Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek specialni pedagog – LJ-Okolica samoplačniško?

specialni pedagog – LJ-Okolica samoplačniško?

moj otrok ima specifične učne težave, sumim, da gre tudi za disleksijo. Od pediatrinje smo dobili napotnico za Specialni center na Gotski, vendar nas ne morejo sprejeti, so rekli, da so polni do konca leta.

Poskusi dodatnega dela doma niso ravno uspešni, otrok je zaradi težav v stiski in ko ga poskušamo naučiti “pravilno” zapisati črko ali številko, odgovori, da mi nimamo prav in da so ga tako, kot on piše, naučili v šoli.

V šoli je dobil dodatno učno pomoč spec.pedag., vendar v skupini z 6 otroki, 1x na teden, gre za neke splošne vaje skozi igro. Napredka pri znanju, ki ga potrebuje za vsak dan, ni videti, oziroma je vsak dan še slabše, ker ne zmore slediti učne snovi.

Kje bi lahko opravili testiranje in dobili ustrezno individulno pomoč, če je potrebno tudi samoplačniško?

Postopki za ugotavljanje specifičnih učnih težav so dolgotrajni, pri nas je trajalo skoraj leto dni, da smo pridobili odločbo, s katero je hčerka upravičena do dodatnih ur pomoči v šoli in določenih prilagoditvah. V času, ko čakate na obravnavo na Gotski poskusite delati z otrokom čimveč,če sumiš na disleksijo, poskusi doma z učenjem tako, kot bi, če bi šlo dejansko za disleksijo (v nižjih razredih zelo pomagajo slikovne predstave, pisanje na barvast papir, ….). Disleksija ima sicer sto obrazov, pri vsakem otroku se odraža drugače in boš morda šele po kar nekaj poskusih ugovotovila, kateri “prijem”pomaga. Sama sem se takrat v šoli dogovorila z učiteljico, da je hčeri pomagala z dodatnimi vajami. Rabiš pa vztrajnost. Kljub vsem odločbam in prilagoditvam je ključnega pomena pri tovrstnih težavah delo, delo in še enkrat delo. Hči je trenutno v devetem razredu, večino šolanja sva presedeli za zvezki. Svetujem ti, da z otrokom delaš, ga včasih tudi malo prisiliš, če je treba (žal), medtem pa poskusi tudi v drugih zdravstvenih ustanovah, mislim, da smo mi takrat hči peljali k psihologinji na Jesenice, opcija je tudi, da poiščeš inštrukcije oz. kako privat pomoč z izkušnjami z otroci z spec.učnimi težavami. Na šoli vprašaj, če mogoče vaša specialna pedagoginja nudi tudi pomoč izven šolskega pouka. Srečno.

Sama sem imela lani podoben primer. Otrok v tretjem razredu, jasno mi je bilo, da nekaj ni OK, učiteljica v šoli se je samo pritoževala, da moti pouk, da ima slabe domače naloge, da še ne zna brati, nima številčnih predstav itd. Na šoli s pomočjo nisem bila zadovoljna. Na Gotski je bila vrsta predolga. Otrok pa je pomoč potreboval takoj. Vsepovsod sem spraševala, kako se mu da pomagati. Kolegica mi je dala kontakt od gospe, ki se z učnimi težavami ukvarja že 20 let, skratka ima izkušnje. Sin jo je vedno komaj čakal. Z njim je delala precej vaj za pozornost, pa grafomotoričnih vaj, vaj za črkovanje, zlogovanje, branje, odpravljala sta menjave črk, hodila sta po stanovanju in vadila levo-desno. Je bilo kar intenzivno – dvakrat tedensko po eno do dve uri, a že po nekaj mesecih so se začeli kazati rezultati v šoli. Tudi za šolo mi je napisala prilagoditve zanj in priporočila učiteljici, se sestala z učiteljico in ji razložila malo drugačno delovanje otroka. Predvsem pa je znala najti sinova močna področja in ta spodbujati. Res je krasna. Meni je dala kar nekaj literature in nasvetov za delo s sinom doma. Kasneje smo poskusili, kako bi sin delal skupaj s še nekaj sošolci, ki se lepo učijo. Smo se dobili pri nas doma nekajkrat in je samo pomagala, da se je sin vklopil v skupno delo ter skrbela, da ko mu je padla pozornost, se je naučil čim prej usmeriti nazaj k delu. Lahko samo pohvalim. Ni kaj, če drugega nimamo na voljo, se moramo pa starši poslužiti takih poti.

Kako bi lahko prišla v kontakt s teboj? Imaš kakšen mail, ki ga lahko tukaj napišeš? Ali se registriram na MON in ZS? Lepo prosim, tvoja izkušnja mi res lahko zelo pomaga. Bom zelo hvaležna. Točno to potrebujemo.

Svetujem ti da se vseeno naročiš tudi na gotski, ker je odločba na nekaterih šolah nujna, da mu nudijo prilagoditve. Ko boš enkrat na vrsti kar hitro podajo mnenje in priporočilo. V Mengšu je specialna pedagoginja (privat). Pri nas je tudi sin, po obravnavi na gotski se enostavno prebudil. Ko sta mu tam pedagoginji povedali da ni neumen ampak pač rabi več časa za osvojitev branja in pisanja je bil kot prerojen. Doma smo mu sicer govorili da ima tovrstne težave vendar v šoli je veljal za lenega in ….Nima še odločbe vendar je v postopku. Sama sem mnenja (pri našem) da mu je že sama uradna diagnoza dala nov elan in to močan. Zdaj ga ni potrebno več prositi naj bere ampak sam bere mačku ali ribam.(to mu je svetovala pedagoginja in deluje). Njegova samopodoba pa se je v parih mesecih neverjetno popravila.

Živijo “podoben primer”, tudi jaz bi prosila če objaviš kontakt od te gospe. Imamo tudi mi podobne težave. Ali ga lahko objaviš tukaj, javno?

Ja, lahko mi pišeš na karnilej@gmail.com sem gor kolikor vem se kontaktov ne sme dajati…

Lahko se naročiš tudi v zdravstveni dom, tam kjer je center za duševno zdravje. Imajo psihologe, specialne pedagoge,…, ki opravljajo diagnostiko, ki je enaka kot na Svetovalnem centru.

V centru za gluhe in naglusne v Ljubljani na vodnikovi je zelo dobra spe.pedag.Barbara Simigon!Pa tudi caka se ne prevec…nam je zelo pomagala!Izredno dobra na tem podrocju!

Sem specialna pedagoginja z več kot desetletnimi izkušnjami poučevanja v osnovni šoli. V bližnji prihodnosti bom izvajala individualne obravnave v popoldanskem času. Če koga zanima, me lahko kontaktira na mojca.zvokelj@gmail.com.

Kje v Mengšu je specialni pedagog?Hvala

Pozdravljeni,

z večletnimi izkušnjami s tega področja nudim specialno pedagoške inštrukcije in pomoč za otroke OŠ s prilagojenim in posebnim programom. Več informacij 041 622 811.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close