Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika spinacni kaneloni po jamiejevo

spinacni kaneloni po jamiejevo

Halo!

Vceraj sem slucajno gledala eno nadaljevanje Oliver’s Twist, pa je Jamie pripravil spinacne kanelone, ki so se mi zdeli zelo v redu in jih bom zihr probala naredit. Mogoce stvar ze poznate, no, jaz vam bom pa vseeno napisala recept:

Spinacni kaneloni a la Jamie

Nasekljamo 1 veliko cebulo in nekaj strokov cesna in to poprazimo na ol. olju. Dodamo majaron in nariban muskatni orescek (kar veliko teh zacimb) in se malo prazimo, nato dodamo spinaco v listih, ter dusimo kaksno minuto, da se spinaca sesede. Solimo in popramo. Odstavimo z ognja. Na mizo razporedimo sveze liste za lazanjo. Na vsak list polozimo malo spinacne zmesi in cez nadrobimo skuto (oz. on je uporabil ricotto) in naribamo malo parmezana, nato pa vsak listic zavijemo v palacinko.

V multipraktiku zmiksamo nekaj svezih paradiznikov s kar precej sveze bazilike, da dobimo nekaksno omako. Solimo in popramo. Omako nadevamo v keramicno posodo ter nanjo polozimo pripravljene spinacne kanelone. Cez vse skupaj nadrobimo mozzarello in obilno naribamo parmezan. Pecemo pol ure na 220C.

Evo, to je to, meni se zdi recept super in ga bom zanesljivo kmalu preizkusila. Se mi je zdelo pa ful smesno, ko je komentiral, da ljudje, za katere je pripravljal vecerjo (njegovi kolegi iz banda, v katerem je on bobnar), ne poznajo zacimb in sirov, ki jih je uporabil in da je to za njih ful eksoticna vecerja. A so Anglezi res tako neseznanjeni z mediteransko kuhinjo? Verjela bi, da o tem niso nic vedeli pred nekaj desetletji, ampak danes je tega toliko povsod, da se mi zdi malo neverjetno, da severnjaki tega ne bi poznali…

vidis,to je pa ideja!! ponavadi kupim tiste “rolce ” za kanelone…pa se vcasih kaksna stre…pa se kaj…)…! testo za lazanjo,zavijes-gotovo! super!

ko razmisljas o anglezih in poznavanju /njihovem/ mediteranske kuhinje ,bi te vprasala,kako pa svedi s tem “stojijo”!? razen pice, seveda. lp petra

Zivjo, Petra!

Ja, tale ideja z lazanjo je bila meni tudi ful vsec. One suhe rolce se meni vedno polomijo, pa se tezko jih je filat. 🙂

Svedi mediteranske zadeve zelo poznajo. Italijanski siri (parmezan, mozzarella, mascarpone, …), pasta (Barilla na vse mozne nacine), prsut, salame, olive, zacimbe, olivno olje, balzamicni kis, etc. se dajo dobit v vsaki obicajni trgovini in folk to res tudi kupuje in uporablja. Zato se mi zdi cudno, da bi bilo v Angliji kaj dosti drugace.

anglezi dosti dajo na tradicijo…mogoce temu tudi botruje dejstvo,da se tako hitro “ne spustijo” v kaj ne domacega!? svedi so verjetno kar se taga tice veliko bolj odprti!? lp petra

Hej, tudi jaz raje vzamem tiste nezavite liste kot cevke.Veliko manj dela.
V casih,ko se ni bilo tega pri nas na trziscu,sem pa spekla palacinke in enako naredila.To jed na Primorskem delamo od pamtiveka.Jaz kombiniram tudi tako:nekaj z mesnim ragujem(bolj za moski svet),nekaj s spinaco.
Zame so tiste s spinaco ali blitvo zakon.

Saj se Anglezi trudijo,samo kaj,ko potem nastane vse malo cudno.Nimajo tistega filinga. Pojejo zelo radi vse,kar disi po Mediteranu.
Imajo pa res dober yorkshirski puding.Ze zaradi njega jim moz vse odpusti,razen neuzitnih klobas.

