Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek splav:pravica do izbire

splav:pravica do izbire

To se lahko upravičeno vprašaš tudi pri kakem “odraslem” človeku.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Kdo ti pa jemlje pravico do samomora? Nisem še slišal, da se kdo ne bi želel ubit, ker ne bi imel pravice. Kaj pa se zgodi s tistim, ki se ubije kljub temu, da nima pravice? Dobi kazen?

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Najboljša ideja v tej temi, bravo Robi.

Upam, d abomo kot družba kdaj na takem nivoju, da bodo kondomi zastonj oz. kriti preko zdravstvenega zavarovanja. No, tabletke so že, če prav vem.

Kdo ti pa jemlje pravico do samomora? Nisem še slišal, da se kdo ne bi želel ubit, ker ne bi imel pravice. Kaj pa se zgodi s tistim, ki se ubije kljub temu, da nima pravice? Dobi kazen?[/quote]

ja če bom se probal ubit in me najdejo me bodo probali rešit tudi če jim rečem da ne…. ni to nekakšno odvzemanje pravice?

Če pa lahko grem na upravno enoto in zaprem svojo matično številko da mi z X datumom neha veljat ker bi rad prenehal živet pa me bodo poslali k psihiatru…. jaka svoboda huh 😀

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

Kdo ti pa jemlje pravico do samomora? Nisem še slišal, da se kdo ne bi želel ubit, ker ne bi imel pravice. Kaj pa se zgodi s tistim, ki se ubije kljub temu, da nima pravice? Dobi kazen?[/quote]

ja če bom se probal ubit in me najdejo me bodo probali rešit tudi če jim rečem da ne…. ni to nekakšno odvzemanje pravice?

Če pa lahko grem na upravno enoto in zaprem svojo matično številko da mi z X datumom neha veljat ker bi rad prenehal živet pa me bodo poslali k psihiatru…. jaka svoboda huh :D[/quote]
Rano zaradi takih pacientov je prav, da ni svobode, ki jo omenjaš, ker niso nevarni samo sebi.

To je tipična reakcija nekega našega levičarja. Čim nekdo omeni SDV in obsoja likvidacije, že ga povezujejo z Ivanom. A ni žalostno to, da je Slovenija v letu 2014 v istem “stanju” glede demokracije in osebnostnih pravic kot je bila v letu 1974?

Ivan ni nič moj. Ne jaz sem želel pošteno demokracijo ne mafijsko kvazikomunistično oblast.

Pa Zemljariča mi pozdravi :)[/quote]

Najbrž smo jo hoteli vsi. A? Kaj misliš? Z Zemljaričem imam pa jaz prav toliko kot ti z Janšo (no, vsaj upam, da se ne motim – glede tebe).

Seba111, pazi kaj pišeš, da ne bo nekdo zahteval tvoj IP. Zgolj prijateljski nasvet.

Ivan ni nič moj. Ne jaz sem želel pošteno demokracijo ne mafijsko kvazikomunistično oblast.

Pa Zemljariča mi pozdravi :)[/quote]

Najbrž smo jo hoteli vsi. A? Kaj misliš? Z Zemljaričem imam pa jaz prav toliko kot ti z Janšo (no, vsaj upam, da se ne motim – glede tebe).[/quote]

Jaz sem sicer res za desnico vendar ne mafijsko, ki jo poosebljajo Janša, Tanko ipd.

Me pa ne moti niti poštena levica. Moti pa me prav tako mafijska levica.

https://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw

To je tipična reakcija nekega našega levičarja. Čim nekdo omeni SDV in obsoja likvidacije, že ga povezujejo z Ivanom. A ni žalostno to, da je Slovenija v letu 2014 v istem “stanju” glede demokracije in osebnostnih pravic kot je bila v letu 1974?[/quote]

Če se ne motim, sem bi zaradi mojega posta prvi obsojen na povezavo z Zemljaričem. Zakaj si to preskočila, veš sama najbolj.Takratne likvidacije pa trenutno niso nekaj, kar bi me v tem trenutku najbolj zanimalo, čeprav se po drugi strani niti pod razno ne sekiram za to, ker so pospravili kakšnega ustaša.

To je tipična reakcija nekega našega levičarja. Čim nekdo omeni SDV in obsoja likvidacije, že ga povezujejo z Ivanom. A ni žalostno to, da je Slovenija v letu 2014 v istem “stanju” glede demokracije in osebnostnih pravic kot je bila v letu 1974?[/quote]

Jaz si niti ne morem predstavljati kako lahko ljudje, ki so naročali umore v tujini živijo. Najbrž mora biti grozno imeti toliko ljudi na vesti.

Te provociranje spolno vzburja?

