko nudili kar bi pač želeli mu nuditi, se odločijo, najbrž zelo težko, za splavitev. Kateri pa ti v teh 10 straneh odločno nasprotuješ in jo imenuješ z umorom in ne vem kaj še vse.[/quote]Tudi če nimajo za preživet (v kar mal dvomim, da se nikakor ne da) in “upravičeno” naredijo splav je to še vedno umor, če že tako hočeš. Tudi se it vojno in pobijat ljudi je umor pa čeprav je vojna v imenu boga…..
Si že kdaj slišal, da se zanositev LAHKO zgodi kljub nezaželjenosti in zaščitam. In ker se je pač zgodila in bodoči starši vedo, da bi otroku težko nudili kar bi pač želeli mu nuditi, se odločijo, najbrž zelo težko, za splavitev. Kateri pa ti v teh 10 straneh odločno nasprotuješ in jo imenuješ z umorom in ne vem kaj še vse.[/quote]Tudi če nimajo za preživet (v kar mal dvomim, da se nikakor ne da) in “upravičeno” naredijo splav je to še vedno umor, če že tako hočeš. Tudi se it vojno in pobijat ljudi je umor pa čeprav je vojna v imenu boga…..[/quote]
A lahko Marko reče da se strinja s tem
Ker nenazadnje…. je tudi ločitev prelomitev zaobljube tudi če je zaradi prevare itd….
MWAHAHAHAHAHAHAHA
če že tako hočeš
TROLOLOLOL
Se strinjam. Če država zniža davke in obremenitve plač ter neha poštenim državljanom krast, potem niti ne bo potrebe po subvencijah.
Pobiranje ogromnih davkov in potem ljudem deliti drobtinice v imenu socialne države, pa je itak samo nateg in metanje peska v oči.
Samo, ne razumem zakaj gre nekaterim na živce, če kdo dobi kakšno subvencijo….Ter se mu očita zakaj je delal otroke ?
Se strinjam. Če država zniža davke in obremenitve plač ter neha poštenim državljanom krast, potem niti ne bo potrebe po subvencijah.
Pobiranje ogromnih davkov in potem ljudem deliti drobtinice v imenu socialne države, pa je itak samo nateg in metanje peska v oči.
Samo, ne razumem zakaj gre nekaterim na živce, če kdo dobi kakšno subvencijo….Ter se mu očita zakaj je delal otroke ?[/quote]
ja zato ker te subvencije plačujemo vsi mi…. taki kot jaz ki nimamo otrok ravno zato ker se nam zdi neprimerno da bi delali otroke če ne mormo vse plačat sami in taki ki so ”proti” splavu in govorijo ”lako čemo” saj bo država plačala malco, pa dodatke pa ono pa tretjo…..
na živce mi gre da meni od plače vzamejo skoraj 400€ vsak mesec pa še 22% (ali 9,5%) na vsakem nakupu zato da nekateri dobivajo kao štipendije dodatke subvencije…..
Če bi meni država pustla teh 400€ bi že zdaj bil na svojem mogoče bi si celo lahko privoščo otroka…. zdaj pa pač tega ne zmorem (finančno)
Ne bom ti prvič tega napisal, niti ti ne bom edini. Zelo slabo bereš oziroma slabo si prevajaš prebrano.
Logično. Če ti napišeš “Sadni je pameten”, jaz pa razumem to kot “Sadni je neumen”, sem kriv jaz, da te narobe razumem. Razen, če si želel povedati, da sem te razumel pravilno, kljub temu, kar si napisal. 🙂
Logično. Če ti napišeš “Sadni je pameten”, jaz pa razumem to kot “Sadni je neumen”, sem kriv jaz, da te narobe razumem. Razen, če si želel povedati, da sem te razumel pravilno, kljub temu, kar si napisal. :)[/quote]
Tu se pa človek resno vpraša po tvojem bralnem razumevanju…
Goldfish in Margot,
samo da pojasnim. Ne, pri nas nismo bogati in naši otroci ne dobijo vsega, kar si želijo.
Revščina mi ni tako nepoznana, kot se me zgleda bere. Imam prijateljico, ki kljub vsemu, da oba delata, jima po odštetih kreditih in položnicah, ostane za trgovino (pazi, trgovino!) cca 200 EUR mesečno (torej tako za hrano, kot obutev, oblačila). Oba delata. Oba dobita plačo. Mislim, da ni potrebno napisati, da si razen osnovnih dobrin (vse, kar ne moreta dobiti, pa naj bo to od Karitasa oz. RK, ali pa od prijaznih sosedov, nenazadnje jim tudi sama odnesem oblačila od svoje najmlajše (in to res z veseljem), ko jih preraste), praktično ne moreta privoščita ničesar. Pa mi verjemi, da zato otroka nista nič bolj nesrečna, kot so drugi otroci, njuni sovrstniki. S pomočjo sta tako obuta, kot oblečena in tudi za jesti imata. V življenju večine (pa naj mu je ponujeno še tako veliko) pa bo vedno kaj, kar bo pogrešal, kar ne bo moral imeti.
