Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika šparglji – ostanek

šparglji – ostanek

Kar žalost te prime, kako branjevke mastno zaračunajo šparglje, potem pa jih lahko uporabiš tretjino do polovico .. odvisno od sreče, kje začenja oleseneli del.
Kako vi te olesenele ostanke izkoristite? V mineštri ? Kakšni – katerikoli? Še kako drugače? Govorim o samo olesenelih delih oz. bolj trdih, ki se jih težje lomi.

Lp.

Zdravo krickrac

Kaj pa praviš na zelenjavno juho?

Se potem toliko zmehčajo s kuhanjem, da jih v juhi poješ? Zadnjič sem jih kuhala skupaj s špageti .. sem si mislila, “bojo vsaj spustili aromo” .. ampak jedla jih potem nisem, so bili še vedno trdi.

Aja, pri nas zelenjavnim juham pravimo mineštra. 🙂

Hej!

Te olesenele dele narezem cimbolj na kratko in uporabim za kremno juhico.

V vodo, v kateri so se kuhali spargeljni, dam malo na koscke narezanega krompirja, petersilj, cesen, mlado cebulco in te ostanke dpargeljnov. Ko je krompir mehak, vse spasiram. Dolijem malo olivnega olja, narezem se malo svezega petersilja in naribam malo parmezana, popopram. Obogatis s kislo smetano.
Lahko zakuhas se malo riza ali dodas na maslu popecen, na kocke narezan kruh.

Ce zelis se bolj kremno, pa naredis samo svetlo prezganje.

Vode, v kateri so se belusi kuhali, nikoli ne zavrzem. Uporabim jo tudi za zalivanje rizote. Ce pa pustis se malo mehkega dela in das na vrh na kroznik, je sploh njami rizota.

Da, s spargeljni moras imeti res zaupno brenjevko. Vcasih je odbitka zelo malo. Lahko poskusis ze pri njej, do kod se odlomi.
Zeleni belusi so za moj okus bolj uporabni- manj odbitka.

Lep dan Babi

Babi in vse ostale mojstrice v pripravi špargljev,
tataden imam namen na tržnici v LJ kupit artičoke in šparglje – sem razmišljala tudi že o teh zelenih špargljih (so to divji??), ker sem imal z belimi že slabe izkušnje (po pol ure kuhanja še kar niso bili mehki…v glavnem neuporabni)….in bi torej kupila zelene. Ustavi pa se mi pri pripravi (doma poznamo edino pripravo belih špargljv z maslenim krompirjem in holandsko omako)…ima mogoče katera kakšen preprost recept za pripravo zelenih špargljev? Ne vem, kaj bi naredila (rižote nam niso preveč všeč, tako da rižota s šparglji odpade…..zelenjavne juhe imamo sicer zelo radi, a bi iz špargljev rada pripravila kaj bolj konkretnega 🙂
Hvala!

LP vsem, zala

Zelene šparglje lahko uporabiš enako kot bele.

Zgoraj sta se pojavila izraza zelenjavna juha in mineštra.
Krickrac je napisala, da pri njih zelenjavni juhi pravijo mineštra.
Kuharice in kuharji, prosim popravite me, če se motim.
Pod mineštra razumem juho v kateri so tudi testenine. V zelenjavni juhi pa ni običajno, da so testenine, čeprav je lahko kakšna zakuha.

Vsekakor kupi zelene. Skuhaj jih v sopari, malo posoli, še vroče polij z olivnim oljem in limoninim sokom, malo popraj, na vrh pa sesekljano trdo kuhano jajce. Odlična predjed ali pa kot priloga.

Lahko jih pripraviš tudi z jajci. Narežeš, dušiš do mehkega, na koncu pa dodaš stepena jajca in mešaš, da zakrknejo. Soliš, po želji popraš, jaz dodam tudi česen v prahu. Hitro in enostavno kosilo.

Ljubljančanka, kako je kulinarično pravilno ne vem, ker sem primorka, pa rečem mineštra, če so notri testenine ali ne. Bojo stručkoti povedali svoje.

Avena, zelo dobro pride, če dodaš špargljem (pražiš istočasno) še mlado čebulo in panceto, ko se to podinsta pa dodaš še stepena jajca.