Ursa,Petra,zdaj sem se spomnila J.oddaje,ko sta z irskim kolegom delala
krasen irski pire krompir(nikjer nisem jedla boljsega).Mislim,da sta ga imenovala champ.
No,jaz sem se takoj spomnila na bovske “compe” in skuto.Seveda sem razpredala naprej.Kelti in njihova zgodovina,kultura,skrivnosti…me zelo privlacijo in vec brskam,imam obcutek,da manj vem. Se zlasti skrivnost jezika,ki se je ohranil na Irskem in v Welsu. Da niso zanesli compe na Irsko? No,to so samo moje fantazije!:)) Lep pozdrav obema Babi

Babi,
ko smo imeli tu v SLo japonske goste, smo jih na poti iz benetk peljali v restavarcijo oz. gostilno tu nekje pri fernetičih, mislim da se je reklo gostilna Skok. Sploh nisem bila lačna, ampka postreženo je bilo tko dobro da sem pomazala vse do zadnjega. Dobili smo malo večje njoke v neki parmezanovi omakci (se mi zdi) in s tartufi, nato je bila pašta z paradižnikovo-mesno omako in zraven še kanelon, spečen iz palačinke. Polnjen je bil s špinačo, noter pa ne vem kaj je bilo – kot nek bešamel, ali mogoče sirova omaka, parmezan….ne vem! in po vrhu še vse skupaj gratinirano. Mmmmmmmmmm!
Ali mi mogoče znaš pomagat s kakšnim receptom, kako se to pripravi, kaj misliš, da bi lahko bilo noter??? Tu sem pa res čisto “bosa”, primorci se spoznate na te strvari 🙂 se bo mogla še tu malo bolj izpopolnit 😉

lp Zala

bovske compe..ja:) saj je vse mogoce!! ali pa the other way … te oddaje nisem videla /gledam le obcasno/. ce se ti da,babi,prosim za recept! lp petra

Hej,Zala!

To je res jed nasih krajev. Verjetno je nekak nadomestek za struklje kot priloga,ker pri nas so v navadi bolj kvaseni struklji.Sama sem se prvic srecala s struklji iz vlecenega testa sele kot studentka v LJubljani.Tudi priprava palacink se meni zdi se vedno hitrejsa kot strukljev.Jaz jih vcasih specem vec,zamrznem in potem samo filam.

Najpreprostejsi nacin,ki ga tudi najraje delam,je tak:

Spinaco ali blitvo pripravim kot za prilogo z vsemi zacimbami(m.orescek,poper,sol).Namesto olja dam maslo ,malo poprasim z moko,dolijem mleko in dodam nasekljano spinaco.Primesam parmezan in pokusim,ce je okusno. S tem nadevam palacinke in na to se polovico toast sira. Ob straneh prepognem,potem pa zavijem(da je nadev lepo skrit). Zlozim v jena pekacek,eno ob drugo,narezem malo kosmicev masla in dam v pecico samo za kratek cas. To imam ponavadi kot prilogo k mesni omaki,zato ne vlazim po vrhu. Je hitro narejeno,ker ni surovih sestavin in mleko in moka ze neredita v spinaci kot besamel za socnost.

Vcasih polijem po vrhu malo zlic dobre paradiznikove omake in se potresem s parmezanom.Tudi dobro,se zlasti,ce je kot samostojna jed.

To, kar si ti jedla, je pa verjetno tale recept.Nekoliko bolj doreceno.
Recept je iz italijanske kuharice.

500g spinace,250 ricotte(nekisla skuta),nariban paremaz,2 jajci,maslo,m.orescek,sol,poper

Postopek:Spinaco hitro skuhas v manjsi kolicini vrele vode,jo dobr odcedis in nasekljas. V posodici z vilicami zmeckaj skuto in jo primesaj spinaci;dodaj rumenjaka in malo parmezana.(Tu pise kaksno zlico.)
Posoli ,popopraj in naribaj malo m.orescka.Vse lepo zmesaj v homogeno maso.Ce bi bila pregosta,dodaj se beljak ali malo mleka.S tem nadevaj palacinke. Na dno pekaca daj malo besamela,polozi palacinke.Po vrhu namazes z besamelom,potreses se malo parmezana in malo masla in v ogreto pecico gratinirat. Preden postrezes,malo pocakaj,da ni prevroce.

Jaz vcasih dam med parmezan malo drobtinic in potem na maslu malo pohrusta.Tudi to lahko namazes za spremembo s paradiznikovo omako.
Vidis,nic tezkega in okusno. Lep pozdrav Babi

Hej,Petra! Ta irski pire niso bovske compe;le izraza se mi zdita podobna za krompir :champ in compe.
Tudi jaz J.ne gledam pogosto.Tokrat me je pire pritegnil;Irci so res mojstri.