Moja druga hči ima sošolko, katere mamica se je z njo in mlajšo hčerko odselila stran od njunega očeta, šla je v najem hiše, ki nima niti centralne, kar nekaj denarja je vložila v to manjšo in zelo skromno hiško (belež, po tleh je položila tapison), da je vsaj približno dostojna za življenje (seveda za ta znesek ne potrebuje neko obdobje plačevati najemnine). Mamica nikjer ne dela. Ali ima zato ta sošolka moje hčere kaj manj prijateljev v šoli (in v kraju kjer živita), ali jih ima njena mlajša sestrica. Mislim da ne. Vsaj kolikor mi je znano. Vsaj ne na račun tega res zelo skromnega življenja. Vse moje hčere so si dobre s tema deklicama, nobene ne moti, če nimata oblečenih oblačil po najnovejši modi, vse kar pri njih šteje je to, ali so v njuni družbi zaželene, ali se zaštekajo, zaigrajo, razumejo. Sem otroke želela vzgojiti v uvidevne, razumevajoče, z občutkom za empatijo, za sočloveka in res, res upam, da mi uspe.
Edino kar vam dam prav, je to, da se iz njiju lahko kdo ponorčuje v šoli (ponavadi tisti, ki sploh ni niti iz istega razreda), to se je pa res zgodilo celo v družbi, ko so bile prisotne tudi moje hčere, kar je starejšo deklico v tistem trenutku prizadelo. Me veseli, da sta takrat moji hčeri “stopile” na njeno stran, ji bile v oporo in spodbudo in da sta jo tolažile. Da se nista napr. odstranile iz njune bližine, da napr. ne bi bile tudi onidve sprejeti z nekim negativnim predznakom (kar otroci znajo delati). Bi bila res razočarana, če bi naredili to.
In nenazadnje mi revščina ni tako nepoznana, ker sem tudi jaz del svojega otroštva živela zelo skromno. To je bil čas, ko so firme začele propadati (okoli osamosvojitve Slovenije, tam v letu 1991), z mamo sva živeli sami, v najemniškem stanovanju v bloku, kljub službi, katero je mama še imela, so bili dohodki neredni, gotovine oz. nakazila na račun je bilo za slabo polovico plače, ostalo je dobila bone (za trgovine), ki pa jih nato trgovci niso želeli vnovčiti, saj podjetje nato njim ni zmoglo več poravnati obveznosti. Tako ni bilo denarja za nova oblačila ali obutev. Komajda smo imele denar za kakšno hrano. Spominjam se, da je takrat bila predvsem nesrečna moja mati, da se je večkrat jokala, da je sicer skrivala solze pred mano, ni pa mogla skriti solz pred drugimi. Vem, da mi je večkrat rekla, da bomo pa kaj kupile, ko se bodo časi spremenili, da bo že boljše, da samo malo še počakamo. Jaz pa sem ji rekla, da je že v redu. Da je dobro. In tako sem nazadnje jaz tolažila njo. Ker veliko bolj kot materialne dobrine, mi je bilo mar za njeno počutje. Nisem želela, da bi bila nesrečna zaradi mene. Zaradi tega, ker meni ne more nuditi kaj več. “Nič” zato, če so čevlji, ki sem jih imela obute na nogah, razpadali, da so bile hlače, ki sem jih nosila, raztrgane, da so bili rokavi na majici, ki sem jo nosila, prekratki. Kar mi je bilo še najbolj mar, kar sem imela še največjo željo, je bila želja po nasmehu, pa zadovoljstvu… na njenem obrazu, ne na svojem. Na mojem se je v družbi prijateljic, vseeno še vedno izrisoval.
No, ti časi so res enkrat minili. Izkušnja je pa ostala. In tako kot sem rekla, naj bo otroštvo še tako nesrečno, še tako v nesrečnem otroštvu, so prisotni tudi trenutki sreče.
It, koliko otrok bo kdo imel, je posamezniku prepuščeno. Če si nekdo ne želi otroka, pa ga kljub temu dobi, mu bodoči starši pogosto že v štartu odrekajo, kar ravno najbolj potrebuje za zdrav čustveni razvoj (pa čeprav zgolj nezavedno) – starševsko ljubezen in sprejetost. Svojih čustev ne moremo ogoljufati in se prisiliti v nekaj.
Logično. Če ti napišeš “Sadni je pameten”, jaz pa razumem to kot “Sadni je neumen”, sem kriv jaz, da te narobe razumem. Razen, če si želel povedati, da sem te razumel pravilno, kljub temu, kar si napisal. :)[/quote]
Tu se pa človek resno vpraša po tvojem bralnem razumevanju…[/quote]
Vseeno ne preveč resno, raje. 🙂
Tu se pa človek resno vpraša po tvojem bralnem razumevanju…[/quote]
Vseeno ne preveč resno, raje. :)[/quote]
Je že v redu, saj te ne bom secirala…
Forum je zaprt za komentiranje.