Ja antilopa verjetno je res bolje, da pazim kaj pišem 🙂

Najbrž smo jo hoteli vsi. A? Kaj misliš? Z Zemljaričem imam pa jaz prav toliko kot ti z Janšo (no, vsaj upam, da se ne motim – glede tebe).[/quote]

Jaz sem sicer res za desnico vendar ne mafijsko, ki jo poosebljajo Janša, Tanko ipd.

Me pa ne moti niti poštena levica. Moti pa me prav tako mafijska levica.[/quote]

Glej, no glej, SLS volivec. :))

Me pa ne moti niti poštena levica. Moti pa me prav tako mafijska levica.[/quote]

Glej, no glej, SLS volivec. :))[/quote]

Hahaha antilopa 😀 😀

Jaz si niti ne morem predstavljati kako lahko ljudje, ki so naročali umore v tujini živijo. Najbrž mora biti grozno imeti toliko ljudi na vesti.[/quote]

Če bi oni imeli kaj vesti, tega ne bi niti storili.

Jaz si niti ne morem predstavljati kako lahko ljudje, ki so naročali umore v tujini živijo. Najbrž mora biti grozno imeti toliko ljudi na vesti.[/quote]

Še manj si predstavljam jaz za tiste, ki so morili kar sami ali tudi podpihovali k temu – kako so s tem živeli tam po Argentini, ZDA ipd.

Boomči, pa še moje pozdrave pošlji svojim komunističnim prijateljem.

Še manj si predstavljam jaz za tiste, ki so morili kar sami ali tudi podpihovali k temu – kako so s tem živeli tam po Argentini, ZDA ipd.[/quote]

Boom tudi jaz ne. Res je, da so bili pobiti ustaši. Jaz sicer verjamem da je bil NOB nekaj najbolj pozitivnega v naši zgodovini in nas brez morda celo ne bi bilo več. Sodelovanje z nacisti je bilo nedopustno. In verjetno se kolaboracionistom tudi drugje ni dobro pisalo.

Vendar umor tujega državljana je prav tako nesprejemljiv.

tole je pa pika na i. sedaj se boste pa še politično poklali. res so vas same moralne vrednote.

Ja sej je res žalostno, da se 70 let po koncu vojne prepiramo o tem. No z moje strani toliko o tem. Čeprav ne vem kaj ima to z moralnimi vrednotami to je bolj stvar opredelitve do preteklosti po moje.

Še manj si predstavljam jaz za tiste, ki so morili kar sami ali tudi podpihovali k temu – kako so s tem živeli tam po Argentini, ZDA ipd.[/quote]

Boom tudi jaz ne. Res je, da so bili pobiti ustaši. Jaz sicer verjamem da je bil NOB nekaj najbolj pozitivnega v naši zgodovini in nas brez morda celo ne bi bilo več. Sodelovanje z nacisti je bilo nedopustno. In verjetno se kolaboracionistom tudi drugje ni dobro pisalo.

Vendar umor tujega državljana je prav tako nesprejemljiv.[/quote]

Mislim, da ne obstaja niti ena državna varnostna služba na svetu, ki tega ne počne. Še najbolj krvave roke pa imajo verjetno službe tistih držav, ki jih ima marsikdo (in se imajo tudi same) za zibelke demokracije.

U glavenm jaz sem za splav. Za čoln pa ne :)))

Margot,

kaj pa ti misliš o splavu. Je to res le vprašanje za nosečnico, ali zarodek res nima nobene pravice, vsaj pravice po življenju. Pravice po možnosti za razvijanje, rast in nato enkrat, po xy letih, po samostojnosti.

Nekako te berem, kot da to misliš.

Jaz pa mislim, da vse te polemike ne bi bilo, če bi imeli v sebi malo več vrednot. Mi. Ljudje. Starši, ki vzgajamo svoje otroke, nato naši otroci, ki bodo samostojno začeli živeti.

Vrednot, kot so vrednota po naporu. Vem, sliši se neumno, pa vendar… si misliš koliko manj umetnih splavov bi bilo, če nosečnica ob tem, ko izve za nosečnost, ne pomisli, koliko odrekanja bo morala doživeti, kako težko ji bo ob tem v življenju, koliko napora bo morala vložit v to, da bo kljub nosečnosti in otroku, dokončala študij, napr.. Ali karkoli. Ker če bi nosila v sebi spoznanje (doživeto spoznanje), da koliko večji je napor, toliko večje je veselje ob uspehu (ob tem naporu), verjetno ne bi ob tej obliki napora začutila takšen odpor, strah, zmedo v sebi.