Zala, divji šparglji so tanki (čeprav tudi te že gojijo – in če vidiš pri branjevki, da so zelo simetrični in vsi v šopku skoraj enaki, je to gotovo).
Gojeni pa so vsi debeli – tako beli kot zeleni.

Babi, hvala za tvoj odličen nasvet!

Hej!

Tudi jaz sem Primorka kot Krickrac:) Sicer sem otrostvo prezivela na Goriskem.
Doma smo vedno rekli ” kuhnja” vsemu, kar je nona skuhala v loncu in smo jedli z zlico. V Istri sem osvojila izraz minestra.
Ko hocem pravilneje povedati, recem zelenjavna juha- in ne locim ali je zakuhano se s cim ali samo zelenjava:)))

No so pa se tipicni izrazi za prav dolocene jedi : jota, pasta fazoj, zupa selinka, bobici…tocno vemo, za kaj gre.

Minestra, minestrone, zuppa…so italijanski izrazi. Tudi tu ni prav dolocenih meja…prepletajo se same zelenjave, pa dodatki zakuh, meso…
V receptih napisejo : minestra di zucchine e pomodoro – mi bi rekli lahko juha iz mladih buck s paradiznikom ali minestrone, ki je gostejse in vec vrst zelenjave.

Zala, si ze dobila pojasnilo. Pri nas zdaj na veliko jemo divje spargeljne in bljusc. Od gojenih pa raje segam po zelenih.

kuhane in zabeljene v solati z jajckom, zabeljene z drobtinicami ali holandsko omako ( redkeje- ce so gostje)
v rizoti, na testeninah, omaka s polento, v pitulicah, na panceti z jajckom…
Joj:) lahko jes en teden in vsakokrat drugacno.

A znas pravilno skuhati gojene spargeljne? Lani sem napisala. Zavezane v sopku damo v krop tako, da so glavice izven vode. Tako se kuhajo ti nezni
vrsicki samo v pari. Divje pa v bistvu samo soparim ali blansiram.

Lep pozdrav

Ja, na Primorskem rečemo vsemu tekočemu z zelenjavo kar mineštra. Pa tudi ko rečemo juha, mislimo na govejo juho :))))

za vse, ki razumate nemško še nekaj receptov s šparglji

p.s. za druge pa bomo ostale, ki razumemo nemško pomagale s prevodom :))

Lp, Maja

Tu je še nekaj receptov:

Hej Babi!

Sem se že odločila – kupila bom zelene šparglje 🙂 Kuhala jih bom v sopari (na tistem velikem bambusovem soparniku), ker nimam dovolj visoke in ozke posode, da bi bila primerna za kuhanje špargljev….mogoče še kakšna ideja, kako dolgo naj jih soparim? 15 minut ali več?

Delta, kako dolgo jih ti sopariš?

Babi, bi lahko povedla še, kako delaš omako za testenine iz špargljev-za to še res nisem slišala! aja, in pa kako narediš omako s polento, kot si zgoraj omenila?

LP

PS: pa še glede mineštre – ta izraz se pri nas na Koroškem sicer bolj malo uporablja, pa vendar – pod tem imenom mi razumemo nekakšno bolj “krepko” juho, se pravi ali z dodatkom ječmena, krače,klobas in drugega suhega mesa, testenin,…..

Pozdravljene vse skupaj. Jaz sama gojim beluše (odrežem, precej globoko, ko vršiček pogleda iz zemlje, Babi mi je lani priskrbela nož), ker so na trgu vedno zelo dragi, pa tudi svežino je potrebno uzgotavljati. Najboljši so takoj uporabljeni, ko jih odrežeš, ker s tem ko čakajo, zgubljajo kvaliteto. V trgovini sem naletela tudi na take, ki so bili grenki, ko sem jih skuhala. Kuham jih vedno na sopari, ker le tako ohranijo tisto čudovito aromo in okus. Kadar pa mi uidejo in postanejo zelene, jih odrežem pri zemlji, odvisno od dolžine – rezala sem tudi že več kot 50 cm dolge. Pri daljših je uporabno le cca 20 cm od vršička navzdol, olesenele pa skuham v vodi, jih skozi cedilo dobro stisnem in vodo uporabim za zalivanje: rižote, juhe itd. Že zelo težko čakam, da prvi vršički prilezejo iz zemlje. Za mene je to res kraljevska zelenjava, kot so včasih rekli. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Hej!