V takem litozeleznem loncu,kot ga imas ti,je skuhal na kose narezan olupljen krompir,ga odcedil in pretlacil kar s tisto leseno” tlacilko”.
V drugi posodi je na njihovi slanini pocvrl cebulo in dodal krompirju in mesal
in dodal vroce mleko in sol,pac kot mi.Nato je v loncu v sredini naredil vdolbinico kot krater in vanj dal surovo maslo.Pokril s pokrovko in pustil na toplem pokrito kar nekaj casa,da se je maslo raztopilo in pronicalo v notranjost. Stalno je omenjal,da je lonec pri tem zelo pomemben.
To je bila priloga h krasni mastni(2 cm speha) zarebernici,ki se je pekla najprej po obeh straneh v ponvi,potem pa pocasi v pecici.Speh je potem odrezal. Jaz sem tako jed vohala,cudovito disi in je slastna;zame pa vseeno premastna.
To je delal Irec.

J.O. pa je malo pireja spremenil z nekimi dodatki pa v predjed v skodelicah in se popekel v pecici. Original je bil boljsi,vsaj zame. Lep pozdrav Babi

hvala,babi!! to mi je pisano na kozo! saj ves,zaradi cebile!:;)) ob prvi priliki bom naredila. delala bom original! lp petra

babi je omenila struklje iz vlecenega testa. pozna jih iz ljubljane. tu se jih je verjetno tudi moja mama naucila delati. ona je delala drobnjakove. naredila je vleceno testo,ga pomazala z razzvrkljanim jajcem/sol,poper7 in potresla z drobnjakom. vse skupaj je zavila v prticek in skuhala v slani vodi. potem se je to rezalo na kolibarcke in…mislim ,zabelilo z maslom. drugi pa so bili enako narejeni,le da jih je narezala na kvadratke in na hitro pokuhala v juhi. juha je imela poseben okus.! toliko se spomnim … lp petra

Babi, najlepša hvala za recept! sedaj sem si naredila zalogo parmezana, le špinačo še moram nekje staknit, potem pa zagotovo naredim.
Nekaj bi še vprašala: o teh njokih, o katerih sem pisala zgoraj – bili so taki “puhasti”, malo večji in zelo mehki, niso bili iz zdroba. ALi mogoče veš, je to krompirjevo testo ali kaj?? Okusni so bili sto na uro 😉 takšnih nisem jedla še nikoli v živjenju….

Petra, štrulkji v juhi so pa itak zakon! :), samo da jaz ne delam drobnjakovih, ampak skutne štruklje, ki jim dodam v nadev še: v en del rozine, v drugi del pehtran, potem lahko še jabolka, ki jih prej malo podušiš in cimet, včasih mandlje, itd. Okusov je sto in sto in vse je odlično. Drobnjakovih pa res še nisem probala ne delat ne jest, sem nekako bolj za sladke variante :)))))
Je pa res, da so štrulkji v juhi ena mojih najljubših jedi in jih sigurno jem skoraj vsak teden. Mnjammmmm!

LP zala

Hej, Babi!

Če mi moj spomin še prav služi, mislim, da sem nekoč brala članek o čompah, kjer je pisalo, da so čompe (jacked potatoes) v originalu angleška jed. Tudi na bovško naj bi prišle z Otoka.
Več si lahko preberete na spletni strani lokala na Trubarjevi v LJ, kjer strežejo čompe.

Kar se pa kanelonov s špinačo in ricotto tiče: mmm, božansko :))

Lep dan!

Hej,LiVvy! Saj pravim,da bolj rinem v skrivnosti Keltov in njihove kulture,bolj ugotavljam,da se mi vedno odpirajo nova vprasanja.Tista oddaja BBC na Ljubljani je bila res zanimiva. Irci so pa mojstri za krompir,ni dvoma!! Spletno stran si bom ogledala.

Zala, verjetno so bili krompirjevi. Tu sem pa bolj bosa,ker sama delam vedno skutno zdrobove cmoke. Pri krompirjevih sem ugotovila,da so dalec od takih kot si jih ti jedla v tej gostilni.Italijani jih delajo tudi iz paljenega testa. Tezko bi rekla,kaj je tocno bilo.
Lep pozdrav obema s soncne obale Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close