Ali vrednota po ljubezni. Da zmoreš ljubiti tudi sočloveka. Ali v tem primeru, zarodka. Da znaš videti vso lepoto nosečnosti, tega daru, da lahko ti (oz. katerakoli) ženska, lahko daš tako veliko, da to zmoreš, da ti je ta možnost ponujena. Ne vem, ne predstavljam si, zakaj se določenim ženskam ob tem spoznanju, ne prebudi en skupek občutkov, ki zaščitijo nosečnost, vzljubijo nosečnost.

Ali vrednota po svobodi. Bogdan Žorž (psiholog, psihoterapevt) pravi nekako tako, da ni občutka svobode, če ni mej. In če v človeku ni odrekanja. Kar je v bistvu nasprotujoče si, ampak tako je. Da se počutiš svobodnega, se moraš nečemu odreči. In nekaj izbrati. Torej se mora v tebi zgoditi ta izbira. Saj je logično, na nek način. Če ne boš med ničemer izbiral, ne boš imel občutka, da si sploh kaj izbral. In ko nekaj izbereš, je v tebi občutek, da si svobodno odločal o sebi. In če bi imela nosečnica ob tem, ko izbira, ali obdržati otroka, ali ne, še v sebi občutke, zaščitniške in ljubeče občutke po obdržati otroka, in nebojazni? po naporu, ki ga bo morala vložiti v to, da bo ob želji po vseh ugodnostih za sebe, še primerno vzgajala otroka, v kolikor ne bi imela tega strahu?, negotovosti?… potem sploh ne bi rabili razmišljati o tem, o pravici do umetnega splava. Bilo bi vsem jasno.[/quote]

Draga it-ka,

Najprej razčistiva nekaj, da bova imeli bolj jasno sliko: življenje mi je bilo vsaj v tem delu toliko naklonjeno, da mi nikoli ni bilo treba sprejeti odločitve o prekinitvi nosečnosti, saj bi bila to najbrž ena najtežjih odločitev v mojem življenju. Za to sem izjemno hvaležna. Upam, da bo tako tudi v prihodnje (ja, ja, tako je, nisem tako zelo stara, kot si mislite in bi lahko imela še veliiiko otrok).

Sicer pa podpiram pravico do splava, razen v primerih (kot že omenjam nekje zgoraj), ko se ta pravica izrablja, npr. ponavljajoči splavi pri isti ženski zaradi neodgovornosti in pa v deželah, kjer se s prenatalno diagnostiko izpolnjujejo konzervativne želje, tako da ženske množično splavljajo ženske zarodke (Kitajska, Idija in na sploh Azija). Samo za informacijo (če sem si prav zapomnila), ocenjujejo, da zaradi tega na svetu manjka že cca 160 milijonov žensk (to je toliko kot celotna ženska populacija ZDA). Ti dve različici splavov bi preganjala do onemoglosti in najstrožje kaznovala.

Če pa govorimo o tistih ups! zanositvah (mladoletnice, starejše ženske, ki že imajo odrasle otroke, slabe življenj.razmere…) pa sem za splav. Ker če otrok ni zaželen, če je pričakovati, da ne bo ljubljen, preskrbljen in da mu ne bodo zagotovljene vse pravice, ki mu pripadajo, je zanj bolje, da ga ni. Tako jaz mislim. Še ne tako dolgo nazaj je bil primer v Mehiki (zdaj ne vem natančno-pišem po spominu), ko je zanosila 10 letna deklica in ko je mati komaj komaj dosegla, da so deklici opravili splav. Kaj bi ti storila kot mati na njenem mestu? Se borila za eno življenje in uničila drugo? Lepo te prosim…

Tisto, kar je pa mene najbolj zbodlo v tej temi v oči pa je, da še ni tako dolgo nazaj, ko ste se mi posmehovali, ko sem zagovarjala drugačno vzgojo (v vaših očeh zelo popustljivo), ko sem poudarjala, da je tudi otrok človek, majhen, pa vendarle človek s svojimi pravicami in da je treba otroku prepustiti možnost odločanja. Nadalje, sem bila zopet popljuvana, ko sem branila pravice homoseksualcev, ki so jim pri nas kratene, pa bi jim po vsaki zdravi pameti morale biti priznane. In najbolj glasni so bili prav tisti, ki v tej temi kategorično zavračajo splav in zagovarjajo pravice zarodka !???

Torej kaj? Borijo se za (kot praviš) pravice po možnosti za razvijanje, rast in nato enkrat, po xy letih, po samostojnosti, počakajo, da se otrok rodi, zato mu lahko potem vse druge pravice kratijo? No, resnično mi ni jasno, zakaj se pri teh ljudeh ne zbudi (kot praviš) tisti skupek občutkov po ljubezni in svobodi.

Smešni ste mi. Res.

..... [i]Damn! I'm so good in bed. I can sleep for hours.[/i]

http://med.over.net/forum5/read.php?151,8987759,8988038#msg-8988038

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close