Šparogi oz špargeljni
Mene pa zanima, kdaj so šparglji kuhani?
Nekoč sem gleda Jaimeja in je rekel nekaj takega kot: če se špargelj lepo zlomi, potem ni lesen in od tam naprej se ga lahko je. Včeraj sem jih pa kuhala in mislim, da sem jih premalo. So bili še leseni. Zdaj pa ne vem, ali sem jih premalo skuhala ali bi jih morala prej olupiti? So se pa (sveži) lepo zlomili.
Pa še recept za pašto s šparglji in škampi (za 2-3):
– 8 škampov
– 30 dag svežih špargljev
– 3-4 žlice olivnega olja
– 2 stroka česna
– 1-2 jedilni žlici peteršilja
– 3-4 svežih paradižnikov (jaz sem dala omako)
– 1 dcl suhega belega vina
– bazilika
– Vegeta
Na olju popražimo česen in peteršilj, da zadišita. Dodamo oprane škampe in na hitro popražimo. Prilijemo vino. Ko izpari dodamo na koščke narezan paradižnik in pokuhamo 7-10 minut. (Solimo, popramo, ‘Vegetiramo’ – po želji.) Odstranimo škampe in jih damo na toplo. Skuhane in narezane šparglje dušimo v omakici (kakih 5 minut), v kateri smo prej kuhali škampe.
Medtem skuhamo pašto (lahko kratko, lahko pa tudi špagete) v vodi, kjer smo kuhali šparglje. Al dente. Ko je kuhana jo stresemo v omako (dodamo še baziliko) in na živahnem ognju premešamo in postrežemo. Škampe dodamo na koncu za dekoracijo.
Pa dober tek!
LPM
aana je spraševala po receptih za divje beluše – šparge, dobila pa v glavnem odgovore za gojene.
Divje šprage se nalomi dokler se lepo lomijo, ostalo, leseni del pa odvržemo. Jaz jih kuham v malo vode, bolj dušim, da ohranim vso vodo, dokler niso mehki, da jih s kuhalnico zmastim ( to je malo več kot 10 min). Posebej naredim čebulo, potem pa zmešam skupaj. Tako pripravljeni so lahko omaka za riž, pašto, kus-kus, a po pravici povedano jih imam jaz še najraje z jajcem.
Forum je zaprt za komentiranje.