Mici na Gorenjsko, ker se redkeje oglasa, en lep pozdrav:)))

Zala, ti moji recepti so nastajali v kuhinji moje none, oziroma v kuhinjah revnih gospodinj na Goriskem, ki so znale skoraj vse “zeleno” spremeniti v okusno jed:))) zato tako rada prebiram k. knjigo ” La cucina dei poveri”
(Prehrana revnih); v njej je toliko dobrega in zdravega in tisti prvinski obcutek povezanosti cloveka z naravo.

Takole:
Omako s polento delam iz divjih spargeljnov in bljusca, ki ga naberem sama.
Drugace je pa na trznici 500 sit sopek ( kar lep).

V ponev dam malo ol. olja, masla in kar na mrzlo malo ( ali pa vec, ce imte radi) na tanjse koscke narezane pancete. Ko panceta zacne stekleneti, dodam narezane divje spargeljne in jih malce obracam, da zacno veneti. Posolim, popopram in ce je potrebno dolijem malce mlacne vode ali juhe, pokrijem in do mehkega dusim, kar je zelo hitro. Ce bi pa prej se malo poprasila, pride vsega malce vec. Polenta je ze kuhana. Vroco dam na kroznik in prelijem s to omako. Cez pa se parmezan. Lahko das na polento prej se kosem masla.

Vidis, to ni noben recept za v knjigo:))) Ampak nam je res vsec. Hitro in dobro.

Za testenine

To pa naredim z gojenimi, ponavadi zelenimi.
Lepo jih operem in narezem bodisi na tanjse kolobarje ali lahko tudi podolzno; glavno, da je cimprej narejeno. Glavice ali vrsicke shranim.
Postopek podoben zgornjemu:

Na olje in maslo dam panceto, prsut ali pa nic in koscke belusev, ki jih malce poprazim, dodam cesen, petersilj, sol, poper; dodam se glavice in dusim pokrito.
S tem prelijem vroce testenine. Na vrh parmezan.

Kunjst, kajne:))) Pa dajaj take recepte naprej:)

Zala, veliko eksperimentiram in potem vidim, da so hitre stvari zelo okusne, le posluh je treba imeti za nekatere kombinacije. Na sreco imava z mozem zelo podobne okuse.
Ce bi v obe omaki dodala se malce smetane, bi verjetno bilo tudi njami. Jaz je ne uporabljam veliko.
Pa se to: V tole polivko za pasto sem tudi ze primesala tuno – cisto na koncu, samo da se je pogrela.

Danes sem naredila zrezke s spinaco in ovsenimi kosmici. Take zelenjavne zrezke delam ze celo vecnost. Ampak danes sem vse obrnila na glavo in bilo je zelo dobro. ( Moz je gurman; na njegovo oceno se zanesem.)

V mleku sem malo povrela ovsene kosmice in joh pustila, da je lepo popilo vse mleko.

Potem sem v ponev dala malce olja, mlado cebulico, por, malce pancete ( ta panceta je res samo za okus in aromo) in ko se je malo poprazilo, sem dodala se ovsene kosmice, malo pomesala in nazadnje se usoparjeno spinaco. Posolila, popoprala, dodala petersilj in cesen, muskatni orescek in kar precej parmezana. Pustila ohladiti.
Oblikovala mehke zrezke, ki sem jih samo povaljala v moki in dala v ponev na samo dobro namazano dno. Lahko bi jih dala tudi v pecico.
Takrat se spomnim, da sem pozabila primesati jajcek…Nic zato, saj so kaksni kupljeni sojini zrezki tudi brez jajcka.
Vseeno sem bila v strahu, da bo razpadlo. Pa ni:))) Samo cisto pri miru sem jih pustla, da se je spodaj lepo zapeklo in obrnila. Bilo je hitro narejeno, saj je bilo ze vse kuhano. Jedla sva z maslenim krompirjem ; pod zrezki zlica dobre paradiznikove omake. Berivka z jajckom v solati.
Sem bila pohvaljena.

Zdaj pa se vprasanje: Ali uporabite tudi zelene listice domacega korencka?

Jaz jih; v juhah, omakah, drobno narezane primesane raznim solatam.
Ni za zavreci:)))

Danes sem se pa razpisala. Lep dan vsem po vrsti Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close